……. så många labyrinter som i Sverige. Det är väl fantastiskt att ett så ringa befolkat land kan hävda sig så enastående. Detta konstaterande ger kanske inte upphov till hyllningar av den dignitet som hockeylandslagen fick vid hemkomsten från olympiska spelen. Men för mig är det självklart att det är i labyrinterna som lagt grunden till dessa sportsliga framgångar. Stenarna påminner ofta om curlingstenar och puckar till formen. Mönstret av stenformationen är oroväckande likt Foppas rörelsemönster och skridskoskär på isen. De påminner inte så sällan om passningslinjer och puckens väg mot målet liksom curlande stenars resa in i boet.

 

Människans likhet med potatisen är mycket större än olikheten. Båda är knölar av jord komna och rotade, men får ofta färdas långt för att komma till sin rätt. Startar ofta sitt liv omgiven av flera likasinnade. Blommar tidigt och alla är fina och oerhört efterlängtade som små. Uppväxtförhållanden och jordmån är liksom generna av vikt för den fortsatta utvecklingen. Finns i olika kulörer, storlekar och smaker. Konsistens och innehåll har stora individuella variationer. Hårt gammal är ett uttryck som passar en potatis i utförsbacken likaväl som en människa med årsringar i mångfald. Ett bäst före datum som kommer obevekligt. Under resan dit kan knölen vara stekt, kokt, bränd, strimlad, mosig, stuvad, bakad och oskalad. Känsliga för väderomslag och sjukdomar. Spriten är en drog som starkt förkortar bådas liv. ”Inga är så tomma som de som är fulla av sig själva.” B Wichcotes ord passar båda knölarna. I en grupp ökar dumheten med kvadraten på antalet människor, liknande förökning ses hos potatisknölarna. Människans liv består av ständiga val och knölvalen är svår att hantera för en våg. Vågen avgör också potatisknölens värde. Honor och hanar finns bland båda varianterna av knölar. Mannen vill att kvinnan skall vara såsom hon var i begynnelsen av bekantskapen och inte förändras. Kvinnan vill förändra mannen till någon som hon vill att han skall vara. Här finns en viktig anledning till att män som gjort grova brott och sitter i fängelse får omfattande inviter från kvinnor. Dessa knölar anses ha den största förändringspotentialen.

 

”Apartheid är en unik form av ondska. Det är den enda form av tyranni som brännmärker en människa ända från födseln på grund av hennes hudfärg. Barnets öde avgörs i samma ögonblick som befruktningen äger rum.” Sa Olof Palme i ett klassiskt tal 1977. Indirekt lever rasistiska tongångar kvar idag, hos dörrklossar på Stockholms krogar, publik på sporttävlingar och även inom sportjournalistiken. Ett exempel är värderingar och rapporter från senaste OS. Ni som mot förmodan missade några resultat från OS i Turin kan få en kort repetition på vilka som vann flest medaljer. Bland flickorna var det SunYu Jin en 17-årig short track skridskoåkare som fick tre guldmedaljer. Gossmotsvarigheten heter Hyun-Soo Ahn och kommer även han från Sydkorea och fick med sig en medaljskörd av tre guld och en bronsmedalj. Jag kan inte minnas att svenska tidningar i sin puckeufori uppmärksammat dessa medaljörer. Tjugo år har gått sedan mordet på statsminister Olof Palme. En skarp och intellektuell retoriker som fortfarande inte har fått en arvtagare i samma dimension i Sverige. Palme är idag lika mycket en kultfigur för ungdomar som han var förtalad av framför allt  högerkanten under sin verksamma tid. Richard M Nixon brukade enligt tillförlitliga källor kalla Palme för ”that Swedish asshole”. Statsvetare och forskare tror att hans attraktionskraft på dagens ungdomar, som för övrigt inte bryr sig alls om vår tids politiker, kan tillskrivas Palmes tydliga ideologiska ställningstagande. ”Den som är allas vän är ingens.”  Detta citat av Artur Schopenhauer är tänkvärt. Palmes orädda kamp för rättvisa har lämnat efter sig många citat, detta är från ett anförande vid SSU:s kongress 1975. ”Vi har haft elittänkarna och sekterna även hos oss. De har gnidit gnider sina ideologiska hartsfioler.” I sin bok Framsidan och frånsidan skriver Albert Camus. ”De unga vet inte att varje erfarenhet är ett nederlag och att man måste förlora allt för att få reda på något litet.”

 

En idag levande Olof Palme hade säkerligen markerat och yttrat sina åsikter om olika konflikter, och situationen för människor i utsatta nationer på jordklotet på helt annat sätt än dagens ledare gör. Mahmoud Darwich är en palestinsk författare som har funderat över sitt folks hopp med följande ord publicerade i Le Nouvel Observateur. ”Hoppet är palestiniernas obotliga sjukdom. Vår börda. Jag vägrar vara defaitistisk och klamrar mig fast vid det galna hoppet att livet, historien och rättvisan ännu har en mening. Jag har valt att vara sjuk av hopp.”

