……..som finns är tiden som kommer efter den enastående framgången för de blågula i vinterolympiaden i Turin. Fullt hus heter det när alla skott träffar sin tavla i skidskytte. Fullt hus har Sverige fått i denna olympiad. Guldrushen har varit i nivå med vad våra sinnesförvirrade och starkt nationalistiskt präglade sportkrönikörer har skrivit upp som orealistiska drömscenarier under flera årtionden. ”Jag tror att jag inte tror” är ett citat av folkhälsominister Morgan Johansson som kan förklara varför Sveg erövrar lika många guld som Norge, en gigantisk vintersportnation. Varför har då Sverige fått denna oväntat stora mängd av sportslig framgång i dessa olympiska lekar? Det är sannerligen inte sportjournalistikens förtjänst, den svenska kåren har som vanligt varit sämst, även i dessa spel. Den viktigaste anledningen är en tillfällig topp av toppar som har toppform och litet tur vid rätt tillfälle. Goda ledare och tränare i framgångsrika team är en bidragande faktor. 80 miljoner kronor har Svenska Skidförbundet satsat på sina landslag, och fått en god utdelning. Enligt nobelpristagaren Amartya Sen består utveckling av ”undanröjande av olika slags hinder, som ger människor få valmöjligheter och få tillfällen att använda sin förmåga att handla genomtänkt”. Denna frihet har de aktiva fått för att prestera när det gäller, här tror jag inte att mentala rådgivare och andra hjärnskrynklare haft någon större betydelse. ACO är inte längre bara kola och medicin, Anna Carin Olofsson som har gett förkortningen ett nytt ansikte fick kondomer i julklapp av killarna i skidskyttelandslaget för att inte råka ut för något som inte borde hända denna tidsperiod. Det är tydligt och gott tecken på vilken lagkänsla ledare som Pichler och Bråten tillfört. Sverige har dock enbart denna tillfälliga topp, det finns ingen bredd i någon av idrottsgrenarna. Det är enbart skidskyttar och Anja Pärsson som kommer att vara kvar på topp i nästa OS. Sprintskidhoppen kommer att få konkurrens när flera länder börjar inrikta sig på dessa lättplockade medaljer. Nästa gång kommer Canada och Norge att ta många, många guldmedaljer. Tradition och kultur är anledning till detta. I New Foundlanddistriktet fick alla skolbarn ledigt för att titta på OS finalen i curling! 94 procent av alla curlare finns i Canada! Snön och skidorna finns i Norge, Canada och alpländerna!

 

Vi som är över tjugo år gamla kommer tyvärr inte att få uppleva denna svenska guldskörd ytterligare en gång. Nästa gång Sverige får denna utdelning är vinter OS i Murmansk år 2086, och då kan ju även sportjournalister på kvällspressen räkna ut att till dessa tävlingar är varken aktiva, ledare eller övriga aktörer ännu inte påtänkta. Den avslutande ishockeyfinalen som det manliga Tre Kronor (så säger nyhetsuppläsare på ekot P1) vann blev tyvärr en slags antiklimax. Efter att vi fått se Slovakien, Ryssland och framförallt Finland presentera en fantastiskt fin ishockey under turneringen så fanns det vissa förväntningar. ”Idag möts de bästa av de bästa i final.” Skrev pelargonmannen Anrell i sin krönika. Några av dessa ”bästa” har knappt spelat eller tränat på hela säsongen. Många av dollarmiljonärerna eller pensionärerna har uppträtt i nivå med korpspelare i sina landslag. USA:s bortförklaringar när man anlände hem efter att blivit utslagna tidigt bemöttes av skickliga journalister med ett ”håll käft”! Det finns skribenter som kan leva upp till författaren Albert Camus ord. ”Författaren står inte i tjänst hos dem som skapar historien utan i tjänst hos dem som utstår den.”  NHL-spelare är världens mest överreklamerade idrottsmän och har bara konkurrens av fotbollsspelarna. Curlingspelarna har faktiskt sett bättre tränade ut än en del hockeyspelare. I finalen fick vi än en gång se att Sverige med taktiskt kyla och ett tempo som är påtagligt lägre än en curlingmatch kan tråka ut allt motstånd. Det räcker med en coach från Färjestad, denna guldgruva av talangfulla ledare, som sänder biståndsarbetare till andra puckgäng för att sprida framgångarna till flera lag. Conny Evensson (mannen med guldbyxorna) är den främste hockeytränaren från Sverige och han har fostrat BÅG i sin anda. Det är fantastiskt roligt för alla idrottare som vinner medaljer, ära och berömmelse i ett OS. Speciellt kul för en kille som Niklas Lidström, som skrivits upp till oanade höjder av media, att han får vinna någonting också. En foppapassning är den nya benämningen när en puck nå fram till klubbladet på en medspelare. Märkligt att det först nu satts ord på något som har gjorts av slentrian sedan lång tid tillbaka. Om inte det gått så bra i OS så hade säkert många krävt Laila Freivals avgång igen, det måste ju ligga på hennes bord som utrikesminister att svenskar som befinner sig utomlands mår bra och inte utsätts för risker och nederlag på något sätt. En nation vars journalister letar syndabockar under i stort sett varje puck och curlingsten har fått andrum. Norska, finska och övriga länders media gläds lika mycket med svenska framgångar som svenska journalister är skadeglada när andra nationer inte lyckas till fullo. Här finns en påtaglig skillnad i attityd!

