……………amerikanska rön visar på ett tydligt samband mellan lycka och pengar. EM i fotboll är framförallt pengar och även till viss del lycka. ”Lyckan kommer och lyckan går”, det är en ramsa som de flesta av oss ihåg kommer från småskolan. Sambandet är starkt förknippat med nutiden. Roy Goodmans citat är enligt mig en suverän definition. ”Lycka är ett sätt att resa, inte en destination. I-landsproblemet är så uppenbart. Allting har ett pris men föga har ett värde. Det är vår arvedel, eller kanske vårt ok att bära idag. Sedan 1839 står förkortningen O K för första gången i tryck. Det sker i den amerikanska tidningen The Boston Morning Post. O K är en förkortning av Old Kinderhook, vilket var smeknamnet på den demokratiske presidentkandidaten Martin van Buren under hans valkampanj 1836. Van Buren var amerikansk president åren 1837 – 1841. Då var pr-kampanjer blygsamma. Marknadsföring är idag en viktig faktor inte bara för politiker, fotbollslandslag utan även för forskningen. Några exempel är aktuell forskning från forskare på Karolinska institutet som visar att rökning kraftigt ökar risken för ledgångsreumatism. Emedan ett glas vin om dagen faktiskt halverar risken för ledgångsreumatism. Den här studien har en styrka med att det finns en kontrollgrupp med en likvärdig population som inte har sjukdomen. Försök med möss har tidigare visat på liknande resultat. Alkohol skyddar mössen från både reumatism och hjärt- och kärlbesvär. Att forskningen är sponsrad i en viss riktning är ingenting ovanligt. En studie i USA där ett universitet och ett biotekniskt företag samarbetade fick fram resultat som talar för att bland annat möss, bananflugor och maskar skulle få en längre livslängd med doser av ämnet resveratrol. Detta ämne finns ibland annat i druvskal och rödvin. Eftersom enbart cellerna studerades så kanske det kan vara svårt att dra en slutsats om att bottensatsen på surt vin gör oss extra gamla, typ det moderna uttrycket äldre äldre. Tyvärr är det inte lika populärt med sådana här studier på terränglöpning som att göra det på en aning lättsammare aktiviteter som att spela golf och dricka vin. Jag är en som absolut skulle anmäla mig som frivillig till en studie med terränglöpning som hälsokälla.

 

Det är ofta vin i höga glas som är kittet på mingelpartyn. Du kan även mingla dig lycklig. Om du är född social och plikttrogen? Då är du lyckligare än andra människor, detta enligt en studie som forskare vid universitetet i Eidenburgh kommit fram till efter att studerat närmare tusen tvillingpar. Studien visar att de personer som är medfött sociala, aktiva, stabila, hårt arbetande och plikttrogna också är lyckligare. Enligt förståsigpåare inom beteendevetenskap så kommer dessa personlighetsdrag som ett paket. Har du ett av dem så är det troligt att du har alla. Generna ger dig 50 procent av dessa egenskaper. Resten kan man öva upp och lura generna, det kanske kan kallas för att hitta en genväg in i det ljuva livet där man minglar bland dem som slipper genvägen. Quentin Crisp har sagt något mycket passande som passar denna hypotes. ”Om du inte lyckas på en gång kanske misslyckandet blir din livsfilosofi.” Det kan kosta på krafterna. Den så kallade svenske hjälten, även kallad schlager-Björn har i detta sjuka samhälle med enorm brist på riktiga hjältar lyfts fram som en kultig kulturbärare. Pojken har nu sjukskrivits efter att arbetat med att vara en nonsensfigur i Luuks släptåg och minglat i 116 dagar i sträck. ”Han har inte haft ledigt en enda dag sedan Melodifestivalen.” Rapporterar agenten till Aftonbladet. Min fråga är då till denna bransch i neonljus, hur många av oss andra i vanliga arbeten här i samhället är det inte som arbetar tusentals dagar i följd utan att väcker någon större uppmärksamhet. Det är kanske dags som en återkoppling till att det krävs en viss grundträning och inte enbart mediehausse för att det skall bli något beständigt. ”Upp som sol och ned som pannkaka”, är ett alltför ofta återkommande tema. En som minglat mycket och ofta i sina dagar är Gudrun Schyman, som fyller 60 år i dagarna. Hon anser också helt i sin ordning att hennes mentala ålder ligger runt 35 år. Den har visserligen kryddats med livserfarenhet men är för övrigt på samma nivå. Det kanske även kan finnas en poäng av typ André Gides citat. ”Åldern har också hälsomässiga fördelar; exempelvis spiller man ut ganska mycket av den alkohol man annars skulle ha druckit.”

