……….eller spring för livet! Det är val som population tar ställning till framför sin favoritmöbel – teven. Av Sveriges 9,4 miljoner invånare så följer faktiskt en tredjedel varje lördag melodifestivalen. Fråga mig inte hur dessa mätningar går till för att förse oss med all statistik om våra vanor. Det finns uppgifter om allt idag. i landets sjätte största stad Västerås är den populäraste lunchrätten raggmunk med fläsk, en aning överraskande i en stad med drygt 136 tusen invånare som har tillgång till minst en pizzeria i varje kvarter. Men statistik är en sak och verklighet en helt annan historia. Som bekant så finns glass ofta i tresmak. Det är förmodligen ett enkelt sätt att även ge en definition på människan. Enligt denna hypotes så är scenariot följande när man besvarar olika frågeställningar om vanor med mera. Man tänker ett, man säger ett annat och menar egentligen ett tredje. I Tyskland gör man det lättare för sig, när det gäller att rösta fram ett bidrag till melodifestivalen. Man låter föregående års framgångsrika vinnare Lena Mayer-Landrut få nytt förtroende och röstar enbart om vilken låt hon skall tävla med i år. För mig förefaller det ett ganska smart sätt att satsa på ett vinnande koncept!

Ett större nöjesutbud är annars en dragkraft som lockar svenskarna att lämna sin hemort för ett liv i en storstad. Eftersom nästan alla människor är flockdjur så är lockas man av det som lockar andra. Skulle primitiva nöjen som bärplockning och handarbete vinna ett stort antal anhängare så skulle förmodligen människor kunna leva kvar i sin hemby. Flera jobb är en annan faktor som gör att kommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö ökar sin befolkning mest. Filipstad som har både knäckebröd och skådespel efter som Nils Ferlin har sina rötter i staden sticker ut med att vara en kommun som minskat sitt invånarantal i 40 år i rad. Jämtland som är boplats för nästan alla våra elitskidåkare på både längden och tvären är länet som har klart minst antal invånare – om vi undantar ön, Gotland. Under skidsäsongen så ökar förmodligen Jämtland från sina 126 691 bofasta med det dubbla.

Sverige är alltid bäst och världsledande i allting. Framförallt i att tala om för omvärlden hur de skall göra med sitt land och dess resurser. Sedan är vi bäst i sport. Enligt min uppfattning så förefaller sportsliga framgångar betyda mer för Sverige än andra länder. Detta avlånga land som envist vill kallas lilla Sverige när det handlar om mästerskap i olika sportgrenar är faktiskt en av de till ytan största nationerna i Europa. Att det är relativt glesbefolkat med sina 9 415 570 invånare, men detta är ändå betydligt större population än grannländerna i Skandinavien. Andra länder har en nationell stolthet, gamla krigshjältar och glädjeämnen så att det räcker till och är inte alls i samma desperata jakt på medaljer i sportens värld. Vi har egentligen enbart en liten folkspillra som tränar och tävlar på skidor. Precis som i tennis och friidrott. Ändå dominerar Sverige många resultatlistor. Skulle detta land ligga i östra Europa så skulle vår mest obegåvade grupp av journalister, allstå sportjournalisterna, givetvis ropa på fusk och doping. Men eftersom det inte finns i svensk kultur att fuska, nja kanske med vissa undantag som skatt, CV, svartjobb och andra mindre väsentliga detaljer. Att en svensk skulle fuska i sport med regler, utrustning eller prestationshöjande medel, det är osannolikt. Det gör bara alla andra. Att vi har en ohotad mästare i bortförklaringar när inte pjäxor, skidor, snö eller backe passar när det blir en placering utanför prispallen. Det ser inte vi i detta avlånga land. Vi är ju bäst och medaljerna är våra oavsett hur det går i tävlingen. Att vi har en hjälte som med ett snett leende sänker sina motståndare med ojust knuff eller en vass armbåge i sporten som utnämnt sig själv till nationalsporten. Alla ojustheter som utförs av den svenske hjälten bejublas av de nationalistiska referenterna som blundar och vilseleder sin publik om vad som är just eller ojust. För om den svenske hjälten får en knuff eller till och med lika vass armbåge som han kontinuerligt delar ut, ja då blir det liv på de svenska experterna som kräver domarbyte och omspel.

Det är kultur i Norge att åka skidor, man gör det redan från barnsben, man "går på tur" med familjen. Men är det verkligen det som är den stora skillnaden, att "gå på tur". Jag tror inte det, för det gör vi i Sverige också, fast kanske inte i samma utsträckning. Men om det är det som är lösningen på hela frågan, att "gå på tur", ska vi då sno deras "idé"? Och om vi då gör det, kommer den funka lika bra här? Av denna enkla anledning hoppas jag att Petter Northug vinner alla guld i skidtävlingarna i Holmenkollen som börjar under veckan. Alla guldmedaljer till Norge skulle kännas bra och rättvist. Men så blir det förstås inte, det kommer alltid någon överraskning.

Varje år publiceras miljoner artiklar inom biomedicinsk forskning. Men bara en mindre del tillför ny, tillförlitlig och viktig kunskap som kan användas i vården. Enligt professor Iain Chalmers, brittisk forskare och en av grundarna till det internationella forskarnätverket Cochrane Collaboration, slösas resurser genom att forskningen inriktas på fel frågor, studier läggs upp på ett olämpligt sätt och resultaten avrapporteras vinklat, långsamt, ofullständigt eller inte publiceras alls. Nu kämpar den svenska socialministern för att EU skall tillåta snus trots starka bevis för att det är lika skadligt som att röka. Det är intressant att fundera kring om det röstfiske eller ekonomisk vinst för staten som ligger närmast hjärtat i denna behjärtansvärda kamp för snuset? Bland många spännande nya rön rapporteras att kollektivtrafikpendlarna mår sämre än andra! Kommer vi att få se en minister engagera sig i även i denna fråga? Efter att sett filmen Kokvinnorna, som är en fantastisk berättelse som samspelet mellan djur och människa så behöver vi nog inte bara en jordbruksminister utan hela EU som kan rädda den här typen av verksamhet och både skydds- och kulturmärka den. Se filmen - det är dagens tips!

”Politik är konsten att skaffa pengar från de rika och röster från de fattiga under föregivande att man skyddar båda mot varandra.” Cedric Adams citat får bli veckans slutord. För mig ser det ut som ett framgångsrikt valprogram som vi ser resultatet av både när och fjärran!

P.P