Global rörelse …………

 

……..är receptet för framgång i dagens fotboll. Spring i benen. Spring i huvudet. Spring i kroppen. Stort hjärta, hårt arbete. Större än så här är det inte att vinna match, serie och turnering. Jonny Rödlund är en ledare i Lars Lagerbäcks fotspår. Givetvis har han en nytta av att använda en mixad kompott av intryck från alla sina tränare i olika länder. Lagerbäck som är Sveriges hopp och enda chans i EM är månskensbonde och går gärna i skogen. Så går det åt skogen i EM så sitter han ändå trygg i sin traktor. Jonny Rödlund kan köra en riktig grävskopa. Det ger en viss pondus när det handlar om att vara jordnära och styra och ställa med positionerna på gräsplanen. Han vet hur man bäst gräver en grop åt det andra laget. Han står, går och pekar ut den taktiska riktningen med en fast hand, behöver inget trollspö. Han varken spår, siar eller bönar om en seger. Han motiverar spelarna till att var ödmjuka inför fighten. Enkelhet är filosofin. Tråka ut motståndarna om det behövs. En seger utan glamour är mera värd än en sprudlande artistiskt spelad fotboll och noll poäng. Matematik kan vara enkelt, men konsten är att göra det enkla så enkelt att det helt enkelt blir så enkelt att man inte förstår hur svårt det är. Belackarna är många i bruksorten Västerås. Och det finns de som fortfarande håller sina tummar så hårt för att det skall gå åt skogen för Syrianska att tummarna är lika vita som liljekonvaljer i full blom. Vaden var många och oddsen minimala på att tränarparet skulle misslyckas innan konstgräset ens hunnit bli grönt. Men precis lika rund som bollen är till formen är formen hos ett fotbollslag oberäknelig. Så alla med bara ögon för gröna nyanser får nog börja känna flåset från ett lag som har den hetta som gör att de även klarar av några frostiga dygn utan att få kalla fötter och frossa. Normalt är fotbollsmatcher i Sverige och i Västmanland i synnerhet lika underhållande som Bert Karlssons slagfärdiga recension av Eurovision Song Contest. ”Det är som att titta på en orienteringstävling. I mörker.” Lösningen på problemet är förstås pannlampa. En superbra uppfinning som bara visar den lilla, lilla gröna fläck på gräsplanen som observeras oavbrutet av tidningens utsände expert på att tycka till om prestationerna på arenan. Det blir mera rättvist i tid när ropen skallar på rättvisemärkta produkter. Att alla håller koll på mittcirkeln och de händelser som får hjärtat att studsa ikapp med spänningen om grässtråna skall orka stå upp hela matchen.

 

Här gör jag ett tillfälligt avbrott i att syna lokalt och globalt i en paradoxal symbios. Nu skall jag som alla andra i alla fall på bästa besserwisservis tippa utgången. Och detta blir mycket enklare när man har en egen kunskap att utgå ifrån. Eftersom Livingstone var en betydligt mera intressant kuf än Stanley så väljer jag bort hockeytipsen och går raskt över till fotbollen. Det känns som om det vore forna tiders cirkus. Spänningen är total. Vi kan nästan ta på den och det känns som om jag skulle kunna höra en knappnål falla. Mitt tips är logiskt och strategiskt genomarbetat med en tärning. De lag som har minst chans att gå vidare från gruppspelet är Schweiz, Österrike, Sverige och Polen. Vinnarlag vars kapten det blir som kommer att lyfta bucklan, det blir något av följande: Spanien, Italien, Tyskland, Portugal och Ryssland. Outsiders är Holland, Grekland, Kroatien och Tjeckien. De övriga som jag inte nämnt här hamnar i ett ingenmansland och eventuell kvartschans. Det handlar om länderna Frankrike, Turkiet, Rumänien som får denna roll den här gången. Men det är små marginaler som kan vara skillnad på succé respektive fiasko. För oss gillar att gå i skogen och njuter mera av doften av ett träd än de mentala kalhyggen som kommer att stå som stolpar runt arenorna i alperna kommer Flygorganisationen IATA rapport lägligt. Det rapporteras att 50 000 träd om året sparas genom att flygets pappersbiljetter slopades den första juni. Det finns alltid en annan sida myntet när man singlar slant och i detta fall är det frågan om hur många träd det går åt när alla i stället skriver ut sina e-biljetter på A-papper? Nu har i alla fall trupperna landat i alperna. Rapporterarna duggar in dygnet runt. Vi vet redan innan Zlatan skall kissa att han har kissat. Kvällstidningarnas nördar som själva inte är torra  har lika skjutgalna fingrar som Broder John i filmen Robin Hood. De skriver för att de känner ett inre och yttre tryck att av vad de själva kallar att leverera. De är förstås inte ensamma. Skaderisken kommer att vara överlägset störst när medierna kommer att trängas runt aktörerna. Alla vill fota eller vara ögonvittne och kunna skildra det omedelbart i sin blogg ifall någon skulle le ett snett leende eller slå till med en gäspning. Sannolikt kommer bloggaren att även nämna sin egen gäspning för ge rimligt perspektiv till storheten hos denna aktion. Förmodligen kommer hela internet och bredbandssystemet krascha om ett annat svenskt mål än köttbullar skulle vara ett faktum.

