………eller huvudvärk. Nej! ”Drömmar är oftast det skönaste som finns i livet och den som inte kan drömma och vars själ inte drömmer sig bort i fjärran, kan han inte heller bli något stort.” Detta har Gustav Streseman, som var tysk politiker efter första världskriget skrivit. Och drömmar måste vi alla ha, eller åtminstone visioner. De är till att upplevas och levas ut! Damkronorna är inte längre drömmare. ”Har man så mycket dröm som vi har i oss, så går det att vinna.” Dessa omhuldade och omfångsrika jäntor är i OS-final i ishockey. Låt hjärtat va med och det mesta är vunnet! En annan drömmande kvinna är Anja Pärsson. Kraftpaketet från Tärnaby säger surt ”jag har rätt att ha mina drömmar”. Att det bara är guld som räknas visar hon med tydlighet med att knäcka sin stav efter att erövrat en neslig bronsmedalj. Att drömmar kan förverkligas visade även två outsiders som Tillberga och Örebros bandygäng, båda tog mot alla odds steget upp i bandyeliten. Imponerande gjort! Drömmen om avancemang lever ännu för IVH:s handbollare. Gossarna visar för tillfället en stabilitet och har fortfarande en nolla i förlustkolumnen. Flickornas herdes (Olak) finaldröm lever också! Helt klart måste dock båda våra lag fylla hjärnkontorens samtliga utrymmen med ljusa drömbilder, annars är det omöjligt. Men givetvis krävs det en hel del hjälp av stolparna för att detta drömscenario skall kunna realiseras. Men bollen är rund även med klister på ytan.
”Kvinnans list övergår mannens förstånd.” Jesus Syraks vishet 25:19 är källan för detta citat. Jesus Syrak, som levde på 100-talet f Kr, hade en gammaldags uppfattning om kvinnor. Han var övertygad om att kvinnan var en listig varelse som det fanns all anledning att se upp med. Han hade en föraning om att det skulle komma en och annan Mona Sahlin med tiden. ”Jag blev av med mitt nikotinberoende efter 35 år på nio månader. Då kan baske mej Sverige bli av med sitt oljeberoende på 15 år. Det går!” Säger Mona. Skogstokiga åsikter sprider sig inte fullt lika lättvindigt såsom fågelinfluensan. Om vi ska lita på våra mediala rapportörer så sprids denna åkomma fågelvägen och enda sättet till att skydda oss till fullo är att förvara alla fåglar inomhus. En tanke i tiden är att förbjuda Walt Disneys film ”Lilla Kycklingen”. Denna högriskfilm kan framkalla fågelinfluensa enligt hysteriska journalister. Damhockey har en släng av fågelinfluenser över sig. Spelar som höns, enligt min uppfattning. Men töserna kämpar i sitt anletes svett och visar attityd, moral och inställning som gör att sporten får alla att göra en pudel och omvärdera sina åsikter om tjejer och hockey. Trots att sporten inte har en endaste tackling i sitt register, alltså klart mindre fysisk än curling. Curlingen har inte längre bara givit sopande föräldrar ett ansikte i form av rollen som curlingförälder. Nu finns även curlande ögon som Pejas bakom kvasten. Vi kommer snart att överösas med nya ögonlinser som ser ut som curlande stenar.
Urkorkat och urfånigt är beteendet i svensk sportjournalistik. Tidningen Expressen smygfotograferade Svennis (Europas headcoach) på en restaurang i Stockholm med en kamera gömd i ett cigarettpaket. ”Jag vet inte längre vilka som är värst, pressen i England eller i Sverige.” Säger Svennis en aning avmätt. Anrell är superstjärnan i hård konkurrens av flera aktörer i kvällspressen, som numera är en morgonpress som kan införskaffas långt före frukost! Framgången har många fäder men misslyckandet är föräldralöst. ”Utan elaka tränare blir det inga framgångar. Det har jag sett i nästan alla sporter jag följt. Lata idrottare och snälla tränare ger inga segrar.” Skriver Anrell i sin krönika. Tyvärr gäller inte detta journalistiken. Om kraven från chefredaktörer vore i närheten av de som Wolfgang Pichler, skidskyttarnas tyske coach eller Inge Bråten, skidlöparnas norske coach ställer på sin personal så skulle många av dagens skribenter inte komma nära ett tangentbord. Expressen har lyckats med konststycket att finna en psykolog vid namn Björn Lagerbäck som bestämt hävdar föjande: ”Jag är övertygad om att de flesta norrmännen idag ångrar unionsupplösningen 1905 och förmodligen kommer att knäckas som nation efter att Sverige vunnit olympiska guld i traditionellt starka norska grenar.” Det finns ofta en anledning till ett yrkesval! Psykologen i detta fall har säkert hittat ett och annat korn hos sig själv under sin utbildning! ”Man skulle nog kunna bli botad från sina fel om inte trivdes med dem.” Orden är hämtade från drottning Kristina skulle kunna förklara verkligheten även för många journalister. En annan hjälp på vägen skulle Anna Hirdmans ord kunna bli för de oantastliga. ”Åsikter är som spikar. Lätta att slå i, svårare att dra ur.”
