………är stegkombinationen i Jenka. Det är också den promenad tillbaka i tiden för att komma tillbaka med framgång i framtiden som socialdemokraterna är på väg att göra. Ny ledning, ny ledningsgrupp och en gammaldags socialdemokratisk politik. En nästan diametralt motsatt strategi som den moderata modellen som Mona Sahlin målade upp som framgångskoncept efter valförlusten. Att vi lever i en ny tidsperiod ser vi genom att betrakta den här kongressen. 350 ombud med en medelålder på 45 år. 405 journalister och 40 bloggare som bevakar händelsen. 75 internationella gäster och en personalstab på 215 personer som ser till att allt flyter. De gamla socialdemokraterna är en uppgradering av en politik som inte lyckats attrahera väljarna på ett konkurrensmässigt sätt mot de nya moderaterna. Det finns en klar skillnad med de gamla socialdemokraterna som bygger på en egen politik som har varit framgångsrik historiskt sett och nu skall återinföras till nutiden. De nya moderaterna bygger på en annan ideologisk grund. Det är precis som när ett företag går i konkurs så lägger till ordet nya framför och tar de bästa idéerna och budskapen från sina konkurrenter och gör dessa till sina egna ideal på ett välförpackat och övertygande sätt. Det har ju visat sig vara ett slagkraftigt koncept. Arbetarrörelsen är inte vad den varit. De så kallade arbetarna är färre idag, därför finns det färre arbetare till ett arbetarparti. Tiderna har förändrats och i dagens Sverige så jobbar tre av fyra med tjänster. Automatisering, teknologisk utveckling och nya konsumtionsmönster kommer nog att innebära att ett ännu större antal kommer att vara verksamma med tjänster framöver. Så nu återstår att se om populationen är mogen att ta ett steg tillbaka till ursprunget och arbeta hårdare och sänka sin materiella standard till enbart basnivå.

Retro är ju för övrigt en trend i tillvaron. Galoschen är en sådan produkt som har återerövrat konsumenterna. Kanske eftersom det har visat sig att människans livslängd blir allt längre. Tvärtemot vad många tror så blir livet roligare efter att du fyllt 46.  Forskning visar att vi är minst lyckliga vid den åldern och sedan blir vi allt lyckligare igen med åren. Det är forskare vid Darthmouth College i New Hampshire i USA som har studerat data från 72 olika länder som funnit denna siffra, 46 år, som ett genomsnittsålder för lyckodipp i världen. Samtidigt har livslängden hos till exempel vitvaror blivit betydligt kortare i vårt konsumtionssamhälle. Generellt gäller regeln att ju billigare varan är desto kortare hållbarhet. Det finns varor som säljer trots att de inte borde vara så eftertraktade, till exempel rökverk. En vara som både förkortar livet för människa och natur är cigaretten. Fimpen är det absolut vanligaste skräpföremålet. En miljard fimpar slängs på marken varje år bara i Sverige. Andra vanligt förekommande slängda skräp är snus, papper och plast. Som en okänd tänkare sagt. ”Den vise vet att han inget vet, men den dumme tror att han vet allt.”

Tiden flyr och åren rullar, ett glömskans damm lägger sig strax över det som varit. Unika och meningslösa stunder glider på lika sätt bort och kommer aldrig igen. Men då minnet bleknat kan vi som en sista utväg återkalla något med hjälp av bilder och dokument som finns kvar. Drömmar är något som alltid finns att ta till när verkligheten inte är helt tillfredsställande. Forskare vid Harward University har i en studie visat att människor dagdrömmer bort en stor del av sina liv. Enligt studien tänker vi på något annat än det vi sysslar med, nästan hälften av tiden vi är vakna. Samma studie visar att dagdrömmerierna gör oss olyckliga. Med den omfattande mängd av forskningsrapporter som översvämmar oss kan man inte uttrycka det bättre än detta citat av Bo Bergman. ”Hur smått är allting som fått ett svar. Det stora är det som står olöst kvar när tanken svindlande stannat.” En stor internationell läkarundersökning visar att hela 70 procent av svenska kvinnor är väldigt eller ganska nöjda med sitt sexliv. Även om de mindre sex än kvinnor på kontinenten. Av de kvinnor som lever i förhållanden har 80 procent kvinnorna i Portugal sex varje vecka. I Spanien är motsvarande siffra 58 procent, i Tyskland 53 procent och i Sverige 45 procent. ”Den som uppfann sex visste verkligen vad han gjorde.” Groucho Marx visar med detta citat att han inte bara var en stor komiker utan även en djupsinnad tänkare.

En del av oss människor har ögon i fingrarna och kan se och känna mera och bättre än andra. Vargarna är ännu vassare, de kan följa människors blickar. Det är forskare vid universitetet i Wien i Österrike som har studerat vargarna. Vargen klarar redan vid en tidig ålder något som inte andra däggdjur klarar. Om en människa tittar på något bakom en vägg eller mur som vargen inte kan se själv, flyttar vargen på sig eller går runt hindret för att själv kunna se vad det är som människan har fäst blicken på. Den här egenskapen måste vara något för reklambranschen och våra politiker att försöka komma underfund med snarast för att öka sin slagstyrka. Är du grabben med choklad i så skall du sträcka litet extra på dig. En amerikansk studie visar nämligen att mörk choklad med minst 70 procent kakaohalt faktiskt ger skydd mot stroke. I studien följde man 45 000 människor och det visade sig att bland dem som regelbundet åt den mörka chokladen var det 22 procent mindre risk att drabbas av stroke. De som åt choklad och ändå drabbades av stroke hade 46 procent lägre dödlighet.

Vårdagjämningen är förknippad med många riter, oftast kring fruktbarhet. Tanken är att tranan kommer med ljuset och den är ett tecken på att det vänt, livets segertåg. Tranan som symbol har sitt ursprung i att det är en fågel som drar ögon och öron till sig. I många kulturer firar man nyår i samband med vårdagjämningen. Våffeldagen, Jungfru Marie bebådelsedag och trandagen har vi lagt bakom oss. Och nu har vi också övergått till sommartid. Dagarna blir längre och ljusare. Tyvärr är skridskosäsongen snart över. En timmes skridskoskär ger som bonus en kaloriförbränning på cirka 593 kalorier. Årstidsväxlingarna är en bonus i vår geografiska klimatzon på detta jordklot.”Att vara politiker är som att vara fotbollstränare. Man måste vara tillräckligt smart för att begripa spelet och tillräckligt dum för att tycka att det är viktigt.” Citatet är författat av Eugene McCarthy blir ett passande slutord för denna vecka som har gått i politikens skidspår.

P.P