…..är ingen pokal att vinna i en fullsatt lokal. Nej, det är klart viktigare ting. Jordens kamp mot effekterna av uppvärmning som har visat sig vara klart värre än befarat. Tidningen Science skriver att enligt studier på University of Arizona i Tucson så kan havsnivån komma att höjas mycket mer än tidigare befarats. Om temperaturen ökar med ytterligare 3 grader C, vilket den beräknas göra inom 100 år, kommer medeltemperaturen bli högre än vid den värmeperiod för 129 000 år sedan (som berodde på jordklotets lutning och bana). Precis som då kommer Grönlands istäcke att börja smälta, vilket medför att havsnivån ökar med 1 till 7 meter, beroende på hur stor del av isen som omvandlas till vatten. Det blir ödesdigra konsekvenser på många platser på vår planet. Isflaken har kommit till användning tidigare i historien. Professor Doron Nof vid Florida State University har med bland annat statistiska modeller för att undersöka dynamiken i Galileasjön kommit fram till att Jesus inte gick på vattnet utan på isflak. Det var enligt Nof en ovanlig kombination av vatten och atmosfäriska tillstånd i det nordliga Israel som åstadkom isflaken. Människor och djur är mera lika än olika. Havsörnar verkar vara immuna mot den dödliga fågelinfluensan. Eftersom människan är ett större rovdjur än örnen så låter detta lovande för oss. Men i en föränderlig tid så kullkastas teorier snabbare än vinden. Ryszard Kapuscinski har sagt en klok mening som lämpar sig i de flesta sammanhang. ”Dagens värld är annorlunda, redan i morgon jagar vi en världsbild som hela tiden försvinner från vår horisont. Men den jakten är viktig för att vi över huvud taget ska kunna orientera oss i världen, annars går vi vilse.”

 

Allsvenskan i fotboll är inne i en oerhört stark utvecklingsfas. Omsättningen i miljoner ökar för varje säsong, närmare 100 miljoner senaste året. Malmö är i topp med en omsättning på 126,7 miljoner år 2005. I botten finns Öster med enbart 17 miljoner. ”Bra tränare ska få ut många poäng av de miljoner de har att spendera på spelarlöner.” Säger kulturminister Leif Pagrotsky (ÖIS-supporter). Enligt en Pagrotskytabell för 2005 som är en enkel uträkning där varje lags omsättning divideras med antalet inspelade poäng så toppar Gefle med 0,59. Här hamnar Malmö i botten med 3,09. Det säkraste tipset är dock att någon av de rikaste klubbarna vinner serien. Precis som förhållandet är i ishockey, handboll och bandy. Annat är det i bräd-spelet GO som har sitt ursprung i Kina. Här börjar två spelare på ett tomt bräde. Spelet kombinerar skönhet och intellektuell utmaning. Koncentration, balans och självbehärskning är goda egenskaper i GO. Det är enkelt att lära sig, men att behärska spelet är en livslång uppgift. Vilken sport skulle inte vilja komma tillbaka till ruta ett och finna spelglädjen, enkelheten och de andra egenskaper som finns i GO. ”Jag vet inte hur det är att vara en skojare, för det har jag aldrig varit, men att vara en hederlig man är urtråkigt.” Har författaren Norman Mailer sagt vid något tillfälle. Det är kanske därför idrotten har kommit att handla allt mer om pengar än sport. Rufflande och kapital skiljer agnarna från vetet. Numera kan vi även skilja agnarna från betet. De förra är bakom flötet.

 

Apropå vete så är det trots allt så att ingen annan uppfinning har förändrat historiens lopp så mycket som jordbruket. Först under de senaste åren har forskare börjat kunna ringa in jordbrukets första ursprung till ett mycket litet område i Turkiet. Arkeologiska fynd har visat dna-överensstämmelser mellan odlat enkornsvete och dess vilda släkting, gräset Triticum monococcum monococcum som kan anses vara urvetet. Och botaniska bevis har visat att inte bara rätt sorts dna-variant av enkornsvete växer i denna trakt utan även vilda kikärter. Det mest odlade vetet idag är brödvete, som är resultatet av korsningar mellan tre slags vilda gräs. Både majs och ris är exempel på förädlade gräs. Det finns funderingar på att jordbrukets produkter, däribland vetet kan ha en orsak för att vi blir sjuka i olika sjukdomar som cancer och hjärtattacker. Så länge människorna var jägare och samlare var de långa, muskulösa och friska, förutom infektionssjukdomar. Det kan man se på bevarade ben. Sedan krympte de i längd. Deras skallar blev tio procent mindre och käkarna krympte så att tänderna inte fick plats längre. Det är en effekt av frökulturen.

