…..är budskapet i krönikan från modohockey.se inför kvartsfinalspelet mot det övermäktiga motståndet från Färjestad. Det är det bra motto när man känner sig slagen på förhand och skall möta ett övermäktigt motstånd. Modos styrka är annars den mest enögda publiken i landet. IVH:s stjärngossar skall gå till kval stärkta av att vara bra utan norrländsk galenskap! Men spelar laget lika usel handboll som i sista seriematchen hemma mot bottenlaget Silwing/Troja,  då räcker det inte ens med klubbrekord i bön. Det finns faktiskt ett ansvar och skyldighet mot den tappra åskådarskaran som kommer på våra matcher. Man måste prestera någon slags underhållning. Jag kan inte trots bästa välvilja skriva upp laget mer än till ett bottennapp.  Och då har jag tagit i över hövan. ”Åh hur mycket ljus skänker inte bläcket, när det flyter samman med mörkret om natten.” Joseph Brodsky är en mästare i ordbehandling. En annan anekdot som passar in på underhållningsvärlden i vår lokala handbollssfär är historien om greven och betjänten. ”Här är mörkt som i ett arsle sa greven! – Greven har då varit överallt, sa betjänten.” Denna historia är smått genial i sin banalitet eftersom den kan vändas i en helt oväntad riktning. Precis som ett nederlagstippat lag kan vinna mot alla odds.

 

Jag förväntar mig att våra gossebarn höjer sin personliga ambitionsnivå i att göra mål i handboll till ungefär en nivå som man kan öka sitt kaffeintag. Historien är fylld av goda förebilder. Den franske diktaren Voltaire svepte i sig upp emot 70 koppar om dagen. Beethoven ville ha sitt kaffe svart som synden. Minst 60 kaffebönor till varje kopp skulle det vara för att drycken skulle falla kompositören i smaken. Ibland är det på sin plats att ställa sig frågan. – Var får vi allt ifrån? På Irland har i alla fall lagen om att det är förbjudet att blanda fårskit i kaffet upphävts. En och annan hörntand kan behöva offras för lagets bästa men även här finns det bot att finna. En kanadensisk forskningsstudie hävdar att vin motverkar inflammationer i tandköttet. Eftersom livet är ömsom vin och vatten, vin anses vara framgång och vatten motgång, förmodligen är det priset som avgör värdet. Som alla vet, tar överdriven alkoholkonsumtion kål på hjärnceller, men naturligtvis är det de långsammaste och svagaste hjärncellerna som går åt först. Genom att regelbundet konsumera vin kan man alltså rensa bort de svaga och långsamma hjärncellerna och därigenom göra hjärnan till en snabbare och effektiv maskin. Det är således därför man alltid känner sig smartare efter ett par glas vin. Eller som han säger Ernst Kirchsteiger. ”Jag har mött libbstickor som tittat mig i ögonen.”

 

De flesta tränare och spelare är autodidakt. För en tränare tror jag att formell utbildning i trappsteg är en belastning. All kreativitet är fängslad i dessa cirklar och rutor som ritas på kurserna. Känslan sitter dock mest i huvudet. Det finns några människor som lär mer på egen hand än de kan lära sig av andra. Varje generation måste tålmodigt vänta på sin tur, såväl spelare som ledare. En del är en slags vägbanare för sin generation, andra är överlevare långt över sin generation. Det behövs ingen Einstein för att upptäcka detta, det räcker med Pi i IQ. Det är ingen konst att leverera en roman där var sida är späckad med hårdvaluta. 90-talisterna anses bli nästa dominanta kull av medborgare. Dessa är ännu flera än de än så länge mera omtalade 40-talisterna. Det är alltid vissa grupper av människor som hamnar i kläm eller ett ingen mans land. De är 1 097 009 stycken, alltså 80-talisterna, och det är en handfull av dom skall göra det. Denna förlorade välutbildade generation är det som skall ta oss till himlen med korta och långa bollar i mål i dagens tävlingar.

 

Långboll, en nostalgisk lagsport precis som en insomnade vippan, avskaffades som lek och idrott i skolan precis när de första 80-talisterna kläcktes. Brännboll tog över hela spelplanen. Dessa omhuldade och framburna telningar har fått allt serverat på silverfat. Deras brist på egna initiativ och förmåga att anstränga sig till det yttersta har gett mig ingivelse i tålamodets konst i samband med match och tävling. Årets klart bästa match spelade IVH när Carlo gav ordern ”Tänk inte – spela handboll, agera huvudlöst”. Tänk om det alltid vore så enkelt som den aktuella matchen. Det gäller att vara på topp och tå, och visa upp en glädje som annars bara kan åstadkommas av vår ledande sångfågel, Carola. Det finns ingen influensa eller andra naturliga hinder som hämmar henne när det gäller att prestera. ”Jag är nog mer laddad än Runars skott från badrumsfönstret en solig vinterdag på 90-talet.” Säger Carola i chatt med aftonblaskan. Hon kan till och med vinna i blå färger som anses vara ett tecken på rädsla och feghet. Den röda färgen som är betydligt vanligare på vinnare indikerar ilska, aggressivitet och dominans. ”Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst.” Är ett en mängd färgstarka citat av Ernst Kirchsteiger.

