..….för de storsvenska gulddrömmarna. Vinden vände för seglaren på väg mot pallen. Simmarna hamnade inte bara i motvind och bakvatten, dräkterna sprack där bak och gav mer tårar än medaljer. En misstänkt mattflykt av höjdhoppsmattan, som inte kunde hålla ställningen, och rev ned ribban för en darrig Linus. Mattflykt är för övrigt numera en modern svensk idrottsklassiker efter Ara Abrahamians förlust och förlustelser på brottarmattan. Förmodligen sprack den antika grenen grekiskromersk brottning både i sömmarna liksom grenen precis som de svenska baddräkterna. En bedömningssport där alla misstänker varandra för korruption och mutor kommer nog trots sin långa historia som olympisk gren säkert att ersättas till nästa OS med en gren som bara kan vinnas av ärliga svenskar. Poker och golf är de starkaste kandidaterna idag. Men det kan svänga snabbt och dyka upp andra angelägna och spännande grenar som bara kan vinnas av rättmätiga vinnare. Att Ara blir fråntagen medalj och utesluts från tävlingen är inte alls förvånande. Han kommer trots allt inte bli lottlös. Hjärntrusten och mentometern Lasse Anrell har redan delat ut Bragdmedaljen till Ara som saboterade en olympisk prisceremoni genom att skymfa ceremonin och hela den olympiska idén. Motsvarande toppfigur i Expressen, Mats Ohlsson, hakar på med superlativer till Ara. Så nu kan Ara sitta lugnt under sin korkek och invänta både Svenska Dagbladets Bragdmedalj och Radiosportens samt folkets Jerringpris till årets idrottshjälte. Efter sina fruktlösa försök till kaströrelser så blev desto tvärare kast efter matchen för Ara. Så detta citat av Marc Chagall tillägnas honom med flera i samma situation. "Mina ben står stadigt på marken, men huvudet ger sig ut på strövtåg."

 

Helt klart funderar jag i alla fall över ledarskapets roll i detta drama. Brottningscoachen Leo Mylläri som citeras i Daily Telegraph konstaterade ilsket att ”allt är politik, de är alla korrupta.” Givetvis syftade han på domarna. Men det här kan ju inte komma som en blixt från klar himmel för brottningsvärlden. Det förefaller som alla spelat med i detta spel under en lång tid, där det jämnar ut sig mellan länderna under årens lopp. Det kanske är en synvilla men att en viss betydelse finns för vilken nation som har tunga poster i Filas styrelse. Var det förresten inte en mycket märklig domarbedömning som gav Sverige och Micke Ljungberg ett guld några olympiader tidigare? Jag tycker nog att både Leo och SOK med sin erfarenhet kunde styrt upp Ara bättre vid prisceremonin. Man borde förklarat att Ara var opasslig med näsbränna eller att han trasslat in sig i sin mankini och inte kan deltaga i medaljeringen.

 

En olycka kommer sällan ensam. Nu har det också blivit problem med att ge adekvat tröst till en nation som lider av törst efter medaljer och framgång i olympiska spelen. Nappflaskan kan vara farlig har det visat sig. Enligt miljögrupper kan kemikalien Bisphenol A (BPA) skada barn och djur. Men FDA och EU-experter liksom plastindustrin hävdar att den är ofarlig. En rapport från National Toxicology Program, en del av det amerikanska forskningsrådet för medicinsk vetenskap (NIH), har uttryckt oro över att BPA skulle kunna orsaka nerv- och beteendeproblem hos foster, spädbarn och barn. Kemikalien används i flaskor tillverkade av plasten polykarbonat, bland annat i vatten- och nappflaskor. Öl är en förbjuden frukt för svenska simmare. Endast vatten är gott nog har SOK markerat och skickat iväg ett gäng glada simmare till förläggningen. Vår policy är nolltolerans på och bredvid banan. Ett nytt bottennapp för en redan i vatten slagen skara. Östh uppfostrar gossarna i öst i sann svensk dubbelmoral enligt rådjursmodellen.

 

Svensk barnuppfostran anses vara präglad av rådjursmodellen. Vilket innebär att om rådjursbarnet gör något mindre bra så går föräldern ifrån och tiger still om detta. Förmodligen görs detta för att vi är rädda för att ta konflikter och enbart skall släta över det inträffade. Vilket leder till nya illgärningar från barnet för att få uppmärksamhet. I andra kulturer är det kattmodellen som gäller. En kattunge som gör något dumt blir genast tillrättavisad av modern med ett fräsande och en åthutning. Men strax efteråt slickar modern ungen för att markera att jag älskar dig i alla fall, men lär dig vad som är rätt respektive fel. Och att det kan bli fel redan från start innan ens barnet blivit ett embryo kan vi utläsa av en ny studie från University of Liverpool som visar att kvinnor som äter p-piller kan välja fel drömman. Anledningen är att p-piller stör den mekanism som i vanliga fall får kvinnan att bli attraherad av den man som är mest lämplig för henne att skaffa barn med. Den här studien visar alltså att p-piller kan ha den här oväntade bieffekten att den förvirrar kvinnans luktsinne så att hon sniffar till sig fel man. Människan är förmodligen mycket sämre rustade med sitt luktsinne redan utan pillerpåverkan än både en åsna, hare eller en och annan from get. Konsekvensen av den här näsbrännan som människor råkar ut för kan bli att ”det kan leda till att relationen spricker om kvinnan slutar äta p-piller”, säger doktor Craig Roberts, som leder studien, till Skynew.com