 

Handbollsspelare är alltså en slags kvarleva av en svunnen kultur av Homo Sapiens. Det kanske är fel att tala om människan i denna term eftersom sapiens betyder förnuft. Det är ju en faktor som blir mindre och mindre trots stor ansamling akademiska meriter i CV:n. En intressant detalj är käkbenens krympning historiskt, doping med anabola steroider märks tydligast på käkbenens tillväxt. Alltså en slags back to basic för människor. Problemet är bara att det sker onaturligt och ger andra biverkningar förutom rekordhopp och medaljskörd. Drömtolkare har en annan syn på de olika könen. Handlingskraft anses vara manligt och känslor är kvinnligt. Målet är en lagom mix av dessa egenskaper. Att våga blotta sig och låta känslorna styra skall vara välbefinnande på andra sidan av vakenheten. Förnuftet har ringa att säga till om när det gäller vad ögat impulsivt reagerar på enligt Gino Cervi som har sagt följande. ”Kärlek vid första ögonkastet är den mest utbredda ögonsjukdomen.” Så det gäller att hålla sig i blickpunkten och gärna visa framfötterna, oavsett om det gäller relationer till något kön eller att inte hamna längst bak i kön när tränare och chefer letar efter talanger. Och för idrottsmän att bli publikens ögonsten, kanske även domarnas dito, då blir det mindre tid i utvisningsbåset. ”Visa dig och fortsätt visa dig. En dag upptäcker du att du står i första ledet.” Tom Coleman är upphovsman till detta citat. Förstorade bröst tillhör avdelningen mycket iögonfallande, eller som Dolly Parton sagt. ”Jag har små fötter för inget växer i skuggan.” Trots denna sköna självdistans så har implantat en baksida. Forskare har funnit att kvinnor med bröstimplantat begår självmord oftare än kvinnor med naturliga bröst. Orsaken är inte säkerställd men flera forskare tror att kvinnor som skaffar större bröst ofta lider av dåligt självförtroende, depressioner eller ångest. Eftersom den här forskningen omfattar amerikanska kvinnor som förstorat brösten mellan 1960 och 1988 så kommer den kanske att se annorlunda ut i framtiden när den även omfattar kvinnor som klarar intagningsproven till Big Brother. Det är den svåraste utbildningen att komma in på vad gäller antalet sökande per plats i Sverige. Alla deltagare som visat upp sina perversiteter i detta hus kommer att ha ett gigantiskt självförtroende resten av livet.

 

Bloggdrottningen, åsiktsmaskinen och Reinfeldts största supporter Linda Skugge har ånyo slagit till med lösningen på ett stort svenskt världsproblem. ”Fotbollsdivorna kunde sätta sig ner på planen och vägra spela tills horhusen stängdes och tjejerna togs om hand på ett bra sätt.” Skrev Skugge och förmodligen har flickan förmåga att i alla fall själv tro på de tankar som studsar fram och når en alltför stor läsekrets.  Fotbollen skall vara det centrala och i focus under VM med start om 52 dagar. Jag nöjer mig med att använda ett citat av Aldous Huxley för att runda av denna debatt. ”Fakta upphör inte att existera bara för att man inte bryr sig om dem.” Att det är kvinnliga former och kurvor som har stått modell för våra aktiviteter idag blev ganska uppenbart för mig häromdagen när jag för första gången testade curvingskidor. Skidorna påminner om Marilyn Monroes klassiska mått 90-60-90. Dagens utförsåkning i backarna har precis samma kurvor eller dosering. En lång och mödosam påklädning, resa till backen och skidhantering samt skidlift till toppen får symbolisera den breda toppdelen på denna korta skida. Själva utförsåkningen är en kort parantes, som symboliseras av den smala midjedelen på skidan. Sedan kommer skidans bredaste parti, slutändan som är precis som after skiupplevelsen, det centrala av själva skidåkningen. Helt klart kan man med en hastig iakttagelse vid en slalombacke se att Winston Churchills teorier har vunnit många anhängare.

”Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det.”

 

Nya tider för med sig nya yrken och trender. Podiater skall medicinska fotvårdare kallas i framtiden efter genomförd universitetsutbildning. Eftersom nästan alla vårdutbildningar blir alltmer teoretiska så kan detta sluta med att foten blir en fotnot i fotvården. Ett annat viktigt ord i tiden är kalospinterokromatokrene. Det vill säga en springbrunn med artificiell belysning, ett måste för var trädgård inom kort tid. I väntan på denna installation så får vi njuta av den lilagula upplysningen av tillvaron. Nu är det bara timmar kvar innan guldet åter är hemma där det hör hemma, i Karlstad förstås! Våren börjar på allvar när Salo plockat ut den avgörande pucken ditforslad av en FBK-klubba. Theodore Roosevelt (1858-1919) får visa vägen med veckans slutord. ”Gör det du kan, med det du har, där du är.”

 

P.P