…….men resultatet är redan häpnadsväckande. Varje vecka går tusentals kineser och låter operera sitt utseende för att se mera västerländska ut. Man tar bort mongolvecken vid ögonen, förlänger benen och gör andra lyft för att se ut som den framgångsrika västvärldens medborgare. Detta är en tragisk utveckling vill jag mena. Måste alla kulturer göra samma dumheter? Samma ansiktsform som rummet där världens härskare sitter och häckar och suger på sina cigarrer är klart populärast. De anses vara vackrast. ”Jag gör om mig för att få uppmärksamhet.” Säger Carolina Gynning till Aftonbladet. Flickebarnet som anses vara en stjärna av den typen tidningar, är hos frissan var tredje dag. Skönheten har ingen betydelse när det gäller isbjörnarnas nya kostvanor. Värmen i arktis driver dem in i byarna, och de tuggar i sig den som råkar finnas närmast till hands. Det är säkert inte så dumt för en isbjörn att äta ett sött människokött. De sista utdöda kannibalerna ratade många av nutidsmänniskornas köttben och valde andra smådjur.  Kanske kan vi se en ökad efterfrågan på isbjörnsmössor och pälsar nu när EU har beslutat att från och med 2009 blir det totalt förbjudet att importera, exportera eller sälja produkter med skinn från katt och hund. Alla människor eller hushåll borde ha en katt för att stimulera julhandeln till önskvärd nivå. Det är numera belagt att denna grupp konsumerar 14 procent mera än kattlösa. Passande nog släpptes denna viktiga nyhet på kattens dag. ”Ett gott skratt förlänger käften.” Oskar Andersson (OA) är en forntida kåsör som har skrivit detta citat som kan komma att ersätta plastikkirurgin på sikt.

 

Den holländske historikern Matthjis van Boxsel har gjort en intressant iakttagelse om hur vi använder begreppet dumhet. I sin studie av dess historia (The Encyklopedia of stupidity 2003) kommer han nämligen med ett överraskande utspel. Han menar att vi skall vara tacksamma mot dumheten. Hela den västerländska civilisationen vilar enligt honom på den. Och då menar han vår beredskap att peka ut folk som är både tanketomma, elaka eller avvikande. Det är ett tecken på viljan till att identifiera åt vilket håll vi definitivt inte vill gå. ”De som inte kan vistas någon annanstans än på sin framsida. De som aldrig är tankspridda. De som aldrig öppnar fel dörr och får se en skymt av det oidentifierade. Gå förbi dem.”  Den här texten är från dikten Guldstekel och är skriven av Tomas Tranströmer.

 

Den samlade kostnaden för läkemedel förra året var 31 miljarder kronor. Drygt en fjärdedel betalades av de patienter som använder läkemedlen, medan resten – 22 miljarder kronor – betalades av landstingen och i slutändan av alla skattebetalare. Det motsvarar drygt 2900 kronor per skattebetalare. Och fyra av fem av dessa läkemedel passerar genom vårt reningssystem och rakt ut i gapet på fiskar och andra invånare i sjöarna. Det blir omfattande störningar med tiden med detta kretslopp. Penicillinet till exempel var och är en mirakelmedicin. Innan den kom i bruk i mitten på 1940-talet var dödligheten i svår lunginflammation 90 %. Därefter sjönk den till 10 %. Alla moderna medicinska  landvinningar bygger på detta infektionsskydd. Utan det kan vi inte rädda livet på nyfödda, utföra benmärgstransplantationer, bota cancer. Alla operationer innebär en infektionsrisk. Idag råder det en pandemi, en världsomspännande epidemi av onödig antibiotikaanvändning. En kur påverkar immunförsvaret i flera år. Världen är full av människor med åsikter. En av dessa var Benjamin Franklin som hävdade följande. ”Gud botar. Läkaren tar honoraret.” Förmodligen en tanke innan läkemedelsbolagen blev mäktigare än läkekonsten.

 

Frisk som en tomat är ett motto som har alldeles för liten genomslagskraft. Antioxidanten lykopen som finns i tomater är effektiv mot ett otal cancer, bland annat prostata, bröst, hud, lungor mm. Dessutom motverkar tomaten hjärtkärlsjukdomar och åldersrelaterade sjukdomar som minnesförlust och sjukliga förändringar i näthinnan, inklusive gula fläckensjukan. En vanlig tomat ger 3 milligram lykopen. Den mest koncentrerade tomatprodukten är den italienska Multi Thplo concertrato di pomodoro.  Den är tredubbelt koncentrerad  - till ett kilo går det åt 7 kilo färska tomater och 100 gram ger 42 milligram lykopen.                    

 

Forskare har gjort studier på 500 äldre personer och funnit ett samband mellan att de med en snabb gångstil och bättre fart i benen höll sig friskare än de som gicksom långsamt. Enligt New York Times så söker forskarna efter en förklaring till upptäckten. En annan branschmässig intressant kuriosa är att läkare och medicinstuderande som regelbundet tränar har lättare att förändra beteendet hos sina patienter. De ger oftare råd och blir också bättre trovärdiga av patienterna. Tidigare studier har också visat att medicinstuderande med goda hälsovanor också ofta talar om förebyggande åtgärder, istället för att fokusera på symtomen.

 

En kort tupplur vid lunch minskar avsevärt risken att dö en förtida död i hjärtsjukdom. Det gäller speciellt unga och friska män visar en sex år lång grekisk studie. En 30-minuters siesta minst tre gånger i veckan förlänger livet avsevärt enligt experterna. De tror att det främst beror på att tuppluren hjälper vuxna att slappna av, att den minskar den allmänna stressnivån. Visst är det roligt när forskningen bekräftar det som så många spontant känner är överensstämmande med den egna erfarenheten. Studien har följt 23 681 män och kvinnor under väl kontrollerade former. Den omfattar alltså en stor population, är framåtblickande och begränsad till friska personer samtidigt som den noga har följt deras fysiska aktiviteter. Allt för att minska inflytandet av andra faktorer på resultatet. De män som arbetar och tar en tupplur minskar risken med 64 % att dö förtida i hjärtsjukdom. Befolkningen i övrigt med 34 % om de tar en tupplur till skillnad mot de som avstår. Forskarna framhåller att det är viktigt att inte minska den fysiska aktiviteten den övriga tiden på dygnet. I övrigt gör de en försiktig bedömning och konstaterar att "the thing we can say is that it's worth studying further". Det är många som inte längre vill avvakta ytterligare studier utan helt enkelt bara lyssnar av den s. k. "magkänslan". I England finns redan en speciell dag avsatt för att lyfta fram värdet av en tupplur som talande nog kallas för "Power Nap", eftersom det ökar koncentrationen och arbetsförmågan rent generellt. Martin Helds ord känns lämpliga för denna studie. ”Den som uppfattar framtiden som motvind går åt fel håll.”

 

Det är denna magkänsla som befinner i mellangärdet på Lars Lagerbäck som är Sveriges enda möjlighet att kunna avancera från gruppspelet i fotbolls EM. Vi som är vana att läsa det outtalade såg genast att det var ett tecken att kulan innehållande ordet Sverige drogs sist av alla lag i lottningen. Nu har redan begåvningsreserven i form unga, historielösa skribenter börjat yra om EM-guld. Över tio procent av deras läsare har röstat på Sverige som Europamästare på tidningens hemsida. Här aktualiseras det klassiska mottot. ”Ett ställe där alla tänker lika, där tänker ingen särskilt mycket.” Nej! Tyvärr blir det respass omedelbart från Innsbruck – kanske med en fart som man får ut från den olympiska backhoppningsbacken på orten.

 

P.P