………av näringsämnen visar att parmesanost räknas till världens bästa näringskoncentrat. En äkta parmesan är så full av näring att man under en kortare period skulle kunna leva enbart på vatten och parmesan. Den ger mera protein än samma mängd kött, ägg eller annan ost. En grupp österrikiska urologer har studerat hur mycket träning som krävs för att män skall kunna hålla sin förmåga att få erektion. Resultatet på en studie som genomfördes på cirka 700 män som förbrände mer än 3000 kalorier extra i veckan genom fysisk träning visade att de löpte 83 procent lägre risk att drabbas av erektionsproblem. Trots vår stora medvetenhet idag är hälften av européerna mellan 45-65 år inte fysiskt aktiva. Vanligaste orsakerna anses vara bristande motivation och svårigheter att skapa regelbundna träningsrutiner. Eftersom bibehållen erektion är av stort intresse för merparten av alla män, så tror urologerna att träningens positiva effekt på erektionen ska motivera män att träna mer. Att man sedan som sekundäreffekt minskar risken att drabbas av minst 25 olika sjukdomar, bland annat stroke, hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes, cancer och benskörhet borde få en del en att haja till. En annan studie gjord vid Northern Arizona University visade att humöret höjdes och tröttheten minskade redan efter tio minuters träning. Den springande källan för att få en man kåt, glad och tacksam även senare i ålderspyramiden torde vara ett enkelt koncept. Spring för underlivet, alltså inte bara för glatta livet. En färsk doktorsavhandling från Karolinska Institutet om äldre människors aktivitetsnivå visar att aktiva äldre lever längre och är friskare. Det är kanske ingen större sensation i detta resultat. Vad som var en aning mera anmärkningsvärt var att utslaget var störst för männen för sådant som de gjorde ensamma. För kvinnor verkade det ha störst effekt med sådant som de gjorde tillsammans med andra. Forskning kan tolkas och värderas olika. Ibland blir det bara en tidningsgroda av ett mångårigt arbete. Cincinnati Times Star publicerade denna rubrik vid ett tillfälle. ”De flesta lögner om blondiner är falska.”

 

Numera finns snart inga begränsningar i vår frihetssträvande tillvaro. Allt anses normalt eftersom det är svårt att värdera vad som är tabu. Mångfald ligger i tiden. Många företeelser känns kanske märkliga för många av oss. Medan de för vissa är helt naturliga. Ett sådant är kanske frågan som ibland dyker upp olika sammanhang. Varför döper män sina penisar? Därför att de inte vill att en främling fattar 90 procent av deras beslut. Detta är en inte helt tillförlitlig studie som har presenterat detta svar. Men som man brukar säga, ingen rök utan eld. Förmodligen kommer uppgiften att finna sin plats i någon typ av annons eller marknadsföring i något som kan säljas med detta koncept. ”Annonserna innehåller de enda sanningar man kan lita på i en tidning.” Citatet av Thomas Jefferson är något som är extra värdefullt att ta till sig i dagens konkurrenssamhälle. Tänk om det är så illa? ”Varför kan man likna mannen vid en snöstorm? Du vet inte när han kommer, hur många centimeter du får eller hur länge han stannar.” Påminner inte detta resonemang, som säkert plitats ned av en välrenommerad reklambyrå, ännu tydligare om vår tidsanda. Missbruk är en avvägningsfråga av dig själv. Normer finns inte. Konsumera mera och mera, oavsett vad det gäller. Spel, droger, sex och mat etc, listan kan göras obegränsat lång. I USA rapporteras var sjätte collegestudent testat piller mot adhd och narkolepsi som anses ge bättre koncentration och minne. Nu varnar forskare för att hjärndopningen kan vara på väg till Sverige. ”Vad som var sant igår är fortfarande sant”, säger påven Beneditct XVI som fortfarande är emot preventivmedel. Påven blir säkert till sig av glädje om han läser Expressen för där kan han finna uppgifter om en kvinna som har Berlinmuren som sitt sexobjekt och en man som har haft sex med tusentals olika bilar. Passionen förefaller finnas men objekten varierar inom detta heta område.

 

Ett halvt ton sopor är årsproduktionen per person i landet Sverige idag. Det låter sjukt mycket tycker jag. ”Sopa på”, det är alltså inte bara en hejaramsa idag. Det är ett faktum. Knyckeltest är bästa sättet att avgöra vilken sopa chipspåsen är, som tompåse alltså. Kolla alltså bara genom att knyckla ihop chipspåsen. Om den vecklar ut sig igen är den gjord av plast och kan slängas i hushållssoporna. Men om den håller kvar den hopknycklade formen är den mest gjord av metall och ska sorteras som metallförpackning. Denna viktiga kunskap och andra tips finns i boken Klimatsmart från bokförlaget Alfabeta.

