………men sannolikt nypumpade och troligen redan utpumpade. Det här handlar givetvis om den så kallade nationalsporten i Sverige - fotboll. En självpåtagen mantel som känns luggad och sliten, redan innan de flesta fått på sig strumpor och skor och kommit igång med tävlingsspelet. För många aktörer både aktiva, ledare, press och supporters är leken med fotbollen på konstgräs betydligt viktigare än livet för övrigt. Men det finns även många människor i vår tid som inte bryr sig ens en endaste promille om vilka som sparkar på bollen respektive varandra. I vår klimatzon har vi förmodligen den längsta försäsongen av alla länder där det sparkas boll. Ny säsong betyder att lagen har bytt spelare och ledare med varandra. Det är extremt få som har en sådan stark känsla för sin moderklubb eller hembygd att de förblir där hela sin karriär. Alla drömmer om att bli hjältar och komma i zenit bland småpjattarna som leker sportjournalister i kvällstidningar och mindre tidningar landet runt.

Det är alltid en risk när någon blir större än laget. Det spelar ingen roll om det är en spelare som det är för tillfället i svenska landslaget eller om det är en coach, tränare, sportchef eller ordförande. Träning är viktigare än talang även för ledarskapet har det visat sig i modern forskning. Ledare måste träna precis på samma sätt som de aktiva i idrott och musik för att bli bättre. Och det gäller att komma ihåg att alla som tränar blir bättre. Ingen blir sämre för att någon annan blir bäst. En detalj som är fascinerande att iaktta är skadepanoramat i fotbollslagen. Oftast är listan längre när man räknar upp alla som inte kan delta jämfört med de som finns tillgängliga för spel. Det är givetvis otillfredsställande. Eftersom fotboll är en kontaktidrott där man inte man förutse och förbereda sig på alla oväntade händelser så kommer en skador alltid att ske. Men återfallsskador som skoskav, muskelbristningar i lår, ljumske och överanvändningsskador på senor och muskelfästen kan vi undvika med kunskap och information. Regelverket och bättre tränade domare är en annan faktor som kan minska skaderisken. Det känns bra att domarna även har börjat beivra Zlatans aktioner med kort i solens färger och avstängningar från matcher. Förmodligen har den svenska pressen ännu inte insett att Milan kan vinna matcher även utan Zlatans vassa armbågar. Det blir betydligt svårare för landslaget, som faktiskt hade svårt att få låna bollen av Moldavien.

Allsvenskan har rullat igång och resultaten visar att svensk fotboll står och faller med importspelarna. IFK Göteborg som är landets enda hopp och möjlighet i internationella cuper förefaller inte räcka till med alla sina unga talanger och isländska förvärv. Om man inte värvar en toppmålvakt så är risken överhängande att Göteborgs säsong kommer att likna den mardrömsresa som sin lokalt största konkurrent om publik och sponsorer, Frölunda fick uppleva senaste hockeysäsongen. Serien är visserligen lång men det ser oroväckande ut att lag som traditionellt och normalt är mediokra standardlag förefaller att bli topplag. Jag tänker närmast på Örebro, GAIS och Häcken. Jag tycker nog att det är bra att klubbarna som har anhängare som kräver exceptionellt stora polisiära insatser varje gång laget spelar får betala dessa kostnader i väntan på att de så kallade supportarna konfirmeras. Idag ser man problemen men agerar inte tillräckligt kraftfullt för att åtgärda dessa. Man skulle kunna likna det med detta citat av Mark Twain. ”Det är inte det att du är omedveten om vad som orsakar dina problem. Det är vad du är övertygad om som faktiskt är fel.”

När det gäller den lokala fotbollen i U-länet, Västmanland så kommer det att gå så där enligt min profetia. Eftersom vi har en mycket begränsad skrivande sportjournalistik i denna region så får vi acceptera att alla ägg läggs i en korg när det gäller sportbevakning. Och nu inför premiären i superettan är allt ljus på VSK Fotboll som efter många sorger och bedrövelser är tillbaka bland landets topp trettio lag. Som nykomling i en serie får man ofta någon slags medvind i början av serien. Detta är nog lagets bästa chans att hävda sig väl, förutom det faktum att svensk klubbfotboll är bland de absolut sämsta i Europa. Fotboll är ju som bekant en intermittent löpanpassad sport så det är precis som i löpning att det räcker inte med en god start i det långa loppet. Att Sveriges förbundskapten Erik Hamrén är imponerad av Västeråslagets chefstränare Granath säger kanske mera om Hamrén än VSK. Laget står och faller med att Bärlin och några till av de myndiga spelarna i laget håller sig friska och att målvaktsspelet lyckas väl. Försvarsspelarna kommer att märka av att motspelarna är snabbare och bollsäkrare än i den lägre serien. Hänger man kvar utan ytterligare förstärkningar så är en storartad insats.

I norrettan tippar spelbolagen att Sirius skall vinna. Det är ett logiskt tips. Men att Syrianska IF skulle komma i topp förefaller lika otroligt som att VSK skulle bli ett topplag. Däremot tror och hoppas jag att Skiljebo skall få till det och vinna tvåan. VIK har liksom Skiljebo en organisation och struktur i sin förening att de helt klart skulle klara spel i en högre division. Men här är frågan om spelarna som förefaller gå till klubben för att varva ner är tillräckligt hungriga när det gäller att vinna en serie. Så mitt lokala tips blir att alla lag som hänger kvar i sin serie kommer att betrakta säsongen som en succé när höstlöv och inspelade poäng krattas ihop i höst. Det känns fortfarande som om Västerås är en hockeystad som förstärkts av det faktum att innebandy som är stadens huvudsport idag är en slags softhockey. Spelarna står i Gretskyposition och försöker efterlikna taktik och spelvändningar från ishockeyn. Fotbollen måste nog hitta tillbaka till den gamla bandyuppställningen med goda kanter för att konkurrenskraftiga om sponsorer och publik.  

Sannolikt kommer det att bli en kamp ända till sista matchen i många serier. Vad som kommer att fälla avgörandet är förmodligen en gnutta tur och inställningen som i det här avslutande citatet av Carlos Castaneda, brasiliansk författare till boken En annorlunda verklighet från 1971. ”Skillnaden mellan en krigare och en vanlig människa är att krigaren ser allt som en utmaning, medan en vanlig människa ser allt som antingen en välsignelse eller en förbannelse.”

P.P