……är inte riktigt som den de flesta fotbollsnördar tänker på. Nej, den här Elvan kommer från Turkiet och springer 10 000 meter. Det finns ingen fotbollsspelare som kan komma ens i närheten av Elvans prestation. Hon heter som alla säkert vet Elvan Abeylegesse. 29 minuter 56 sekunder 34 tiondelar blev den officiella tiden i loppet som räckte till en andraplats på milen i OS, enbart slagen av den suveräna etiopiskan Dibaba. Möjligtvis kan ett av de absolut bästa lagen i någon toppliga konkurrera med Elvan på milen om den elvan stryker målvakten och låter varje spelare springa en kilometer var som stafett. Den bästa elvan vinner alltid i det långa loppet. Den lokala fotbollen har som närmast på agendan en intressant match om vilket lag som är bäst i U-länet. Skiljebo är för tillfället före Syrianska i serietabellen med ett par mål i målskillnadskolumnen. Det inbördes mötet kommer givetvis att bli en fingervisning om vilket lag som kommer att uppgraderas till division ett nästa säsong. Båda lagen kommer stärkta av stora segrar och många gjorda mål de senaste matcherna. Alltså ypperliga förutsättningar inför höstens lokala match med stort M. Förmodligen blir det också en relativt stor publiktillströmning för att vara ett sportarrangemang i Västerås. Radio Västmanland, lokalradion som är bäst på att skildra den lokala idrotten kommer givetvis att vara på plats. Med största säkerhet kommer även lokaltidningen att bevaka matchen, Skiljebos fina spel har ju ett visst allmänintresse. Matchen kommer att spelas på Swedbank Park. Det blir alltså neutral plan för båda lagen. Det finns flera anledningar till detta val av arena, dels hänsyn till den klimatzon vi bebor med överhängande risk för regn. Sedan att det kan vara roligt för stadens påkostade arena att få visa upp en fotbollsmatch med en stor publik i en glad och positiv anda som inte behöver förhäva sig eller klottra för att påkalla sin existens. Dessutom är säkerhet, service och sanitära anläggningar betydligt mera tillgängliga här för en stor publikmängd.

 

Förutsättningarna är optimala inför finalmatchen. Eftersom jag har mina fingrar med bland tejpade fötter och knän i båda lagen så hoppas jag att båda kan få ta klivet upp en serie. Tyvärr så är det bara ett lag som kan gå upp från vår serie. Men det andra laget får gärna bli bästa tvåa och kanske kan bli aktuellt om något lag utesluts eller lämnar sin plats till förfogande. Det finns alltid en möjlighet. En del har ju fans som inte är rumsrena, andra slår ihop sig med något annat lag. Ekonomin är en annan faktor till att lag väljer att degradera sin verksamhet ibland. Men detta är en hypotetisk fråga för framtiden. Nu gäller det få allt ljus på sig som bäst i byn för dagen, för båda lagen. Förresten så blir varningstext obligatoriskt på ljus framöver. Det kommer att införas en europeisk standard med varningar om att man aldrig får lämna ett brinnande ljus utan uppsikt. Och människor är som ljus, ibland övertända och andra tillfällen så lyser de inte alls. Hemmalaget har en hängiven och intensiv supporterskara. Motståndarna har en handfull egna fans och många ungdomslag i ryggen. Dessutom har länets fotbollsordförande passande nog kommit ut med bekännelsen att han anser att Skiljebo borde spela i ettan. Detta uttalande av Jonsson ger Syrianska extra tändvätska, som om det skulle behövas. För svensk fotbolls framtid är det av synnerligen stor vikt att Assyriska, Syrianska FC och Syrianska IF vinner sina serier och fortsätter att sätta färg med rolig och teknisk fotboll en serie högre upp. Lagen ger fotbollen en poetisk dimension typ Elmer Diktonius skaldade ord. ”Blott de tama fåglarna har en längtan. De vilda flyger.”

 

Solklara erbjudande lockar annonserna för teve- och databutikerna oss med. Ibland upplever jag samma erbjudande från försvarsspelarna i vissa fotbollslag. Generösa och givmilda till tusen lägger de sig platt för motståndarnas tandlösa försök att försöka skyffla in bollen i mål. Den här ohotade passiviteten är inte hälsosam för fotbollen. Grunden för ett lags framgång bygger på ett starkt försvar. Ett försvar skall vara samlat. Läppar av granit och en blick av stål får vilken forward som helst att vända om och prova någon annan fotbollsarena istället. Så vill jag att våra pojkar skall kamma sin mittbena och tagga till sig i seriefinalen. Nu gäller det att precis som inför en judomatch uppträda kontrollerat och fokusera alla krafter på det väsentliga. För att dra det till sin spets så borde en försvarsspelare tänka i liknande banor som när det kliar mellan tårna. ”Fotsvampen är som gjord för att sko sig på.” Alltså full sula framåt med ett leende som för tankarna till humoristiska sekvenser med Hassangänget. The Guardians kritiker Michael Billington har bytt jobb med sportkrönikörerna och funderar efter en fotbollsmatch över vad som förenar sport och kultur. ”Aristoteles, som menade att action var grunden för dramatiken och förstod allt om hybris, skulle gottat sig om han tittat däruppe i himlen.” Ett är säkert att det som beskrivs handlade inte om klotter. Den avarten är varken sport eller något annat vi behöver utan ingenting mer eller mindre än ett desperat rop på hjälp, och samtidigt en total brist på respekt för andra människor, fotboll och träd.

