Nu är det dags att visa framfötterna………

 

……..är bara en av de många enfaldiga klyschor som skrivs av journalister och uttalas av tränare inför matcher och tävlingar. Och när man har visat framfötterna så gäller det att snabbt komma upp på tå. Som tur är så uppfattar spelare i anspänning och nervositet inte mer än liten del av de uppmaningar och kommando som kastas ut i tomma intet av ledare och ledande skribenter. Nu är det i alla fall klart för start för Västmanlands lokala fotbollsatleter att starta seriespelet. En sedvanligt lång försäsong är avklarad. Omklädningsrummen är välstädade av energiska tränare och nya sponsormärken har tryckts på allt utrymme på matchkläderna. Massmedia har gjort intervjuer med tränare, nyckelspelare, träben och supertalanger. Den församlade journalistkåren jobbar efter bästa förmåga. Det finns dock bara en fotbollstidning som är superbra och särklassig, det är Offside! Simon Bank och övriga mindre torra bakom öronen kvällstidningsmurvlar borde vara au pair eller åtminstone praos i månader hos Offsides reportrar som kan både historia, nutid och framtid med sylvassa analyser och alltid med en glimt i ögonvrån.

 

Hellre en hel elva än en egen älva skulle man kunna sammanfatta en undersökning som gjordes av fotbolls-VM sponsorn Duracell. Det visade sig att 94 procent av de tillfrågade männen kunde absolut inte tänka sig att byta favoritlag hur dåligt de än spelar. I samma grupp var däremot 54 procent redo att lämna sin relation som inte kändes bra. Eftersom studien inte visade upp någon kontrollgrupp av laglösa män så kan dra den slutsatsen att detta förhållande till förhållanden i livet enbart gäller hängivna fotbollssupporters. Fans kallas dessa hängivna anhängare med modernare terminologi. Många dylika fans lider av kollektiva hjärnsläpp, en teori är att det en kombination av att håret växer åt fel håll, alltså nedåt genom skallbenet och ställer till det i hjärnbarken med fel i signalsystemet. En annan känd orsak är att omfattande bruk av maltdrycker ger ett tarmludd som översvämmar hjärnan från andra hållet. Med ett grupptryck i ryggen skapar detta kaos i en redan enögd och vilsen skara. Det här fenomenet finns i vissa klackar. I de här fallen är det föreningens sak att sätta ned klacken och markera att detta beteende oacceptabelt. Det finns goda undantag och exempel. Den bästa och mesta klacken lokalt är Syrianskas Gerger Fanz. ”Weltklasse” heter det på tyska när trummor, eld och rörelse överöser det egna lagets guldkantade insatser. Nyktert, hängivet och medryckande är omdömet från min horisont på Föreningsgatan. Det är en god utgångspunkt för mig som följt all lokal sport i Västerås med omnejd sedan 15 år tillbaka.

 

VSK är det lokala flaggskeppet som tyvärr har kantrat rejält och haft en resa som påminner om regalskeppet Wasas resa. En undergång brukar börja med en skakning på nedre däck när en koloss förliser men i VSK Fotbolls fall har fallet varit på alla nivåer. Men efter en period av fritt fall så är föreningen på väg uppåt. Dire Straits gamla hit ”Money for nothing” har varit en slagdänga. Nu är det åter lokala tongångar typ Thore Skogmans ”Ja se pengar” som råder. Organisationen är fortfarande tunn, klubben har en stor andel anhängare i medgång men har tunt med supporters i motgång. Bästa värvningen för stadens topplag detta år är nog att huvudkonkurrenten till seriesegern i division 1, Boden har hämtat in Gidlund som tränare. Han har med åren anammat en förlorarkultur, till stor del orsakad av lokaltidningen VLT som skrev upp denne yngling som ”en av Europas mest lovande unga tränare”. Det är ju som bekant mycket svårare att ta en stor framgång (eller positiv publicitet) än en motgång för den mänskliga hjärnan. Nu har VSK dock visat handlingskraft denna säsong, snabba inköp av nya spelare och en erfaren tränare som vill visa känslor och lever upp till mottot ”hellre ökänd än okänd”. All publicitet är bra enligt en del förståsigpåare. VSK har dock kapacitet och kan konkurrera om de topp tio platserna med sina klasspelare som Johan Svensson, fortfarande Västerås bäste spelare, och en ny gigant på mittbacken. Det finns dock spelare i startelvan som förmodligen inte platsar i division 2 lagen i Västerås.

