…….är en otidsenlig fråga som söker sitt svar. Vägen till framgång genom självanalys är nyckeln, i alla fall enligt Donald A. Laird. Han skrev en bok med denna titel för över 50 år sedan. Den svenska utgåvan är tryckt 1948. Och det var faktiskt det år som svensk fotboll nådde sin största internationella framgång hitintills med OS-guldet i London. Lairds tankar och teorier är fortfarande idag helt överlägsna många av dagens konsulter och coacher. Vad passar då bättre än att tala om duglighet detta år då luften går ur den svenska fotbollsballongen. Jag tror att VM-kvalspelet kommer att bli en flopp. Den framgångsrikaste av alla förbundskaptener, Lars Lagerbäck kommer att bli skinnflådd av alla stormän inom media. Lagerbäck har trollat med knäna och kokat soppa på en spik länge nog. Nu räcker det inte ens med hans uttråkningstaktik för att ta Sverige till flera mästerskap. Timglaset har runnit ut och svensk fotboll kan inte enbart leva på ung bosniers exceptionella bollsinne. Risken är lika överhängande som ribban på målstolparna att Albanien luggar Sverige på poäng. Som jag ser det så har de minst lika många personligheter i sitt lag som de blågula.

Personlighet är en del av ens förmåga. Och den egenskapen förefaller ha en stor del i både framgång respektive motgång. A.A Milne är författaren till Nalle Puh. Många av citatet säger mer än tusen ord, till exempel detta. ”Ju mer man tänker, ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar.”

Inget ljus utan skugga, gläds åt framgången idag – men i morgon är en ny dag. Denna tes gäller lika mycket i den mest intressanta serien i lokala fotbollen.  Uppvaknandet kan bli abrupt och brutalt för alla som inte hittat en balans och ödmjukhet mellan matcherna. Detta märkte de båda topplagen, Syrianska och Skiljebo, av i matchen efter det i media så kallade superderbyt. Givetvis var det höstens match i den ack så tunna Västmanlandsfotbollen. Det var enligt min uppfattning en bra match eftersom den hade många av de ingredienser som gör en match sevärd. Spänning, kamp, gjädje, taktik, publikfest och läckra mål stod på menyn. Att lokaltidningens utsända har en annan uppfattning än jag i denna bedömning är naturligtvis självklart. VLT har enbart en färg på sin ögonbindel för tillfället, och det måste man förstå eftersom man lagt alla ägg i denna korg för att försöka skriva upp sitt lag i Superettan. Men jag måste nog tillstå att det går tyvärr inte att skriva upp ett lag så enkelt som några överpositiva pennsträck. Det är på fotbollsplanen allt avgörs. Det är betydligt lättare att devalvera en nations valuta och justera räntenivåer än att vinna en serie. Nu har tidningens lag sviktat betänkligt med några onödigt tappade matcher. Förmodligen hänger det ihop med att deras främsta påhejare, den bloggande hejarklacksledaren har haft semester och inte kunnat skriva hem poängen. Men det ser onekligen trevligt ut med Syrianska lag i topp i både ettan och tvåan. Svensk fotboll behöver detta i betydligt större grad än alla självutnämnda experter och tyckare. ”När du tittar på dina båda tassar, behöver du bara bestämma dig för vilken som är den högra, sedan kan du vara säker på att den andra är den vänstra.” Citatet från Nalle Puh är mycket användbart för spelare och tränare. Alltför många glömmer detta och skjuter med fel fot i fel hörn och vid fel tillfälle, då blir det fel.

 

Huvuddelen av vår import kommer från andra länder.” Citatet är av George W Bush. Det är en helt annan dimension på det påståendet än de som plottrar sitt VC eller annan skit på alla möjliga och omöjliga ställen. Inget lag förtjänar en sådan supporterskara. Det förefaller för mig orimligt att avancera i seriesystemet med denna belastning i bagaget. Det finns även ljusglimtar i det för mig fullständigt meningslösa verbala klotter som kallas blogg. Kalmars lagkapten Henrik Rydström berättar om vardagens små händelser i mittcirkeln och på vägen till och från den här centralpunkten för en fotbollsspelare. Han visar även med sina kloka tankar om moral och värderingar att han till skillnad mot de i klacken, som har likadan frisyr som han själv, står upp mot de krafter som många inte vågar bemöta idag.  ”Jag sitter i bastun och läser Fokus. Om Sverigedemokraterna. Mina knogar vitnar varje gång jag hör om partiet, nu är det en artikel där partiets lövtunna politik plockas isär och jag undrar hur människor som röstar på politiker och partier som står för dylika åsikter är funtade. Vad vill man då med mänskligheten? Med världen?”Kalmar är en förening som har en stark organisation med arbetsro. Man fungerar i en harmoni där man inte har några problem med sin publik. Det finns en trygghet i föreningen. Med den stabilitet så är det aldrig risk att blir som i många andra klubbar där Refaat El-Sayeds citat passar väl in. ”När kaptenen tappar mössan dansar alla på bordet.”

