……är att snö låter mer ju kallare det är. Kall snö låter knarrigare än varm snö. Riktigt kall snö gnistrar. Enligt snöforskare beror det på att det blir olika friktion i snön beroende på hur kall den är. Ljudet anses komma från själva kraset när vi trampar sönder de perfekta snökristallerna och dels när luften trycks ut och de mer kompakta snökornen gnids mot varandra. "Det finns en del saker som man måste vara fackman för att inte förstå." Citatet av Hjalmar Söderberg kan vara ett sätt att försöka förklara saker som vi inte förstår. Ljudet av snön har vi inte haft en chans att uppfatta i sändningarna från världsmästerskapen i skidlöpning i Oslo. Där har publikbrölet varit så enastående att snöns tysta ljud har drunknat i detta. Pressen har varit alltför stor på den svenska pressen vars hörnpelare har använt brösttoner i att lansera världens bäste skidåkare Petter Northug i negativa omdömen. Nu har man fått krypa till korset och vända blad och närmast unisont hylla denne förträfflige skidlöpare som idag är en fixstjärna för sin sport. Petter betyder mer för skidsporten än de övriga aktiva, snö och skidor tillsammans. Han skapar uppmärksamhet och han är bra, bättre och bäst när det gäller att prestera i tävling.
"Det är ett mirakel att nyfikenheten kan överleva dagens utbildning." Albert Einsteins visa ord är något för belackare av Petter Northug att fundera kring. För visst är det fantastiskt att se vad kombinationen av talang, tradition och träning kan skapa för enastående skickliga aktörer inom skilda branscher.

Stora skapare och konstnärer har alltid kunnat göra någonting av ingenting. Pablo Picasso byggde hösten 1912 en gitarr av kartong, ståltråd och snöre. Några år senare byggde han en i plåt. Han hade förresten målat en tavla vid namn Den gamle gitarristen tio år tidigare. Vissa personer har förmågan att genomföra det de tänkt sig. Ibland utan att förstå varför. Många delar generöst med sig av sin kunskap och sina tankar. Medan andra personer är så snåla att de inte ens skänker en tanke. Att lära in nya rörelsemönster vid träning av till exempel musklerna, hjärtat och lungorna leder även till att hjärnans signaleringsförmåga ökar. Hjärnbarken aktiveras mer än om man bara använder sig av gamla bekanta rörelser. När pulsen stiger ökar blodgenomströmningen i hjärnområdet hippocampus, som ansvarar för minneskapacitet och inlärningsförmåga. Hård träning, alltså att kuta och svanka och göra nya spännande småhopp både snabbare och oftare kan vara ett bra sätt att kunna skänka både sig själv och andra en och annan klok tanke! "Utan tvivel är man inte riktigt klok." Detta citat är av en de klokaste tänkare detta land har sett födas i modern tid, Tage Danielsson. Hans visdomsord har vingar och kommer alltid att sväva bland oss. Om nutidens människor får någon tid över kallas den för övertid. Tänk om vi med modern läkekonst kunnat ge Tage övertid i livet så hade vi fått en rejäl dos mera visdom till så många människor.

I vissa yrken krävs så många olika rörelsekomponenter så man kan undra hur det ryms på hjärnbarken. En koreograf av den gamla skolan jobbar med danskonstens hantverk. 1738 steg, 43 olika kombinationer och 29 lyft. Allt vävs samman till små berättelser med stora känslor med undermedvetna nivåer. Detta är något att tänka på för oss som inte begriper konsten och storheten i balett eller annan föreställning. På liknande sätt kan givetvis allting i vår tillvaro analyseras när det gäller prestationer i skilda aktiviteter och arbetsinsatser. Det har visat sig i studier att var tredje byter arbete på grund av chefen. Förmodligen är det så att det betyder inte något att ingenting betyda, i det stora hela. Med det betyder mycket att betyda något för någon.

Många lever sexuellt under existensminimum. Förmodligen är människan världens ensammaste flockdjur. Det sägs att grunden till all kärlek är bottenlös. Kanske kan det finnas en sådan underliggande tanke bakom följande rapport. Enligt en undersökning bland Skyscanners resenärer säger sig två av tio flygresenärer tillhöra 10 000-metersklubben. Av dessa säger sig en av tio älskat med främling som de mött ombord på planet. Det är förmodligen med denna statistik som med många forskningsrapporter och studier att det handlar om högtflygande drömmar och förhoppningar mer än saklighet. Till denna lista kanske vi även kan placera informationen som hävdar att 45 procent av Sveriges singlar är miljöpartister. Eftersom det här landet har en sådan stor andel singlar i populationen så skulle det innebära att miljöpartiet skulle vara största partiet i landet! Men som vi sett på valresultat så är det inte alls på det viset i verkligheten. 

Veckans slutord är ett citat av Benjamin Disraeli. "Framgångens hemlighet är att aldrig släppa målet ur sikte." Kan passa in i ett dagligt liv för alla. Fotbollsspelare som bara är målkåta för att tillfredsställa sitt ego. Den hungrige som längtar efter ett dagligt mål. Den vilsne som vill hitta ett mål i livet. Och för alla oss andra är det givetvis viktigt att ha ett mål och aldrig bli mållösa. För då kan det bli som för en del som inget har att säga – och så säger dom det.

P.P