………. så visst finns det hopp för även Västmanland när vi ser hur många supporters som följer sina hjältar när de intar gräset. Glädjande nog inga störande bengaliska eldar eller knallkorkar i publiken när länets mest attraktiva aktörer går på gräs. Den lokala befolkningen är i huvudsak vänligt stämd. Vi har inte det stockholmska läktarbeteendet mer än hos en folkspillra häromkring. Intressant att konstatera att fotbollsskor och kritade linjer inte har en chans när kundens val är fritt. Kor på Gärdshammar gård i Ramnäs lockar tre gånger flera åskådare än länets högst rankade fotbollslag samma helg. Detta är givetvis en fingervisning för vad det är som folket vill se och vilken kvalitet som eftersöks på underhållning. Kon är påängen! Äkta glädje och naturlighet går alltid före det konstgjorda. I boken barn skriver om kärlek så säger Jeanette 9 år följande och mycket passande. ”När man är kär är det som om man har ett hjärta i huvudet.”

Annars har våra lokala lag precis som alla andra svenska fotbollslag haft en extremt lång försäsong innan grönbetet. Nya träningsmetoder har testats i vanlig ordning. Kontinuitet och att lita på sina erfarenheter är alltid svårt eller så gott som omöjligt. De ansvariga tror alltid att det är grönare och finare att göra det på något annat sätt. Vi har även tydlig inflation i idéer från diverse rådgivare och experter inom allehanda ting när det gäller träning och tävling. Det känns som det går en expert på varje konstgrässtrå på spelytan. Man provar taktiska mönster som är så komplicerade att även förbundskaptenen själv vrickar tungan i sina sifferkombinationer. Karismatiska sportchefer och tränare med yviga åsikter och drömmar så stora att inget konditori klarar att producera dessa.

                                  bi

Träningsmetoder från när och fjärran och till med från medeltiden får ånyo ett uppsving. Lag som mest tränar på att dra varandra i tröjan och stå placerad där game plan eller taktik placerat spelaren i en korridor eller på en spelyta blir sällan kreativa. Stor fokus läggs på att till största delen förstöra och fördröja spelet. Det är tur att det finns en Sebastian Sallanto som kan underhålla publiken mer än alla andra lokala småstjärnor tillsammans. En bov är datorn och internet. Inte ens korten finns på bordet längre! Skärmen är platsen för dagens pseudoliv.

kort

Och hur går det då i den allvarsamma leken, alltså den självutnämnda nationalsporten fotboll. Våra lag är inte sämre än andra lag i landet men de är mindre benägna att överprestera på det sätt som krävs för att vinna titlar. Samtliga lag som finns i seriesystemet högre upp än division fyra får lägga all kraft på att överleva. Både sportsligt och ekonomiskt. Om de högst rankade lagen i nämnd ordning Gideonsbergs damlag, VSK Fotboll och Syrianska IF klarar sig kvar i respektive serier så är insatsen väl godkänd. Snäppet under allsvenskan, typ en serienivå "ettan" är den högsta nivå ett lag från vårt u-län kan uppnå inom överskådlig tid. Jag har inte något svar på varför det är så - mer än att detta är kalla fakta. VSK spelar enligt sig sina egna värderingar riktiga matcher den här säsongen, mot riktiga lag med riktigt stor och entusiastisk publik. Laget håller enligt tränarens uppgifter till media redan en allsvensk klass, i inställning! Om laget skall ha någon chans att hänga kvar så räcker tyvärr inte det med enbart inställning, målvakten är oerhört viktig – den saken är Oskar. Syrianska IF har haft en ännu större turbulens än vanligt och bytt ut en stor del av förra årets framgångsrika trupp. Laget har nu mött alla de lag som man skall ha efter sig när serien är färdigräknad och man har fått ihop hyggligt med poäng. Keita i målet är av absolut toppklass, räddar inte bara mål utan fixar också poängen med sina parader både högt och lågt. Laget är det enda av stadens topprankade lag som för tillfället finns på övre halvan i sin serie. Men det är trots allt bara en femtedel av matcherna som spelats.