 

Det är ingenting som sitter löst på Kumlabunkern. Lika låst som där kan det vara i uppfattning och politiska ideologier är en uppfattning som vi har haft. Men framförallt med de nya Moderaterna så har vi fått lära oss att tänka om. Strategin som har gett framgång har helt enkelt varit att göra tvärtom. Tag motpartens strategier och värderingar och gör dessa till sina egna med att bara sätta en ny etikett har helt klart varit framgångsrik. Senaste exemplet på hur tidsenliga ”de nya” är i att formatera uppfattning och historiebeskrivning är 68-rörelsen. I dagarna är det 40 år sedan tiden som blivit emblematisk för ungdom och uppror. I en debattartikel i Expressen skriver Per Schlingmann som är de nya moderaternas partisekreterare och dessutom några år yngre än den jubilerande 68-rörelsen följande analytiska manifest. ”Ytterligare en viktig skillnad är att det 1968 var vänstern som drev på för förändring medan en änglig borgerlighet slog vakt om den gamla ordningen. Så ser det inte längre ut. Medan alliansregeringen driver på för att öka friheten i Sverige är det istället vänstern som sätter ned klackarna i backen och försvarar den gamla ordningen.” Inom sport och framförallt lagsport har den här tvärtommetoden varit i bruk under många års tid. Ofta har man haft stor framgång och vunnit titlar med att helt enkelt kopiera motståndarnas spelidé och göra denna till sin egen. Det har lamslagit konkurrenten tillräckligt länge för att vinna matchen.

 

Nu har vi sett ett tydligt exempel på när den svenska modellen inte håller. Och det är i EM i sång. Äkta vara är bättre än plagiat visade det sig när Ryssland, Norge och några länder till utklassade det svenska bidraget. Sverige är landet som satsar absolut mest på sitt bidrag. Kvaltävlingar och långa förberedelser, och med en stab människor som lever med projektet året runt. Omedelbart efter fiaskot höjdes röster på att förbundskaptenen Christer Björkman skulle sparkas. Tävlingar av alla de slag får allt mera idrottslika proportioner. Dopning av olika slag och orena metoder kommer givetvis upp även i dessa kretsar. Kontroller har dock inte införts ännu. Tyska tv-kanalen ARD hade en kommentar till en stillbild av Charlotte Perrelli som är signifikant för branschutvecklingen av människor i nöjesindustrin. ”Herregud, där finns så mycket botox att det är konstigt att hon inte svävar iväg.” Luuk var en elak och arrogant programledare i svensk teve som satt och gjorde sig lustig över de andra ländernas bidrag och utseende. Bristen på respekt och ödmjukhet från hans sida var uppenbar. Jag har svårt att uppfatta någon som helst storhet hos denne upphaussade föredetting. Risken är uppenbar att fotbolls-EM blir precis samma antiklimax. Lagerbäck är magiker, har lyckats tända stjärnor som inte finns. Men nu har sanden runnit ut även i hans oändliga timglas. Chippen och spelare med för låg kapacitet kommer inte att räcka till när rysk fotboll står i zenit och Spanien äntligen får en rättvis framgång. Avgångskraven kommer att eka högt mot alptopparna på att topparna skall gå. Men det går inte att koka soppa på en spik i evigheter. När krutröken lagt sig kan man säga som citatet av Tomas Brolin. ”Hoppas tiden läker sina sår.”

 

Kanske kan även en gäspning betraktas som en slags markering. Den så kallade FN:s och Iraks endagskonferens som precis har hållits i Upplands Väsby. Condy Rice besök gav en glans över tillställningen och gjorde den intressant. Men det kan man kanske inte säga om nationens statsminister vars tal fick Rice att gäspa stort och sömnigt. Eftersom jag inte var närvarande så kan jag bara anta att det var såsom det beskrivs. ”Klockan 10.00 i morse välkomsttalade Fredrik Reinfeldt inför de 500 delegaterna på den stora Irakkonferensen i Upplands Väsby.” Men talet får tummen ner av retorikexperten Barbro Fällman. ”Han har en skolengelska som skulle ha fungerat på vilken gymnasieskola som helst, men som fungerar dåligt i sådana här sammanhang”, säger hon. ”Tråkigt, formellt och helt utan känsla.” Reinfeldts världspolitiska debuttal får underkänt av retorikexperten Barbro Fällman. ”Det var alldeles på tok för formellt”, säger hon till Expressen.se. Så kan det alltså låta bland de högsta hönsen i vår ankdamm. Kiss, alltså det klassiska popbandet fick däremot Rice att piggna till påtagligt så att hon kunde lämna landet med ett leende. Den tredje statsmakten, alltså medierna rapporterar allt dygnet runt så att det gäller bara att gapa och svälja för oss som är storkonsumenter av nyhetsstoff. Tyvärr är det svårt att lita på trovärdigheten hos de flesta uppgiftslämnarna.

 

En poäng finns att hämta på en äng. Kor som betar mycket färskt gräs ger nyttigare mjölk. Men dessa forskningsrön anses inte ha någon betydelse för folkhälsan. Däremot anses rönen att lättare promenader på golfbanan ger en längre livslängd stor betydelse för folkhälsan. Än en gång förefaller sponsorer och andra faktorer vara av större värde än sunda förnuftet. Men det gäller att försöka se allt från den ljusa sidan. Precis såsom Bill Vaughans citat som blir veckans slutord. ”Låt oss hoppas att insekterna, när de en dag tar över världen, med tacksamhet minns att vi alltid lät dem vara med när vi hade picknick.”

 

P.P