 

Citius, Altius, Fortius är tre mycket kända begrepp inom idrotten. Det är den olympiska rörelsens motto (i latinska termer) och i översättning betyder det snabbare, högre och starkare. De tre små orden innehåller en strävan och ambition om att bli bättre och utvecklas främst när det gäller aktiva idrotts utövare. Självklart är orden viktiga hörnpelare i idrottens värld. Nu är det inte bara kroppen som avgör utan materialet i dräkten som håller ihop kroppspaketen kan vara skillnaden i medaljvalör. Simningen är en materialsport liksom tyngdlyftningen. Man lyfter i vatten och svävar fram och man lyfter tyngder som inte är möjligt med att pressa tyget extra hårt. Nu rakas även hästarna för att hoppa högre och springa fortare. En gren som inte kommit med på programmet bland de 302 guldmedaljer som delas ut denna gång är isbad. Den 48-årige holländaren Wim Hof har världsrekordet i isbad. En vanlig människa skulle redan ha varit död. Men efter en timme och 12 minuter i en låda med is hade Hofs kropp inte ens reagerat märkbart. Och när han klev ur hade huden fortfarande normal färg. Ingen läkare kan förklara varför. Bara Hofs huvud stack upp över ismassorna. I normala fall reagerar kroppen starkt på den typen av påfrestningar. Efter en stund uppstår frostskador och för att skydda kroppens inre organ slås blodflödet till fingrar, tår och näsa av. Dessutom brukar kroppstemperaturen sjunka kraftigt och då är risken stor att man avlider. Eftersom inga läkare har kunnat hitta någonting onormalt med Hofs kropp kan läkarna bara konstatera att hemligheten måste ligga i Hofs hjärna och att han helt enkelt är extremt bra på att kontrollera uppfattningen av kyla. Förmodligen är det en egenskap som nu kommer att övas bland svenska brottare istället för kast, grepp och mattflykt.

 

”Tiden är en stor läromästare, men tyvärr tar den död på alla sina elever.” Givetvis har tiden hunnit ikapp även mannen bakom detta citat, Hector Berlioz (avliden). Tiden mäter prestationens vikt i löpning. Även här hinner tiden ikapp tidigare rekord, nya tider som är bättre kommer alltid att presteras. Bolt är bara en länk i en lång kedja av magiska mästare och rekordhållare. Men det är ett rent helvete att vara snabbast i världen. Det kommer alltid att finnas en misstanke om att det inte bara är rent mjöl i påsen när man klarar av att springa hundra meter med mindre än 43 steg. Nu visade det sig att Bolt med sina långa ben klarade av denna sträcka på 41 steg. Det gör en steglängd på 244 centimeter per steg. Ja, Bolt finns med på den heta listan. Time, den amerikanska tidskriften listade före OS-starten 100 atleter värda att ses. I topp finns LeBron James, Dara Torres (41-årig simmerska som gör sitt femte Os) och Michael Phelps, världens just nu hetaste simmare. Ingen svensk finns med på den här listan. Det är inte så märkligt som det faktum att Jelena Isinbajeva och Roger Federer inte platsar. Då finns det helt klart många amerikaner som är intressanta för varandra. Guldmedaljören i tyngdlyftning Cao Lei från Kina har helt klart en poäng när hon säger till AFP att flickorna i hennes gren är trötta på att bli avfärdade som missfoster med tjurnackar och brottarlår. ”Vi är friska, därför är vi vackra kvinnor. Det finns ett lokalt ordspråk som lyder: Hälsa är alltid främsta mode.” Mandarin är inte bara klyftigt, det är också världens största språk och talas av 885 miljoner människor. Det svenska namnet apelsin betyder ”äpple från Kina”.  

 

Det skall intressant att hur stor vinst Kina gör på shopping under OS. Landet är ett utmärkt land att shoppa i, allt och litet till finns till relativt lågt pris. Det har visat sig att shopping är en utmärkt metod för bantning. Kvinnor som shoppar förbrukar 12 000 kalorier per år. Den genomsnittliga kvinnan kliver in i en butik mer än 18 150 gånger under sitt liv. Det betyder ca 25 gånger i månaden. Shopping är inte alls lika effektivt på mannen. Han beräknas förbränna blott 9 000 kalorier. En teori är kvinnor lägger en större vikt på shopping. Det skall bli spännande att följa människans utveckling. Kommer hon att ägna sig åt shopping på nätet i framtiden? Det är ingen oäven teori om man tittar på följande statistik. 95 procent av alla 12-16 åringar använder internet varje dag. 86 procent av alla 14-18 åringar har lagt upp bilder på sig själva på internet (källa: Ungas integritet på nätet). En av vår tids viktiga frågor är om föräldrarna har någon aning om vad barnen gör på internet?

 

En som har gjort ett starkt intryck i detta OS, är fäktar-Emma, en pigg nittonåring som är charmigast i svenska OS-truppen. Hon har glimten, glädjen och känslan för att både vinna och förlora med klass. Det kommer bli svårt att värja sig mot hennes värja i framtiden. Tillsammans med Radiosportens inlånade flanör och iakttagare Gunnar Bolin (från kulturradion, P1) så ger fäkterskan bra vibrationer med sitt sätt att vara och uttrycka sig. De ger sporten en fläkt av att det handlar om en vacker och sällsynt konstart. Och vad passar då bättre än detta citat av André Malraux som slutord. ”Det enda området där det gudomliga blir synligt är konsten, vilket namn man än ger det.”

 

PP