…….de nöjer sig inte med det de har. De skall ha mer och mer. Skulle änderna ha teve i sin kanal så det säkert komma en programtablå typ den vi ser i vår hage. Eller för att citera Johan Croneman, tv-krönikör i DN. ”Proffstyckande panelhöns som pillar varandra på ryggen, och som bara har en enda ambition med sitt engagemang: att hålla sig kvar i den där morgonsoffan, eftersom hela fundamentet för deras karriär bygger på att sitta där och tycka till om exakt allting, med samma goda humör: Hur löser man svältkatastrofen i Sudan? Har Persson köpt en herrgård? Är Zlatan nyklippt eller har han trillat?” Men det finns inget mer gåtfullt än den mänskliga hjärnan. Det är ett under att den fungerar. Den ser ut som valnöt och har en konsistens som ett kokt ägg. Idag kan neurologerna öppna den svarta lådan i skallen och finna ut vad som händer när vi tänker och känner. Det finns många olika minnen i detta centrum. Fortfarande kan inte en dator komma i närheten av den mänskliga hjärnans olika lagringsmöjligheter. Att vi bara använder ett uns av hjärnans kapacitet är en annan femma.Det är säkert bara en tidsfråga när vi får det första USB-minnet för människan. En kontakt i näsan och vi kan spara all data i vår hjärna när den står i blom. Och när demensen kommer så är det bara att återskapa minnet. Nu kan det kanske vara en risk med detta förfarande eftersom det mänskliga minnet kämpar för att förtränga och glömma bort vissa sekvenser och händelser. ”Klokast är den som vet vad han inte vet.” Sokrates tillhör definitivt den gruppen.

 

Det är kanske som Bert Karlsson sa i ett sammanhang. ”Han är ju egentligen inte dum, har ju bara otur när han tänker.” Om världen förändras måste vi följa med. Omvärlden förändras, och vi med den. Vett och etikett har ersatts av potens och orgasm som viktiga egenskaper för media. Störst makt idag har journalisterna. Forskare har visat att medierna har satt dagordningen över vilka samhällsfrågor allmänheten uppfattar som angelägna. Aftonbladet bedriver en envis jakt på statssekreterare Lars Danielsson, idag 497 dagar sedan tsunami osv. Efter att man lyckats få utrikesministern att avgå så är han nästa syndabock som skall ge tidningens skribenter och ägare näring. Med så mycket skit som skrivs och visas i dagens mediakultur så är det kanske bara en logisk följd att 180 000 svenskar anses lida av avföringsinkontinens. Muskelövningar rekommenderas för att få ordning på slutmuskeln. Den heter förresten sphinkter ani på orginalspråket! Älgarna har inga besvär med tarmsköljningar, spillningen blir symboliskt nog papper av finare kvalitet och lämpar sig för formuleringar av högre nivå än kvällspressen.

 

Femton av Aftonbladets 55 sidor en dag handlar om Bobby, tioåringen som torterades ihjäl. Det är kanske bra att tidningen skriver om denna människofientliga gärning gossen utsattes för. Problemet är bara att nu när alla dessa sidor skrivs så är det i samband med rättegången och ett halvår efter detta inträffade. Det är alltså helt i medias nya fokuseringspolicy för att sälja lösnummer, gotta sig optimalt i traumatiska händelser som sjuka människor begår. Det känns bra att upplagan har gått ned med fem procent sedan förra året. Men man slår sig för bröstet och anser sig ha en historiskt hög upplaga. ”Nu ska vi bli ännu bättre.” Skriver chefredaktören. Jag ser det framför mig, ännu större bilder och flera sidor av olika despoter och intensivare jakt på syndabockar. Rubriker som inte ryms utan får följa med som en bilaga om Foppa har nya skosnören eller Ljungberg siktats i underkläder. Modet har alltid haft sina företrädare, eller för att citera Alexander Bard. ”Hitler var ond. Men han kunde klä sig.”

 

Sporten idag är modefixerad, och framförallt då fotbollen. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är enbart små byalag som fortfarande har spelare med känsla för sin bygd och är stolta för sitt klubbmärke. Ligalagen i Europa och även i Sverige är idag företagsbundna. De representerar och spelar för sina sponsorer, de som betalar de allt högre lönerna med olika bonusvarianter. ”Inget respektabelt företag avvisar 30000 – 40000 personer varje vecka.” Förklarar Arsenals tränare Arséne Wenger på hemsidan varför man lämnar Higbury som hemmaarena efter 93 år. Det gäller att inte ha skit i ledningen, då hjälper det inte med stora arenor. Möjligtvis att skaffa en rörmokare eller en miljardär som propplösare.  Ett tips kunde vara att slå en signal till Bill Gates. Han är trött på att vara världens rikaste man. År 2004 skänkte han 175 miljarder till välgörenhet. ”Lars Leijonborg skulle inte klara av att driva en korvkiosk utan att den skulle gå i konkurs.” Säger Bert Karlsson om sin fd partivän. Repliken från fpledaren kom rappt. ”Nej, Bert Karlsson är inte rådgivare åt folkpartiet. Han är en pajas.”

