…….i en kritisk situation? Det är en fråga att ställa till sig själv regelbundet. I och för sig är det kanske i vår överbeskyddade värld inte lätt att hamna i en allvarligt knivig situation. Men det händer nog alla någon gång under jordevandringen att skarpt läge uppstår. En nypa salt brukar rekommenderas liksom is i magen. Det är faktiskt gamla huskurer som fungerar bäst av de som finns på menyn. De numera kultförklarade mentala coacherna har inte lyckats lika väl med att placera sina termer för en bred publik. Apropå bred så finns det nu en hoppfull studie om extra stort intresse för bredaxlade. Att kvinnor föredrar axelbreda män är kanske inte någon nyhet, men att de även föredrar kortare ben på män kanske inte är lika känt. En forskningsstudie gjord vid Centre for Culture and Evolutionary Psychology vid Brunel University visar dock att kvinnor har en klar preferens för män med förhållandevis korta ben i förhållande till överkroppen. Männen föredrog inte helt oväntat kvinnor med långa ben, smal midja och stora bröst, skriver videnskap.dk. Förmodligen kan detta citat av Hans Clarin skänka ljus över resultatet i studierna. ”Filosofi kallar man en snillrik översättning av det oförklarliga till det obegripliga.”

 

Vissa kan gå hur långt som helst. Hängivna forskare tillhör förmodligen den gruppen. Att gå är den vanligaste förflyttningsformen för människan. Numera kan forskare dra sina slutsatser av att enbart studera hur vi går! Sexologer vid Unversity of West Scotland har publicerat studien  "A womans history of vaginal orgasm is descernible from her walk", vilket kan översättas som " En kvinnas förmåga att få vaginal orgasm kan avläsas av hennes gångstil". Och det är exakt vad studien handlar om. Sexologerna fick se 16 kvinnor gå nedför en gata, och skulle baserat på gångstilen säga om kvinnorna i fråga kunde få vaginala orgasmer eller inte. Det visade sig att sexlogerna träffade rätt i 80 procent av fallen, skriver Berlingske Tidende. Slutsatsen sexologerna drar är att "den uppmärksamma och erfarna betraktaren kan dra slutsatser om huruvida en kvinna har erfarenhet av vaginala orgasmer på basis av en gångstil som utmärks av energi, flytande rörelser, frihet och sensualism". Hemligheten ska ligga i kvinnans hållning och ju friare energiflöde från bäckenet och ut i kroppen, ju lättare att få vaginala orgasmer, enligt de skotska sexologerna, skriver Berlingske Tidende. Jag antar att flera av forskarna kan uppfatta följande citat av George W Bush som överskrift till rapporten. ”Jag har egna åsikter – starka åsikter – men jag tror inte alltid på dem.”

 

Nästan var femte svensk anser att jobbet påverkar deras hälsa negativt. Och lika många får skuldkänslor när de stannar hemma på grund av sjukdom. Och den främsta orsaken till ohälsa är brist på beröm från chefen, enligt en undersökning som rekryteringsföretaget Kelly Services gjort. Och är det inte chefen så är det chefen därhemma som är problemet. Men vissa forskare har klargjort att det som betyder mest är generna, då finns det inga genvägar. För enligt en annan ny svensk studie kan en dålig parrelation i alla fall delvis bero på mannens gener. ”Givetvis kan det finnas många orsaker till att en person har problem med relationer. Men det här är första gången som en specifik variant av en gen kan associeras till hur män knyter an till sin partner i en relation”, säger Hasse Walum som är doktorand vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet. Samma gen har tidigare studerats hos sorkar och har där kopplats till förekomsten av monogamt beteende hos hanar. Präriesorkar lever i monogama parrelationer medan ängssorkarna är mer lättfotade, något som beror på att vasopressinet har en mer framträdande roll hos präriesorkarna. Sedan gammalt har man ju kallat grabbarna för sorkar på Gotland. Fornnordisk kunskap verkar prickat helt rätt om man skall lita på dagens vetenskapliga rön. Som om det inte vore nog med detta så kommer följande rapport i samma veva. Ju äldre pappa - desto större risk att barnet drabbas av psykisk sjukdom. Barn till män som blir pappor efter 50 har ökad risk att utveckla manodepressiv sjukdom. Det avslöjar en ny svensk studie från Karolinska institutet. Tidigare forskning har visat att barn till äldre pappor har högre risk att drabbas av neuropsykiatriska sjukdomar som autism och schizofreni. Nu visar en ny stor studie att män som väntar länge med att skaffa barn också har högre risk att få barn med bipolär sjukdom, också kallad manodepressivitet. I studien har 13 428 svenskar med bipolär sjukdom och lika många friska kontrollpersoner ingått. Resultatet: Barn till män som fyllt 55 år har 37 procents högre risk att få diagnosen bipolär sjukdom någon gång under livet jämfört med barn till män som blir pappor mellan 20 och 24 år. Studien visar också att barn till män som blivit pappor som fyllt 50 har mer än fördubblad risk att utveckla bipolär sjukdom tidigt i livet. ”Skillnaden mellan en hockeymamma och en pitbull är - ett läppstift”, sa vicepresidentkandidaten Sarah Palin i sitt bejublade inledningstal. Detta påstående väcker genast frågan hos mig – vad är skillnaden mellan en överårig curlingpappa och en pitbull? Förmodligen är det mer än bara läppstiftet.