 

NBC heter tevebolaget som betalar två miljarder dollar för att sända OS i USA. Bolaget har noterat att intresset har minskat med hela trettio procent i tittarsiffror sedan föregående OS i Salt Lake City. Det är ungdomarna som skiter i att titta på OS. Starka krafter inom tevevärlden arbetar nu på att få till en förändring. Förmodligen kommer alla tävlande att ha mikrofoner på sig dygnet runt i nästa OS. Dessutom blir det tävling i tävlingen, hitta OS-paret osv. Det kommer helt klart att bli en dokusåpa av OS. Biktbås, nya spektakulära grenar och skandaler kommer att premieras. Allt för att få det uppväxande släktet som tittare. Även i Norge har mätningar visat att ungdomar 12-19 år inte bryr sig om OS, de föredrar tävlingar typ idol och såpor. Mindre betydelse för vinnare utan mera fokus på goda förlorare. Här finns plats för skidlöparen Anders Södergren som vägrade gratulera medaljören Botvinov från Österrike. Han har i god svensk sportsmannaanda bestämt sig för att alla skidlöpare från Österrike är dopade. Samtliga aktiva skidlöpare från alplandet har testats och visat sig vara rena, bara kiss i urinen. Bloddoping och EPO-doping är svenska forskningsframgångar. I Norge presenterade en forskargrupp 2003 en enkel metod att undgå för höga blodvärden vid tester. Kunskapen är till för att spridas. Groucho Marx är en av mina stora idoler, han kan som ingen annan förklara den borderlinenivå som idrottsmännen befinner sig på. ”Jag vill inte vara medlem i en klubb som kan tänka sig såna som jag som medlemmar.”

 

Jag passar på att avsluta vinter OS med att dela ut årets idrottspriser redan nu. Två stycken kan konkurrera om bragdguldet, det är enbart Björn Lind och ACO som har chans på detta. Årets lag är team Anette Norberg i curling. Spelat bra i alla matcher, inte lagt sig platt i en enda match. Damkronorna som vann en match och de manliga kronorna som också vann en match av värde är chanslösa. Årets kvinnliga idrottare är Anja Pärsson igen. Årets manliga idrottsman blir Björn Lind. Årets överraskning blir någon skidåkare med hela stavar. Så tyvärr alla medaljörer i friidrotts EM i Göteborg, inte en Janne för er. Detsamma gäller även

fotbollslandslaget som måste vinna VM för att ha en chans att platsa på någon lista. Men detta är givetvis glömt om en vecka. Många journalister måste ha stora besvär med ryggen eller nacken, det är nämligen visat i en studie att dessa symtom leder till sämre minne och sämre förmåga att koncentrera sig. Amerikanska forskare har vid utgrävningar i Egypten funnit att kortvuxenhet var en egenskap att hylla i det gamla Egypten, drygt 4000 år före Kristus. ”Inga nyheter är goda nyheter” är ett Italienskt ordspråk som tillägnas kvällstidningarnas tillkortakommanden när historiens största bragder och segrar förklaras.

 

Fler än 5000 personer per år beräknas dö i förtid i Sverige på grund av luftföroreningar och i hela Europa kan motsvarande siffra vara så hög som 400 000 personer. Detta är alltså utomhusluften med höga halter av partiklar och kvävedioxid rapporterar Naturvårdsverket. Nu har visat sig att även inomhusluften är skadlig. Vi är känsliga för allt och allting idag. Riskmoment dominerar vår vardag. Att fira sina mål med akrobatkonster är riskabelt. Risken med alltför yviga känslouttryck borde uppmärksammas i skadeförebyggande program hävdar turkiska läkare som kartlagt skador på professionella fotbollsspelare under flera års tid i en studie. Tränarna borde lära ut bättre självkontroll till sina fotbollsspelare. Vanligaste skadan vid målorgierna uppstod när de glider på mage såsom som Anja Pärssons segergest. Ett annat skadetillfälle är när spelare slängt sig på varandra i en hög. Dessa bekymmer finns inte på Grönland som är glest befolkat. Grönländarna är nyckel till förståelsen för hur människan anpassar sig till sin livsstil. Grönlandarna förbränner fett mycket effektivare än andra Européer. Syre, fett och protein förvandlas effektivt till energi i mitokondrierna både i armar och ben. Övriga västerlänningar har tappat bort denna förmåga under sitt bekväma liv där armarna inte används i det dagliga arbetet utan bara dinglar som tomma snören på överkroppen. Ingefära är bra mot illamående och även motsatsen till ungefära. Så för att må bättre så måste vi röra hela kroppen hela tiden.

 

IVH tar en match i taget. Carlos latinska coachning utstrålar säkerhet och pondus för tillfället. Han genomsyrar en korsning av Harry Potter och Gunvald Larsson, det ger gossarna mod i barm. Laget spelar idag en seriefinal att förgylla sportlovet för bygdens ungdomar. Det är dags att återuppta det normala idrottslivet efter Turin. Tur in har även damlaget. Om man hyllar sin goda tur som Olak så skulle det kunna uttryckas typ ”O tur store tur, vilken tur att tur inte bara är tur”. En metodisk handbollstränare har en uppsättning av spelare som till antalet är samma antal spelare i matchen som året har månader. Precis på samma sätt kan man också klassificera spelarna. Januari börjar året, februari kommer näst, mars, april har knopp i håret, maj och juni blommar mest. Juli, augusti och september sköna, härliga framstå, men oktober och november och december äro grå. Försvaret är vintermånaderna, kanterna är våren och övriga kan ni placera efter behag! Så nu gäller det att vi har knopp i håret och många sköna till kamp idag.

 

P.P