……..sätts på stora prov när vi skall rekapitulera oförglömliga insatser i idrottens historia. Det som göms i snö brukar komma fram i tö. OS är ett töväder för våra mentala byrålådor, fyllda av minnesrika ögonblick. Den röda tråden i minnen är givetvis segrarna och de smärtsammaste förlusterna. Händelseförlopp förskönas och förstärks i våra minnesbilder. En snorig skidåkare med en toppluva på sned får en estetiskt tilltalande bild av en knappt synbart spindelväv som undan för undan blir till en kamp där människans fingrar envetet och tålmodigt med hjälp av en pincett försöker placera de stora bokstäverna av röd tråd i spindelnätet som spindeln sedan med åtminstone lika stort tålamod försöker avlägsna ur sitt nät. Rubrikerna skymtar fram i en skarp neon såsom de oftast blir belysta på löpsedlar för kvällspressen. ”Ett sådant glöd, ett gudabenådat engagemang.” Vinnarna hyllas och respekteras av pressen såsom hetärerna i antikens Aten. De som var specialister inte bara på könsnjutning utan också på flöjtspel, dans och konversation. De kunde också till skillnad mot dagens artister kontrollera sin förmögenhet själva. Inga agenter och mellanhänder skulle dela vinsten. Den mest hyllade svensken i Turin kommer dock Zlatan att vara även efter att alla medaljer i vinterspelen fördelats. Med sitt numera klassiska illmariga leende konstaterade även han att språket är det överlägset bästa kommunikationsmedlet människor emellan redan när han kom till Ajax från Rosengård. ”Jag ska lära mig språket direkt. Det är viktigt att kunna snacka med grabbarna.”

 

Och språket är ett mischmasch från ordbehandlarna som refererar tävlingarna till oss från OS.

Huvudet på skaft har i alla fall en och annan förutom Zlatan. Det är en fröjd att lyssna till radiosportens kulturreporter Gunnar Bohlins poetiska tolkningar av prestationerna. ”Det ser sött ut när de tar tag i varandras stavar.” Detta är ett exempel av Bohlins skarpa iakttagelser i skidspåren. Sådana delikatesser i tolkning av spårämnen kan komma att beskattas omgående med en ny punktskatt – mums!  Mera mums kommer från den brasilianske störtloppsåkaren Nikolai Hentsch, som ödmjukt förklarar att i hans hemland är sport liktydigt med fotboll. ”Jag får en massa uppmärksamhet, tidningarna tycker att jag är lustig.”

 

En kvinna gör ingen sommar. Så skulle man kunna uttrycka sig om den legendariske Torsten Tegnérs klassiska rapport från första vinter-OS i Chamonix 1924. Han charmades på sitt sätt av den blott elvaåriga isprinsessan Sonja Henie från Norge. ”Blossande frisk och fin är den lilla, som en julgris i ansiktet, bara äpplet fattas.” Men när kvinnorna är två, eller flera finns det skäl att tala om väderomslag. Många nationer har fått kvinnliga presidenter senaste tiden. C Rice sprider ljus över hela jordklotet. Olympiska elden tändes av en kvinna, Stefania Belmondo. Damhockeyn med all sin grabbighet får en omfattande bevakning och analyseras av hockeyexperter. 77 kilo Anja Pärsson är Sveriges bästa bidrag i Turin. Pelargon-Anrell skriver följande om OS-invigningen: ”Anja dansade, flirtade och var flashigast av alla.” Vad spelar det då för roll att detta kraftpaket befinner sig en bit ifrån kvinnornas egen favoritkropp. Kvinnor vill nämligen ha en kropp som Jennifer Garner, Catherine Zeta-Jones ögon, Charlieze Therons näsa, Sarah Jessica Parkers hår. Munnen skall vara såsom Scarlett Johansson och hakan till Uma Thurman finns med på önskelistan. Sammanställningen är gjord av plastikkirurgen Richard Flemming från kvinnornas egna önskemål. Angelica Jolie är utkonkurrerad från dagens heta lista! ”Qualsiasi scarafaggio é bello per sua mamma.”  Detta italienska ordspråk lär betyda “varje rugguggla är vacker för sin mamma”.

 

Orkidéer är kanske mera lättskötta skönheter än kvinnorna på trendlistan. Sköldbark från tall i sockerbitsstora bitar passar alla arter lika bra. Vattna en gång i veckan, om det är mycket varmt två gånger, både vinter och sommar. Byt ut tallbarken med 3-5 års mellanrum. Det är dock viktigt att substratet är genomsläppligt och att det inte förmultnar. Bevattning och gödning, val av krukor, ljusförhållanden, skadedjur och andra eventuella åkommor är förstås av vikt och förefaller vara till stor del gemensamma med kvinnornas livssituation. Många är omgivna av krukor. Pelargonkrukans främsta företrädare på sportsidorna är Lasse Anrell. Denne smått rabiate nationalist har en märklig förmåga att vara onyanserad i sina euforiska krönikor. Att allt som oftast idka onödig pajkastning mot betydligt mera framgångsrika vinternationer i Skandinavien är god gödning för hans krukor. Förmodligen har Lasse och hans patetiska kollegor en viss påverkan även på de aktiva idrottarna. Sara Kjellin som överträffade sig själv och blev fyra i puckelpisten är en många som symboliserar detta förhållningssätt av medial påverkan. ”Det är så himla typiskt svenskt.” Sa den tårögda puckelpiståkerskan. In faktum så har Norge redan lyckats få sju medaljer och fyra fjärdeplatser när Sverige gnäller över sin hitintills bästa placering i OS! Sportchefen i SOK, Glenn Öst, med rötterna i pingpongen hävdar bestämt att ”Sara Kjellin fick felaktiga domarpoäng”. Var skall det sluta om vi börjar som dåliga förlorare?

