…….så måste man också förstå fanatikerns drivkrafter. Svenska sportjournalister torde vara en outtömlig källa för forskare som vill fördjupa sig inom detta ämnesområde. Det tråkiga med att Sverige (tack vare Zlatan och Lagerbäck) klarade kvalspelet till EM-slutspelet i fotboll är att världens överlägset sämsta grupp av självgoda, fanatiska sportskrivare kommer att öka växthusgaserna i alpmiljön med sin närvaro nästa sommar. Temperaturen stiger och färskvatten blir en bristvara, problemen accentureas för varje skrivande svensk journalist som når alptopparna. Förhoppningsvis åker svenska laget ut ur turneringen efter gruppspelet såsom brukligt är, så att miljöeffekterna inte hinner bli så förödande som jag målar upp dem. Radiosporten är ett klart undantag i denna yrkeskår av överdrifternas självutnämnda mästare. Det finns ett undantag i kvällspressen också, Peter Wennman som är Aftonbladets utslängde i London. Givetvis har han tagit intryck av alla seriösa och insatta kollegor som finns ute i övärlden. Detta är ett citat av Wennman i hans egen tidning. ”Samtidigt, hemma i Svennis gamla Sverige, drömmer orealistiska, stupida, smått åtalbara drömmar om EM-guld trots ett spel som hör hemma i Europas division två.” Detta är en helt enkelt lysande sågning av hela hans egen redaktion hemma i världens centrum med riktnummer nollåtta. Rysyard Kapuscinski är en genial journalist och författare, som oftast under sin verksamma tid befann sig på osannolikt hög kvalitativ nivå. Han har beskrivit den medievärld vi vistas i med detta citat: "När jag tänker på de företeelser som hotar att förstöra samvetet ser jag framför allt med misstro på medierna. Det är de som i en sådan utsträckning vänjer oss vid lidandet, brottet, mordet. Fråntar dem höljet av fasa, kuslighet, skuld, förvandlar våldet till spektakel..."

 

För övrigt har fotbollen en alldeles för stor roll i vårt samhälle och nutid. VM-kvalet som lottades följdes med ett överdrivet stort intresse jorden runt och kommer att dominera medierna i några dagar. Sverige hamnar precis såsom vanligt under Lagerbäcks regeringstid i fotbollen i gynnsam grupp med motståndare som är möjliga att besegra. Men alla sagor har ett slut. Nu står denna generation av svensk fotboll vid tids ände, spelarna är för gamla och spelsystemet ännu äldre. Nya lag kommer att storma fram i kvalspelet. Bland annat Danmark kommer att få en rättmätig revansch för det orättvisa resultatet i senaste kvalet. Det finns också ytterligare en otäck sanning för både enögda och vidsynta supporters. Det är att Sverige missat slutspel vid samtliga fyra tillfällen som blågult lottats i samma kvalgrupp som Portugal. Det gäller EM 1968, VM 1982, VM 1986 och EM 1988. Många tycker nog att det är roligare med Howard Hughes citat. ”Kolla aldrig upp ett intressant faktum.”

 

Det är som det tidigare sagts, det har varit i säck innan det hamnar i påse. Ett stort problem är det hamnar allt oftare i plastpåse. En sådan behöver naturen flera hundra år på sig för att bryta ned. Då kan det också vara värt att begrunda att det flyter omkring 120 000 plastbitar per kvadratkilometer världshav, dessa fakta enligt Slate. I denna materialtanke slår mig en annan tanke. Vad kommer silikonbrösten kosta i energi för att om möjligt förbrännas? De blir helt klart ett tyngre problem än plastpåsarna. En ännu större naturkatastrof kommer konstgräsen på fotbollsarenor och golfbanor att bli. Det finns inga maskar som kan bearbeta detta nya underlag som på sikt blir ett stort nederlag för barn och inbitna vuxna sin aldrig slutar leka.

 

”Meningen med livet är att människan någon gång måste vända sig inåt och lyssna på sin inre röst.” Säger Sture Johansson som lever sitt snickarliv som en slags alter ego för en flera tusen år gammal Egyptier, Ambres. Detta har pågått i över trettio års tid. Nu har en duktig filmmakare gjort en tevefilm om mediet eller människan Sture. Och då vaknar genast i stort varje krönikör och andra journalister som vill vara med när tåget går. Jag vill minnas att tidningen Vi hade mycket fin och bra artikel om Ambres i Norra Finnskoga för säkert mer än tjugo år sedan. Så har vi bara tålamod, tid och ett hyggligt minne så är det bara sitta ned på en köksstol och vänta så kommer alla nyheter tillbaka i stort sett i samma förpackning om och om igen.

 

”Läsning avleder efter någon tid vår tanke alltför mycket från dess skapande uppgift. Varje människa som läser för mycket och använder sin egen hjärna för litet förfaller till lata tankevanor.” Detta är ett fantastiskt citat av Albert Einstein. Jag tror inte ens att han själv förstod hur genial innebörden av dessa ord är. Vi har helt klart ett stort samhällsproblem idag med att alltför få tänker ofta och regelbundet. De flesta håller med föregående tänkare i stort sett i vilket ämnesområde eller åsikt som helst. När man läser får man en chans att leva ett bättre liv. Det är ett gammalt välbekant begrepp. Ibland är detta givetvis inte helt överensstämmande med teori och praktik. Många lever på känsla och infall och förlitar sig mera på tradition än bokklokskap. David Letterman är en man med snabb retorik och kvickhet i språket. Han gav i sitt program en teori om president Bushs förehavanden på Halloween. ”Idag besökte Dalai Lama Vita Huset. Han ringde på dörren och Bush öppnade och sa ”Vänta ska jag hämta lite godis”.”

 

En oväntad riskfaktor har dykt upp, inte vetenskapligt bevisad ännu, men tendenser tyder på att det är enbart en tidsfråga innan vi har svart på vitt på detta samband. Det låter närmast som en morrning. Förmodligen fyllde det här oljudet en funktion i forntiden när människan sov under bar himmel. Snarkning ger ökad risk för hjärtinfarkt och slaganfall. Cirka en miljon svenskar är snarkare. Världsrekordet i snarkning innehas sedan 1993 av Kåre Walkert i Kumla. Hans snarkningar har uppmätts till 93 decibel, enligt Guiness rekordbok. Givetvis finns det inte ens den minsta möjliga att falla i sömn och snarkning när man hör män som Bush tala i gåtor. Då är det en fördel att ha två hakor – om man tappar en så håller man ändå skenet uppe.  Det är kanske med snarkningen såsom med politiken, i alla fall om jag skall avsluta med att likna det företeelsen med ett citat av Richard Nixon. ”Politiken vore en helvetes bra affär om det inte vore för alla förbaskade människor.”

 

P.P