 

Svenska läkare är noga med att kontrollera blodfetter och blodtryck hos hjärtsjuka och personer i riskzonen för hjärtsjukdom. Eftersom de kan drabbas av infarkt. Nu visar en ny stor studie att det är livsviktigt att också ta hänsyn till hjärtfrekvensen, eller pulsen som den kallas i vardagligt tal. Studien visar att hjärtsjuka som har över 70 i vilopuls har 46 procents ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt, 56 procents ökad risk för hjärtsvikt och 34 procents ökad risk att dö i förtid av hjärtsjukdom. ”Vi har inte tidigare förstått hur viktig riskfaktor det är att ha hög puls. Uppskattningsvis har varannan hjärtsjuk en puls över 70 så resultaten har betydelse för 100 000-tals svenskar”, säger Mikael Dellborg, professor i kardiologi vid Östra sjukhuset i Göteborg och en av de forskare som lett studien. Därför är det viktigt att hjärtsjuka får hjälp att sänka sin puls med hjälp av effektiv läkemedelsbehandling och livsstilsförändringar. Och den överlägset viktigaste faktorn kostar gratis, motion eller fysisk aktivitet. Spring för livet och sänk pulsen skulle jag vilja säga! Sveriges centrum vad gäller populations boende är i Örebro. Inom en radie på 30 mil bor över sex miljoner människor. Givetvis påverkar det människorna. Och snart är det med träning som med allt annat den populära Örebroandan som gäller. ”Det går aldrig. Och om det går, så blir det inge bra.”

 

Orkanerna Gustav och Hanna blev långtifrån så farliga som fruktats, men för amerikanerna är det för tidigt att slå sig till ro. Nya oväder bildas och årets orkansäsong kan bli värre än vanligt. Nu tornar flera oväder upp sig typ Ike och ytterligare ett tropiskt lågtryck – som får namnet Josephine om det når stormstyrka. Orkanforskare vid Colorado State University förutspår en aktivitet gott och väl över genomsnittet i september. De räknar med fyra orkaner, varav två stora, vilket innebär att de har minst kategori tre på den femgradiga skalan. Men trots allvaret i dessa oväder så förefaller den svenska stormen mycket allvarligare och drabba nationen hårt. Kryss mot Albanien och nu väntar en svår match mot Ungern. Där jag förväntar mig att nationalarenan Råsunda kommer att skumma över av missnöje mot både spelsystem och prestation. Folket är enfaldiga och inser inte att vi har få spelare med spetskompetens när vi möter likvärdiga lag som är hungrigare på framgång. Det är för övrigt inte bara i fotboll som vi har tappat en del i spetskompetens, det går som en röd tråd inom de flesta verksamheter. Den röda tråden som har blivit en slags spets eftersom underkläder är det som är en svensk spetskompetens idag. Lindex och HM finns snart i alla städer och länder vi besöker. Albert Engströms tankar får bli dagens slutord. Vad kan bättre sammanfatta händelser och icke händelser idag. ”Det är för väl att lögnen finns – för tänk om allt man hörde var sant.”

 

P.P