……..vid en strimma hopp är en mänsklig egenskap. Det är vad våra mediala aktörer har ägnat sig åt under hela OS. Man har letat efter svenska guldchanser på det klassiska sättet som en man utan hår på hjässan, alltså han som desperat försöker att kamma hem hår från området där ryggen byter namn till något annat som börjar på bokstaven ärr. Det är förstås en hopplös kamp för att visa upp en god min om att jag har lugg - jag med. "Jag vill så mycket som jag helst skulle vilja att jag inte ville!" Visa ord av en vis skribent, Hjalmar Söderberg, det är förmodligen ord som periodvis landar i mössan på journalisterna. De tokspel som hamnar på pränt eller hoppar ur munnen känns ofta totalt orimliga. Alla resultatet är nu ett känt faktum med alla data på bordet. Guldet blev till sand i både grenen, och även för hela nationen i och med att Klyft bytte gren, och behöll samma tränare och team omkring sig. Nu kommer alla dessa orakel till förståsigpåare från kvällstidningar och tycker till. Anrell och kompani vet allt, men förstår inget om man lusläser texterna som alltid är spel på ett mål. Det är som bekant omöjligt att opponera mot vad de mediala oraklen har skrivit och tyckt till i sin yttrandefrihet. Enligt min analys så är de svenska resultaten helt i linje med våra sportskrivares kapacitet. En aktiv kan inte ro fortare, kasta längre, hoppa högre, skjuta mer mitt i prick, simma fortare, springa snabbare och kasta motståndare i mattan på annat sätt än att våra journalister hinner med att uppfatta vad som hänt samt förmedla resultat och tycka till om det. Citatet är hämtat från boken där det mesta finns nedskrivet, bibeln, Efesierbrevet 5:6, kan bringa ljus över pseudoexperternas analyser. "Låt ingen lura er med tomma ord, det är sådant som drar Guds vrede över olydnadens människor."

En annan viktig grupp som kanske kan ägna sig åt eftertankens kranka och uppfriskande självrannsakan är SOK. Det är dags att plocka fram prickarna igen och placera dessa över O:et i SOK. Sök anledningen till de mindre lyckade resultaten i medaljutdelningen i den egna organisationen. Är den tillräckligt kompetent som rådgivare på alla händer och fötter? Det gäller även att satsa på många hästar istället för bara en häst i varje lopp. Till exempel borde alla de drygt 25 aktiva som klarat IOK:s krav förstås ha skickats iväg till Beijing för att se och lära. Enligt min uppfattning så var det för många och snudd på ett överflöd av ledare som gott kunde ha varit hemmavid, och haft sms- eller mailkontakt med sin adept istället. Nu har nationen (Sverige) som alltid tror sig vara bäst bland de bästa tappat ytterligare tempo kontra konkurrenterna inför nästa spel. Ett intressant observando är att cykelsporten som anses cykla på estetikens bakgator, och är den mest bespottade och misstänkta av alla sporter för att vara dopingpåverkad, faktiskt är den som tar mest medaljer i den svenska truppen. Som helhetsbedömning så är olympiaden i Beijing den bästa någonsin. Närmast perfekta arrangemang av arrangörslandet, gott om engagerade medarbetare på alla arenor. Kina vinner magiska 51 guldmedaljer, en ny världsordning börjar här och nu. Det skall bli spännande att följa USA:s desperata kamp för att försöka återvinna tronen. Otroligt bra filmat från varje arena och idrottsgren, många åskådare och en god stämning generellt, det har vi kunnat konstatera på hemmaplan i teverutan. Den bästa talkshowen stod Jelena Isinbajeva för som vanligt. Med talk i händerna så talar hon sin stav till rätta och får med denna underhållande show staven att kasta henne över högre och högre höjder högt över svensk taknorm. Det är viktigt att ha roligt när man idrottar. Det har Isinbajeva och givetvis även många andra. Dubble sprintmästaren Usain Bolt förklarar filosofin bakom sina guld för AFP med detta citat. ”Det är kul att springa. Du måste tycka om det du håller på med.”  Följande citat som säger en del om den svenska inställningen kom från Stefan Holm när han förklarar att han endast tävlar för att vinna. ”Jag kan inte hålla på för att det är roligt, så kul är det faktiskt inte.”

