Ät som en hårlös apa ……….

 

…….alltså allsidigt. En ny amerikansk diet, Intuitive Eating, ställer allt tänkande om mat och fetma på huvudet. Metoden bygger på ett enkelt konstaterande: dieter fungerar inte. Professor Hawks predikar konceptet, ät vad du vill. Använd bara sunda förnuftet så hamnar du rätt. Metoden förefaller ge människor ett mera vettigt förhållande till mat än bantningskoncept som Atkins- och GI-metoderna som exempel, alltså att tillåta istället för att förbjuda. En ny brittisk studie gjord på Global analysis food testing laboratory, en organisation som anlitas av brittiska regeringen, visar att hund- och kattmat är nyttigare än både pizza och hamburgare. Populationen i Sverige äter magrare, nyttigare och mindre söt mat än någonsin tidigare. Ändå har vi aldrig haft så många som väger så mycket som idag. Den statistiken är hämtat från Jordbruksverket. Ungefär tjugo procent av vår dagliga energi kommer från grädde, socker, läsk, godis, choklad, färdiga såser och glass. Begreppet hälsa och ohälsa har slirat, glidit iväg under den senaste tidsperioden. 1977 ansågs 180/110 vara normalt blodtryck för en person över 60 år. 2005 var det ett kriterium för att läggas in på sjukhus och det normala ligger på 140/85. Glidningen av sjukdomsbegreppet för med sig att vi blir sjuka långt innan sjukdomen bryter ut. Vetskapen om risken gör oss sjuka eller skapar ohälsa. Lennart Råstam som är professor i allmänmedicin hävdar att den starkaste aktören för hur vi definierar våra sjukdomar är läkemedelsindustrin. Gränserna för högsta tillåtna blodtryck drivs ned av rent kommersiella skäl. Stressforskare däremot motsäger sig denna åsikt med frenesi och anser att vi är undermedicinerade. Så är läget bland de som anses vara mest kunniga inom området.  

 

Genom att sänka saltintaget med två tredjedelar skulle man kunna sänka sitt blodtryck lika mycket som med traditionell blodtrycksmedicin och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det är svårt för den enskilde att göra detta eftersom 85 procent av saltet vi får i oss finns i de livsmedel vi köper. Vad skall då individen tro om sitt tillstånd och sitt eget hälsostånd. Skall man leva i godan ro och lyssna på sin egen kropp och känsla eller skall man lita på andras mätningar och provtagningar? Inte någon lätt uppgift i vår tid där vi hela tiden skall lita på auktoriteter inom alla ämnesområden. Enligt min uppfattning är det högsta vikt för det egna välbefinnandet att så tidigt som möjligt att lära sig komma överens med sig själv, det är ju trots allt en människa som man skall umgås med resten av sitt liv. Bli intuitiv och lära sig hur man fungerar, att pump, termostat och elsystem i kroppen fungerar i ett samspel med datorn. Storbritanniens postverk har givit oss den viktiga informationen att var tredje britt för telefonsamtal i naket tillstånd.

 

I boken –Sitta still – av Lars Hermansson finns en intressant diskussion om att sitta och andas och samtidigt samla sin icke-koncentration till en punkt mellan ögonbrynen. Och erfara, inta tankar, men liksom en fladdrande gardin av minnen där varje vecka som blir synligt är en bild ur det förgångna, en tankes doft som försvinner. Att bilder kan tolkas olika finns många exempel på, ett kommer här. ”Jag tycker oerhört mycket om de här reklamavbrotten, alla andra skäller så mycket på dem. För mig som stressad småbarnsförälder ger de mig en chans att se på tv på ett modernt sätt. De är jättebra.” Säger den blivande statsministern Fredrik Reinfeldt intervjuad i Resumé.

 

 

Slöseriet ökar i fenomenal takt. Vi köper mer, men vi har samtidigt glömt vad eget ansvar innebär. Lösningen på alla värvningar inom fotbollen som inte faller i god jord finns i ett spadtag. Gör en levande begravning av nyförvärvet. Gräv ned gossen med huvudet ovanför gräsytan. Där kan kroppen få känna själen från generationer av spelare, bollar och atmosfär i föreningen. Detta kulturella själabad ger en klubbkänsla som inte ens Roman Abramovitj kan köpa trots obegränsade resurser. Värdebeständigt och jordnära i högsta grad vill jag mena.

