…..så det förslår. Jag avser förstås att läsa svenska sportjournalister och bloggare. Att utgå från sina privata erfarenheter är sällan klokt om man vill dra generella slutsatser. Men det är ett återkommande tema inom den tunna hinna av kunskap som förmedlas av de självutvalda skribenterna. Nu är inte de enbart outbildade, knappt gymnasiestuderade sportnissarna som drar slutsatser från höften. Det förekommer givetvis även bland akademikerna på kultursidan också i viss utsträckning. Finn fem fel är en röd i mångas retorik och förmåga att spegla sin tid och omgivning. Sten, sax och påse är argument och instrument att hantera tyckandet, även om det inte är så tydligt som attiraljerna jag nämner. Trovärdigheten hos vissa som byter fot, oftare än den klassiska bordtennisspelaren Grubba (han studsade konstant som en gummiboll) gjorde på sin tid, är mycket ringa hos mig i alla fall. En som konverterat från yttersta vänster till höger och sedan passerat högerkanten för att landa i sin egen kupa någonstans i ett ingenmansland är Göran Skytte. ”Det är medievänsterns fel att vi dras med en fientlig syn på näringslivet. Det ligger i medfött i blodet hos många journalister.” Göran Skytte tycker till med ovanstående citat i Entreprenör nr 6 2008. Oavsett vilken färg man har i sina värderingar så finns det orättvisor i världen. Globala klyftor i levnadsvillkor orsakar miljoner dödsfall i onödan. En flicka som föds i Lesotho idag har fyrtio år kortare livslängd än en flicka som föds i Japan. Enbart mellan vissa stadsdelar i Glasgow är skillnaden cirka 25 år. Dessa fakta kommer från en nyligen presenterad rapport från FN:s världshälsoorganisation, WHO.

 

Brittisk forskning på barn som är sex och sju år gamla har visat att dessa framtidshopp bara rör på sig 24 minuter per dag. Men det gäller givetvis inte svenska barn. Undersökningar som gjorts här visar enligt professor Michael Sjöström vid Karolinska Institutet att svenska nio- och tioåringar är aktiva 200 minuter per dag. Sverige är alltid bäst. Så är det bara i ämnen som demokrati, företagande, fotboll, barnuppfostran, mänskliga rättigheter, vård, schlagersång, matlagning, vinprovning, dans, olympiska idrottsgrenar – i princip alla, väderprognoser, miljövård och jag skulle kunna fortsätta den här uppräkningen i en evinnerlig tid. Ibland får vi ju svart på vitt att detta inte stämmer helt till fullo, precis såsom resultatlistor i idrottstävlingar. Men detta har sin orsak i att de övriga nationerna har fuskat på något sätt eller att domarna har varit ohederliga och gjort felaktiga bedömningar av svenska superinsatser. Så min konklusion blir mitt gamla mantra ”dra mig på en tallpinne.” Jag tror inte ett för fem öre på att svenska barn är bättre på att röra på sig än andra barn i världen. En annan myt som amerikanska forskare har slagit hål på är vårt behov av att dricka vatten. ”Människor behöver inte längre känna sig tvingade att dricka mer vatten än när de är törstiga”, säger forskaren Stanley Goldfarb. Han anser att det finns inget vetenskapligt bevis för vattnets hälsoeffekter. W. C. Fields hade tidigt sin uppfattning klar om vatten. ”Jag dricker aldrig vatten med tanke på vilka motbjudande saker som fiskar gör i det.” Eller som Refaat El-Sayed sa på sin tid. ”Spika i soppan.”

 

På sajten www.forskning.se finns dagligen en del matnyttig kunskap att ta del av. Bland annat nya rön om hur kroppens immunförsvar känner igen de åldrade röda blodkroppar som ständigt bryts ner i stora mängder. Studien presenteras av två Umeåforskare i tidskriften Blood. ”Röda blodkroppar har en livslängd på ca 120 dagar. Därefter bryts de ner, vilket betyder att hela 360 miljarder röda blodkroppar bryts ner varje dygn. Exakt vad som gör att gamla röda makrofager (storätarceller) i mjälten och levern. Den stora mängden av dessa celler i blodet blodkroppar uppfattas som uttjänta och elimineras från blodet är en gammal gåta. Troligen beror en viktig del av åldrandeprocessen på den långvariga exponeringen för syre, som medför gradvisa förändringar av de röda blodkropparnas cellmembran. En annan egenskap hos åldrade celler är att små mängder antikroppar lättare fastnar på dem. Sammantaget ökar detta risken för att blodcellerna slukas av makrofager när de passerar mjälten eller levern.”

 

Årstidernas växlingar tillhör charmen i den här delen av jordklotet där vi bor och lever. Det är också det som jag har saknat mest när jag inte vistas i den här närmiljön. Nu är det åter en sådan brytningstid. Höst är inte bara en härlig årstid med färgskiftningar i naturen. Det är också ett kvinnonamn. Det finns enbart en med namnet Höst registrerad idag i Sverige. Ett annat tecken på att det är årstidsväxling är att alla sporter konkurrerar om intresse, medial uppmärksamhet och publik vid samma tillfälle. Sommarsporter som friidrott och fotboll i våra lokala serier gör sina sista tävlingsveckor parallellt med att ishockey, handboll och innebandy startar seriespelet. OS är över för denna gång med att paraolympics gör sina tävlingsdagar. Beijing har gjort ett helt suveränt tävlingsarrangemang. London har redan kaxat upp sig med borgmästaren Boris Johnson i spetsen. ”Ping pong är en typisk brittisk uppfinning och nu kommer den hem. Friidrotten kommer också hem. All sport kommer hem 2012.” Enligt Boris så är det bara maraton som de gamla grekerna uppfann. Allt annat är engelska påfund. Historiebeskrivningen förefaller alltid att ändras så att den tilltalar den som beskriver den i första hand. Emil Zatopek är en tjeckisk legend och mångfaldig olympiamästare i löpning har sagt följande om löpning. ”Om du vill vinna någonting, spring 100 meter. Om du vill uppleva någonting, spring ett maraton.”

 

Oförmåga att sitta stilla, kallas med ett ord akatisi. Och det är numera en allt ovanligare åkomma i en tid när stillasittandet är vanligare än att vara i rörelse. Men om man nu skulle lida av denna åkomma så är det faktiskt en fantastisk möjlighet att ge sig ut och plocka bär. Enbart blåbärsskörden är omfattande i år. 300 miljoner kilo blåbär finns det i skog och mark enligt beräkningar. En fullvuxen björn kan äta 90 kilo blåbär om dagen, alltså cirka 200 liter bär. Om det bär emot i vardagen, gör som björnen. Bär hem bär och du skall se att det bär frukt, livsandarna återkommer omedelbart efter en dag i skogen. Veckans slutord får bli ett citat av Douglas Adams. ”Vi människor är nästan unika genom vår förmåga att lära av andras erfarenheter, men också slående i vår uppenbara ovillighet att göra just det.”

 

P.P