 

Det mesta talar faktiskt för en klar hemmaseger. Syrianska är obesegrat på arenan. Man har gjort många mål och släppt in få på matcherna som spelats här under våren. En fingervisning om hur hinder skall överskridas fick vi i hinderloppet i OS. Gulnara Samitova utklassade motståndarna och satte ett världsrekord på 3000 meter hinder för damer. Gulnära är Syrianskas ena färg i den starka röda grundfärgen. Samitova kan läsas som Syrianskas lagkapten Sami (Hanna) och en och annan tuva som gör att bollen studsar rätt. Den här grunda och djupt amatörfilosofiska hypotesen får mig att förutse slutresultatet. Individualisterna besegrar ett kollektiv som är drillat som ett modernt starkt arbetande svenskt lag i bästa Lagerbäcksanda. Jag tror att Skiljebo kommer att dubblera sin kolumn i insläppta mål i den här enskilda matchen. Allt under en förlust med en handfull bollar är en framgång för ett yrvaket SSK som fått kriga hårt för att hålla nollan de senaste matcherna. Favoritskapet kommer att kännas som ett blytungt sänke för de unga spelarna i SSK som inte spelat för mer än en busslast åskådare tidigare. Rödlunds märkliga taktik som påminner om ett telefonnummer kommer att triumfera. 0-2-1-4-1-0-3-0-0 är ett spelsystem som leder rakt ut i tomma intet och genererar mera nyfikenhet än Lagerbäcks dribblingar med sin revolutionerande tokoffensiv. Det som gör systemet mest intressant är att ingen vet om det är tre innerbackar eller två centerbackar som skall ta längre löpvägar genom mittcirkeln. Nollorna förbryllar säkert vissa. Men jag har tolkat det som att det är där som man kan använda sig av en bortvänd motståndare som vägg. Det finns alltså inga hinder, bara flyttbara vikväggar. Det här kan vara ett genombrott för den nygamla fotbollen där bollen gör allt jobb. Kom ihåg att ändra sig eller förnya sig är inte detsamma som att bli en bättre människa. M som i mål är ett motto för en forward. Syrianskas forwardsduo har initialerna MM och MM. Mot detta ställer Skiljebo MÄ och DH. Många M är inte detsamma som ämligt, å andra sidan är inte mädh med den engelska tolkningen inte alltid så tokigt.  Och vad skall då en stackars forward tänka på idag när man kliver ut på konstgräset. Det är ingen konst om man är en konstnär som Sallanto, då kan man alltid ta hand om bollen och göra något med den. Men för de övriga som har mera kräm i håret än bollkänsla under luggen? Då är det nog häcklöperskan Susanna Kallurs tips som gäller. ”Det spelar ju inte så stor roll hur det ser ut bara det går fort.”

 

Från fotbollsvärlden utanför den lokala kretsen så kan jag bara kommentera några detaljer. Det kostar på att göra en usel investering också. Notan för West Ham efter ett år med Fredrik Ljungberg i sin organisation är sanslös. Förmodligen slår det Leeds tidigare bottenrekord med Brolin i firman. Varje match som den store, lille lagkaptenen från landslaget spelade med Londonklubben kom att kosta 6 480 000 kronor. Summan blev hela 162 000 000 kronor. Jag skulle inte för allt smör i Småland vilja vara aktieägare i en sådan förening. Den stundande säsongens kalkonvärvning? Jag tror att det förmodligen kommer att bli laget som köpt en Elmander, som går mot en välförtjänt uppmärksamhet. Juventus är laget som skyndar långsamt. Man markerar det övertydligt med att värva Mellberg för att sänka tempot och höja medelåldern på bänken. Hur det än går för en del lag så kan man säga att det var bättre förr när det var sämre. Det gäller kanske för oss alla att komma på vad vi är bäst på. Och vad vi framförallt anser oss kunna prestera något som är till glädje och inspiration för så många som möjligt. En som har funderat ordentligt är före detta justitieministern och numera riksdagsmannen Thomas Bodström. Han sa i veckan i en intervju. ”Främst är jag fotbollsspelare.” Det är kanske en aning futtigt om man själv anser att de snedsparkar man utförde i en av Europas sämsta ligor som sin största merit i livet. Det säger också en del om det märkliga i att vara försvarare och advokat. Det är en rollspelare som kan spela vilken roll som helst för att få domsluten med sig. Så för alla de som kommer ut med sina bekännelser kan detta citat av Nicolaus Cybinski vara på sin plats. "I regel kommer ålderdomens vishet för sent. Livets dumheter är redan begångna".

 

I väntan på min tippade femetta så rundar jag av med ett passande citat till er alla från ingen mindre än Franz Kafka. ”Den som tror, kan inte uppleva några under. Om dagen ser man inga stjärnor.” Vi får nöja oss med den vanligare symbolen från telefonen, fyrkanten. Men givetvis spanar vi intensivt efter stjärntecken.

 

P.P