 

Annars är det bara att slå en signal. Möjligheten är god att ett svar från någon i sin åldersgrupp. 70 procent av Sveriges äldre, i åldersgruppen 75-79 år, äger en egen mobiltelefon. Sifo är källan som håller koll på all statistik om oss. En annan viktig informationskälla är vår tids mest betydelsefulla näringskälla, McDonald´s. Och tidsenligt rapporteras från denna källa att fyra av tio föräldrar inte hinner laga riktig mat, utan köper halvfabrikat eller restaurangmat. Rapporter som ger ytterligare stöd för den stress vi lever under är att apelsinförsäljningen sjunker dramatiskt. Det mest klyftiga i det är apelsinen. Vi har inte tid att skala dessa! ”Naturen har givit människan två ändar - en att sitta på och en att tänka med. Allt sedan dess har människans framgångar berott på vilken av dem hon använder mest!” George R Fitzpatrik är upphovsman till detta citat. Det här helt klart som en hel rockad som är ett faktum när TV4 har rättigheterna till all sändning från fotbolls-EM. Jihde och Bojan med kompani håller helt klart en nivå som konkurrerar med våra småstjärnor på lokaltidningen om att rocka fett!

 

EM i fotboll är en fingervisning för tidens tecken. Idag målar hela Europa upp sig i nationsfärger och symboler för at försöka uppliva något som inte längre existerar. Numera är det nämligen så att de rika fotbollsklubbarna i Europa är mycket starkare, mäktigare och rikare än nationslagen. Precis samma förhållanden råder inom andra branscher. Banker och storföretag är mycket starkare, mäktigare och rikare än nationerna. Detta är en genomgående trend och röd tråd i den tillvaro av blå dunster som styr och ställer idag. En signalsubstans är ett ämne som får celler att anpassa sina beteenden till omgivningen eller till andra celler. Lena Sundström skriver i sin krönika i Aftonbladet följande. ”Det var en chefredaktör som sa det till mig en gång. Det mesta man gör här i livet, gör man i grunden för att attrahera det motsatta könet. Det finns en hel del musiker som skulle hålla med om det. Och skådespelare. Och snickare. Och piloter. Att det ofta är så det börjar.” Supersöt och sommarfin anses sommarklänningen vara i år av några modeskribenter. Jag kan inte minnas att det aldrig gått åt så litet tyg som detta år till alla plagg för skolavslutningar och andra tillställningar. Accessoarerna täcker idag en större yta kroppen än tyget. Det är ganska naturligt att överskottet från konfektionsbranschen används till att lansera burkabikinin. Någonstans finns det ett helt överblivit tygberg. Egentligen råder det ingen som helst tvekan om att människan trots sin datahjärna och höga intelligenskvot är totalt styrd av sin krokodilhjärna i mångt och mycket. Instinkter och grupptryck styr och ställer med människan efter behag. Här på överflödsgatan är det märkligt vilket grepp trender och kommersialismen har över den arma populationen med allt lägre grad av egen vilja och tänkande. 25 ton av kläder lämnas in till Myrorna enbart från Västmanland varje vecka. Det är för mig en osannolikt hög siffra. Så inför veckans nya prövningar och för framtida behov får H. Jackson Browns citat bli veckans slutord. ”Succé är att få det du vill ha. Lycka är att gilla det du får.”

 

P.P