 

Accessoarernas tid är åter här, grabbarna blir alltmer fåfänga på och bredvid fotbollsplanen. Snart är vi tillbaka i tiden när handväska började bäras. Detta numera typiskt kvinnliga attribut var från början något som i huvudsak tillhörde den manliga sfären. Det kan ju vara bra att veta när vi ser våra utsmyckade ikoner i pärlhalsband, guldlänkar och kroppsmålningar ohämmat filma till sig frisparkar på konstgräset. Mångfalden är oändlig av vad en vad eller ett öra kan bära i tidens fotbollsspelares upphöjande av sin identitet. Nedrullade strumpor och stora fotbollströjor och snorig näsa som på sextiotalet är en svunnen tid. Det enda som hindrar pojkarna att springa ut med sminkväskan på planen är att det svårt att göra inkast och springa obehindrat. En annan anledning kan vara att regelverket inte tillåter detta. Reglerna förändras ofta till allt underligare former. Det är nog bara en tidsfråga innan FIFA och UEFA inför liknande bedömningar i sporten som har i hundutställningar. Här finns andra chansen, eller om vi skulle införa ett B-slutspel i EM. Då kommer andra kriterier att premieras. Bim är en intressant kategori. Bäst i motsatt kön betyder förkortningen. Här gäller det för topparna att hårtopparna är rätt, annars ingen vinst denna gång heller. Förmodligen är det oavsett utgifter i personlig makeoveranda såsom Sigmund Freud sagt. ”Genitalierna har knappast genomgått samma utveckling som resten av kroppen.”

 

Årets påhitt från fotbollförbundet att enbart tre spelare får värma upp åt gången känns mycket märkligt. Eftersom man får ha fem ersättare på bänken så är det ju inte alltid självklart vilka byten som kan bli aktuella. Taktiken hos taktiskt skickliga tränare gör att man byten för att neutralisera andra lagets byten av spelare ibland. Lerans rebeller, alltså de nästan forntida spelarna som krigade om bollen runt en mittcirkel som var mer en pöl än gräs finns inte längre annat än på korpnivå. Från division fyra och uppåt kommer man snart inte att uppleva riktigt gräs som konstigt emedan det konstgjorda klassas som rätt! Men oavsett dessa fåfängliga incitament så är leken och kärleken till bollkontakt obegränsad. För många är kärleken till bollen obesvarad. Dessa aktörer har inte lekt och övat upp sin förmåga tillräckligt. Känslan är det viktigaste av allt, vissa har det naturligt. Andra får arbeta mycket hårdare för att komma dit.

 

Syrianska IF av årsmodell 2008 är som en orkester. De spelar tillsammans och gör det som ett lag. Nu har laget gjort några ganska kralliga halvlekar och spridit bollar runt omkring varandra såsom vi normalt är vana att se övriga lag agera. Är det så enkelt att poängskörden har börjat märkas omedvetet och laget har skiftat färg. Tappat solens och hettans färg och ersatt den med gräsets eller skogens färg istället? Är rädslan att förlora större än viljan att vinna. En sak är säker. Varje match kommer att bli en liten alptopp att bestiga. En etapp som måste övervinnas oavsett dagsaktuell form och andra omständigheter. Råsunda i nästa vända blir alltså svåraste matchen hitintills. Så nu gäller det att tänka i Thomas Beechams banor. ”En orkester har två gyllene regler: starta samtidigt och sluta samtidigt. Publiken skiter fullständigt i vad som händer däremellan.” Nja, kanske inte helt – men absolut om slutresultatet blir vinst. Nolla Keita i kassen och låt honom visa att han är bättre än Rami Shaaban åtminstone. Och vad är en målad Chippen mer än en blek skugga till Yakob Budur när denne kammar konstgräset med sina färgstarka skor. Om Zlatan kan jonglera med apelsin, då kan Sallanto jonglera med ett ägg! Så nu är bara upp till nya bevis. Och komihåg att nästan alla utanför klubben kommer att lysa ikapp med solen om Syrianska förlorar. Frågan är om vi tål denna övervärme – det råder redan eldningsförbud i naturen! Oscar Wilde får stå för veckans budord, eller är det kanske tvärtom? ”Det är farligt att vara ödmjuk, om man inte är dum.”

 

P.P