..….skvätten av en gnutta sunt förnuft i världen! Ja! Den är tuff, det är inte lätt att finna denna numera inaktuella form av eftertanke. Desto flera kanaler vi får i teve och radio samt ju flera tidningar som utkommer, desto mindre blir det att välja på av kvalitet. Kvantitet är inte alltid till gagn för att det skall dyka upp flera guldkorn. Mångfalden av enfaldiga produktioner skymmer bilden för att kunna finna det som är sevärt, hörvärt och läsvärt. Det är inte så konstigt att antalet analfabeter ökar i samhället. Det finns fortfarande några reliker kvar från medias barndom som har vissa minnesfunktioner i trim. Filmkritikern Nils-Petter Sundgren (77 år nygammal), uppsagd från TV4 har tittat in i rutan och skrivit på Expressens debattsida. ”Den ungdomlighet man numera ser i TV4 handlar mest om mimande kids och paradisknullande såpakändisar.” Jag vet inte vilket som mest svårfunnet, debatt och seriöst innehåll i kvällspressen eller programpunkter i kabeltevekanaler som inte hamnar under bältet. Som om det inte ser illa ut tillräckligt så kan man numera bli blind av både linsvätska och rökning. ”Vi måste sänka fläktarna lite. Det är en stormvind i kinderna.” Det är Carola som tycker att fläktarna blir för högljudda. Det finns inga överord kvar att använda för nöjes- och sportjournalister som nu går med tomma tankar när prestationerna refereras till oss. ”Jag kan pissa på både den norska och svenska flaggan för jag skiter i flaggor.” Säger årets fynd Jessica i Big Brotherhuset efter att hon firat sjuttonde maj för att klippa sönder den norska flaggan. Dum är ett lindrigt ord för denna avdelning god teve! Stjärnornas stjärna kallades en inhoppare i fotbollsmatch som avgjordes i veckan av tevesportens grand old lady. I denna inflation av stjärnor så måste jag än en gång upprepa några ord av Johann Wolfgang Goethe. ”Endast solen har rätt till sina fläckar.” Män i skor och kvinniskor får nöja sig med att vara fläckvisa.

 

”Sverige är idag en kommun i världen.” Sa Carl Bildt i ett politiskt tal inför väljarna. Han har helt klart en kunskap om historia, nutid och framtid som Reinfeldt inte kommer att komma i närheten under hela sin karriär. Och håret har i behåll. Han har inte behövt klia sig i håret i oförstånd under årens lopp. Teorin för håravfall är att när man är helt oförstående så gör man som aporna, kliar sig mitt på huvudet och håret nöts ut. Andra varianten är skarp tankeverksamhet som nöter håret från tinningarna uppåt och sprider sig utåt för att så småningom mötas bakom örat. Denna modell går sällan spårlöst förbi i ett samhälle där kompetens många gånger anses som belastning. Eller för att uttrycka det med ord av Jean de la Bruyére. ”Med hjälp av dygd, duglighet och gott sätt kan man bli outhärdlig.”  Det är enbart en blygsam skara som hamnar i denna offsidefälla. De flesta följer mönstret och håller med och håller av den som ropar högst, oavsett hur tokigt det månde vara. Maud Olofsson (c) som alltid har något kul på lager räknar i sin bok - Min dröm för Sverige – upp framgångsrika svenska företag. ”Se bara på ASEA och deras kullager.”

 

Även Euromästerskapen i sång är numera helt i händerna på producenter från Big Brothervärlden. Bara ben, mycket bröst och minst kläder och mest hud är klart slagkraftigt. Orden som styr är strumpebandsorden! En och annan satsar friskt på text och musik blandat med pyroteknik. Men detta klassiska tema förefaller nästan patetiskt omodernt när kött och blod är trenden. Å andra sidan finns det klädesplagg som kostat 1,6 miljoner kronor påkastade på en ung dam i femtiokilosklassen. Med den prisnivå är det kanske en naturlig följd att det är gummidräkter och hud som blir valet för mindre bemedlade länder. Bryt mönster och tag bort prickarna över ö så får vi en monsterhit.”Vad är moraliskt? Det är sådant som känns bra – efteråt.” Ernest Hemingway kunde säkert inte ana att hans ord kunde bli användbara för mig att tolka tidens tand idag, men rätt hade han så som han oftast har i sina böcker. Men detta med sjungandet måste vara en form av förspel till fotbollens EM, där diskussion också har handlat om handel och vandel. Fotbollen är för övrigt att betrakta som sexistisk idag. Coacherna vill att spelarna skall skapa trianglar i spelmönstret och sedan försöka få rotation i triangeln. Här har storleken i eget kapital en större betydelse än andra storlekar.  Bäst lyckas de bästa lagen med de bästa spelarna, de har också störst framgång i trianglarna.

