…….är faktiskt gratis! Men det är med dessa egenskaper som mycket annat som är billigt i ekonomiska termer, en aning suspekt. Folk är misstänksamma till det som kostar gratis. Man tror att det är sekunda eller mindre värt. Visst är det en märklig tid för dagens människor som bebor en överhettad planet på olika sätt i olika kulturer. En skogsrås uppgift är att stjäla uppmärksamhet från något mera skört och skärt i omgivningen - därav namnet! Jag har dock inte kommit på vad detta normalt sett skygga djur(rånet) skyddar våra ögon känsliga för grönt och rött för i naturen. ”Vad vore livet utan böcker?” Det är en annan fråga som är synnerligen befogad här, nu och alltid. Bodil Malmsten är en av många som riktat detta citat både inåt och utåt. En annan värld, är ett möjligt svar på frågan. Men frågan är om denna värld skulle vara lika bra som den med böcker och den glädje dessa skänker sina läsare. Kanske skulle en värld utan böcker hamna i en situation som regissören Rodrigo Plá visar upp i sin film La Zona som berättar den viktiga informationen om vad som kan hända när människor reser murar mot varandra. Detta citat är av recensenten Linnea Nilsson skriver i ETC: ”Han visar med all önskvärd tydlighet varför en mur aldrig löser några problem.” Murar är trots dessa kända fakta ett mänskligt byggnadsverk som förefaller otidsenligt och finns i alla kulturer. Och de finns både som fysiska, psykiska eller socioekonomiska barriärer, begränsningar i tillvaron.  Att undervisning och information är viktigt intygar detta klassiska citat av George W Bush.

”Lär ett barn att läsa och han eller hon kommer att klara ett läskunnighetsprov.”

 

SOK (Sveriges olympiska kommitté) är en organisation som håller på att växa sig starkare än sin uppgift. När man som denna organisation är helt maktfullkomliga så är det svårt att få någon ändring när organisationen har vuxit sig större, viktigare för sig själv än för sporten, idrotten och den aktive idrottsmannen. Det borde med våra i-landsproblem här på överflödsgatan vara helt i sin ordning att vi skickar alla till OS som har klarat de gränser och kvalresultat som finns för respektive idrott. Eftersom det inte är särskilt många chanser en idrottare får möjlighet i att deltaga i en olympiad. Särskilt borde små idrotter som sällan får egna hela sportblad utgivna prioriteras. Så beslutet att inte låta gymnasten Wagner åka till OS tycker jag precis som en majoritet av populationen är helt fel. Hon har klarat kvalet och är frisk för att tävla. Nej, det är inte bara småaktigt utan ett dåligt recept på känsla av sammanhang att inte skicka flickan. Annars är det inte ovanligt att gamla recept lever vidare, i alla fall när det gäller knäckebröd. Det är alltid goda tider när det gäller vårt dagliga bröd. Många brödproducenter hävdar bestämt att deras bröd inte är likt något annat bröd. Förmodligen är skillnaden mellan bröd och bröd precis som människors fingeravtryck. Receptet är annars att begagna sig av ett numera klassiskt koncept som begagnas flitigt inom politiken. Man tar helt enkelt över någon annan idé och gör den till sin egen, kallas såsom bekant att göra en Reinfeldtare. Nu har en av de yngre av våra riksdagsledamöter (m) föreslagit att hennes parti bör byta sin symbol och ha en morot som partisymbol. Jag tycker att det verkar vara en spännande koppling till partiets strategi i mångt och mycket. Morot och piska är ju nära närbesläktade i förändringsprocessen av landet. Annars finns det en betydligt mera näringsriktig och viktig tanke från (m) som jag med förtjusning skulle understödja. Detta är ett citat som kulturministern uttalade om hälsa i tidningen Dagen. ”Många läkare har skrivit ut motion på recept, nu kanske det är dags att börja skriva ut kultur.” En motion om kultur är lika viktig som motion, den ringa del av hjärnan som vi normalt sett använder i dagligt bruk kan säkerligen höjas med en mix av motion, kultur och dagligt bröd!

 

Människans exklusiva trumfkort att vara skapelsens krona förefaller att falla ett efter ett. Språket som vi har trott var ett av homo sapiens privilegier har nu vid närmare forskning visat sig att det finns djur som besitter en viss förmåga som överglänser en del människor. En typ av grammatik kallad rekursion, där en mening byggs om till en annan genom att nya ord sätts in i mitten, behärskas av staren och flera arter av valarna. New Scientists expertpanel har idag bara fem punkter på sin lista som anses vara unikt för människan: Konst, matlagning, religion, humor och sport. Och jag antar att det är bara en tidsfråga innan vi kan stryka även dessa från listan. I den icke animala världen pågår en ständig kapplöpning eller tuppfäktning om det uttrycket känns mera rätt. Barack Obama har blivit hårt pressad av sin antagonist i presidentvalet, John McCain är offensiv i energipolitiken. För att hävda sig har Obama spänt musklerna och tagit i rejält i innovativa termer. Han har utlovat 300 miljoner dollar till den som kan utveckla ett nytt och bättre bilbatteri. ”När John F Kennedy bestämde att vi skulle skicka en man till månen lät han raketforskare i tävla om en trofè. Han satte USA: s regerings fulla styrka bakom projektet och vädjade till det amerikanska folkets uppfinningsrikedom.” Förmodligen var detta en mycket lättare match för Kennedy på den tiden än det är idag för Obama. Fantasi och engagemang har tappats bort under de 40 år som gått och är idag förlorat. Förmodligen är det omöjligt att återfå det ens mot en ypperlig beskrivning. Japanerna är ett släkte som är kreativa. Nu har ett japanskt företag som tillverkar underkläder uppfunnit en sorts miljövänlig bh med solceller och vattenpåsar. Solcellerna kan användas till att ladda en musikspelare eller en mobiltelefon. Vattenpåsarna ska man använda istället för engångsflaskor. Plagget ser enligt tillförlitliga källor inte helt bekvämt ut för bärarinnan. Men det finns kanske ett användningsområde genom att slå sig ihop med en annan nation. Att det finns kulturella skillnader mellan våra länder – det vet vi. George Mikes har sagt detta: ”På kontinenten har människor ett sexliv – i England har människor varmvattensflaskor.”

 

Sommar, semestertider är perioden då vägarna är som mest trafikerade och alltför många olyckor sker när den som håller i ratten är på gasen. Så ta ett toy och tag det lugnt med detta citat av Dave Barry i bakhuvudet. ”Det som förenar alla människor, oavsett ras, ålder, kön, religion, social och ekonomisk ställning, är att djupt inombords tror vi alla att vi kör bättre än genomsnittet.”

 

P.P