………som om allting bara flyter eller svävar! Eller är det bara en känsla, rentav en obegriplig obetänksamhet som gör att vi varken vet ut eller in! Råden är så många att de inte snart ryms på bloggar eller nätet över huvud taget. Ett nätverk behövs för att lagra alla goda råd för hur du skall vara, umgås, äta, sova, arbeta, träna och skita. När denna anstormning av ung företagsamhet i bästa frikyrkliga anda, ad modum scientologiläran, eller var GI-konceptet eller är det rentav något annat obestämbart som inte lämnar någon oberörd svept över. Ja, vad är vi då? Du levande – filmen av Roy Andersson som är ett tidsdokument och mästerverk ger mig mera positiva signaler än alla dessa trendmakare tillsammans. Då är det kanske på sin plats att nämna att filmen är mörk, kulen och dyster som en svensk novemberkväll. Men betänk att även en dyster dag är en unik dag. Precis som Werner Aspenström beskriver det: ”Av det skälet att den aldrig ska återkomma var det en minnesvärd dag.”


Den frågan som är mest aktuell idag är – hur ska jag prioritera? Vi lever ju i den moderna tidens tecken. Det som är högsta prioritet är att satsa på dig själv, blicka inåt, lyssna inåt. Och  läget där inne i det innersta verkar dessvärre mörkt, och det enda man finner är skit! Så nog är det ungefär som i finansbubblan, typ mörksvart som är rykande hett. Men det sägs från tillförlitlig källa att det är nyttigt och synnerligen angeläget att varje dag äta ett äpple, och en banan för kalcium. Man ska också äta en apelsin för C-vitamin! Och det är ett måste att dricka en kopp grönt te, givetvis utan socker för att undvika diabetes, för att minska kolesterol i kroppen! Man måste även också dricka minst två liter vatten varje dag, och sen kissa lika många liter, vilket också fördubblar tiden man hittills tillbringat på toa. Man måste också dricka ett glas yoghurt varje dag för att få de bra om inte de bästa bakterierna i magen, som ingen vet vad de exakt är, men du behöver nog ha minst en miljon sådana i magen annars är det illa! Du ska också ta ett glas rött vin för att undvika hjärtinfarkt. Och så ett glas vitt vin för att skydda ditt nervsystem! Och ett glas öl, jag minns dock inte varför det var nyttigt, men någonstans har jag för mig att åtminstone öl och tarmludd utvecklas i skummet! Förmodligen var det för håret men det kan också ha varit för tarmfloran? Men om du tar dessa tre samtidigt kan du få stroke, fast det gör inte så mycket, för du kommer inte ens märka det. Följande japanska ordspråk kan kanske bli ett ord på vägen för att vi skall förstå det som vi inte kan förstå. ”Lycka och olycka tar sig inte in genom dolda hål, det är du själv som öppnar dörren.”

Man ska också äta nötter och bönor eller ärter varje dag. En hel massa av nötter, bönor och ärter är ett måste! Du ska äta 4 till 6 måltider per dag, lätta måltider, men glöm inte att du ska tugga varje tugga minst 36 gånger. Bara för det behövs det 5 timmar av tuggtid! Och så en sak till att inte förglömma när vi ändå fått igång tugget. Det är att efter varje måltid ska du borsta tänderna, det vill säga borsta dina tänder efter äpplet, yoghurten, bananen, nötterna och/eller bönorna. Detta ska du göra så länge du har tänder, och glöm inte tandtråden, blekningen, tandköttsmassagen och munvattnet. När du ändå håller på med detta, kan du ju städa toan och badrummet, kanske installera CD-spelare eller TV där inne, för med tanke på allt vattendrickande och tandborstande lär du tillbringa en hel del tid i badrummet. Carl von Linné var en inte bara en botanist. Han var mångsidig inom ett antal skilda områden och hade minst ett finger med i de flesta vetenskapliga grenarna. Om matintaget har han sagt följande. ”Ät som en katt, drick som en hund, så får du leva i mången stund.”

