……men hur befria mig, och hur befria denna värld utan att slitas sönder. Detta är temat i ny bok som precis utkommit om Franz Kafka. Detta är även ett idag globalt bekymmer på klotet, hur vi skall hantera det som ploppar fram i det lilla egna klotet. Hjärnsläpp eller bara tankar? Ibland sker en automatisk formatering av hjärnsubstansen. Bandyförbundet har lyckats med konststycket att tänka till med den icke så flexibla bandybollen. ”Vi är inte dumma i huvudet och gör inte det här för att förstöra för VSK och Tillberga.” Mats Westling förklarar att det är en praxis att nykomlingar ska spela i olika serier. Att det rör sig om en mammutstämplad idrott som mest lockar publik som klart passerat den yngre medelåldern är solklart. Trenden är sviktande publiksiffror och färre och färre artister på isen som lockar nya åskådare. Västerås är en bandymetropol och två lokala lag skulle i inbördes möten kunnat öka publiksnittet till gigantiska höjder, lockat ny publik som kanske kunde bli bestående fans av denna kulturstämplade företeelse. ”Schön ist das bandyspiel.” står på en tröja med bild på Fosshaug, bandyns kanske sista profil i Sverige. Skönhet är inte längre enbart en lyx för oss tvåbenta. En thailändare, Anupan Boonchuen som driver en skola för skönhetsvård för hundar har utökat verksamheten till att starta en radiokanal för de fyrbenta vännerna. En procent av alla besök på akutmottagningar i Sverige är föranledda av hundbett. Men å andra sidan kan rastande knähundar leva farligt även de. Viltexperten Ken Ringle i alligatortäta områden i Florida hävdar att ”Alligatorn uppfattar den som en taco i ett snöre.” Lyckan ler mot de som är modiga.

 

Kroppen är kärnan i all kommunikation. Passion, engagemang och övertygelse är gemensamt för karismatiska människor. När vi gör det vi tror på kommer energin och utstrålningen alldeles gratis. När vi tror starkt på det vi säger talar både orden och kroppen samma språk. ”Jag är blyg över min kropp. Jag klarar inte av att visa nåt mer än naveln.” Detta har sagts av bärarinnan av Columbias snyggaste stjärt, Shakira. Trots denna blygsel så har hon gjort ”Hips don´t lie” låten som är vårens stora hit, och den kommer förmodligen överleva Carolas Evighetsplåga. Rumpan är det närmaste en människa kan komma i svansföring. Om vi har en skarp blick och bevarade grundläggande primitiva förmågor från ursprungsmänniskan så kan vi tolka en bak eller baksätet som signaler, precis som kattens svansföring berättar allt och litet till för oss. En nedsänkt borstig svans hos katten betyder, jag är rädd. Kom och hjälp mig. En människobak där stjärten blandat sig med låren betyder något liknande. Jag har tappat fysiken och klarar inte att komma igång igen, kom och hjälp mig igång. En rusning med svansen i båge hos katten är det samma som kom och lek med mig. En välsvarvad och roterande humanrumpa är en erotisk signal och anses av de flesta vara en av de viktigaste signalerna som man först lägger märke till. Eller för att använda citat av Arthur Schopenhauer. ”Hos människor med begränsade gåvor är blygsamhet helt enkelt ärlighet. Hos dem som har stor talang är den hyckleri.”

 

Trovärdigheten är ibland större i en sång hos singasongartister än hos politiker och journalistexperter. Många i dessa grupperingar när drömmar och gör sina drömillusioner till en sanning. Nye Brittiske Toryledaren David Cameron är en uppriktig drömmare när han uttalar sig om sin idol Margaret Thatcher. ”Jag skulle göra vad som helst för att bli en lika populär premiärminister som hon var.” Som om inte detta var nog för oss alla som idag är beroende humör, känsloläge och rådgivare hos de viktigaste beslutsfattarna så har George W Bush uttalat sig om framtiden i Vita Huset. ”Jag ser gärna att min lillebror Jeb kanditerar till detta jobb. Han skulle bli en bra president.” Vi har alltså en spännande tid framför oss. Bland sportens orakel och reportrar är frustrationen och kraven enorma efter några träningar inför VM. ”Jag tycker mediebilden av Zlatan är patetisk.” Sa Lagerbäck i en intervju i den enda riktiga fotbollstidningen Offside. Det är kul småttingar som Bank, Brandberg och Jähresten får ägna sig åt att hämta citat från Offside för att inte vara helt offside i sin rapportering. Jag hör i bakgrunden Marie Lehman som är kvällens programvärd i Sportspegeln kalla sitt eget program för ”spegeln”. Det är ju en tidsenlig bild. Det är i spegeln sportjournalistiken har sin tyngdpunkt idag, tidigare var det mera i den levande idrotten. Självkritik förekommer även inom sportjournalistiken. Sportbladets hockeyexpert Mats Wennerholm har haft totalt fel om både OS och VM detta år. ”Jag har lärt mig att jag alltid har fel. Men det är också en styrka.”

