…….så stenhårt som möjligt så får man nog vara beredd på att den kan spricka. Någon kan alltid frestas att ha hål på den uppblåsta ballongen. Ännu vanligare är att den spricker av sig självt. Det är samma fenomen som gör att inga träd växer till himlen. Skyfall är höstens tema enligt vissa siare. Vädret kommer att spinna loss och vara helt förvirrat vad det gäller regnmängd och övrigt. I England spekuleras ekonomin bli lika ostadigt som vädret. Om man vill granska en siares kompetens ska man inte bedöma hans självklarheter då allt är normalt. För vissa är det kanske rimligt att mäta näsans längd och mängd. För att det är långt fram i nosen på möss som det sitter ett Grunebergs ganglion, en del av luktsinnet. Detta organ finns hos alla däggdjur, även människan. Tidigare har funktionen varit okänd, men nu har schweiziska forskare visat att möss använder organet för att känna lukten av rädsla. Rädda och stressade djur sänder ut alarmferomoner för att varna andra individer av samma art. Den tysta kunskapen vinner allt mer mark. På en japansk ögrupp så lever människorna längst i världen. De är också ovanligt friska under sin livstid. Vad kan vi lära av dem? ”Knepet är de att de lever i nuet och inte oroar sig för morgondagen, och inte ältar det förflutna.”

 

Frågan är vem som var först med vissa ovanor eller vanor? Fåfängan finns ju inte bara hos människor. Ryska forskare har i undersökning sett att skator kan känna igen sin egen spegelbild. Vad är viktigast? Till min glädje, eftersom jag har stor förkärlek till att tro på vadorna som vår viktigaste muskelgrupp så kommer det mer och forskning som ger min teori en skjuts framåt. Människan har med sina utvecklade vadmuskler skapat förutsättningar för tvåbentheten och vår upprätta gång. Efter att vi blev tvåbeningar så har det bara gått utför med vår västerländska civilisation. En stor del av vår tids välfärdssjukdomar beror på vår livsstil. Vi rör oss på tok för litet jämfört vad vi födda till att göra. Samlare och jägare och andra traditionella populationer varken har eller har haft diabetes, benskörhet eller högt blodtryck. Vi sitter sönder vårt arv. Var femte kvinna i fyrtioårsåldern orkar inte göra en situps enligt vissa mätningar på populationen. If är ett försäkringsbolag som fattat galoppen och förefaller leda dekadensen. Bolaget vill få företag att försäkra sina arbetstagare så att de kan säkra att få en fetmaoperation utförd när fetman passerat gränsen för den egna kapaciteten för att klara av att hantera det. Det är tidstypiskt att ingen föreslår att arbetstagare borde ha en skyldighet och rättighet att röra på i minst samma omfattning som kaloriintaget.

 

Om du vill något riktigt mycket så blir du till slut övertygad om att det är så. I den tidsanda som helt styrs av konsumtion som huvudintresse så är bästföredatum något som många håller ett vakande öga på. I medel så slänger vi cirka 100 kilo ätlig mat om året. Detta är givetvis ett enormt resursslöseri. Enligt en brittisk studie så köper varje individ dessutom i genomsnitt 35 kilo kläder varje år. Vi har en mångfald av i-landsproblem. Samtidigt som vi har begränsade resurser till en spetskompetens inom forskningen för att kunna konkurrera med de främsta nationerna som seglar ifrån oss. Precis på det sätt som vi kunde konstatera att fallet är på idrottsarenorna i OS, så är det även inom många andra sektioner. Nu har vi i alla fall fått en studie som säger att åttiotalisterna vill ha kul på jobbet. Att man kan programmera sin hjärna med viljans makt visar följande tankekonstruktion från en hemvävd tankesmedja som jag fick via e-post häromdagen. ”En buffelhjord rör sig inte fortare än den långsammaste buffeln. När hjorden jagas är det de långsammaste och svagaste djuren som dödas först. Detta naturliga urval är bra för hjorden, eftersom hjorden som helhet blir snabbare och friskare genom den kontinuerliga gallringen av de svagaste medlemmarna. Ungefär på samma sätt kan den mänskliga hjärnan inte jobba snabbare än sina långsammaste hjärnceller. Som alla vet, tar överdriven alkoholkonsumtion kål på hjärnceller men naturligtvis är det de långsammaste och svagaste hjärncellerna som går åt först. Genom att regelbundet konsumera vin kan man alltså rensa bort de svaga och långsamma hjärncellerna och där igenom göra hjärnan till en snabbare och effektivare maskin. Det är således därför man alltid känner sig smartare efter ett par glas vin, eller hur!?”

 

Färgens gåtfullhet är ingen gåtfullhet i det politiska livet. Allt är mer än förutsägbart. Efter att  kastat ut alla äldre ur sitt parti i kylan så säger nu partisekreteraren Per Schlingmannn (m) att det behövs fler gamla i politiken. Som av en händelse så kommer uttalandet i samband med att presidentkandidaten John McCains ålder hamnat på agendan. Frågan som väckts är om en man som fyller 72 år är övermogen för uppgiften som president i Förenta Staterna. Färg sätter färg både inom- och utombords på oss. En röd tröja kan faktiskt höja humöret.

 

Måleri är ett skapande utifrån färgens eget väsen. Det är inte frågan om dess yttre förbindelse med materiella ting, språkliga uttryck eller kulturella konventioner. Färg kan inte nås via en förklaring, via vetenskapen - ty färgens sanna väsen kan endast uppfattas i själslivet, via känslor. Det finns begrepp för former i språket. Men om vi ser på färg och tänker att detta är "röd" - så går vi miste om något väldigt centralt. Konstnären visar oss vägen till livfullhet i färgupplevelsen, magiskt väcks apatiska färger till liv. Konstnären vill frångå det symbolistiska och det språkliga när det gäller visualiteten. Måleriets funktion är att det är språklöst. Att kärlekens färg skulle vara röd är en kliché. Färgpsykologi är märkväl en annan sak. I och med att vi är tuktade till att språkligt tyda allt i vår omgivning läser vi "röd". Men man måste tillåta sig att uppleva färgen. Sinnligt och i sitt hjärta. Att helt enkelt uppfatta färgen som ett självständigt något som vi står inför. När färgen talar till en, så bryter ner den rationellt välordnade världen för ett ögonblick. Röd är färgen på Kalmar FF:s tröjor, laget som för tillfället dominerar fotbollen i den svenska ankdammen. En bra organisation är grunden. Givetvis spelar headcoachen en viktig roll. Han är dirigenten för orkestern och har en försteviolinist som är lagkapten och hans förlängda arm på banan! I Kalmar är Nanne dirigent och står stadigt förankrad i hemvävd miljö. Ett klassiskt citat från Nanne får sätta färg på veckans höstlöv och våra tankar.  ”När den vise pekar på månen, pekar den enfaldige på fingret”.

 

PP