Ni får fixa resten själv……….

 

………om jag ger er bevingade ord, de kan vara som chiffer och användas för förvirra människor och slå blå dunster i ögonen på dem. Men de kan också få andra att lyfta, stärka dem och ge dem vingar. För att den superkraft människor helst vill ha om de får välja är varken dunderhörsel, blixtsyn eller åskstyrka. Nej, det är flygförmågan som står högst på önskelistan. Nu förhåller det sig så att naturen favoriserar de sällsynta arterna, och dit räknas inte vi. Fåglar är sällsynta liksom fjärilar och andra flygfän. Fåglarna hänger löst för tillfället. Influensaskämt uppkommer dagligen, det är ett sätt bearbeta en slags rädsla. Några exempel som flaxat förbi mig senaste dagarna är. ”Bästa boten mot fågelinfluensa – kvacksalva” och ”nytt symptom som visar på fågelvirus – andnöd.” Hockeyn är het och hakar på trenden. Pelle Mårts är coach för HV, han motiverar sitt lags val av Mora som motståndare i slutspelet. ”Dom har ryckt en fjäder ur vår tuppkam.” Folkhumorn är en gåva för oss vinglösa däggdjur. Men vi har även fått en annan gåva som ingen annan art förfogar över. Att bli glömsk är en gudagåva, man får då förmågan att leva i många tider samtidigt. Trots detta fortsätter människans hjärna att växa. Enligt forskaren Bruce Lahn utvecklas generna med de krav vår miljö och de färdigheter vi behöver för att överleva. Grundläggande gener som vi utvecklat för att överleva är gener för själviskhet, våld och grymhet, sådant som vi idag inte vill understödja. Då finns ju glömskan som kronan på verket bland förmågorna att ta till. Det är känt sedan tidigare att träning är bra för hjärnan. Motionen stimulerar bland annat produktionen av nya nervceller i hippocampus – hjärnans område för motivation, känslor och minne. Musstudier har visat att det finns möjligheter att börja träna väldigt tidigt. Musmammor som tränar under dräktigheten föder ungar med bättre hjärnor, visar tyska forskare. Ungarna till dessa musmammor,  som kutade runt i ett motionshjul visade snabbt efter födelsen upp till 40 procent flera hjärnceller i hippocampus än de ungar vars mödrar inte löpt.

 

Feminister brukar säga att skillnaden mellan en man och yoghurt är att i yoghurt finns det kultur. I brist på kultur och förstånd så kan man lätt hamna på obestånd. Nu har en tysk bov visat sig ha en förmåga som kan klassas som en subkultur. Baumann har nämligen en evighetserektion, tillståndet gör att han inte kan avtjäna sitt fängelsestraff med detta stånd. Men kvinnor kan de också. Maud Olofsson (c) visade på ett oanat förstånd när hon föreslog att anställningstryggheten borde tas bort för unga människor och sade. ”För mig finns ingen viktigare uppgift än att ge barn och unga framtidstro. De skall känna att de är viktiga och behövda.”  Tre Kronors värde har åter stigit till sitt högsta värde efter OS-guldet. I glömska är numera fadäsen mot Vitryssland liksom hockeyförbundets övergrepp på de tre stackars NHL-spelare (som trivs i samma hålrum). Spelarna borde enligt en samlad journalistkår med Anrell i spetsen fått vara med och spela i OS. Ja, det är märkligt vad tyst det har varit om denna saknad av Huselius med flera den här guldstänkta perioden. ”Hockey är en lagsport som fotboll men kanske mera invecklat.” Säger FCZ:s fixstjärna och nollbollsinnenisse Tore i kommentar till att hockeyn får sitt eget nördgäng HCZ. En poäng med denna upplaga är att det finns en sportjournalist med i laget, och han är som sina yrkesbröder fullständigt värdelös i att utföra sport i praktiken. Måns Månsson är bara en skuggbild (av Expressens Mats Olsson och Lasse Anrell från Aftonbladet som är ledstjärnor) för en grupp som inte ens kan åka rakt fram på ett par stabila skridskor. Frågan är bara när vi får se nördarna till sportjournalister i egen dokuserie där de bara kan vara sig själv. Vilken soppa det skulle bli med alla självgoda skribenter, typ Expressens kulturchef Per Svensson, som kommenterat frågan om han kommer att fortsätta att blogga efter att hans kulturblogg lagts ner. ”Nej, jag är ju en professionell skribent och skriver inte om jag inte får betalt. Skrivandet är ingen hobby för mig. Om jag vill koppla av jag hellre hem och kokar marmelad.” En som skulle platsa i detta lag är Västmanlands landskapsdjur Thore Skogman som själv säger att han inte vet varifrån all inspiration kommit genom åren och berättar. ”Det går ju inte att stänga av huvudet, när jag får in någon idé så måste jag helt enkelt sätta mig ned och få ut den.”

