…….eller är det egentligen kattguld som människan drömmer om? Det är en fråga som vi kanske borde ställa oss innan vi köper en lott! Hunden är människans bästa vän, sägs det. Nu visar dock en undersökning att lottovinnare oftare äger katter än andra husdjur. Vill du bli rik så ska du skaffa dig en katt. I alla fall om man ska tro Nya Zeeländska lotteriet NZ Lotteries undersökning. Den visar på att 39 procent av de stora lottovinnarna har en katt som husdjur, skriver sajten 3news.co.nz. Detta att jämföra med att bara 27 procent har hund. Trea på listan är guldfiskar som fyra procent av vinnarna äger. Tidningen Connoisseur är en tidning som skickas ut till svenskar som tjänar minst 1.2 miljoner om året eller har en förmögenhet på minst fem miljoner. I en enkätundersökning så har det visat sig att dessa personer som tjänar mer och äger mer än vi andra är nog precis som alla andra när det gäller intressen i livet. 50 procent har en båt. 48 procent har två boenden. 49 procent tänker köpa en ny bil det närmaste året. 45 procent gör en privat resa en gång i kvartalet. 41procent äger minst fyra stycken armbandsur. 28 procent äger redan tre eller fler bilar. 24 procent tycker att det är dags för ett nytt kök. 29 procent tänker göra om badrummet det närmaste året. 18 procent har ordnat med ett boende i utlandet. Det är som synes ganska alldagliga händelser som är det viktiga för såväl fattiga som rika.

 

Lyxen att bo hotell är kanske inte helt rättvist fördelad mellan oss människor.

Heltäckningsmattor, bibel och porrkanaler på tv:n. Det är vad svenska hotellgäster helst vill slippa på rummet. På frågan "Vad skulle du helst svartlista på hotellrummet?" svarade 67 procent heltäckningsmattor, 49 procent porrkanaler, 26 procent bibeln.

På fjärde plats kom – lite oväntat kanske – överkast på sängen, hela 20 procent.

På frågan "Vad saknar du på hotellrummet" svarade 44 procent frukt och godis, 23 procent saknar böcker och tidningar och 20 procent huvudvärkstabletter och vitaminer, enligt undersökningen som hotellkedjan Best Western låtit göra.

 

Enligt en omröstning på familjesajten Familjeliv.se är katter det bästa husdjuret i en barnfamilj. Anledningarna är enligt medlemmarna att de är lätta att ta hand om och inte behöver så mycket utrustning. Topplistan för husdjur ser ut som följer. Efter katten som toppar så kommer i nämn ordning; marsvin/hamster, fisk, hund och vandrande pinnar!

 

Alla hjärtans dag är en märklig hyllning till en muskel. Personligen anser jag att vaden är en annan muskel som borde få sin egen hyllningsdag. Den får oss att kunna komma upp på tå och ser till att vi kan förflytta oss. Det första Valentinkortet skrevs enligt sägnen av en Valentin som hade satts i fängelse av kejsar Claudius. Brottet som denne Valentin hade begått var att viga unga älskande par mot kejsarens vilja. Hjärtat har av någon anledning blivit en internationell kärlekssymbol. Ett hjärta börjar att slå redan tre veckor efter befruktningen. Vi har gett hjärtmuskeln en central roll för allt med känslor och kärlek, förmodligen på helt felaktiga grunder. Kärlek och känslor upplevs givetvis på olika områden i vår hjärta. Hjärtat, eller som det heter på latin cor, är en ihålig muskel vars regelbundna sammandragningar driver blodet genom kroppens blodkärl. En vuxen människas hjärta väger 300–350 g; storleken motsvarar ungefär en knuten hand. Hjärtat är uppdelat i två halvor, vänster och höger, skilda åt av en skiljevägg, septum. Varje halva består av två rum, förmak och kammare. Vänster kammare pumpar syrerikt blod ut i kroppen, höger kammare pumpar syrefattigt blod till lungorna. Enkelriktade ventiler, klaffar, mellan förmak och kammare samt mellan kamrarna och aorta respektive lungpulsådern säkerställer att blodet strömmar i rätt riktning. I vila slår hjärtat ca 70 slag i minuten. Men vältränade människor spar många pulsslag. Det finns individer som har drygt 30 pulsslag i minuten som vilopuls. Hjärtmuskelcellernas sammandragning samordnas med hjälp av hjärtats retledningssystem som leder elektriska impulser från sinusknutan. Sinusknutan stimulerar spontant hjärtat att slå med en viss frekvens, men slagfrekvensen påverkas även av autonoma nervsystemet; i vila är den lägre än sinusfrekvensen, vid arbete mycket högre. Den mängd blod som lämnar vänster kammare vid varje slag kallas hjärtats slagvolym, i vila ca 70 ml. Hjärtats minutvolym är den mängd blod som vänster kammare pumpar varje minut, i vila ca 5 l. Höger kammare pumpar lika mycket. Under maximalt arbete kan minutvolymen hos en mycket vältränad person öka till ca 35 l/min. ”Kärleken är så förunderligt stark, kuvas av intet i världen.” Skrev Nils Ferlin så sin tid. Knyt näven och du har bilden klar hur stort ditt hjäta är.

 

”Människor är som viner, med åren blir de dåliga surare och de goda bättre.” Cirero var en romersk författare och politiker. Förmodligen var han och hans tidsfränder bättre på att räkna så att det inte uppstod några pinsamma kvittningar av närvarande och frånvarande ledamot när man röstar om för nationens medborgare viktiga beslut i vår riksdag idag.

 

P.P