…….en undersökning av fotbolls-VM sponsorn Duracell har visat att 94 procent av de tillfrågade männen kunde absolut inte tänka sig att byta favoritlag hur dåligt de än spelar. I samma grupp var däremot 54 procent redo att lämna sin relation som inte kändes bra. Eftersom det inte finns någon kontroll bestående av laglösa så får vi dra den slutsatsen att detta förhållande till förhållanden i livet enbart gäller hängivna fotbollssupporters. Å andra sidan är det kanske ett osynligt och normalt spel i livets tivoli. Speciellt om Jane Austens teorier är tillförlitliga. Austen som är en mycket läst (framför allt av kvinnor) romanförfattarinna skriver följande. ”Näst efter att bli gift tycker en flicka om att bli sviken i kärlek lite då och då.” Det finns alltså all anledning att sätta ett högt värde lagets hängivna supporters. Det innebär givetvis även att sätta ner klacken och göra en klar markering mot de individer i klackarna som har problem med att håret vuxit åt fel håll. Alltså nedåt genom skallbenet och orsakat en kortslutning innanför hjärnbarken, detta gör att topplocket exploderar och i en omgivning av likasinnade blir det fullständigt hjärnsläpp. Linköpings hockeypublik har fått en släng av denna normalt nollåttadominerade klan. De är både rasistiska och allmänt nedvärderande av motståndarna istället för att komma med rimligt glada tillrop till sitt eget lag. Här finns helt klart en uppgift för liberalen Lars Leijonborg att ta tag i omedelbart. Om skrivandet anses vara som att dra ut tänder. Vad skall vi då kalla det när huvudet kastar loss och töms på sina sämsta sidor? Medan det sker en avspark i cirkelns mitt på spelplanen. Då sker det en parallellhändelse i cirkelns mitt, i en folkhop, ropar säkert någon hjärncell desperat på 112 och vill säga det här är inte jag.

 

Många av problemen som vi ser med olika tuppjuck och tokspel framkallade i människors huvuden har sin grund i jämförelse. Att alltid försöka jämföra sig med den som är bättre eller har det bättre. Det är näst intill obefintligt att någon jämför sig med den som är sämst bemedlad eller har den lägsta prestationsförmågan. Nej! Människans egocentriska hjärna riktar alltid sin avundsinriktade blick uppåt, inte nedåt. Dag Hammarsköld skriver ”att ödmjukhet är att inte jämföra sig”. Många människor skulle ha en väldigt god livskvalitet och livstillfredsställelse om de inte såg på vad omgivningen har eller inte har. Jämförelsen är missnöjets ursprung. Samtidigt så kan man vända på detta. För jämförelsen kan även vara en sporre för kreativitet. Med den fina tradition som journalistkåren i spetsen skapat i Sverige, när det gäller avundssjuka och jakt på syndabockar så borde det vara på tiden att media anordnar tävlingar som årets Missnöjd, Misstag, Misstress och Mister med alla brister. Det finns ett otal kändisar och pseudokändisar som fått diverse hjälte- respektive stjärnstatus av kvällstidningarna när de frivilligt deltar i likvärdiga tävlingar, i diverse tevekanaler. I bästa fall är kraven högt ställda och t o m kluriga frågor som ”vilken är sista bokstaven i alfabetet” måste besvaras utan att ringa en vän.

 

Äntligen så ser vi ljuset efter en lång vinter. Rekordlång och snörik för de flesta av oss. Nu gäller det att snabbt låta ögat upptäcka vårtecken. Ett är säkert, när de flesta lag är utslagna från respektive slutspel. Riktig sommar blir det inte förrän enbart de lilagula lagen är allena kvar på täppan. Annars får sommaren vänta ett år till nästa slutspelsfacit finns med bättre lycka för ”rätt” lag. Big Ices är en klassisk ishockeytaktik som lanserades av Hardy Nilsson innan han förklarades som helt fel av denna enögda och självgoda svenska sportjournalistiken. Big eyes åstadkommer dessa otroliga hopkok av ingenting som blåses upp varje dag på löpsedlarna från kvällstidningarna. Dina pupiller är sju millimeter stora. Tänk dig vilka detaljer du skulle kunna se både när och fjärran om de istället var 35 centimeter. Då skulle du kanske kunna etablera kontakter med yttervärlden och tefat med dessa teleskopögon. Skarp syn är en genväg och gräddfil till stor ekonomisk framgång. Anna Nicole Smith är bara ett exempel på att utseende har en stor betydelse. ”Jag är less på alla som tror att jag gifte för pengarnas skull. Sanningen är att jag tände på hans leverfläckar.” Framtida genteknik och forskning kommer säkert att kunna åstadkomma sådana attraktiva leverfläckar på flera miljardärer, så det bara att hålla ögonen på rätt vävnader. Lever gott på fläckarna av gräs gör ett antal unga män i dagens fotbollsligor. Det är helt i sin ordning att det blir flera och flera anläggningar som har kostgräs. Alla konstarter finns representerade när en stor och viktig match utspelas. Allsvenskan och våra lokala serier är ganska små och oansenliga i ett globalt perspektiv. Det är som en slags hållplats där man väntar på att få kliva på och komma vidare, vart den resan skall leda finns det inget svar på. När en person förändras märks det i hans drömmar.