 

Det kan bli ett stort äventyr om man ger sina idéer vingar. Ordglädje är bara förnamnet när våra politiker argumenterar och övertygar oss om vad vi vill. Det är med politikerna, dessa aktörer som ofta lever i en helt annan värld än väljarna. Precis såsom tidningar som försöker hävda att det är läsarna som är deras arbetsgivare, nej det är omöjligt att få rätt på allt som skrivs med osanning. Det är samma gen som styr både trädens blomning och knoppsättningen på hösten. Den gen som styr blomningen hos den ettåriga växten backtrav styr blomningen även hos träd. Med hjälp av denna gen kan aspträd får att blomma efter några veckor istället för efter 10-15 år. Samma gen styr också när träden slutar växa och sätter knopp på hösten, en mycket oväntad upptäckt. Kunskaperna kommer från en forskargrupp i Umeå. En annan spännande nyhet från forskare är att man med en helt ny teknik har lyckats kontrollera och omvandla energi ur slumpmässiga rörelser hos atomer. Man kan säga att dom har funnit en fyllecell där raglande atomer kan nyktra till. Vi är omgivna av slumpmässiga, raglande, rörelser. Utan att vi märker det kolliderar partiklar med varandra på ett okontrollerat sätt t.ex. i luften som vi andas och i mjölken som vi dricker. Dessa forskningsrön är säkert överförbara till fotbollsnördarna i FCZ som åter skall på turné liksom dans- och sångskolning av kändisar för att göra teve. Bert Karlsson coachar Glenn Hysén som sångare. Där möts nördarnas värld.

”Det spelar ingen roll om du sjunger falskt, bara du ser kåt ut.” Detta var Berts order inför scenframträdandet. ”Skit i det inre. Det är det yttre som räknas och det vet alla.” säger Olinda Borggren.

 

”Man skall inte retas.” Så löd texten från en skylt på första majdemonstrationen, den bars av en femårig som satt på sin förälders axlar. Det är ett fantastiskt enkelt, rakt och viktigt budskap. Det är dock svårt med genomförandet, Karin Erlandson är krönikör i Ny Tid och har skrivit följande. ”Jag tror inte man kommer någon vart med snällhet. Snälla människor får inget annat än en identitet av att vara snäll, och sen sitter de uppe på nätterna och gruvar sig över saker de inte sa och över sin egen maktlöshet.” Men det förhåller sig på det viset att visdom följer inte nödvändigtvis med ålder. Ibland dyker åldern upp alldeles på egen hand. En ny undersökning om barn och ungdomars attityd till doping visade att 17 procent som tävlar och idrottar kan tänka sig att ta ett ”magiskt” piller som gör att de blir bäst i världen, trots bieffekten att de dör om 30 år. En av tio ungdomar mellan 15 -25 år tror att det förekommer doping bland människor de känner. ”Fakta upphör inte att existera bara för att man inte bryr sig om dem” Citatet är från Aldous Huxley och passar bra in på rapporterna om att fysiskt aktiva barn är smalare och har bättre kondition. En självklarhet kan det tyckas, men många års forskning har gett oss svaret att det är såsom vi hade kunnat gissa. Lika viktig information är att tålamod är den viktigaste egenskapen för utövare av yoga. Klockan 14 på eftermiddagen är bästa tid för att uppnå precision i servarna i badminton. Av resultaten framgår även att precisionen var bättre i de korta servarna jämfört med de långa.

 

”Det behövs förändringar. För även om Sverige är ett bra land att leva i finns uppenbara problem: Känslan av otrygghet är för stor för alltför många. Det är inte hållbart vare sig för oss som individer eller för samhället i stort. Mår människor dåligt, mår samhället dåligt.” Pär Nuder presenterar sig själv på regeringens hemsida. Nog märks det att Göran Persson har skolat sin adept till en mångfald av kloka tankar. Det finns nu bara en hake. Förändringen är det enda beständiga. USB-minnet borde givetvis hjälpa Nuder att reformera efter i den andemening som tankarna springer fram.

 

Ibland ser du vackra människor utan hjärna. Ibland ser du fula människor som är intelligenta, som vetenskapsmän. Så är vår plan, från håll ser den dålig ut men bollen rullar i normal hastighet.” José Mourinho försvarar sig Barcelonaspelarnas kritik av Chelseas plan.

 

Till sist så känns det fantastiskt roligt att Hammarby breddat handbollen med att rättvist vinna finalen. Surt är det också med tanke på att för fyra år sedan var IVH bättre än detta Hammarby. Det är bara att konstatera att den rätta viljan finns i inte i Västeråsidrotten.

 

P.P