 

Ett vinnande lag byggs upp med en bra organisation. Det räcker inte med konstgjord andning som konstgräs och konstlade idolsångare. Det blir som en dokusåpa, kort men intensivt.  Fallet blir ett ras precis som det oftast blir för sångarna. De får inte andra uppdrag efter sin korta karriär än att sjunga på olika bilfirmor, när det är visning eller på idrottstävlingar när sponsorer betalar en slant för varje åskådare. Förmodligen är det ingen av dessa uppkomlingar i underhållningsbranschen som blir särskilt långlivade som artister. Delvis är det här ett medialt problem. Omdömeslösa chefredaktörer som bara jagar lösnummerköpare och rubriker låter sina fjolårskalvar skriva upp allt och alla till hjältekonungar eller drottningar efter någon minut i rampljuset. Om vi hade stjärnor i paritet med så ofta som vi kan läsa ordet stjärna på sport- respektive nöjessidorna, då skulle midnattssolen inte ha en chans i upplysning. ”Ad astra per aspera”, är ett klassiskt latinskt uttryck som kan översättas till ”mot stjärnorna genom svårigheter”. Det är ofta speciellt glädjande när någon som jobbat i motvind plötsligt lyckas och hamnar i toppen. Det är en välförtjänt stjärnstatus med mina mått mätt.

 

Och nu när Syrianska IF lyser som starkast. Ja, då finns lokalkonkurrenten Skiljebo där som en gäckande skugga. Beredd att vid minsta snedträff ta över serieledningen. Den här serien kommer att leva några veckor till. Mest lyser Mattias Mete, den inlånade toppforwarden. Han visar klass med att vara oerhört taggad och inspirerad trots att han lämnat en toppklubb för spel i en lägre division. Han höjer sitt marknadsvärde och hamnar sannolikt i en fin förhandlingsposition i oktober när serierna är färdigspelade. För tillfället är han helt klart bäste anfallsspelaren i Västeråslagen. Det som talar för att det kan bära ända fram för Syrianska i serien är att det är många som är i bra form i laget och att truppen har en bra bredd. Det finns plats för några att ha en mindre bra dag, det är många som kan kliva fram och bytas in för att vända en matchbild. Den evige talangen har årets tränare Jonny Rödlund fått heta hela sin fotbollskarriär. Skulle han lyckas att vinna en serie första året som tränare, då blir han inte bara talang i den rollen. Han har lärt sig läxan i den mångfald av klubbar vars tröja han burit. Det finns inga genvägar. Att orka springa till hundra i 95 minuter är vad som gäller. En annan framgångsfaktor är att låta bollen göra det mesta av jobbet. Och en viktig egenskap som kännetecknar framgångsrika ledare är att de omger sig med ett bra team. Då kan var och en koncentrera sig på sin uppgift. Refaat har skänkt oss en mängd underbara citat för olika tillfällen. Ett som passar för lagspel är detta. ”Vi simmar alla i samma båt.”

 

Blåbär var smeknamnet på gevärskulor under amerikanska inbördeskriget. Med det vill jag säga att det inte går att underskatta något lag i serien. Då förvandlas detta lag snabbt till en stark vapenmakt och här som kan kriga ned vilket motstånd som helst. Bästa sättet att besegra en övermäktig motståndare är att fortsätta göra som Syrianska har gjort så här långt. Använda sig av en klassisk Muhammed Ali taktik från boxningen. ”Kärleken kan göra en människa tjugo kilo lättare.” Citatet är från en okänd tänkare, men likaväl passande för ett lag som är förälskat i sin egen spegelbild och tabellposition.

 

P.P