Grabbarna kan inte skjuta nu för tiden……

 

…..är en rubrik som jag fann i en fotbollstidning från 1955. Det var en rolig artikel att läsa. Gamla stjärnor som kunde skjuta på mål från distans tycker till om måltorkan. Känner ni igen diskussionen. Den finns på alla håll idag. Noll noll är ett vanligt resultat i såväl viktiga, stora matcher med hela klotet som publik och precis lika vanligt när våra lokala lag gör sitt yttersta. För sextio år sedan behövde inte en forward gå förbi sin back för att skjuta. Han sköt innan dess. Syrianskas hemsida är en de bästa bland alla lags hemsidor. Här skjuts orden lika snabbt som dåtidens skottvilliga anfallsspelare gjorde på gräset. Temperaturen är lika hög som på läktaren bland fansen när det gäller att engagera sig för sitt lag. Vad är DaVincikoden när vi har hela Johannesevangeliet i fotbollstappning på denna heta sajt. ”Tiden är knapp, så låt oss framföra våra monologer i kör.” Wislaw Brudzinskis ord är passande. Och visst gör vi det, alla talar om alla i alla lags kölvatten. Vilket kan formuleras bäst med ett kinesiskt ordspråk. ”Det högsta är ej att aldrig falla utan att resa sig efter varje fall.”

 

Att det var bättre förr är en vanligt förekommande argumentation. För att ge en bild av vad sporttidningar kunde skriva på sina välformulerade sidor är denna historia från Idrottsbladet nr 27 i mars 1948 ett gott exempel på. ”En cirkusdirektör var känd för att alltid kunna ståta med starka karlar bland sina artister. – Hur får ni tag i allihop frågade en besökare. – Det är mycket enkelt. Ser jag en karl, som går och plöjer och ser stark ut, går jag och frågar efter vägen till staden. Pekar han med handen, så far jag vidare. – Det där förstår jag inte. – Jovisst! Pekar han med plogen blir han anställd tvärt.” Tänk om Lars Rolands orkester vågat sig ut på bygden och tänk om det funnits någon kvar med en plog i handen. Ja, vilket lag kunde vi inte ställt på benen i detta fotbolls-VM. Nu är det mest gammal skåpmat och sillmjölke som skall färga nationen blågul och skapa stämning i varje stuga. Det märks dock att Svennis har kvar den poetiska ådran som präglar värmlänningar, han vågar sig ut på bakgårdarna och finna oslipade diamanter. Något i den vägen är det med en coach med fingertoppskänsla. Han trollar med knäna och ser till hitta nya råämnen. Den svenska truppen innehåller enbart en sådan, det är Karl Svensson. Gossen är redan idag bästa mittbacken i Sverige.

 

Knappt dussinet dagar kvar till fotbolls-VM och sjuttiofem dagar till friidrotts-EM, en intensiv sportsommar är att vänta för oss intresserade. Vi kommer att mötas av många otroligt spännande och häftiga avslöjande i media. Men det kan bli svårt att överträffa Torrin Polk som sagt följande om sin tränare John Jenkins. ”Han behandlar oss som män. Han låter oss ha örhängen.” En del påhittade historier i kvällspressen och TV4 slår säkert knock på oss så att vi tappar andan, och det kan ha sina vinster. Enligt Jerry Adler så är det så att ”om alla människor på jorden inte andades under en timme, så vore växthuseffekten inte längre något problem”. Detta förefaller ju vara ett enkelt men inte helt enkelt men klart billigt förslag. Uppfinningsrikedomen är obegränsad när det gäller att tillfredsställa människans primära behov av droger och näring. Världens två mest karakteristiska dofter anses komma från kanelbullar och hasch. I denna anda har tre medelålders män i USA uppfunnit en ölsmugglingsanordning för den som vill smyga med sig öl på basebollmatcher eller biografer. Ölet förvaras i en plastpåse som hänger över magen och ser ut som en ölmage. Efterfrågan har varit lavinartad, trots att man inte uppfunnit någon anordning som tar hand om kissnödigheten. Förmodligen är det enbart en tidsfråga innan ex McDonalds konstruerar något för detta ändamål för att fortsätta ge alla ett dagligt självmål. Don Fujita är chef för McDonalds i Japan och har allt klart för sig. ”Anledningen till att japaner är så korta och har gul hudfärg, är att de bara har ätit fisk och ris i tvåtusen år. Om vi istället äter hamburgare och potatis de närmaste tusen åren så kommer vi att bli längre, vita i hyn och blonda.”

