……….men färgerna finns bara i huvudet.  Det är förresten mycket som bara finns i huvudet. Till exempel sömnen. God sömn är och kommer alltid att vara en eftertraktad egenskap. Forskare på Harvard Medical School i Boston har kunnat påvisa att en god sömn styrs av hur väl hjärnan förmår att negligera störande ljud. Lättväcktheten som somliga lider av beror helt enkelt på hur hjärnan reglerar ljudintryck. Studien visade att de som var mest svårväckta uppvisade ett speciellt sömnmönster, med fler sekundlånga perioder av hjärnvågor, så kallade sömnspolar. I hjärnan är det thalamus som ligger bakom dessa sömnspolar. Thalamus uppgift är att avgöra om 2 inkommande sinnesintryck ska skickas vidare och medvetandegöras. Forskarnas tolkning är att fler sömnspolar innebär att ljudintrycken lika lätt skickas vidare. Ostörd sömn för även med sig andra fördelar. Här har man i tidigare studier kunnat påvisa att man kan koppla en hög andel sömnspolar till god inlärningsförmåga, och till högre intelligens. Standardiseringen finner hela tiden nya marknader. ”I regel är man sällskapets medelpunkt när man har gått.” Citatet är av Zsa Zsa Gabor.  En markering för detta fenomen är följande nutidsbeskrivning. Öl ska nu klassas som en alkoholhaltig dryck även i Ryssland. Där har ölen tidigare varit något som man sköljer ner vodkan med heta sommardagar.
 
Just nu lever vi i en tid när det våras för både ena och det andra. Sonetten, baletten, filmen, fotbollen och även retron, alltstå förmågan att uppskatta det som har passerat bäst före datum. Retrostämpeln gäller i alla fall enligt den norm som dominerar dagens agenda. Högskoleprovet är precis som tranorna ett annat vårtecken. Båda företeelserna är lika fascinerade i vår tillvaro. Tranan lockas att landa vid Hornborgasjön med någon slags klassisk betingning, typ Pavlovs hundexperiment en gång tiden i Leningrad. Man lägger ut potatis och annan fågelgodis som lockar fåglarna att stanna till för ett skrovmål. Högskoleprovet är också en slags betingning, många gör det om och om igen. Det är smart och fungerar. Tids nog har man lärt sig en strategi och svarar rätt på tillräckligt många av frågorna för att komma in på den utbildning som man önskar på högskolan. Givetvis är det bra att få in människor i olika utbildningar som har en bred allmänbildning och kan både läsa, räkna, skriva och tänka själv. Men det ställer förstås alldeles för stora krav på vissa universitet och högskolor när det kommer studenter med egen tankeförmåga. Men rent generellt mår vi bra av detta. Så jag föredrar att lärarna och systemet på universiteten blir gråhåriga i både knä och huvud av energiska studenters frågeställningar. Så det så. Att prestera maximalt när kraven är som störst är någonting som slår i både fotboll eller verklighet. Vårtecken slår emot mig när jag skriver på dessa rader av funderingar. Soldränkta dagar i början av april är mera ovanligt än vanligt. Men här i Calvi på Korsika är det riktig försommar redan idag.
 
Aprilskämt är något som är helt utan funktion i dagens tillvaro. Det borde istället vara tvärtom. I en tid när vi inte kan lita på någon som helst förmedling av händelser som skildras i framförallt kvällstidningarna. Där pågår en tävling på extrem toppnivå. Idag borde vi givetvis ha tävlingar första april och alla andar dagar i våra lokaltidningar medbudskapet: hitta ett rätt och du vinner en exotisk ”knowhow” tillvaro en vecka någonstans som du drömt om att bevista.
 
P.P