 

”Många drömmer om ett evigt liv, fast de inte vet vad ska ta sig till en regnig söndag eftermiddag.”  Det är ett aktuellt citat i tiden av Susan Ertz. I Kina är det nu hundens år, enligt den lokala tideräkningen. I Europa spås det bli flodhästens år, åtminstone på aktiemarknaden. Det är en brittisk aktiemäklare som tror att börserna varken kommer att gå upp eller ned. Då blir det en ”hippo market” vilket ska symbolisera flodhästens trögrörlighet. Mera i börsen, större engagemang på börsen än i terrängen och förbrännande sina överflödskalorier! Detta är sannolikt faktorer och orsak till den dagens rapporter om att männen blivit allt fetare och i sämre kondition. Golf, poker och gym ger ingen nämnvärd höjning av syreupptagningsförmågan. Konditionstal som är ett mått på syreupptagsningsförmågan är helt klart mycket avhänget av individens vikt. Ett kilo i viktökning anses göra en minut på en mils löpning för en löpare. Med denna enkla matematik det blir lika stora kast i detta med att använda konditionstalet som referens på kondisen. Att kvinnor får testvärden som är oförändrade sedan tio år tillbaka är inte ett dugg märkligt för mig. Referensskalorna vid konditionstester på kvinnor har alltid varit glädjemätare, skruvade en aning i positiv riktning. Att ge populationen råd om att starta snöbollskrig eller bygga fästningar med sina barn är kanske en aning banalt för att förbättra populationens fysiska status. Det gäller helt enkelt att återerövra sin kropp. Detta är inte på något sätt något nytt under solen. Torsten Tegnér såg oroväckande trend redan på 1920-talet. ”Är det den alltför tidigt startade dystra jazzvanan och därtill hör som stoppat vår ungdoms lust för glada idrottslekar.”  Varje generation har sin moralpanik. Förmodligen är tevedansare som Peter Eng, numera folkhjälte under artistnamnet Peppe Eng, med åtta timmars dansträning i veckan en form av nationell toppidrottsman. Moderna gentekniken kan säkert hjälpa människan över tröskeln och hitta tillbaka till skogen och motionsspåren igen. Om vi kan överföra den gen som gör att människor omedvetet imiterar varandra när de gäspar, då har vi tagit ett stort steg i en annan kompassriktning.

 

Nästan alla böcker i världen beskriver människans oförmåga att styra sitt eget öde. Lyckans hemlighet ligger i att uppmärksamma allt det underbara i världen och ändå aldrig glömma sitt ursprung. Det är grundbulten till trygghet, både för nomader och bofasta. Svennis (Sven- Göran Eriksson) är ett globalt fenomen, och bara med logikens hjälp kan man inte förklara det intryck han gör på människor. Han befinner sig på avgrundsdjup nivåskillnad från teve fyras superego Patrik Ekwall som fått publicitet bland sina kvällstidningsgelikar med sin bloggsensation ”Svennis är bara en kåt värmlänning”. Öken har varit hav och bloggande journalister är ett gott exempel på att orden förefaller bli så illa hanterade att de blir som fruset vatten, en slags mental istid. Det finns inte någon som helst likhet med kloka tankar som barn ofta kan komma på helt spontant. Tine sju år har en teori om varför kära personer håller varandra i handen. ”Folk som förälskade håller varandra i händerna så att ringarna inte ramlar av. För dom kostar mycket pengar.”  Håller varandra i handen gör även många olika kårer, yrkesgrupper, försvarar beteende som inte borde försvaras. Det visar sig att de som begår misstag ofta har utmärkt sig med ett att uppvisa ett oprofessionellt beteende redan under sin utbildning. Samvetet är normalt en inbyggd varningssignal som ger sig till känna för att hindra och förmana oss när vi är på väg att göra orätt. Samvetet är ett sätt att skydda mänskligheten från självdestruktion. Kan det vara förfettningen av hjärnceller som blockerar dessa naturliga varningssignaler hos valda delar av  nutidsmänniskan?

 

Grundsoundet finns där tidigt i livet, eller som Johnny Cash säger till sin blivande fru June Carter på frågan om hur han får till sin karakteristiska röst. Den som är stadig som ett lok, vass som ett rakblad. ”Det bara kommer, det är enkelt.” Svarade Cash! Precis så är det med våra idrottshjältar, poeter och andra skapande människor. Vissa har det!

 

Handbollarna studsar vår väg för tillfället. Segerhuvan sitter som gjuten på våra små blå. Målvakterna är nyckeln till framgången. Herdestunderna avlöser varandra, ledare och publik njuter ikapp med vintersolen av angenäma poängkap. Våra lag är obesegrade med de nya stoppade stolarna i Västeråshallen. ”Det viktigaste för en operasångare är att ha bra skor.”  Dessa kloka ord är från primadonnan Birgit Nilsson. För handbollsspelare så förefaller det bästa sättet att ha bra på fötterna att publiken sitter bra och trivs. Sitt fint och njut av allsköns sport ytterligare en vecka. Gör livet lättare med att röra om dina egna celler, enkelt och ofta!

 

P.P