”Det är inte bara jordgubbar som kittlar den svenska matnationalismen. Det svenska köttet är också en helig ko.” Citatet är av Anna Svensson i Gringo. Omedvetet har hon fått in en femetta i OS-diskussionen. Det svenska köttet som omsluter de svenska ben som var aktiva i de olympiska grenarna var inte tillräckligt bra. SOK hävdar att organisationen behöver mera pengar för att få flera medaljer i nästa OS i London år 2012. Nu har David Beckham som den ikon han är fått sparka iväg bollen som skall guida de aktiva till Europas huvudstad för en ny ädel kamp. För att få en större portion medaljer behöver vi kanske ta bort övertron på SOK:s testbatteri. Harres test och antal repetitioner i brutalbänk har kanske ingen praktisk betydelse alla typer idrottstävling. Det är dags att utbyta erfarenhet med Norge och andra länder som lyckas mycket bättre i många skilda idrotter. Lyssna på Bolt, titta på Isinbajeva med flera. Glada lever tio år längre. Den slutsatsen drar forskare vid ett universitet i Nederländerna efter att ha sammanställt 30 olika undersökningar om glädje. Där ser man hur det kan vara. Tänk om – om svenskar kunde tänka om, istället för om, då skulle många bli näst intill odödliga. Förutsättningarna för detta är hos oss för övrigt helt överlägsna andra populationer med den grundtrygghet som Göran Persson och hans socialistiska företrädare har åstadkommit i landet. Denna välfärd har även lett till att befolkningen har anfäktats av en stor portion bekvämlighet. Man orkar helt enkelt inte göra så mycket mera fysiskt än att hantera fjärrkontrollen. Vi har inte de krav på oss som finns i till exempel Hollywood. Susan Sarandon som levt i den miljön säger följande. ”Det enda Hollywood straffar dig för är att gammal och fet.” Och gammal, det blir man obevekligen om man lever tillräckligt länge. Fet blir man vanligtvis inte om man rör sig tillräckligt i förhållande till sitt matintag. Då blir det samma tendens för individen som för samhället. När inte allt är i sin ordning ökar något. I vår kultur ökar vägglöss och banklån oroväckande mycket.

I vår tid så är det oerhört viktigt att vi kan sätta rätt etikett på varje syltburk. Ingenting kan lämnas åt slumpen när forskningen går fram på bred front och nagelfar varje substans och detalj. Tånaglarna är ett effektivt sätt att avslöja en rökare. Amerikanska läkare har funnit ett sätt att kontrollera om någon är rökare genom att analysera avklippta tånaglar. En burk Red Bull kan vara tillräckligt för att sätta hälsan på spel. En undersökning gjord i Australien på studenter har visat att 250 milliliter kan orsaka hjärtattack eller stroke hos unga. Den mänskliga hjärnan innehåller drygt 100 miljarder celler och väger mellan 1 och 1½ kilogram.
Hjärnan kontroller kroppen genom elektriska nervimpulser och kemiska hormonsignaler, vänstra hjärnhalvan rymmer bland annat logik, språk och analysförmåga. Den högra står för kreativitet, intuition, formkänsla och musikalitet. Faktum är att hjärnan är den mest komplexa struktur vi känner till. Därför blir vi en aning konfunderade när vi ser idrottsmän ägna sig åt kast med liten, orättvis domare istället för att andra kast. Charles Darwin hade teorier om det mesta när det handlar om att vara människa. Någon gång runt 1860 skrev han följanden teori om intelligens. ”Jag har alltid hävdat att, med undantag av dårar, skiftar inte intelligensen så mycket från man till man, det gör bara niten och det hårda arbetet.” Dessa tankegångar skall placeras i sin tidsepok för att man kan förstå hur Darwin tänker i sitt resonemang. Men visst förefaller det när det gäller fysiska prestationer som tävling på elitnivå att det är niten och det hårda arbetet som ger resultat. Ett annat märkligt fenomen som bara förekommer bland människor är att utseendefixeringen har gått så långt skönhetssalonger ger rabatt för vaxning av bikinilinjen på 8-åriga flickor. Det skall börjas i tid med fåfänga och kamp mot sunt förnuft. Cirka tio år av sitt liv lägger den genomsnittliga kvinnan på bantning av sitt liv. Det förefaller en aning konstigt om man bara tittar bakåt i backspegeln så kan mycket tid sparas. Nomaderna är en grupp som sällan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt. Trots stor mängd av animaliska fetter i kosten, hemligheten bakom resultatet är att de går flitigt, ofta upp till två mil om dagen. Harry Martinson har författat mer än en populär aforism. Detta är en passande för mitt resonemang. ”Sanningen behöver oss inte. Det är vi som behöver den. Sanningen är inte angelägen. Angelägenheten är helt på vår sida.”

En psykolog vid universitet i Cardiff i Wales har uppfunnit en matematisk ekvation som bevisar att den 20 juni är den lyckligaste tiden på året. I beräkningen har han med faktorer såsom ljusa kvällar, utomhusvistelse, umgänge med vänner, hög medeltemperatur, glada barndomsminnen och stundande semester. Det är kanske inte så konstigt att midsommaren allt som oftast infaller vid den här tiden, det är den gladaste och viktigaste högtiden vi har i vår kultur. Det är enbart en tidsfråga innan vi får en riksdagsmotion med följande tema. Att alla olympiader kommer i framtiden, både sommar och vinter borde anordnas den här tiden i juni för då står lyckan oss bi. William Shakespeare är alltid aktuell med att hans verk spelas regelbundet och överallt. Som avslutning på veckans funderingar får detta citat av honom bilda en brygga mellan det nyss avslutade OS i Beijing och det kommande i London. Dessutom passar det alldeles utsökt med några rader från En midsommarnattsdröm. ”Att vara eller icke vara – frågan lyder: är det modigast att tåla ett vidrigt ödes hugg och pilar, eller att ta till vapen mot ett hav av plågor och dräpa dem beslutsamt.”

PP