Man måste också sova minst åtta timmar per dag och jobba åtta timmar per dag, plus de fem timmarna som behövs för att äta, och då blir det 21 timmar. Det är tre timmar kvar, under förutsättning att det inte är trafikstockning när du åker till och från jobbet. Enligt statistiken tittar folk på TV tre timmar per dag. Det funkar inte längre eftersom man måste ta en promenad varje dag i minst en halv timme, ett gott råd: efter 15 minuters promenad vänd tillbaka, i annat fall tar din promenad en hel timme. Använd gärna stegräknare och gå minst 15 000 steg dagligen. Ju snabbare och längre steg du tar, desto fastare och elegantare blir din rumpa. Så hur ser den perfekta rumpan ut? Enligt David Kirsch som även är känd som the master of ass finns det ett recept. ”Den är rund, tajt och samtidigt hög och uppnosig. Men man måste komma ihåg att alla har olika kroppstyper. Heidi Klum ser inte ut som Liv Tyler och så vidare. Man måste jobba med det man har.” För hur vi än vänder oss så hr vi rumpan bak. Du måste också hinna med att träffa dina vänner, för de är som växter, måste tas hand om dagligen. Dessutom måste du också hålla dig informerad, det vill säga, läsa minst två olika dags- och några stycken kvällstidningar, för att kunna ha en kritisk inställning i livet. Du ska också ha sex varje dag, men utan att det ska bli rutinmässigt, det vill säga, du ska vara innovativ, kreativ och varje gång på nytt förföra din partner. För detta krävs ju tid. Och då har vi inte ens nämnt tantriskt sex. Du ska också hinna med din familj, hinna moppa golv, diska, tvätta, för att inte tala om allt du måste göra om du har barn eller husdjur. Oskar Wilde är en man som inte bara hann med att tänka, han har skrivit en ofantlig mängd ord som citeras regelbundet. Det här är ett om könsrollsfördelningen. "Intuition är den egendomliga insikt som säger en kvinna att hon har rätt vare sig hon har det eller inte.
"

 

När man räknar ihop allt detta ovan behövs det minst 29 timmar. Den enda lösningen är att göra flera saker samtidigt, till exempel duscha med kallt vatten och håll munnen öppen så får du dina två liter vatten per dag. Medan du lämnar badrummet med tandborsten i munnen kan du samtidigt ha sex med din partner, som i sin tur tittar på TV och läser tidningar medan du torkar golv. Och då har du fortfarande en hand ledig, med vilken du kan ringa till dina vänner och släktingar. Drick vin efter det, du kommer att behöva det. Sen om du skulle få två minuter över, skicka detta uppmuntrande brev vidare till dina vänner, som man givetvis ska vårda dagligen, medan du äter äpplet, som är som sagt väldigt nyttigt i vissa sammanhang och fiberrikt i andra sammanhang. Dags för mig att sluta nu, för mellan äpplet, yoghurten, ölen, den första litern vatten och min tredje måltid idag inklusive nötter, bönor och ärter, vet jag inte längre vad jag måste göra, men jag vet att jag måste gå på toa genast. Jag lär spara några minuter om jag borstar tänderna samtidigt som jag spolar. Denna svåra ekvation leder ofta till att det blir som citatet av Göran Persson, välkänd ABF-skolad sörmlänning som sa följande kloka ord någon under klättringen på sin karriärstege. ”Jag har ett personlighetsdrag som är av det slaget, att om någon säger till mig att gör så här! Då gör jag inte sällan tvärtom.”

 

Och precis när jag skriver allt detta står bilen på tomgång och väntar på att jag skall hoppa in bakom ratten för att hastigt dra iväg till flyget för att delta i den allmänna nedrustningen av ozonskiktet och hinna med en aktiv semester med hela menyn av ovanstående nyttigheter på en vecka. Under denna tid skall jag också umgås extra mycket med sällskapet och hinna med att skriva alla brev som inte är skrivna i år samt läsa all skönlitteratur som hamnat på undantag. ”Det värdefullaste i ett tal är pauserna.” Citatet av Ralph Richardson är faktiskt något som går att överföra till både livet och arbetet med mera. Det är en fantastiskt hälsosam tillvaro att vara människobarn i finanskrisens år. Men hur mycket roligare har inte en älg eller en ren det i vardagslunken? För vi måste ha ren tur för att hinna vara oss själva. James Bond har fått ihop det! Live and let die! - det är ett av hans tricks. Och detta är bara en alla underfyndiga titlar i hans CV. Förmodligen ligger en del av hans framgång i här citatet av en okänd skribent. ”Lycka är en biprodukt som man får gratis genom att göra andra lyckliga.”

 

P.P