………. och det är trösterikt för oss alla, oavsett vilken pjäs vi är på livets schackbräda, och inte minst kungen. Numera är kung Carl Gustaf sextio år gammal och hyllad som en hjältekonung. Åldern tar dock ut sin rätt och även kungen är fjärran från sin ungdoms fagraste vår. ”Om du tycker att du måste leva för länge beror det på att du ska mogna”, har Swedenborg skrivit någon gång. Om inte dessa visa ord skulle räcka till så plockar vi fram ett kinesiskt ordspråk som nytt valspråk för kungen i tiden. ”Skratta inte åt ålderdomen – bed för att du själv skall nå den.”  Enligt en intervju med kungens tidigare presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg så är ”kungen oerhört allmänbildad, kanske rent av den mest allmänbildade mannen i Sverige. Jag har aldrig träffat någon som är så kunnig som han. Han är oerhört välinformerad, i miljöfrågor inte minst, och läser om allt som händer i världen.” Det är kanske att ta i men presschefen förefaller sköta sitt jobb utmärkt, och visar även upp att hon har en relativt begränsad bekantskapskrets. För det är ju så att bland de blinda blir den enögde kung, så har det alltid varit.

 

Varför klättra på stenar när det finns berg? Varför sila mygg och när man kan fånga kameler? Helt enkelt för att det är så enkelt. Om du ger dig ut på en resa som skär som en smörkniv genom kartan i detta land så kommer du att uppleva landet som en nostalgitripp i slalomresultatlistan. De klassiska alpina namnen från Tärnaby dominerar den svenska naturbilden. Stenmark, Strand, Fjällberg och Gran samt backhopparen Boklöv finns inom vårt synfält vid varje resa genom landet. Dessa är inga som helst oöverstigliga hinder för oss idag till skillnad för vad utförsåkarna ofta var för konkurrenterna. Däremot är populationen så bekväm idag att dessa naturscener förblir obesökta för majoriteten. Den folkspillra som fortfarande kan nyttja terrängen på annat sätt än putta bland föreorenade gräsytor får desto mera utrymme. Labyrinter av stenar är alltid intressanta att betrakta. Här i Norden anses himmelsguden Ull och jordgudinnan Njärd ingå i myten när labyrintstenarnas placering tolkas. Det anses att våra labyrinter använts för befrielselekar med flicka i mitten och pojkar som skall föra henne ut. Lekarna stämmer överens med forntida fruktbarhetsriter, vilka i likhet med Homeros klassiska epos håller en jungfru fängslad. Labyrinterna har haft betydelse i de hövdingadömen som ryms i det vi idag kallar Sverige, där fruktbarhetskulten utgjort limmet i samhällsstrukturen. Givetvis kommer liknande slutsatser att dras av framtida kulturer när man gräver fram alla golfbanor och McDonalds välkända M-symboler om ca tusen år. Snabbmatskedjans symbol blir säkert tolkad som kyrka, eftersom de finns rikligt representerade i den så kallade civiliserade delen av världen. Golfbanorna kommer nog att betraktas som fruktbarhetsbefrämjande lekplatser såsom labyrinterna tolkas idag av experter. Dessa tuppfäktningsplatser där man med benkläder i rutigt mönster och andra märkesvaror kan markera att man finns, existerar och är någon. En slags identifikation i tiden, ett avtryck i gräset på att man räknas till de som kan slå ett slag för sin existens. Många vill vara en Mikael Persbrandt, som bara vill vara sig själv. Vist nog konstaterar han när han får frågan om vad som anses vara den viktigaste frågan för filmindustrin idag? ”Det verkar vara vem jag är ihop med.”

 

Allmänintresset är ett centralt begrepp inom pressetiken. Ansvariga utgivare lutar sig ofta mot att informationen skall vara både sant, intressant och relevant för allmänheten. ”Efter Muhammedkarikatyrerna tvingas vi försvara vettvillingar mot andra vettvillingar, varför kan inte folk inse att vi alla sitter i samma båt och att den håller på att sjunka.” Citatet är hämtat från den egyptiska författarinnan Somaya Ramadan och publicerat i Karavan. Vissa är visare och de får ofta stå tillbaka för noviser när det handlar om medialt utrymme. Ramadan är ett typiskt exempel på det. Givetvis får Catherine Zeta Jones betydligt större allmänintresse eftersom hon skall spela kock i en ny film. Att maken Michael Douglas tycker följande om det spelar ingen roll för skribenterna. ”Det måste vara hennes svåraste roll hittills. Hon kan inte ens koka vatten.” Ett herrans liv  heter programmet där vår landsfader Göran Persson bjuder på sin första fylla. ”Silverrom blandad med coca-cola” gav minnesluckor. Troligen inträffade detta för cirka fyrtio år sedan. Ändå lyckas Aftonbladet slå upp det på både löpsedel och första sidan som dagens största och viktigaste händelse. Undrar om chefredaktör och ägare av tidningen har något annat än ett framrus av ekonomisk framgång i tankarna? Jag ser fram mot att se Göran Persson möta Freddie Reinfeldt i en valdebatt i en markbaserad tevekanal som alla når alla licensbetalare. Han har faktiskt en oslagbar replik klar till den debatten. Jag kan bjuda statsministern på den eftersom han bjudit nationen på sin första fylla och sin mysfrukost. Varför inte runda av debatten med att säga följande replik. Det säger allt! ”Du har Maud (Olovsson), och jag har gjort mig av med Gudrun (Schyman)!” Dagens trendsättare har uppnått en effekt med sin kampanj för en modell av uppblåsta damer som vår tids hjältar som numera även förefaller vara ideal. Enligt forskare har detta medfört ett helt nytt kroppsideal. ”Det har blivit något eftersträvansvärt att se ut som en modell i Playboy. Pornokroppen har blivit ett ideal för och många unga flickor vill inget hellre än vika ut sig i tidningar som Slitz och Moore”, säger forskaren Anita Hirdman. Ann-Charlott Alstad skriver i LO-tidningen med dessa ord. ”Jag är mer rädd för idiottyckare i press och teve än för en full SSU:are vid namn Anna Sjödin.” Nog förefaller det sunt i jämförelse med alla essen och von Essen som målar upp en uppsjö av Lindor, Olindor och Belindor för att linda in ett osunt budskap och ideal till nästa generation.