 

Hoppsan kan man säga om det faktum att amerikanska läkemedelsbolag satsar mer än 4 miljarder dollar (32 miljoner kronor) per år i reklam till befolkningen. Dessutom satsar de 16 miljarder dollar (128 miljoner kronor) på marknadsföring och reklam mot alla läkare. Det blir läkemedelsreklam för cirka 80 000 kr per läkare varje år. Det är en orsak till att läkemedelsbolagen har så stort inflytande över den forskning som de medicinska tidskrifterna publicerar och som också i Sverige anses ha hög status. Desto roligare är att det kommer en strid ström av intressanta forskningsresultat, såsom en gjord i Nederländerna på äldre män. Alltså gubbar mellan 65 och 84 år gamla. Det visade sig när alla riskfaktorer inräknats att de män som åt en tredjedels chokladkaka per dag har lägre blodtryck och löper mindre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom än andra jämnåriga gubbs. Det är känt att kakaobönor innehåller ämnen som är gynnsamma för blodkärlen. Så även om löpning, kakao och rödvin kanske är nyttigare än den ofta ordinerade kuren för kärlen så finns det endast ett begränsat intresse från aktieägare och företag att investera i huskurer som kostar gratis. Läkemedelsbolag tillhör de mest vinstgivande bland företag så de kommer säkert att studsa upp med nya kemikalier som botar allt och litet till. ”De har bara dragit sig tillbaka för att kunna hoppa längre.” Montaigne har en bländande förmåga att formulera liknelser. Och just denna dag, när Vasaloppsmotionärerna stakar sig fram mot målet i Mora kommer ett läkemedelsbolag som heter Novartis ut med helsidesannonser och tevereklam med budskapet. ”Att åka nio mil på skidor är stort. Att kliva upp ur sängen dagen efter är större. Voltaren Gel mot muskelvärk finns på Apoteket. Voltaren Gel - FÖR LIV I RÖRELSE.”  Det här låter ju rörande, och fantastiskt för den som inte är närmare bevandrad med muskelvärk och dess orsak. Enligt min uppfattning så är denna salva såsom övriga likvärdiga produkters effekt mycket blygsam. Den bästa lindringen för att slippa rejäl träningsvärk dagen efter en stor fysisk arbetsprestation är att jogga ned, alltså återanvända musklerna i mycket lågt tempo ca fem till tio minuter efter målgången. Denna metod kostar gratis. Det betyder också att den är mycket svårare att marknadsföra den till en bred publik.

 

Ord är nycklar till verkligheten, in i en annans hjärna eller hjärta. Ju fler ord du har, ju fler dörrar kan du öppna. Men vems verklighet är det som är verklig? Är det mannen som är utan egenskaper och med detta har omfattande framgångar med att bara vara till lags och vinna röster? Eller är det kvinnan i Sacha Guitrys aforism. ”Det djupaste hos henne var sömnen.” Amerikaner vet mer om de tecknade tv-figurerna än om sina grundlagsstadgade rättigheter har det visat sig i en aktuell studie. Det är verklig verklighet att dubbelt så många kunde namnen på minst två medlemmar i familjen Simpson i jämförelse med kunskapen om grundläggande friheter i det första författningstillägget. Det är dom små detaljerna som gör det. I alla fall när det handlar om små, luftburna partiklar. De minsta partiklarna orsakar störst skada för hälsan.

 

Det är även de minsta handbollsspelarna som orsakar störst förvirring i ett motståndarförsvar. De kan röra sig som guppies på ett mera irrationelltsätt än kolosserna som har fullt upp med att stega fram och klappa till ett skott från höften.  De kan knorra fram konstverk med sina fingertoppar. Emile Zola har ett passande citat för detta. ”Ett konstverk är ett hörn av verkligheten, sett genom ett temperament.”  Man måste kunna ta Spårvägen för att erövra ny position i seriesystemet. Men för Olacks flickor är inte detta möjligt utan Enström. Det blir kortslutning, en fas för litet. Elsystemet havererar, ingen koppling till starkström, enbart svaga impulser. Litet handboll och mycket handfallet blir det. Tio raka segrar blev det för Carlos lagmaskin. Men inga träd växer till himlen. Snöplig förlust mot Cyrys i en match med ett mediokert passningsspel, från båda håll. Och lågt tempo. Från båda håll. Och en ängslan att förlora från båda håll. Så kan det bli ibland. Detta är historia. Idag säkrar IVH en kvalplats. Och kan okända vanliga gossar som äter hemglass vara i topp på Vasaloppet så kan vi säkert vinna en kvalmatch.  Avslutar veckans betraktelser med ett i mitt fall alltid aktuellt citat av Cello ”lätta tankar som lättat ankar.”

 

P.P