”Quel che non ammazza, ingrassa”. Betyder “det som inte dödar dig gör dig stark”. En Europeisk lunchtimme har minskat från 36 minuter år 2000, till 27 minuter 2004. Det gäller att tugga fort, fortare, fortast på lunchen. Om du dessutom känner dig hjärtklen (vilket majoriteten av populationen i västvärlden råkar göra under sin levnadsbana), då ska du äta rotmos eller potatismos. Sakkunskapen som har analyserat den svenska husmanskosten har funnit hjärtvänliga komponenter av rotmos. Det finns en klar poäng med denna lättuggade kost, du hinner gott och väl konsumera denna måltid på idealtid. Du blir kanske inte så stark och testosteronstinn som moderna sprintskidlöpare och hockeyspelare av denna kost men klart sundare. ”Ungefär vid tretton års ålder började jag förstå att jag skulle lyckas bättre med något fysiskt snarare än mentalt.” Självinsikt är precis vad guvernören Arnold Schwarzenegger visar med detta citat. Vad svenska sprintskidlöparna åt till frukost som kunde hoppa fram på sina skidor som kängurus skall man kanske försöka finna receptet på. Helt klart förefaller det ge mera power än rotmosdieten på våra servicehus. Björn Linds kommentar till Per Elofsson i direktsänd teve på frågan hur det känns att vinna OS-guld var av en ren Big Brotherteveklass. ”Ungefär lika skönt som när man första gången fick ligga med en tjej.” Människan har överlevt tack vare samarbete, kommunikation och gemensam förståelse. Att Lind har sina företrädare inom idrottsrörelsen är tydligt. En bekant och välbekant gentleman som hastigt närmar sig de sextio och hängivet stoppar strumpor och sköter de unga bollspelarnas utrustning brukar säga att en seger för laget i hans hjärta ”känns som en lyckad kärleksakt”.
OS i Turin har blivit en stor succé för Sverige. Vädret har varit gynnsamt och typiskt Svenskt, med snö, regn och vindar som omöjliggjort det för andra att klara vallning och tävlande. Det har varit som i korgboll, ring in för de blågula. Eller snarare träffat på insidan av de olympiska ringarna i formtoppning och prestationer, och i stort sett inte råkat ut för någon underprestation och ring ut. Att man hänger med i skidspåret igen får helt tillskrivas Inge Bråten. Denne skidåkningens Thor Heyerdahl har lyckats med att få ordning på det bråte som svensk skidsport var. Trollat med hopplöst tungfotade, tungsinta svenska skidåkare och fått dom att röra sig precis som Heyerdahl lyckades med stenstatyerna på Påskön. Risken med detta medaljregn är att Sverige hamnar i en missvisande framgångsspiral och får en övertro på sina idrottares kapacitet. Precis som Nietzsche jämförde en människa som förätit sig på kultur med en orm som slukat en hare och blir liggande och dåsar i solen, fullständigt oförmögen att röra sig. Men även för detta tillstånd finns det alltid ett hopp. Forskningen kan vara vägledande. Forskare på KI har nu avslöjat en del av hemligheten bakom salamanderns förmåga till så kallad regeneration, alltså att ersätta förlorade lemmar med nya. En kapad arm kan växa ut och bli som ny igen. I framtiden kommer det att vara möjligt. Denna egenskap har även Inge Bråten på skidnationer i förskingring. Hans motsvarighet i Norge heter Inge Glid och i Finland Antti Glid.
”Det är aldrig för sent att ha en lycklig barndom.” Claudia Black heter en socialarbetare som givit ut en samling budskap med tröst och uppmuntran för dem som genomgått en olycklig barndom. Oavsett hur barndomen var så finns det profiler som upplever en ny barndom regelbundet. En av dom är i schlagerbranschen. ”Man blir kåt av semlor. Det är något med grädden.” Semmelälskande Bert Karlsson ger råd inför årets fettisdag. Mitt i denna dag hittar vi ett is. Is är nu inte bara is. Is är grundplattan till en olympiad. Isen finns överallt i ett OS och i botten på alla muggar på hamburgerrestaurangen, som finns överallt. Is botar, lindrar och släcker törst. Vi får alla den istid vi förtjänar, tänk på det när fanatiska sportreportrar räknar sekunder som puckskyfflare befinner på isen. Åk och njut själv på egna ben så blir det en fullkomlig istid!
P.P