………är ett naturfenomen som drabbar backhoppare, skidflygare och fotbollsutövare. Det finns alltid något att skylla på för en målgörare som misslyckas med att komma i kontakt med bollen under den korta tiden som en match pågår. Samma vind kan ställa till det för den cyklopögda domaren som inte får fram ljudet i sin pipa. Bedräglig bedömning av bollens kontakt med spelarna och rörliga linjer i synen var offsidelinjen egentligen fanns är en ofta förekommande bild sett ur domarens synpunkt. ”Svenska domare är snygga och har vackra kroppar, men han kunde inte döma.” Sa Zoran Lukic syrligt om domaren Jonas Eriksson efter ännu en förlust. Denna vind är även alltid med och kullkastar de stora visionerna som våra politiska företrädare har strategiskt planerat. Men vinden är inte orsak till den ordblindhet som råder i tidningarna idag. Omtänksamhet skapar välbefinnande. Men svensk kvällspress och en stor del av morgontidningarna lyckas ypperligt med motsatsen i sin iver att hålla upplagenivån på hygglig nivå. Tid för omtanke, eller åtminstone tänka om. Det är ju allmänt känt att ett ställe där alla tänker lika, där tänker ingen särskilt mycket. Det kan bli ett stort äventyr om man ger sina idéer vingar. Då kan vinden i baken bli med tiden bli en medvind . ”Filosofin är att 80 procent av firman är under kontroll och att 20 procent alltid är kaos.” MTG:s vd Hans-Holger Albrecht ger sin syn av verksamheten i en intervju i Affärsvärlden.

 

”Tiden är knapp, så låt oss framföra våra monologer i kör.” Wislaw Brudzinski är upphovsman till de orden. Och visst gör vi det, alla talar om alla i alla lags kölvatten.

Att det var bättre förr är en vanligt förekommande argumentation. För att ge en bild av vad sporttidningar kunde skriva på sina välformulerade sidor är denna historia från Idrottsbladet nr 27 i mars 1948 ett gott exempel på. ”En cirkusdirektör var känd för att alltid kunna ståta med starka karlar bland sina artister. – Hur får ni tag i allihop frågade en besökare. – Det är mycket enkelt. Ser jag en karl, som går och plöjer och ser stark ut, går jag och frågar efter vägen till staden. Pekar han med handen, så far jag vidare. – Det där förstår jag inte. – Jovisst! Pekar han med plogen blir han anställd tvärt.” Tänk om Lars Rolands orkester vågat sig ut på bygden och tänk om det funnits någon kvar med en plog i handen. Vilket lag kunde vi inte ställt på benen i detta fotbolls-VM. Nu är det mest gammal skåpmat och sillmjölke som skall färga nationen blågul och skapa stämning i varje stuga. Det märks att Svennis har kvar den poetiska ådran som präglar värmlänningar, han vågar sig ut på bakgårdarna och finna oslipade diamanter. Det är minsann inte pärlor för svin som man brukar säga. Dräggmängden av supporterskaran som följer Beckham och övriga är trots allt relativt liten. ”Inget tycks som gris och oxkinder kunna trigga kockar att trolla med texturerna.” Skriver Jan Nilsson i Gourmet nr 2. Något i den vägen är det med en coach med fingertoppskänsla. Han trollar med knäna och ser till hitta nya råämnen. Den svenska truppen innehåller enbart en sådan, det är Karl Svensson. Gossen är bästa mittbacken i landet redan idag.

 

Vår överledare George W Bush avslöjar sin presidentperiods höjdpunkt för tyska Bild am Sonntag. ”Jag skulle vilja påstå att det absolut bästa ögonblicket var när jag fångade en abborre på 3,4 kilo.” Det är visa ord från en man som snart fångar upp alla våra flämtande andetag och krumelurer. Det känns tryggt att tala i telefon, skicka sms och email idag. All kommunikation som sker inom EU lagras av myndigheterna och överlämnas till USA för kontroll och lagring. Nya röster kontrolleras säkert extra. Dessutom har vi kameraövervakning på de flesta platser vi befinner oss på och allt vi bär på oss vid resor röntgenundersöks. Vi håller på att bäddas in i ett hölje av omtanke och trygghet från administrationen i den ledande demokratin i världen. Det är givetvis ett rimligt pris för att bevara demokrati. Jag hoppas att alla brev som skickas med den klassiska snigelposten och brevduvorna också får en grundlig genomgång. Försiktighet och kontroll kommer att bli ett sätt att leva. ”Svara aldrig på ett anonymt brev.” Detta citat är från Yogi Berra. Ingen gång i historien har någon diktatur eller kejsare varit mera mån om populationens trygghet. Det har gjorts goda försök under historiens gång om att övertyga folket om vad som är det enda rätta. Tysk propaganda från 1940 kunde låta så här. ”Många tror också att den tyska klassiska författaren Shakespeare tillhör den engelska litteraturen, eftersom han av en ren händelse råkade födas i Stratford-on-Avon och därför tvingades skriva på engelska av myndigheterna.” Och en tid kunde pro-sovjetisk litteratur se styrkan i den egna ideologin. ”Lärkan finns uteslutande i Sovjet. Lärkan tycker inte om andra länder, och den låter bara sin melodiska drill höras över de bördiga fält som odlats av medborgarna i arbetskollektivet i det lyckliga Sovjet.” Nu lever vi i en tid där endast en folkspillra av ungdomar i USA känner till var i världen Irak ligger. Enbart tio procent i landet vet i vilken stat staden New York är lokaliserad. Men geografi är inte allt. Bröd och skådespel har alltid varit välgörande för varje kultur.

