……..det förefaller helt tydligt att alla nationers nationaldagar, studentfester, sommarens stadsfester och övriga händelser hamnar i bakvattnet när fotbolls VM står på menyn. Oavsett om man är intresserad eller inte så kommer fotbollen att dominera vardagen fullständigt. Alla tiders flax – det är bara en alla fantastiska rubriker som kommer att stå i neon. Att Björn Borg passerar femtioårsstrecket är stort, en enkel grabb från en garageport i Södertälje, med tvåhandsbackhandslag som under sin storhetstid var ett viktigare varumärke än Volvo och tävlade i samma division som Elvis och Beatles. Det var, är och förblir stort. Vad löjligt det känns med alla överdrifter om fotbollsspelare som uppträder som omslagsbild för någon annans underkläder eller bara kan trixa med en apelsin lika elegant som med en boll. ”Vi är bäst” skriver Sportbladet (Aftonbladet) om sin jordskredsseger i en Sifoundersökning där 1000 personer har tillfrågats om vilken dagstidning som anses ha den bästa fotbollsbevakningen. Av de 53 % som svarade så ansåg 47 % att Sportbladet är bäst. Kan vi lära oss någonting av detta? Ja! Hälften av befolkningen är fullständigt ointresserad av tidningens budskap. Två tredjedelar av män mellan 15-29 år väljer den rosa tidningen. Det är kanske ett svaghetstecken, brist på bredare läsförståelse och kunskap om andra tidningar som finns att tillgå. Men i yttrandefrihetens namn så är skrivandet fritt och obegränsat för alla. ”Kreti och pleti”, brukar det benämnas när det handlar om en flock av människor omnämns redan i Andra Samuelsboken 8:18. Att höra till kreti och pleti är ingenting som vi eftersträvar. Det innebär att vi ingår i en hop där ingen skiljer sig från någon annan, ansiktslösa och karaktärsfattiga på en och samma gång. Fast i Bibeln var det ju egentligen legosoldater som uttrycket beskrev, nämligen kereteerna och peleeterna, och dessa gjorde faktiskt en avgörande insats i kung Davids armé, även om ingen enskild i gruppen lät sig omtalas för eftervärlden. ”Entusiasm: en oro som uppträder i ungdomen och kan botas med små doser ånger och erfarenhet.” Ambrose Bierce har uppmärksammat detta faktum.

 

Homunculus är hjärnbarkens bild där signaler tolkas såsom smärta. Och denna del kommer att sättas under hård press i samband med fotbollstävlingen i Tyskland. Smärtan är både känsel och ett tillstånd. Det kommer att finnas ett stort behov av tröst och omhändertagande av oss alla med brustna illusioner. Det är tidningarna som framför allt har åstadkommit detta trauma med att måla upp alla sina nationella lag som vinnare i fotbolls VM. Jag skulle vilja använda mig av Groucho Marx metod för att kontrollera trovärdigheten hos journalisterna. ”Det finns ett sätt att ta reda på om en man är hederlig – fråga honom. Om han säger ja är han en skurk.” Genom att dricka vatten i rikliga mängder uppnås den bästa boten för bakruset både i preventivt och i lindrande syfte. Om vattnet inte skulle räcka till och annan form av dryck inmundigas så finns det även här några råd. En gin ger baksmällesyndrom, men betydligt mindre än konjak. Innerörats balansorgan påverkas och det blir som att åka karusell. Störst är risken för denna karusellyrsel vid ett blandande av diverse drycker huller om buller. Det gäller att hålla sig till en sort. Men det är helt klart att medicinsk forskning visar många märkliga resultat. Som t ex en artikel i Medical Hypotheses där författaren finner ett samband mellan schizofreni och högklackade skor. ”Välsignad vare den man som när han ingenting har att säga, avstår från att bekräfta detta faktum.” George Eliot har skrivit detta citat kan vara en reflektion på ovanstående påståenden.