 

Triangeldrama skapat av liberala bloggare och historiens mest ointelligenta klappjakt iscensatt av Aftonbladet fick till slut Göran Perssons närmaste man att avgå. Det firas säkert med champagne på redaktionen som av de största bragderna i tidningens historia. ”Entusiasm: en oro som uppträder i ungdomen och kan botas med små doser ånger och erfarenhet.” Ambrose Bierce såg det tidigt. Det är märkligt att inte flera kan genomskåda den billiga journalistiken i kvällspressen. Det är som man brukar säga att det vita i fågelskit är skit det med. På det viset kan man få fram att det svarta från tryckeriet som blir kvällstidning är skit det med. Så det så! Helt klart finns det en och annan chefredaktör som borde tänka efter precis som Benjamin Franklin gjorde en gång. ”Jag önskar att vi inte hade valt den vithövdade örnen som symbol för vårt land; det är en fågel med tvivelaktig moral //…// kalkonen är en mycket mer respektabel fågel.” Tiderna förändras mer än fåglarna!

 

Nya rön visar att det är dags att införa ett botavdrag för kroppen. Alltså precis som vi har rotavdrag för bostäder periodvis för att rusta dessa till en acceptabel nivå. Fyra procent, en folkspillra får tillräcklig motion dagligen i vår kultur. En hvar blir sin egen professor. Det är alltså svårt med förändringar. Det anses ta tjugo veckor innan träning har blivit en lika naturlig del av vardagen typ tandborstning som är en naturlig vana för flertalet av oss. Svetten, denna kroppens gåva till själen är belöningen. ”Skönhet är det enda värt att leva för.” Tyckte Agatha Christie, deckardrottningen, hon gav dock ingen definition om det var inre, yttre eller annan skönhet. Oftast så går det hand i hand. Är du nöjd med dig själv och kommer överens med dig själv, alltså den människa som du skall umgås resten av ditt liv med, då kommer skönheten att vara en naturlighet. Vi åldras faktiskt i ultrarapid och chanserar lagom fort för att vänja oss. ”Vi blir alla tyngre när vi blir äldre, eftersom vi får mer information i våra huvuden.” Konstaterade Vlad Divac.

 

Ishockey VM är precis avslutat, guld igen gör att Bengt Åke Gustafsson kan kvittera ut priset som årets ledare redan idag. Trots otroligt tuff konkurrens från framför allt Ola Rawald i korta skidspår. Förmodligen har han provat metoden att ha skramlande mynt i fickan när man hör göken för första gången under våren. Det är gammal baltisk skröna som skall ge rikedom och framgång. Och precis detta hände i Riga. Arton dagar kvar till fotbolls-VM och sjuttiosex dagar till friidrotts-EM, en intensiv sportsommar är att vänta för oss intresserade. Vi kommer att mötas av många otroligt spännande och häftiga avslöjande i media. Men det kan bli svårt att överträffa Torrin Polk som sagt följande om sin tränare John Jenkins. ”Han behandlar oss som män. Han låter oss ha örhängen.” En del påhittade historier i kvällspressen och TV4 slår säkert knock på oss så att vi tappar andan, och det kan ha sina vinster. Enligt Jerry Adler så är det så att ”om alla människor på jorden inte andades under en timme, så vore växthuseffekten inte längre något problem”. Detta förefaller ju vara ett enkelt men inte helt enkelt men klart billigt förslag. Uppfinningsrikedomen är obegränsad när det gäller att tillfredsställa människans primära behov av droger och näring. Världens två mest karakteristiska dofter anses komma från kanelbullar och hasch. I denna anda har tre medelålders män i USA uppfunnit en ölsmugglingsanordning för den som vill smyga med sig öl på basebollmatcher eller biografer. Ölet förvaras i en plastpåse som hänger över magen och ser ut som en ölmage. Efterfrågan har varit lavinartad, trots att man inte uppfunnit någon anordning som tar hand om kissnödigheten. Förmodligen är det enbart en tidsfråga innan ex McDonalds konstruerar något för detta ändamål för att fortsätta ge alla en dagligt självmål. Don Fujita är chef för McDonalds i Japan och har allt klart för sig. ”Anledningen till att japaner är så korta och har gul hudfärg, är att de bara har ätit fisk och ris i tvåtusen år. Om vi istället äter hamburgare och potatis de närmaste tusen åren så kommer vi att bli längre, vita i hyn och blonda.”

 

Kärleken anses vara allvarlig eftersom den angriper alla organ i kroppen. Kärleken till hamburgare är ännu allvarligare eftersom den förutom förstoppning förefaller förlama hjärnan!

 

P.P