 

Sport och öl är en oslagbar kombination idag som både bröd och skådespel. Det kommer givetvis som alla goda nyheter västerifrån. Och som om inte all denna välgärning vore tillräcklig så har det nu öppnats ett första öl-hälsocenter i en källare hos en bryggarfamilj i Tjeckien. På detta öl-spa kan man få ölmassage, ölbad och ölomslag. Enligt ägaren är öl hälsosamt och särskilt välgörande för huden. Det finns även öl för traditionellt invärtes bruk. ”Den har gjort hälften som har gjort början.” Horatius gamla citat gäller även ölandet i öllandet så givetvis övervakas spat från Pentagon så vi inte skummar över under rusliga förhållanden. ”USA är mer försiktigt när det kommer till att avliva hundar.” Jamie Fellner vid HRW kommenterar att landets veterinärer säger nej till avliva djur på samma sätt som delstaterna avrättar människor.  Det känns säkert tryggt för alla som smugglar och köper illegala småhundar att bäras under armen när man går på promenad och lokal.

 

”Om han skulle hjälpa mig på träningen skulle vi ligga i botten av ligan, och om jag skulle hjälpa till i hans värld av stora affärer skulle vi vara bankrutt.” Säger Jose Mourinho om Chelseas ryske ägare Roman Abramovich.  Detta citat visar att även om man är en hejare och mästare på ett så är man inte det på annat. Praveen Kumar Sehrawat är indisk mästare i att skvätta mjölk med ögonen. Nu håller han även rekordet i att på kort tid äta en mängd gröna chilifrukter, 170 stycken på fem minuter och sju sekunder. Detta skulle kunna förklara förmågan att spruta tårar. Det visar att man kan vara bäst inom flera områden eller grenar, det krävs dock oerhört stor portion träning. För de som är allra bäst inom idrott så betyder det ofta att man måste öka träningsmängden tio gånger för att öka sin kapacitet när man har uppnått ungefär 90-100 procent av sin maximala kapacitet. ”Den mänskliga hjärnan är som ett paraply – den fungerar bäst när den är öppen.” Detta citat är av Walter Gropius och lämpar sig både för kropp och själ när det gäller prestanda.

 

”Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten”, är ett svenskt ordspråk. Därför kan det vara av värde att förmedla information att det effektivaste sättet att träna upp sin förmåga till fettförbränning är genom regelbunden uthållighetsträning. Kroppen acklimatiserar sig till det höga behovet av energi vilket resulterar i en ökad fettlagring i musklerna. Lagret omsätts sedan kontinuerligt genom den höga träningsmängden. Det är alltså inte långsam löpning eller långpromenader utan träning som ger en ökad förmåga att lagra fett i musklerna som ger en högre fettförbränning. Det kullkastar teorierna från decenniets näst mest sålde författare som heter David Atkins, en amerikansk läkare, som avled härom året och vägde vid sin död 117 kilo. Atkinsmetodens lära bygger på att man bör grunda sitt kosthåll på fett och proteiner och i mesta möjliga mån undvika kolhydrater. Den spred sig som en farsot över världen och blev millennieskiftets ledande affärsidé. Dagens motsvarighet är GI-metoden. Glykokemiskt index säljer enormt bra. Man kan säga att den är en förlängning av Atkins-metoden. Här är jakten inriktad på de snabba kolhydraterna. Metoderna ger en initial framgång eftersom kolhydrater binder vätska i kroppen i förhållandet ett till tre. Börjar du kolhydratfasta så kissar du snabbt ur dig ett par liter vätska. En stor amerikansk undersökning har visat att det sedan i stort sett inte händer något mera. Viktnedgången upphör. ”Hungern är världens bästa sås.” Har Cervantes skrivit på sin tid.

 

”Insikten om vad som är möjligt och vad som är omöjligt skiljer hjälten från äventyraren.” Theo Mommsens ord kan gälla kung Karl den VII av Frankrike som dog år 1461. Han var övertygad om att hans egen son skulle förgifta honom. Förståeligt nog ville han inte dö, men eftersom han undvek att äta på grund av sin rädsla för att bli förgiftad, svalt han istället ihjäl.

Dagens ledare George W Bush har formulerat sin inställning till barnen på ett annat vis. ”Jag skulle vilja säga det så här: det finns ingen större uppgift för presidenten än att påminna alla mammor och pappor i Amerika om att ifall de råkar ha ett barn, så ska de vara glada för att de har ett barn.”

 

Den här årstiden strax före sommarlovet är en glädjens tid för de flesta av barnen. Benen är fyllda av spring och tillåter bara omgivning i form av hem och skola att detta får komma till utlopp så vi har vi kommit en bit på vägen mot ett friskare samhälle.

 

P.P