…….som firar de största triumferna är numera ett både konstaterat och väldokumenterat faktum. Om du mot förmodan av någon anledning glömt vilka dessa klassiska ord är så kommer här en snabb repetition. Dödssynderna hade denna ordningsföljd efter minnesord (från). Saligia, vilket innebär första bokstaven i den latinska benämningen. (Superbia) – Högmod, (Avaritia) – Girighet, (Luxuria) - Vällust, Otukt, Okyskhet,  (Invidia) – Avund,  (Gula) - Omåttlighet, Frosseri, (Ira) – Vrede och (Acedia) – Lättja, Likgiltighet, liknöjdhet. Idag är väl varken den inbördes ordningen eller tolkningen exakt densamma. Men i det stora hela så är innebörden relativt nära ursprungets honnörsord. De är precis som universiteten en slags samhällsinstitution. I det ekonomiska ekorrhjul som vår tidsperiod virvlar fram, ungefär som att leva i torktumlare, så hopar sig molnen även över universiteten idag. Det enda som är beständigt i denna tidsperiod är att det är endast ekonomiska siffror som är intressanta. Kunskap produceras på många andra ställen så att universitet är idag konkurrensutsatta och det är säkert inte alltför avlägset innan vi ser konkurshot över även dessa institutioner. ”Vi människor är nästan unika genom vår förmåga att lära av andras erfarenheter, men också slående i vår uppenbara ovillighet att göra just det.” Citatet är från Douglas Adams och är en rimlig förklaringsmodell på varför dödssynder och universitet kommer att överleva.

 

Finanskrisen är framgångsrik och kan betraktas som en succé för de som är arkitekter bakom denna ekonomiska omstrukturering. Den är total och den känns mycket genuin med en genomarbetad strategi, precis såsom moderna nyliberaler har agerat i andra frågor som hamnat på deras agenda. ”Vi ska klara av det”, är en klassisk monolog med Martin Ljung. På något sätt känns det som om ett gäng klippare med ekonomisk och pr skolning har lyckats över förväntan. Givetvis kommer det att poppa upp olika saneringsföretag med ett managementprogram som är direkt anpassat för att minska förlusterna för de som förblöder i detta ekonomiska krig. Ett intressant sätt att betrakta det hela är regeringens julklapp till folket. Budskapet är solklart. Vi skall konsumera och spendera oss ur krisen. Årets julklapp blir spenderbyxor i teflonmaterial. Ingenting skall kunna störa nutidsmänniskornas extremt stora intresse för överkonsumtion. Nästa budskap som kommer att landa i var mans huvud som ett mantra är förmodligen - det är inte kris. Det blir nog att försöka förstå och vilja råshoppa för miljön och framförallt barnens skull. Kylan är det plus som de frusna kallar minus. Så tacka vet jag vintern, detta minus som ger is att glida fram på vilket är ett stort plus i tillvaron. Då kan vi glida fram på det hårdaste vattnet kan visa upp och lägga undan tankarna på bank och annat. Detta citat från Dan Quayle är otidsenligt och alltid aktuellt. ”Bankförluster orsakas av att insättarna inte sätter in tillräckligt mycket pengar för att täcka förluster sm uppstått på grund av misskötsel.”

 

Sumobrottarna har under 1400 år lärt sig att kroppen styrs av hormoner och det är främst där man ska söka svaret på frågan varför man går upp i vikt. Lösningen står att finna i vad vi äter. Man blir fet av fett, söt som socker av sött och grön av grönsaker. Dessutom blir man het av chili och röd av rödbetor. Så visst ligger en viss portion sanning i att du blir vad du äter. Så varför inte testa med ta en kaka och få större bröst. Det hävdar i alla fall tillverkaren av "F-cup Cookies", som blivit en stor försäljningssuccé i Japan. Kakorna finns i chokladsojamjölk och jordgubbssmak och innehåller 50 milligram av örten Pueraria Mirifica som enligt tillverkaren har bröstförstorande egenskaper. En till två kakor om dagen räcker för att få effekt, lovar tillverkaren. F-kupa motsvarar ungefär en DD-kupa i europeisk storlek. Som namnet antyder kan F-cup Cookies hjälpa dig att få större bröst medan du kopplar av och njuter av en god lågkalorikaka, heter det på hemsidan. Där säljs även andra produkter som innehåller örten, till exempel tuggummi, kräm och sprej.

 

När EU-kommissionens Food and Veterinary Office granskade 65 000 livsmedelsprover fann de att hälften av all frukt och grönsaker som produceras inom EU innehåller resthalter av kemiska bekämpningsmedel. Värst är vindruvor där över 70 procent innehåller giftiga preparat. Undersökningen visar också att antalet olika bekämpningsmedel i ett och samma prov ökar. Det värsta exemplet i den nya undersökningen var en paprika som innehöll rester av 29 olika bekämpningsmedel. Det är inte bara färgämnen som kan ställa till det för oss. En norsk studie har visat att ögonfärgen kan ha stor betydelse för hur berusade vi blir. Blåögda personer är oftare blyga – vilket gör att de dricker mer alkohol för att slappna av.

 

Lycka sprider sig bland människor som ringar på vattnet i tre led, enligt forskare. Men bara vänner och familj påverkas. På jobbet slösar optimisten sina bästa leenden förgäves. Enligt de amerikanska forskarna Fowler och Christakis är lyckan inte bara personlig. Lyckan kan beskrivas som ett kollektivt fenomen som sprider sig i sociala nätverk som en social smitta. Den som har turen att bo max en engelsk mil från en lycklig vän har 25 procent större chans till lycka än genomsnittet. Så mitt råd blir att omedelbart testa sin konditionsnivå med att gå denna drömmilssträcka så fort som möjligt. Detta ger alltså en dubbel effekt för hjärtat. Dels förbättringen fysiologiskt samt även den här att snabbt komma till en plats där lyckan bor. Vad saven är för trädet, är livslusten för människan. Om vi skulle glömma bort detta faktum på vägen så är det helt i sin ordning eftersom forskning visar att minnet försämras med åldern.

 

 Nu är det - vetenskapligt - bevisat. Både män och kvinnor är "gubbsjuka". En studie utförd av den Zoologiska institutionen på Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Oxfords universitet, visar att nästan 95 procent av männen föredrar en yngre partner. Kvinnor är också "gubbsjuka" - fast tvärtom. Yngre kvinnor vill ha äldre män. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Evoloutionary Psychologi, bygger på kontaktannonser publicerade bland annat i Göteborgs-Posten och på sajterna match.com och Spraydate. Och resultaten visar tydligt att den vedertagna teorin om mäns "gubbsjuka" stämmer. I en annan undersökning har blondiner från hela England svarat ärligt om sin hårfärg. Över 80 procent av blondinerna erkände att de var falska blondiner. Det gäller alltså att bekänna färg och lägga alla kort på bordet i kontaktsökandet. Vad som är idealet för vår drömpartner ser olika ut i landet. Den viktigaste egenskapen är förmågan att få den andra att skratta. De enda i landet som tycker annorlunda är män i Norrbotten. För dem är det viktigaste att partnern städar och diskar efter sig.

 

”Jag talar sanning, inte så mycket som jag skulle vilja, men så mycket som jag vågar. Och jag vågar liter mer ju äldre jag blir.” Michel de Montaigne är upphovsman till veckans slutord. Och jag är synnerligen hängiven att instämma och hålla med om hans ord.

 

P.P