 

När bönder producerar för mycket smör eller spannmål, dumpar de överskottet. När författare producerar för många texter, börjar de dumpa varandra. När bollspelare producerar för många målmissar, dumpar vi dom. När lagen producerar för få poäng, dumpas tränaren. När en utrikesminister producerar för många löpsedlar, dumpar Göran Persson henne. ”Svenska folket förväntar sig politiker som säger det som är sant och korrekt.” Hävdar Göran Hägglund (kd) och syftar på att utrikesminister Laila Freivals har undanhållit journalister viktig information som borde ha kommit nationens medborgare tillgodo. Eftersom det blev många medaljer i OS så har Laila haft ett vinterlov i den mediala jakten, som nu hastigt tagit slut. ”Bocken skall bära alla deras synder med sig ut i ödemarken och släppas lös i där ute i öknen”, står det skrivet i Tredje Mosebok. Det är för mig en aning egendomligt att själva sakfrågan helt hamnar utanför och det blir som vanligt en jakt på syndabockar. Om inte UD och Säpo reagerat med att informera företaget som ägde servern samt partiet som publicerade en Muhammedteckning samt inbjöd till teckningstävling på sin hemsida. Detta var i kölvattnet av danska Jyllandspostens publicering av liknande bilder. Ett allvarligt grepp mot yttrandefriheten och övergrepp av ministern hävdar journalistkåren och oppositionen. Det som glöms bort i denna affär är att det kunde blivit mycket omfattande konsekvenser för svenska medborgare och företag om ytterligare bilder publicerats och fått en internationell spridning. Mjölkkossan ARLA har förlorat ca 15 miljoner per dag efter att den danska publiceringen och danska medborgares möjligheter att resa har begränsats. ”I Sverige reagerar vi långsamt men när vi kommer igång är vi oerhört effektiva och organiserade och då går det metodiskt och lugnt till.” Orden är hämtade från ett tal av hjältekonungen Carl 16:e Gustav i en intervju i DN i ett annat sammanhang. Innebörden passar dock för alla typer av händelseförlopp som sker i vår ankdamm. De klokaste tankarna kommer från roten eller för att citera radiorösten Kjell Albin Abrahamsson. ”Jämfört med Ring P1 blir alla andra radioprogram plågsamt vattenkammade, så politiskt korrekta, så välmenande och så förutsägbara.”

 

Gud lärde människan att tala. Det första språket – Adamspråket – utmärktes därav av vart ord exakt svarade mot sitt innehåll. Adam och Eva kunde ej missförstå varandra. Att ljuga var omöjligt. Mest osanningar produceras av journalisterna, en del är andras osanningar som publiceras men mycket är dynga som kläcks av redaktionerna. ”Jag är säker på att agenter planterar nyheter eftersom många artiklar är rena nonsens.” säger Lars-Åke Lagrell med anledning av att det visat sig att en sportjournalist på Expressen fått svarta pengar från en spelaragent för att skriva sin krönika med en viss vinkling. Kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar har ett gemensamt med journalisterna, de går i skov, det vill säga sjukdomssymtomen uppträder attackvis. Skillnaden är att sjukdomarna drabbar en procent av populationen i ändtarmen och journalistiken drabbar hela populationen som ämnesomsättningens slutprodukt. Yttrandefriheten är drivfjädern och hanteras lika elegant som SOK sköter sin bevakning av varumärkesintrång på ordet OS.  Hyckleri är den svåraste och mest enerverande last som någon människa kan ägna sig åt. Det kräver en oupphörlig uppmärksamhet och en sällsynt själslig opartiskhet. Det kan inte som otrohet eller glupskhet praktiseras lite då och då, det är ett heltidsjobb.” Denna kraftfyllda teori kommer från William Somerset Maugham och är en upprepning från föregående krönika.

 

Försvarsspelet påminner om människor på realisation eller fladdermöss som jagar. De söker också slumpmässigt efter byte. När de väl siktat något är de däremot mycket målmedvetna. Skillnaden är att människan på rean använder ögonen, fladdermössen använder sitt ultraljudssinne, när de med hjälp av ekon avgör vad som finns runt omkring dem. Något liknande sinne har en bra försvarsspelare. Man går inte mellan barken och trädet, det är också ett kännetecken i försvarsteknik. Ingen djävel släpps över bron. Anfall anses ofta vara bästa försvar i bollsporter. IVH:s gosskör visade prov av detta som en utmärkt likör i hemmamatchen i kvalet. Lika bra som det var i den matchen, lika illa stämde det i bortamatchen. Då återstår bara att konstatera att årets handbollssäsong är över. Visserligen lever den ytterligare en vecka för damlaget som sensationellt vann över favorittippade Skövde i första matchen. Det var en Ludvikaseger, tränare och bästa målskytten har sitt ursprung från denna rumpmasmetropol. En Viktoria till för Viktoria och den blå handbollströjan får en högre dimension typ Carolas. ”Och så tycker jag att det ger mina kläder en förlängning av evigheten.” Carola förklarar varför hon alltid använder fläktar på scenen när hon uppträder. För att markera att det finns annat än sport av värde i omvärlden så avslutar jag med en dikt.

 

”Jag trodde att om alla kunde nå mig hela tiden.

Skulle fler vilja få mig ibland.” Dikt av Agneta Boisko

 

P.P