 

”Om man så visar upp hundra vackra egenskaper, bedöms man ändå alltid efter sina dåliga sidor.” Moliéres kloka ord passar inte bara in på folk och fä, som också kan vara gatukorsningar, utan även på gator. En amerikansk webbsajt har avgjort tävlingen om tokigaste namnet på en gata. Psycho Path i Michigan vann före Divorce Court i Pennsylvania, rapporterar BBC. Ett annat namn på listan som väcker tankar är Stroke Street i ett pensionärsområde i Wisconsin. Apropå egenskaper så har den klassiske tevepersonligheten Jakob Dahlin fått en efterföljare i Aftonbladets nöjesreporter Fredrik Virtanen. En direktsänd show med både semlor, Bert Karlsson, tupp och en minigris som kickar fotboll bättre än svenska landslagets backlinje. Förvirrat och omväxlande innehåll och en programledare med radioutseende, det kan faktiskt bli riktigt bra med tiden. Ett klart fräscht inslag efter alla dessa ”Seg kväll med Luuk”, men upp till mer än första pinnen på Jakobs stege kommer inte denne kvällspressbloggare att nå! ”När man är tjugo är man mordbrännare, men efter fyrtio blir man brandsoldat.” Witold Gombrowicz har levererat detta citat till Virtanen med flera som i bästa fall kan leka med tändstickorna men aldrig tända till. Annat glöd visar sexton unga norska kvinnor som berättar om sin lust i nypublicerad bok som heter -Rosa prosa, om jenter och kåthet-. Heidi Sinding-Larsen är en av dem som gillar både sex och mat. Hon har helt klart en poäng som tycker till om att politiker klagar över ”pornofiseringen” av samhället – men inte över matintresset och alla nya kokböcker, trots att normännen bara blir tjockare och tjockare.

 

Himlen lyser alltid mest i Karlstad när det är slutspel i hockey. Färjestad har aldrig gått in i ett SM-slutspel så nederlagstippat och utan krav på att ta ner solen, måla den lila-gul och hänga upp den igen. Det är alldeles strålande utgångsläge för ett lag med historia och kompetens. Alla tiders målmaskin i elitserien är Håkan Loob. Ett snitt på 1,16 mål som rekordnotering, denna säsong (2005/2006) vanns skytteligan med ett snitt på 0,54 mål per match av en HV-spelare. Målgörare är alltid värd sitt pris. Och det kommer hela tiden nya intressanta varianter när det gäller köpa spelare till sina klubbar för sina sista korvören. Ett fotbollslags i Rumänien köpte nyligen en spelare för en övergångssumma bestående av 15 kilo fläskkorv. Spelaren fick dock utstå så många pikar och fåniga korvrelaterade skämt att han lade av. Klubben kräver nu att korvarna återbetalas. Som spelare gäller det att hålla sig i skinnet, annars blir man rökt. Handarbete och produkter gjorda av lammull, alpacka eller kamel kan vara framtidens valuta för målgörare. I USA har konsten att spinna blivit högsta mode. Det är det meditativa lugn som påstås infinna sig då tålamodet segrat efter någon timmes trampande på pedalen som anses vara orsaken till detta uppsving.

 

Mitt i naturen - är en tevenostalgi. Fascinerande inslag kommer varje vecka, programmet med Mia Bisther som spårat utter i sjutton kan bli en teveklassiker. Så många utterspår och andra villospår som man ser här överträffar till och med de olika Palmespanarna i omfattning. Att den största kvällstidningens läsare med stor övervikt röstat fram Anna Book som årets kvinna är som att uppfinna hjulet igen. Att välja en person med vikt när det finns så många av vikt visar vad vi anser vara viktigt idag. Detta val är lika intressant som att Hawaiis befolkning har valt Humuhumunukunukuapuaa till sin delstatsfisk i tuff konkurrens med den brunaktiga oopun. Vinnaren har ett ess bakom fenan, det är en söt fisk som ser ut lite som en gris och som grymtar och allt. ”Tiden stod stilla” säger vi om de lyckliga och spännande ögonblicken när sådana osannolika händelser inträffar. Mest stilla stod tiden i Sverige när denna veckas jubilar, Ingemar Stenmark stod i backarna som en blåsippa med gul hemstickad mössa! Plus femtio kan noteras i ceven på den mest älskade idrottsmannen i svensk historia. Hans storhet var en lågmäldhet, skygghet och skicklighet som påminner om våra utrotningshotade djur som annars bara ses i naturprogram. Begreppet tid definieras i Nationalencyklopedin: ”En abstrakt men mätbar grundstorhet som kan uppfattas såsom analog med de rumsliga dimensionerna och omfattar det förflutna, nuet och det tillkommande.” När Einstein var på skämthumör lär han ha sagt ”tid är det man mäter med en klocka”.  Och mäter gör vi hela tiden, framförallt i sport och olika tävlingar så mäter vi prestation och resultat. Målvakten är som bekant nyckelperson för ett lags framgång. ”Jag tar bollarna som de kommer.” Ja, det är Anna Karin Hammar som säger så. Hon är den enda kvinnan som är kandidat i ärkebiskopsvalet, och hon har helt klart förstått att uppgiften är i en dimension som att vara förstemålvakt i kyrkan. Att ingripa är målvaktens skyldighet. Han får inte ducka i otid. Bergwall är en annan målvakt med vinnarskalle. Han tog med egna handskar Hammarby till en SM-final i utebandy. Troligen leder hans stoppande kapacitet till ett SM-guld i den mest klassiska och svenska av alla finaler. Västeråslagen i bandy har gjort en säsong som överträffar alla förväntningar. De kan se fram med tillförsikt mot nästa säsong under sina sju månader av försäsongsträning.

 

Vi i Europa använder enligt WWF årligen så mycket toalettpapper att det krävs totalt 26 miljoner träd för att tillgodose vårt behov. Idrotten med många skitmatcher har förstås sin beskärda del av denna omsättning. För handbollsfolket återstår några placeringsmatcher innan kval och slutspel väntar på våra lag. Och ingen har vunnit något, ännu. Det gäller att vara bäst när det gäller och lägga mindre energi på tröjdragning och stegfel. Och bara sikta framåt. Denna veckas samling av värdelöst vetande avslutar jag med att än en gång upprepa ett citat av Humphrey Bogart. ”Du är ingen stjärna förrän man kan stava till ditt namn i Karachi.”

 

P.P