 

Simon Bank anses av sina kollegor (sportjournalisterna) vara en megastjärna i att skriva om fotboll och en del annat som säljer. Att detta är en ung man med en begränsad kunskapsnivå och drömmar om att bli någonting mera än vad resurserna räcker till visar hans sätt att sätta etikett på lagens prestation i en fotbollsmatch. Han skriver följande i sin krönika i Aftonblaskan. ”Va-va-voom är kvalitén att vara spännande, spänstig och sexuellt attraktiv. Där har ni Thierry Henry och Arsenal igår, ett vackert och spännande fotbollslag. Juventus, däremot var bara gammalt, dumt och impotent. De har lång väg kvar till nästa omgång.” Tanken var god, men vilken tanke är inte det. Det är som alltid vid övergången från tanke till handling som problem blir oöverstigliga och det blir stopp. Hur ofta har vi inte bevittnat detta faktum även i matcher, alla lagsporter har detta scenario vid upprepade tillfällen. Faktum är att stolpskott och tekniska fel i sporten och mänskliga tillkortakommanden i politiken är mera försvarbart än när makthavarna inom media gör självmål. Det är ju Bank med kompani som bestämmer agendan, alltså styr vad vi skall se, höra och läsa. Ett gäng som förefaller bestå av åtskilliga med minnesproblem och begränsad insikt och total brist på självkritik. Helt klart har Lasse Anrell redan en värdig efterträdare på sin egen redaktion den stund han väljer att göra livet surt enbart för sina blomster. Redan på Napoleons tid fanns denna stormakt och styrde världen. Vilket detta citat från kejsaren bekräftar. ”Jag fruktar tre avoga tidningar mer än tusen bajonetter.”

 

”Ideologier är som korsetter och ett hinder för de fria tankarna.” Citatet är hämtat från Anders Borg, arkitekten bakom moderaternas ljusblå dröm om välfärden och hur den skall förändra vår tillvaro efter höstens val. Det är kanske dags att försöka få partierna att enas om en politik och skapa ett Dream Team, alltså hitta de mest kompetenta människorna oavsett partifärg och kön och göra en samlingsregering. Givetvis får Göran Persson vara manager och välja lagkapten och fördela övriga uppgifter bland lämpliga rollspelare så att det även kan finnas plats för ideologiska värderingar. Annars kan det lätt flumma iväg och bli colourerade dunster av mångt och mycket. Människan är det överlägset farligaste djuret för biologisk mångfald och andra arters existens. Enligt en FN-rapport har 844 djurarter utrotats de senaste 500 åren av människan. Och ett stort antal är hotade. Att människan precis som vinden har obegränsade möjligheter är en uppfattning som kittlar vår kreativitet.

 

”Det är inget beslut som fattats vind för våg” säger Lottie Knutsson, informationschef på Fritidsresor, med anledning av att Fritidsresor anser tiden mogen att återuppta resorna till Khao Lak. Reseföretaget hävdar att huvudanledningen är att stötta lokalbefolkningen med att låta människor resa till denna vackra trakt. Men det borde väl vara ganska solklart även för journalister med en begränsad förmåga att fatta och dra rimliga slutsatser att det är i första hand av företagsekonomiska skäl som resandet skall aktiveras omgående. Förmodligen kommer området att få ett nytt namn och då är det nygammalt och spännande att beträda marken igen.

 

Min profetia om att Rönnbys innebandytjejer skulle bli Västerås enda lag i en SM-final denna säsong är nu ett faktum. Jag tror absolut att laget kan vinna ett eftersträvat guld i finalen. Laget har allt som krävs. Kompetent coach och skickliga spelare med några riktiga toppar. Tyvärr räckte inte handbollsflickorna lika långt. Olak gjorde sitt livs säsong som coach och flera spelare lyfte sig från flick- till elithandbollsnivå. Men det återstår fortfarande ett gnuggande, gräddande och en kryddning för att göra denna handbollspizza komplett i mästarklass. Grundreceptet är dock klart hållbart. Nu gäller det att hitta någon som kan förädla detta. Livet går helt klart vidare även vid förluster, men det är mycket tyngre steg en tid. En snabbis är inte längre vad det varit. Nu handlar det om tidspressad träning som är trenden som kommit hit från världens centrum, USA. Det handlar om att den stressade nutidsmänniskan skall träna i tio, femton minuter och på denna tid hinna få med det viktigaste av träningskonceptet. Det handlar om Expressklasser, Curves och andra kortvarianter. Om det fungerar lika bra som de normalt längre träningspassen får vi avvakta och utvärdera med tiden. En kort träning är dock klart mer än ingen träning alls.

 

Eftersom sanningen alltid kommer att vara ett provisorium så får veckans händelser rundas av med ett citat av Ignazio Silone. ”Man kan spärra in sanningssägarna, men inte sanningen själv.”

 

P.P