Att fotbollsspelare som inte har helt vita miner blir särbehandlade och får flera domslut mot sig än övriga spelare är en observation som jag säkert inte är ensam om att uppmärksamma. Det är dock omöjligt och absolut självmål att försöka tala med domarna om dessa domar. Men det finns forskning från domstolar där det är uppenbart att invandrare får längre straffsats för motsvarande brott än infödingar. Här skulle jag vilja se en oberoende forskning där man tittar på hur ost & vin (gula kort, ostskivor och röda kort, vinet) fördelas bland aktörerna. Det är en betydligt större balans i domslut när vi betraktar internationella matcher. Både Chelsea och Arsenal har exempelvis spelare i tio olika landslag i VM, mångkulturellt i ligan och laget. Men Sverige är världens största ankdamm. Domslut väcker alltid föremål för diskussion och är många gånger matchavgörande. Ett poetiskt exempel har jag hämtat från Norge. ”Men når det er sagt, så ser det ut som straffe. Og dommeren skal dømme ut fra det han ser. Det var ikke straffe, men det kan ikke dommeren ha sett.» Henning Berg er usedvanlig klarsynt (VG).

 

”Det behövs förändringar. För även om Sverige är ett bra land att leva i finns uppenbara problem: Känslan av otrygghet är för stor för alltför många. Det är inte hållbart vare sig för oss som individer eller för samhället i stort. Mår människor dåligt, mår samhället dåligt.” Pär Nuder presenterar sig själv på regeringens hemsida. Nog märks det att Göran Persson har skolat sin adept till en mångfald av kloka tankar. Det finns nu bara en hake. Förändringen är det enda beständiga. Ändå fungerar mycket i vår värld upp och nervänt. Det är basen på triangeln. Fotbollen är för övrigt att betrakta som sexistisk idag. Coacherna vill att spelarna skall skapa trianglar i spelmönstret och sedan försöka få rotation i triangeln. Här har storleken i eget kapital en större betydelse än andra storlekar. Bäst lyckas de bästa lagen med de bästa spelarna, de har också störst framgång med trianglarna. Rätt man på rätt plats är alltid det bästa. ”Om han skulle hjälpa mig på träningen skulle vi ligga i botten av ligan, och om jag skulle hjälpa till i hans värld av stora affärer skulle vi vara bankrutt.” Säger José Mourinho om Chelseas ryske ägare Roman Abramovich. Ledarrollen är alltid i fokus, oavsett vilken division det rör sig om. En del av dagens fotbollsspelare är välavlönade slavar. Det är inte landet, laget eller supporter som är viktigast. Nej! Det är företaget som äger klubben, betalarnas lag, sponsorn som betalar lönen och bollarna. Där är resurserna olika. Många lags omsättning är inte mera omfattande än ett lösblad medan Chelsea har en hel Roman till sitt förfogande.