 

Hyckleri är den svåraste och mest enerverande last som någon människa kan ägna sig åt. Det kräver en oupphörlig uppmärksamhet och en sällsynt själslig opartiskhet. Det kan inte som otrohet eller glupskhet praktiseras lite då och då, det är ett heltidsjobb.” Denna kraftfyllda teori kommer från William Somerset Maugham. En som aldrig hycklat är den senaste nobelpristagaren i litteratur Harold Pinter. I sin nobelföreläsning sa han bland annat: ”Trots synnerligen dåliga odds tror jag att en orubblig, bergfast och hårdnackad intellektuell beslutsamhet för att fastställa vad som verkligen är sant i våra liv och samhällen är en fundamental förpliktelse, som åligger oss alla som medborgare. Den är i själva verket tvingande. Om en sådan beslutsamhet inte innefattas i vår politiska vision har vi inget hopp om att återupprätta det som vi nära nog har förlorat – människans värdighet.”

 

”Om man äter ägg från flyttfåglar kan man bota dåligt lokalsinne.” Det är ett gammalt ordspråk. Men tyvärr är det lika svårt att bota dåligt lokalsinne som att byta blodgrupp, fingeravtryck och löpteknik. Blodgrupperna är trender som kommer och går. Maten du äter har helt koppling till om är en A, B, AB eller 0 gruppare. Ohälsa och övervikt följer den som äter mat som blodgruppen inte är kontant med. I Korea har det ännu längre. 40 procent av kvinnorna vill inte gifta sig med oss som har blodgruppen B. Det anses att verkligen var ett B-lag. Det går nämligen i Asien att förutsäga en människas personlighet utifrån hennes blodgrupp. Denna pseudokunskap som har haft en stark folklig förankring i decennier har nu fått en fart som en majbrasa i medvind. B-blodmännen är lågt rankade, de är bu, bä och b. De anses vara själviska, hetlevrade och otrogna. Högre i kurs står de metrosexuella männen. De kännetecknas av att de bryr sig om sitt utseende och kan inom ramen för sin manlighet unna sig både manikyr och andra fåfängliga hjälpmedel. Oftast hittas denna evolverade manstyp i storstädernas öppensinnade kretsar och han betraktas medialt ofta som något av en revolutionerande gränsöverskridare. Men de metrosexuella männens manliga näsor vill inte kännas vid kvinnliga dofter. Söt och blommig är lika med kvinnligt. Citrus och menthol är manligt sett med könsspecifika lukter.

 

Det finns alltid hinder och barriärer som måste passeras för att klara sin uppgift i vardagen. Omfattningen av dessa är olika. Det är farligt att le – om du inte menar det. Hävdar en tysk forskare som har studerat människor i serviceyrken där de är tvungna att le hela tiden. Gruppen som log drabbades i större utsträckning av hjärtproblem och depression. Carolina Gynning i Big Brother 2004 hade stora besvär. ”Jag kan inte diska, mina bröst är för stora.” Irstas mycket merittyngda damjuniorer räckte inte alls till i SM-finalspelet. Det blev en total kantring istället för en stegring trots förstärkning av meriterad elittränade på bänken. Nu står tjejerna inför en ännu större utmaning i SM-slutspelet i damhandbollen. Sällan har ett lag haft varit så slagna på förhand som våra lag i slutspel och kval denna säsong. Risken att le för mycket är alltså i det närmaste obefintlig. Att hålla sig för skratt är inte svårt när vi ser hur SOK agerar i sin jakt på småföretagare som orättmätigt använt sig av ordet OS i sin annonsering. Varumärkesintrång hävdar advokaterna och vill ha riklig ersättning. ”Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt.”  Voltaire än upphovsman till dessa rader av visdom, OS heter det förmodligen bara i Sverige eftersom det kommer från en översättning av Olympic Games. I Norge handlar det om OL (olympiske lekene)! Det här kan ju galoppera och bli hur tokigt som helst. Köksos blir dyrt, för att inte tala om vad kan kosta med OSIS! Alltså när båda varumärkena OS och IS används otillbörligt i samma andetag. I den här jakten på osthandlare och pizzerior har SOK:s girighet naggat varumärket mera i kanten än aningslösa handlares vitsighet.

 

Som en påminnelse och uppmuntran inför vårens intåg, kvalens dramatik och slutspelens nervkittlande underhållning samt höstens val där mer eller mindre sansade reportrar dränker oss med sina värderingar avslutar jag med att begrunda och beundra Gerald Browns visa ord.

”Vishet innebär att alltid vara medveten om att man kan ha fel åsikter, och att man måste räkna med osäkerhet och förgänglighet också i det man mest sätter sin tillit till.”

 

P.P