 

”Den blomstertid nu kommer” är en otidsenlig klassiker som nu åter ljuder vid alla skolavslutningar. Dagens skola är inte som gårdagens skola. Det finns fortfarande många människor i livet som minns bestraffningar som förekom i skolan. En av de vanligaste bestraffningarna var örfilar – bastanta sådana, så man tyckte sig se solar och stjärnor. Det är kanske i sin strävan att se stjärnor och gästartister som förefaller ha sitt ursprung på en annan planet som gjort att dokusåporna är både populära, normbildande samt dagens mentala örfilar för skolbarnen. En inre snärt som ger en huvudbry för hur en modern människa skall vara för att passa in i tidsandan. En annan bestraffningsform var innesittande på rasterna. Det var inte enbart okunnighet på grund av dålig läxläsning utan även oförmågan hos de klent begåvade eleverna som bestraffades. Men att agan även förekom i hemmen visar detta citat av Peter Wallenberg, intervjuad av Sydsvenskan inför sin 80-årsdag. ”Jag kan inte påminna mig att jag någonsin fick någon uppmuntran av pappa, som tyckte det var bättre med en smäll på käften och mycket skäll.”  Det är inte alla lärare som är så pedagogiska som Albert Einstein. Han var under en period professor i Bern. En ofta omnämnd historia från den tiden är när Einstein lämnade ett skriftigt prov till studenterna till en sekreterare för kopiering. Hon återkom omgående med frågan. ”Men det är ju samma frågor som förra veckan?” Ja! Jag vet men jag har ändrat svaren”, svarade Einstein. Men vissa lyckas bättre med sina studieresultat eller gör sig förtjänt för andra meriter och får på högtidlig latin höra orden ”Procede Igitur ut insigma dignitatis tuae!” – vilket betyder ”träd fram och mottag ur min hand.” Detta är alltså proceduren när hedersdoktorer utnämns. Fotbollsikonen Henke Larsson är hedersdoktor vid universitetet i Glasgow. Plusgubben Sverker Olofsson är hedersdoktor vid medicinska fakultetet vid Umeå Universitet. I denna kunskapsvärld finns det fantastiska personer och artister utöver det vanliga. För några dagar sedan hade jag det stora nöjet att få lyssna på en professor i statistik, Elisabeth Svensson, som hade en fantastisk förmåga att på ett underhållande sätt förklara hur en hel blir mer än tio tiondelar. Jag tror att en Svensson är en förutsättning för svenska framgångar, precis som Tommy Svensson var nyckeln som öppnade den svenska fotbollsframgången i USA år 1994. I år finns det ingen sådan vanlig Svensson med sunt förnuft i den svenska delegationen till Tyskland. Det är ett tecken på att det vackra ordet gulnäbb kan ersättas av en lång näsa på alla de medelålders pojkar med färg i ansiktet denna sommar. Truppen som representerar Sverige är kokett och mera som Andy Warhol uttryckte sig. ”I framtiden kommer varenda kotte att vara världsberömd i en kvart.”

 

Det är ju populärt att ge igen för gammal ost inom både sport, politik och grannskapet.

De människor som lyckas är de som alltid letar efter möjligheterna. Osthyveln är en norsk uppfinning och en nordisk specialitet. I en knivskarp konkurrens har hyveln överlevt i sin orginaldesign. Hushåll, präst, herrgård och grevé i nämnd ordning är osttoppen i Sverige. 13 kilo hårdost per person och år är vår konsumtion. Vissa ostar är lika ihåliga som en backlinje och hos en del människor så är tomrummet i hjärnan i klass med en ostig nekros. Citatet av Clayton Williams är ett sådant exempel. ”Dåligt väder är som våldtäkt. Det är oundvikligt, så det bästa är att slappna av och njuta av det.” Vi har ju fått två ändar på kroppen, en ända att tänka med och en att sitta på. Förväxlingar i användning är som synes inte ovanliga. Det är lättare att hålla ordning på kroppen om man tänker sig att ryggen består av en massa kotor, på den översta sitter huvudet och på den nedersta sitter vi. ”Livet skulle vara omöjligt om man mindes. Allt består i att välja vad man bör undvika att komma ihåg.”  Citatet är av Roger Martin du Gard.

 

”Det är inte jag, utan sångerna. Jag är bara budbärare, jag förmedlar sångerna.” Bob Dylan han har en självdistans som skulle vara på sin plats hos ett stort antal andra personer. Så tycker jag att vi kan betrakta en stor del av vad jag förmedlar i denna krönika. Liksom många andra för vidare olika tankar i sina betraktelser. Det är inget nytt under solen. Någon har i något sammanhang formulerat exakt liknande tankar. ”De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet”, säger Robert Burns i sin dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman, Möss och människor.

 

P.P