 

UEFA-basen Lennart Johansson har vuxit på alla sätt och håller på att bli en Zoran Lukic i sin verksamhet. Alltså större än laget och hela organisationen. Han kommer med nya utspel dagligen, anser ena dagen att det inte finns någon som kan ersätta honom och trots en ålder av plus 76 så känner han att är oumbärlig för fotbollen. Nästa dag kräver han att allsvenskan agerar och menar att ”alla lag borde ha konstgräs”. Förmodligen har inte Johansson insett att fotboll håller på att göra samma självmål som tennissporten gjort. I Davis Cup väljer hemmanationen alltid det underlag som passar de egna spelarna bäst. Gräs, grus och asfalt är några valbara alternativ i tenniskamper. Fotbollen har en tendens att utspelas på gräs, konstgräs, grus och blandad variant av all sörja som man har lyckats att få stanna kvar inom det kritade området. Nu kommer säkert ett antal av serierna avgöras av underlag, vilket ger nederlag till lag som överlag vinner över lag som inte har anlag mer än till att hålla sig innanför sidlinjerna. ”Ibland ser du vackra människor utan hjärna. Ibland ser du fula människor som är intelligenta, som vetenskapsmän. Så är vår plan, från håll ser den dålig ut men bollen rullar i normal hastighet.” José Mourinho försvarar sig Barcelonaspelarnas kritik av Chelseas plan. Givetvis kommer det att inom en snar framtid finnas eluppvärmda konstgräsplaner i alla städer, byar precis såsom inomhushallarna för ishockey har blivit en standardföreteelse. Det har även siliconbröstimplantaten, det är det konstgjorda som tagit övertaget mot det naturliga. Vi handlar också allt mer konstiga halvfabrikat på Midi, Mini eller Maxi. Och mikron ger dessa näringsfattiga livsmedel en slags konstgjord andning. ”Skit i det inre. Det är det yttre som räknas och det vet alla.” säger Olinda Borggren som är en ”konstgjord” pseudostjärna som visat tänderna och litet till någon slags onödighetsteve.

 

Det bestående och viktiga är att vi alla gör vårt bästa i vår roll och uppgift. Oavsett vilken position eller roll man har i fotbollens omgivning. Det finns plats för alla som vill vara med och medverka. Det är alltid en stor variation i vad vi kan komma ihåg och uppfatta som viktigast när vi ser tillbaka på en säsong i seriespelet eller en turnering. Vår överledare George W Bush avslöjar sin presidentperiods höjdpunkt för tyska Bild am Sonntag. ”Jag skulle vilja påstå att det absolut bästa ögonblicket var när jag fångade en abborre på 3,4 kilo.” Det är visa ord från en man som har tillgång till all makt och information i världen.

 

Halva vårsäsongen är spelad. Syrianska borde kanske haft några poäng mera i bagaget så här långt. Men tyvärr så finns det ofta motståndarlag som är starkt benägna att även de erövra poäng till sin förening. Men förmodligen är detta både charmen och meningen med idrotten. Kampen, viljan, engagemanget och ovissheten om utgången, en snedspark kan förändra världen. Men helt klart så har Skiljebo visat sig vara Västerås bästa fotbollslag så här långt. Men VSK då? Enligt min uppfattning så är division 2-serien med våra tre lokala lag klassen bättre än den ”nya” ettan där VSK befinner sig, serien är ett slags ingenmansland. Den lokala fördelningen mellan klubbarna är klar. VSK har statusen att vara högst rankat och väljer först bland spelare och ledare. Laget har gjort ett lyft med ny handlingskraftig mogul som ordförande och visar ambition att vilja någonting. VIK Fotboll har ekonomi och organisation.. Skiljebo har talangerna och stabiliteten. Syrianska har elden, färgen och publiken. Dessutom har Syrianska även kapaciteten, nu det ser ut som att Samuel har fått ordning på lockarna och styr spelet såsom förhoppningen var. Gräset är grönare, underlaget stabilare. I början såg det mest ut som att Hanna sam i gräset. Nu står laget upp. Bredden är större än hos konkurrenterna. Det finns en bänk som kan förändra matchbilden totalt. Nu gäller det att haka på och ta en match i taget. ”Den har gjort hälften som har gjort början.” Horatius är en lämplig punkt på denna krönika! VM-analysen får vänta en vecka eller två men allt tyder på en repris för 1-2, 1-2, 1-2. Olle Nordin kommer åter att vara het som en slags referens!

 

P.P