…………….och stora äventyren är ett tema som alltid aktuella IKEA lanserar till sina medlemmar. Givetvis gäller detta även fotbollsentusiasterna som går till toppen med vinst och till botten med laget när det blir torsk. I skogen mår man bättre, det är alltid en vinst att möta ett råbarkat eller lövtunt träd. Den svenska naturen är det bästa bland det bästa vi har. Sök upp ett träd och upplev närhet, harmoni och återhämtning för att gå vidare. Det är tyvärr över nu med de svenska kvalframgångarna. För att sätta punkt måste man lära sig att sätta kommatecken först. Kommatecknet var det tillkortakommande som visades upp mot örnarnas land, Albanien. Punkten kommer att sättas mot Ungern som har hungern. Och det kommer att räcka för att knäppa Sveriges enda vapen på näsan. Zlatan kommer att få det hett om skosulorna från start, han kommer att tappa humöret och då kan stenstatyerna där bak mata bollar upp mot högre makter. Nu har vi inte heller någon Thor Heyerdahl i ledningsgruppen som skulle kunna göra samma mirakel som han lyckades med på Påskön. Alltså, konsten att kunna få Europas sävligaste backlinje att röra sig i någon riktning. Nu blir det precis som mot  Albanien, en tungfotad historia. Jag är övertygad om att alla inblandade gör sitt absolut bästa, men tiden har sprungit ifrån oss. Mossa är ordet som många kommer att tänka på när mittbackarna sprider sina långpassningar som en gödselspridare som går på fel fas. ”Konsten att tråka ut är att berätta allt.” Voltaires citat lämpar sig väl för att sammanfatta den svenska mediakårens engagemang kring landslagssamlingarna. Ge dom lillfingret och dom slukar hela handen. Det påminner om den lokala nivån där några lag i storlek med en såpbubbla skrivs upp till solens dimensioner!

 

”En optimist är en person som tror på allt han läser på omslaget till en ny bok.” Milwaukee Journal har publicerat denna hypotes. Citatet talar för sig självt när det gäller vår egen förmåga att ta till oss information. ”Det trevliga med att vara en pessimist är att du alltid får rätt, eller blir glatt överraskad.” Citatet av George F. Wall är tilltalande och passande för min egen retorik. Yttrandefriheten är en möjlighet, men inte en självklarhet. Den måste skapas. Flera röster måste finnas, flera olika tankar måste få spridning, annars blir all debatt enfaldig, självförhärdigande och oemotsagd. Särskilt viktigt känns det i här i det här u-länet som jag befinner mig. Det finns bara en tidning. Det råder brist på olika åsikter vad som beskrivs om sport. Bevakningen av den lokala sporten är subjektiv och ger kanske inte riktigt en korrekt skildring av händelseförloppet alla gånger, eftersom det är en persons egen upplevelse som förmedlas. Det är som Benjamin Disraeli har sagt. ”Det är mycket lättare att vara kritisk än att vara rättvis.” Kaffet i pausen kan ha en större betydelse än vi egentligen förstått tidigare. Kaffet har visat sig besitta fler egenskaper än att besegra trötthet. Forskare vid RMIT University i Melbourne har funnit ut att kaffe till kolhydratrika mål ökade kroppens produktion av glykogen, ett ämne som bidrar till at bygga muskler. Om snabbkaffe har en ännu snabbare effekt, det förtäljer inte den här studien. Det är alltså frågan i vilket hörn av landet och av staden Västerås det görs det bästa kaffet i slutspurten av seriespelet. Tidningens eget lag förefaller att ha fått rost i rosteriet. Förlusterna lagras på rad och får kaffet att tunnas ut.