 

Tiden rusar fram ibland. Och andra gånger går klockan förskräckligt långsamt. Inom sporten så är det antingen det ena eller det andra. Om man leder eller ligger efter i målprotokollet i en match. För hundra år sedan tävlade Sveriges första rikskända idrottsidol, Erik Lemming. Han vann fyra olympiska guld i spjutkastning och sprang som bäst 100 meter på 11,4 sekunder. Det är inte många idag som klarar denna tid idag med modern utrustning och ett underlag som är överlägset. I olympiska spelen i Athen 1906 fick han även ett skönhetspris som spelens ståtligaste idrottsman. Tiden är alltså ingenting. Albert Einstein har förklarat tidsbegreppet på ett begripligt sätt. ”Lägg handen på en varm platta en minut och det känns som en timme. Sitt med en söt flicka i en timme och det känns som en minut. Det är relativitet.” Så nu är det bara att invänta om vi kommer att få se någon i stundande fotbolls VM vinna ett skönhetspris. Det finns gott om kandidater i fåfängans tjänst. Idag är det inte alltid det självklara som är måttstocken. Att man mäter storlekar på bonus istället för andra mått, är en utspridd kultur inom näringslivet med galopperande bonus till ledningen. Det är mycket som är egendomligt och trendigt. ”Livet skulle vara omöjligt om man mindes. Allt består i att välja vad man bör undvika att komma ihåg.” Citatet av Roger Martin du Gard uttrycker tidsandan klockrent.

 

Rättvisemärkt är inte idrottens värld. Domaren som skall vara en rättskattens och rättrådig man normalt sett, han är många gånger färgad av sina tidigare erfarenheter och upplevelser kring lag och spelare, och bedömer olika kulörer precis så som han hanterar sina olika kort. Jag hoppas att hela idrottsrörelsen med start i Tysklands VM börjar med rättvisemärkt kaffe och te i domarrummet och på VIP-läktaren. Gärna med en kravmärkt smörgås eller kaka till när man njuter av Kaka och de andra artisterna. 7 500 ekologiskt odlade vitlökar som bildar en fläta och blir 124 meter långt, det är en och en kvarts fotbollsplan och platsar även i Guinness rekordbok som världens längsta vitlöksfläta. Det skulle kanske vara en lök på laxen att krydda fotbollsarenorna med en vitlöksfläta. Det kan få upprörda åskådare i mera vänlig stämning samt fukta ögonen på domherrar som bara ser med ena skarpaste ögat. Rättvisan har sedan lång tid varit ett rättesnöre för mänskligheten. Redan på Bill Clintons tid i Vita Huset så angav han tonen. ”Vet du vad som är felet med det här landet? Alla får en rättvis chans att säga sin mening.” Ja! Som sagt var. Detta kan vara ett bekymmer liksom de som förre vicepresidenten Dan Quayle uttryckte. ”Bankförluster uppstår av att spararna inte sätter in tillräckligt med pengar för att täcka förluster som uppstår på grund av misskötsel.” Detta är numera inte bara ett bekymmer för bankerna, många idrottsföreningar har liknande besvär. Sponsorerna slutar att kasta pengar i ett stort svart hål som inte genererar annat än negativ publicitet. Mänskliga tillkortakommanden är en del av verklighet.   

 

En av de viktigaste frågorna i agendan de senaste åren har varit vad olika ministrar och statssekreterare gjorde och inte gjorde på annandagen 2004. Jag som alla andra människor minns säkert exakt var vi befann oss och vad vi gjorde när vi via teve informerades ganska bristfälligt om tsunamikatastrofen i Thailand. Mer än 300 000 människor omkom. Av dessa ca 5 400 i Thailand, varav ca 500 var svenskar. Nu har resebolagen som utsågs till hjältar av den samlade journalistkåren i samband med naturkatastrofen åter fått vind i seglen. ”Det verkar som om svenskarna söker sig till Thailand mer än någonsin och många väljer att åka med oss”, säger Lottie Knutsson, informationsdirektör på Fritidsresor. Givetvis är detta folkets sätt att betala tillbaka till de generösa resebolagen. Dessa har de bästa strandhotellen i Thailand, och ser det givetvis enbart som en välgärning till att svenska folket att få transportera dem till detta paradis. Givetvis är det någon annan som skall se till att ingen katastrof händer på den plats man befinner sig på jordklotet. Resebolagens ansvar är enbart din transport och komfort. Det är med den branschen som med datorn enligt Herbert V Prochnov. ”Datorn är en stor uppfinning. Det görs lika många fel som någonsin förr. Men nu är det ingens fel.”  Stilgrodor kallas det när man säger något som inte tror att man säger, som sagt var så låter jag Göran Persson avrunda med ett citat inom denna genre. ”Jag har sagt väldigt många konstiga saker de senaste åren och det har fungerat utmärkt.”

 

P.P