I de lägre nationella serierna så kämpar man på ungefär som de flesta i allmänhet gör med sina trädgårdar. Man vattnar, plockar och pyntar. Skiljebo som är både en seriös och välfungerande förening har en stark motvind här i serieinledningen. Man hasar sig fram och har bara fyra poäng på fem matcher vilket är klart sämre än lagets kapacitet. Den lokala antagonisten i samma tvåa, VIK har fått en drömstart. Giesicke har med sin rutin fått alla tvittrande och bloggande gossebarn att kamma till sig och lägga lugg och dator åt sidan en stund och fokusera på fotbollen, i alla fall under matchtid. Tio poäng och toppkänning är sensationellt bra av laget, men ingenting är omöjligt om man har en tränare som har känt doften av framgång i Syrianska färger. Och dessutom har han fått med sig några spelare som inte flaggar i sin klubb för tillfället men drömmer om att kunna bära solens färger igen. Bra gjort av en solid förening med anor. Den lokala fyran är ett getingbo. Alla kommer att slå alla och i sista änden kommer någon att vinna. Serien har många meriterade och kompetenta tränare/ledare och dessutom flera spelare som faktiskt tillhör de främsta här i u-länet.facebook

Nanne Bergstrand i Kalmar FF är en av de mest erfarna tränarna i svenska fotbollsfamiljen. Han har något så ovanligt som ett historiskt perspektiv på fotbollen och spelarnas aktioner samt insatser i träning och match. Det ger Nanne en konkurrensfördel kontra sina nyanlända kollegor till denna planet. Han kan därmed både förstå nutiden och även ha ett hum om framtiden. Nanne var missnöjd efter Kalmars senaste seger där laget fullkomligt körde över Häcken som bara fick ägna sig åt att se häcken på sina överlägsna motspelare. Han har faktiskt en klart intressant stilpoäng i sin analys. Det är internets fel. Man är väldigt bra på att plocka delar men har svårt att se en helhet”. Bland annat målskytten Ricardo Santos fick kritik av Bergstrand. ”Han tar oerhört många felbeslut. Han stack i djupled när han skulle visa fötterna så att vi kunde få upp fler spelare i anfallet. Det är en generationsfråga.” sade Bergstrand.

 internet

Det finns en och annan som är lika innovativt fantasifull i förunderlig fotbollsvärld. En är domaren i australiensisk fotboll, Don Whealdon, som sände Simpson Tigers mittfältare Nathan Van Someren av planen för 15 minuter i mitten av en seriematch förra helgen. Orsaken var att domaren ansåg att Van Somerens vassa mohikanfrisyr kunde sticka med- och motspelare i ögonen. Händelsen inträffade i Victorian Country Football League i Australien. Van Someren sade att han är chockerad över domslutet eftersom han spelat med samma frisyr de senaste tre säsongerna och dessutom halva matchen utan att få en tillsägelse. Ligans domarchef Gerard Ryan meddelade att domaren Wheadon tolkade reglerna "lite väl fantasifullt".

Alla experter som tornar fram inom träning, kost och hälsa, utrustade med både färgpennor, kritstrecksrandiga kostymer, argument och ett hemmagjort mästarbälte får en marknadsgycklare att likna en nybörjare. I den här cirkusen som vi lever vår samtid så passar ett citat av Gerhard Uhlenbruck väl in på aktörerna. "Som professor är man titelförsvarare varje dag." Apropå titelförsvarare så är ishockey en sport som har en VM-tävling varje år. Det finns bara en handfull länder som har en rimlig chans att vinna. Att Finland vinner ishockey-VM är inte annat än rätt och riktigt. Trots Västerås just nu främste coach leder det svenska laget med en mängd unga spelare så visar Finland en större vilja att vinna. Och när man studerar världskartan över vilka sporter som anses viktigast i ett land så är det bara Finland och Canada som har färgen för ishockey. Sverige och nästan alla andra länder är fotbollsfärgade. Det finns några länder som färgar för vintersport och landhockey samt cricket. Men egentligen är Sverige ett schlagerland. Inget annat land går inför melodifestivalen som Sverige. När det gäller att ta till brösttoner och sjunga ut så finns det inga gränser för våra vinnarskallar i den grenen. Här finns allt som inte finns i riktig idrott! Märkligt och typiskt. Vi satsar allt på det som inga andra tar på allvar och får en konkurrensfördel på några år innan även andra länder i sin dekadens gör en satsning på den tävlingsgrenen som kommit att domineras av Sverige.

 P.P