 

Lokalt kommer division 2 serien att fånga ett betydligt större intresse än den nya ettan, med 3 lag i samma serie blir det hela derbymatcher. VIK Fotboll är laget i staden som skulle hamna i botten enligt Pagrotskytabellen som presenterades i Dagens Industri för en tid sedan. Den bygger på en enkel uträkning där varje lags omsättning divideras med antalet inspelade poäng i seriespelet. I förra årets allsvenska toppade Gefle med siffran 0,59, Malmö FF hamnade i botten med siffran 3,09 och en omsättning på 126,7 miljoner kronor. VIK har en betydligt större omsättning än både Skiljebo och Syrianska. ”Bra tränare ska få ut många poäng av de miljoner de har att spendera på spelarlöner.” Har kulturminister Pagrotsky sagt något skämtsamt. Alla tre lokala lagen är dock konkurrenskraftiga både på och bredvid planen. Enligt min bedömning kommer det lag som klaras sig bäst från svåra skador och sjukdomar på nyckelspelare att vinna serien. VIK är kanske det lag som har minst antal profiler i laget. Skiljebo är en stabil och genuin förening och har Jonny Rödlund som fortfarande är Västerås mest ”kände” fotbollsspelare och föremål för artistskatt. Svenne Käll som tränare har en lång erfarenhet och hängivenhet för träning, så laget kommer säkert att springa mest och kanske också bäst. Syrianska har en intressant komposition av spelare och precis såsom alla internationella storlag idag så finns det ett tiotal nationalsånger representerade i truppen. Denna kontinentala mångfald kombinerat med det kanske vassaste ledarteamet i Västerås för tillfället gör att laget är i slagläge trots det faktum att man är nykomling i denna serie. Viera, Luciano och Sallanto är de mest tekniska och sevärda spelarna i serien. Samis frisparkar med vänstertassen är utan konkurrens inom en radie av tio mil. Dessutom finns det som idag är en bristvara inom idrottsrörelsen. Engagemang och manpower, alltså många frivilliga som engagerar sig i laget och runt omkring laget samt fansen som gör att temperaturen vid en och samma tidpunkt är tio grader varmare på Wenströmska IP jämfört med t ex Arosvallen. Eller för att citera Man Ray, ”Dagens konstigheter blir morgondagens sanningar”.

 

Ansträngningens parfym är svett med andra ord, eller som Johnas 7 år svarar på frågan om vad svett är. ”Det är varmt vatten som luktar illa. Det finns i armhålorna och på en massa andra ställen. Om man springer runt eller flyger flygplan så kan det komma fram. Om man tar det lugnt så kommer det inget.” Och nu handlar det om att inte ta det lugnt för våra bollspelare. Det kostar många liter svett att vinna en serie. Men det är klart möjligt för våra lag i tvåan. I trean har de lokala lagen en blygsam möjlighet att hävda sig. Nytt kontrakt är en framgång. IFK Västerås är ett exempel på en anrik förenings dekadens, utförsbacken är nu total när laget lämnat sin trygga borg uppe på Villa Utsikten till dagisverksamhet och får börja om i barackmiljö. I och för sig i en omgivning där hästjobb är förebilden. Givetvis kommer laget att komma tillbaka en dag, men det tar tid med generationsväxlingar. I fyran kommer BK 30 och Oden vara de lokala hoppen. Hasa kommer att utöva ledarskapsteorier med framgång i ett ungt lag medan Gideonsberg är ett helt nytt lag som kommer att befinna sig i en skugga och inte göra mer väsen ifrån sig än den största möjliga tystnad som brukar finnas på cirkusmanegen – här kallad GIF-tig!

 

Givetvis kommer någon talang att blomma ut och eftersom media som refererar matcher och händelser saknar förmåga att hitta ord och synonymer så kommer alla att kallas stjärnor eller hjältar efter enstaka insats. Fixstjärna blir man inte på en insats, det krävs litet mera för det tycker jag. ”Han är lång, skitsnygg och har ett underbart leende.” Säger Mikael Persbrandt om Zlatan som är den överlägset största stjärnan i den svenska fotbollsfamiljen. Om du verkligen vill något då finns det en högre högt som kommer att hjälpa dig till att uppnå din vilja, det är jag helt övertygad om. ”Visa dig och fortsätt visa dig. En dag upptäcker du att du står i första ledet.” Detta citat är från Tom Coleman och en grund för att ödmjukt bida sin tid både som spelare och ledare. Dags för avspark och må bästa laget vinna, det brukar bli så i en lång serie.

Välkomna till en underhållande och spännande fotbollssäsong med ett slutord till er alla från Theodore Roosevelt (1858-1919). ”Gör det du kan, med det du har, där du är.”

 

 

Pentti Pitkänen

Signaturen P.P

 

Fotnot: Denna krönika har jag låtit några av länets fotbollslag publicera som gästkrönika på respektive hemsida.