…………anses vara bra för ögonen och lindra besvären med torra ögon. Detta är en vanlig åkomma som oftare drabbar kvinnor än män. Testosteron har troligen en skyddande effekt. Tevetittande, datorjobb och blåsigt väder gör ögonen torra. Stundande veckoslut kommer dock inte ett öga vara torrt i konungariket Sverige. Monarken Carl Gustaf fyller sextio år och hyllas med pompa och ståt. Annars är det sporten ger störst anledning till att fukta tårfilmen som täcker och skyddar ögat. Den är mindre än en tusendels millimeter tjock och består av tre lager. Det är tröttsamt att vara stjärna, att alltid vara i blickfånget. Det tycker Enzo som är Kolmårdens nya charmiga gorillabebis. Det tycker även kungen av Sverige. Och det tycker kungen av svensk fotboll, Zlatan. Nu har vi via en engagerad, viktig journalistisk insats nåtts av uppgiften att Zlatan har 300 par skor. Jag kan knappt bida min tid innan resultatet kommer om antal fotbollsskor i Zlatanska hemmet. Mest känd i Sverige är dock Lena Ph enligt största kvällstidningens stora enkätundersökning. 400 slumpmässigt tillfrågade personer har fått se bilder på 100 svenska nöjesprofiler. Hela 79 procent kände igen Ph! Samma tidning ägnar 25 procent eller tolv sidor av sitt utrymme till den så kallade Hagamannen. Hur kul är det att mest läsa om destruktivt beteende? Varför får vi så litet skrivet och beskrivet om goda gärningar och positiva händelser i tiden? Kändisar som hamrar på sin fru, bekantskapskrets eller friggebod är hot stoff. Hetast är våra moderna häxpipor, alltså inte påskfyrverkerierna från barndomen utan årets blondin som har mest sex i en tevesåpa. Dessa välskapta flickebarn får motsvarande tid i neon och kändisskap såsom häxpipans brinnande resa mot explosionen, innan det är dags för nya bröstimplantat att överta scenen. Årets superbabe är Jessica i Big Brother. Nu har hon gjort en god teve med att förlova sig i direktsändning med vassa repliker direkt från hjärtat eller var det hjärnan, döm själv. ”Ringen är lätt att spola ner i toaletten”, sa han. ”Tar du av dig ringen så hugger jag sönder kuken din med en köttyxa”, sa Jessica! Till min glädje så har vår statschef, monark och konung Carl Gustaf talat ut om dessa pseudokändisar i DN-intervju. ”Vi behöver hjältar. Det är fruktansvärt att dessa såpastjärnor ses som förebilder. Jag är så trött på det där, att ju mer de förnedrar varandra, desto större hjältar blir de! Det ska vara tvärtom!” Precis så sa kungen och det känns trevligt att hälsa honom välkommen till vår lilla kritiska skara.

 

I Sverige talas 150 språk. Ser vi till antalet talare är svenskan världens 80:e största språk. Orden kommer och går. Språket förnyas kontinuerligt. Numera finns 125 000 ord i Svenska Akademins ordlista, som kom ut första gången 1874. Nya ord som fått plats i den nyutkomna uppdateringen är bland annat fredagsmys, långlördag, skatteväxling, pinkod, nakenchock och det turkiska ordet ”guzz” för tjej. Borta är ord som sumprunkare, som skaffade fisken luft genom att skaka sumpen, morrhoppa och tyvärr har inte päronhäcken trots sitt stora genomslag i populationens omfång funnit plats i denna upplaga. Engelska låneord tas upp i svenskan inom så gott som alla områden. Avståndet mellan tal och skrift står ännu på var sin sida om ån. Frödings dikt är alltid aktuell. ”I åa ä e ö.” Ryszard Kapuscinski är en av vår tids skarpaste tänkare, han har i Le Nouvel Observateur valt ut de böcker han skulle ta med sig till en öde ö. ”Utan att tveka: Bibeln, Herodotos historier och Chagrängskinnet av Balzac.” Jag tror att denna boksamling kan göra en lång tid på en öde ö mycket kort och ordrik. Livet kan återgå till dess ursprung, utan blogg. I en amerikansk undersökning anser hälften av de tillfrågade att bloggen är mainstream. Blogg är alltså att ställa sig mitt i gatan där informationsflödet är som störst. Gatukorsning brukar också bastarder kallas i djurvärlden! En roande liknelse när man läser Skugge med fleras bloggar där erfarenheter och tankar är så turbulenta att Stanislaw Jerzy Lee citat är klockrent.

 

 

”Många lever med en så förbluffande rutin att det är svårt att tro att de lever för första gången.”  En av tidens ledstjärnor är oraklet Ebba von Essen som ger råd till unga damer som förmodligen inte är vare sig köns- eller krogmogna. En hållpunkt lyder – ”rött på första dejten blir väl uppenbart. Håll dig hellre till rosa. Finns det något sötare än rosa undies? Har du en söt rosa bh får bandet gärna skymta fram under ett vitt linne, när du ska ut och drinka med dina girls.” Denna modetjejers Sverker Olofsson anser sig vara en bra förebild, en navigeringshjälp bland dålig kvalité och förra månadens smak och informerar sina läsare om att en lyxig skinnväska som kostar runt 10 000 kronor tillhör basgarderoben.