 

Nu är inte golfbanans gräs längre ensam om att vara största miljöboven. Skalplagg och impregnerade friluftskläder som sunda flanörer ikläder sig i otjänligt väder innehåller höga halter av miljögifter. Dessa kan till och med vara skadligare än DDT och PCB. Impregneringsvätska med fluorkemikalier bryts inte alls ned i naturen, dessutom är vissa av dem extremt ackumulerande i fettvävnad i människor och djur. Tyvärr kan inte forskarna ge svar på frågan om hur dessa ämnen kan hamna i kroppen. Men man kan konstatera att de finns även i isbjörnars kroppar. En märklig reflektion är att allvädersplaggen hos våra miljövänner som värnar mest om vår natur hotar den omgivande miljön. Det finns dock produkter utan fluorkarboner och fria från drivgaser. Nikwax är en sådan produkt.

 

Jag vet inte om det är allvädersmaterial i fotbollskläderna idag. Men helt mållösa är i alla fall aktörerna i Allsvenskan. Usel fotboll som endast enögda supporters och överförfriskade sportjournalister kan dra på mungiporna åt är vad vi serveras av stjärnor, hjältar och det finns inte ord för alla superlativer som redan skrivits. Det är en aning lustigt att betrakta tränare med bakhala skidor i inledningen såsom Zoran Lukic i ÖIS (äntligen på väg till rätt serie) som alltid är större än hela organisationen tillsammans, han har allt annat än sakligt självförtroende. Och hans gamle vapendragare Sören Åkeby som har lyckats göra ett slagkraftigt Malmö FF till ett mediokert lag. Det är kanske en fingervisning om att alla enastående superlativer som en förblindad mediakår gav dessa herrar för något år kanske inte enbart berodde på vederbörande. Vad betyder ordet bakslag? Dask eller förlust? Det är i fotboll och livet för övrigt Jenkamodellen som råder. Att ta ett steg bakåt för att komma två steg framåt. Så är det även med den lokala storheten VSK. Premiärmatchen där ungdomslagen var kallade att vara talrika som åskådare för att visa upp goda siffror gav också ett häftigt Tifu. Det var Claes Svenssons eminenta hamburgergrill som visade upp mer eld och rök än samtliga spelare på gräset. Det såg periodvis ut som golf. Robertsfors gjorde utslag och VSK puttade. Det blev inte par på något av utslagen och puttarna gjorde nog en och annan putt för lång tid.

 

Drömfinal får alla svenska ögon i champions league där Ljungberg kommer att möt Henke Larsson. Dessa två spelare är symboliskt nog de enda svenska spelarna som håller ett internationellt tempo i en hel match. Anfallaren Ljungberg visade i semifinalspelet att han idag är Sveriges bästa försvarsspelare. Han är aggressiv, tuff och snabb samt utrustad ett kaxigt självförtroende. Enda chansen att lugga Trinidad-Tobago med flera på poäng är att Ljungberg får hålla koll på backlinjen och nita Mellberg vid behov så att det blir möjligt med ett byte av spelare och taktik för att Lars-Rolands orkester skall få spela upp och spela ut i den fria åkningen och inte enbart springa omkring och göra de obligatoriska åttorna i gruppspelet.

Wayne Rooneys skada är enligt min bedömning relativt bagatellartad. Stämmer de mediala rapporterna från England så skulle denna spricka i mellanfotsben fyra, som kallas för marschfraktur eftersom den ofta förekommer hos värnpliktiga som är ovana vid lång tid på egna ben, kunna vara helt spelbar redan i denna stund med en effektiv tejpning. Så England vinner om inte klumpiga fötter i grundspelet förvärrar skadan i Rooneys guldfot. Nu gäller det bara att hålla koll på knopparna. Bondepraktikan är en vägledning för både Svennis och Lars Rolands orkester inför VM. ”Om ekens knoppar slår ut innan maj månad är slut är det ett gott tecken.”

 

Jonathan Swift är mest känd för klassikern Gullivers resor men han har yttrat många kloka förutom detta verk. Vi avrundar ett citat från Swift. ”Ingen vis man har någonsin önskat att han vore yngre.”

 

P.P