 

Kejsarens nya kläder är en klassisk berättelse av H.C Andersen. Och den kommer alltid att vara aktuell i olika skepnader. Idag finner jag den hyperaktuell för att försöka förklara vad som händer när våra fotbollar flyger och far som dom gör. Symboliskt nog så har styrgruppen för luftpastejerna, Lars-Roland, lämnat velourställen och blivit uppsnofsade i eleganta kostymer (förmodligen från Algots som de helyllegrabbar de är). Den här maskeringen till match innebär ju början på något nytt. Ett avstamp med nya kläder och nya idéer som bemöts på ett traditionellt sätt. Digra pärmar med pilar som pekar ut mål- och hållplatser på banan. Gammaldags fotboll är hemligheten med den nya modellen. Skela i Albanien fick hela svenska försvaret att skela. För min del var de unga spelarna i det svenska laget stora besvikelser, fantasilösa och uddlösa. Wendt var det mest bakvänt med. Sebastian Larsson visade prov på fina inkast. Någonting måste han ju i alla fall ha fått med sig från uppväxten i en handbollsstad. Jag tyckte mig hinna se att han kastade långa och fina inkast, det förekom att bollen kunde hamna hos medspelare ibland. Kim Källström såg mest jäst och utpumpad ut hela tiden! Det är synd om Lars-Roland, det är svårt med att trolla när alla hundratals akademierna inte kan vaska fram några spelare som kan göra det lilla extra. Det blir mest överbetalda resurser till avbytarbänkar runt om i Europa av småstjärnorna. Givetvis kommer det komma en rannsakningens tid i svensk fotboll när vi ser att storsatsningarna på akademier inte leder till flera storspelare. Det är förmodligen så att de flesta utvecklas bättre i sin egen småklubb med att spela med sina kompisar i pojklaget och varva spel i seniorlag i Västeråsfotbollsnivå, alltså division ett till tre. När de mediala oraklen har krävt allas avgång och hyllat sin egen tidnings förträfflighet så kommer vi att starta om med Jean Paul Sartres filosofiska tankar. ”Livet börjar på andra sidan förtvivlan.” Fotbollen är trots allt bara en lek!

 

Som ett tecken på att Ungern är med på banan och kommer att göra kvalet till ett kval där överflödslandet står offside hela tiden är maten. Gulasch har blivit snabbmat, drive-in med husmanskost har fallit i god smak i Karlstad. Nu är det bara att avvakta på första drive-in-pizzerian i Västerås. Symboliskt nog kanske det kan bli verklighet till nästa säsong. Det gäller bara att pojkarna kan lära sig att ta beröm med måtta, låta det stanna i frisyrgelén och hålla huvudet kallt! Det hänger förstås på om Syrianska kan hålla undan och avancera i seriesystemet. Men här återstår en månads nagelbitande innan våra superfans med ledstjärnorna Melek och Johannes kan andas ut. Det hänger på håret skulle man kunna säga. En lugg på en skalad backs hjässa skulle kunna styra bollen i mål istället för utanför. Ett par strån som blivit kvar efter vaxningen kan störa fokus för den mest begåvade spelaren eftersom han är så fokuserad av sin egen vaxade skönhet att han inte kan prestera det lilla extra i avgörande moment. Det är alltså i hårbotten som vi kan finna lösningen till en del oförklarliga händelser i avgörande moment. En pessimist är en person som gör svårigheter av sina möjligheter: en optimist däremot är en som gör möjligheter av sina svårigheter. I den här kryptiska meningen finner vi svaret på hur det hela kommer att sluta när sista matchen i serie har summerats. Sverige kommer inte att få spela VM i Sydafrika. Man kommer inte ens att räcka till kval. Västerås kommer åter på fotbollskartan med två lag i division två nästa spelsäsong. Både Skiljebo och Syrianska kommer att droppa någon ytterligare poäng innan krutröken har lagt sig. Må bästa laget vinna. Frej är ett fornnordiskt namn och en svår motståndare. Jag som alltid brukar ha rätt (egen uppfattning) tror bestämt att det lag som tar flest poäng mot Frej i höst vinner serien!

 

W C Fields är inte upphovsman till de meningslösa klotter med dylika initialer som förekommer rikligt i omgivningen. Nej, han är en vass tänkare som kan bli inspirationskälla i slutspurten. Det gäller att lägga energin på rätt sak såsom Fields citat. ”Den lataste man jag känner la popkorn i pannkakorna för att de skulle vända sig själva.” Följ detta råd och alla dina drömmar kommer att uppfyllas!

 

P.P