 

Att göra karriär måste inte innebära att bli chef eller expert. När begreppet vidgas handlar det i stället om att hitta sina drivkrafter och göra karriär på egna villkor. För att utvecklas, trivas och kanske också för att lyckas. Det kallas för karriärplanering. Karriär betyder levnadslopp eller framgång. Ordet härstammar från latinets carraria via, som betyder kapplöpningsbana. Det är kanske något som framtidens idrottsmän borde ta med vid kontraktsförhandlingar. Att inventera sin kompetens och sätta olika mål för att uppnå bästa möjliga idrottskarriär. Vilka orosmoln finns för att idrottskarriären inte blir framgångsrik. Det kan ha samma avgörande betydelse som molnen har för den totala växthuseffekten på jordklotet. Vilken är konkurrenssituationen? Ett är säkert, det finns lika många burkycklingar som människor i EU. Självklart behövs det ett sakligt självförtroende för att lyckas, att man kan vara nöjd med sig själv. Eller som statsminister Göran Persson säger i tidskriften Hemslöjden. ”Den stolthet och glädje man känner när man åstadkommit en aldrig så enkel skärbräda, den går aldrig ur.”

 

”I skolan fick jag lära mig att pengar inte är allt och det viktigaste är att vara snäll. Så fort mamma fick veta det satte hon mig i en annan skola.” Sagt av Zsa Zsa Gabor, men tiderna förändras och vi med den. Tiden anses bland 70-talisterna vara den viktigaste statussymbolen idag enligt en undersökning. Att kunna ha råd att ta sig tid att göra resor när det inte är lov och annan högsäsong, att barnen kan komma tillbaka till skolan och berätta om resor som familjen gjort. Att detta är högsta status innebär givetvis inte att man inte har råd med lyx i form av boende, bil och dylikt i vardagen. En del har resurserna men kanske en del andra brister. Tommy Körberg har under veckan gjort några häftiga påhopp på sina kändiskollegor, bland annat Runar Sörgaard. ”Runar har en hjärna som Einsteins, död sedan 1955.” Sågningen av konkurrenten Christer Sjögren håller även den hög klass i stand up comedianbranschen. ”Jag har sett en gammelgädda uppstoppad i en fiskaffär som har mera uttryck än vad han har.” Men när nöden är som störst så finns det hjälp till hands. Kamelens mjölk kommer snart att säljas i Sverige och andra EU-länder. Den innehåller tre gånger så mycket C-vitamin, B-vitamin, mycket järn och omättade fettsyror som komjölk. Läkare i Ryssland och Indien ordinerar ofta kamelmjölk till kroniskt sjuka patienter. Den nya kamelosten har redan döpts till Camelbert. Apropå Bert så säger vår nya dancing queen Anna Book följande om sin relation med Bert Karlsson. ”Han är som smör i mina händer.” Det är mycket som dagens artister kan fånga i sina händer. Pink berättar i en intervju att hon är besatt av allt maken Carey Hart gör. ”Min man skulle kunna kissa i sina händer, ge det till mig och jag skulle tycka att det var ett mästerverk.”

 

Att stapla ved innebär en klart högre kalorieförbränning än att spela golf. Det ger en ännu större effekt att gräva med en spade eller hugga veden själv. Det finns som synes hopp för människobarnen. ”Det måste till mer verksamhet och kamp underifrån för att omskapa samhället. Inte åtgärder uppifrån.” C H Hermanssons tankar är hämtade från tidningen Akademikern. Vår kunskap är idag omfattande, vi vet att fysiskt aktiva barn är smalare och har bättre kondition. Skelettet är också hållfastare och träningen ger en livsstil för bättre hälsa. Det är en viktig faktor att stimulera, motivera till aktiv träning. Löpning är överlägset i träningseffekt, ju fortare och längre – desto större effekt för alla vävnader i människokroppen.

 

Internationell fotboll och handboll på toppnivå innebär stora krav på löpförmåga i toppnivå, både i snabbhet samt uthållighet för att hävda sig. Det är goda signaler till barnen som bär fotbollströjor med idolernas siffror. Det gäller även att tränare och föräldrar kan motivera telningarna till springning. Gräset på våra breddgrader är inte så vackert och jämnt men det är ändå tuvor med gräsligt innehåll och visar sig inte vara sämre i kvalitet än de lokala fotbollsaktörerna. Bollkontroll och passningar till medspelare är nästan obefintligt. Helt klart är nivån klart högre i pågående slutspelsmatcher i handboll och den nyss avslutade hockeyenvigen. För att markera vilken muntergök jag egentligen är så avslutar jag med ett citat av ungdomarnas rockpoet Lars Winnerbäck som jag kan medge även passar väl in i min CV. ”Jag framstår som jävligt tjurig, men jag är ingen surgubbe.”

 

 

P.P