……….kan vara en variant av de många klatschiga rubriker som vi får leva med under de närmaste veckorna. OS är en viktig angelägenhet, nationalismen frodas i varje by på Tellus. Det är bara medaljer och framgång som räknas när massmedia gör glädjekalkyler och bokslut. Ishockeyn är givetvis viktigast för Sverige, denna idrott som utövas i ett fåtal länder med god ekonomi och vällevnadssyndrom. Anja Pärsson kan dock egenmäktigt ta flera medaljer och poäng än den övriga truppen tillsammans, inklusive hela Foppalaget, det säger en del om våra möjligheter. Publikmässigt i ett OS är konståkningen alltid nummer ett. Intresset för detta är gigantiskt, med all rätt. Aktiva som tränar sex till åtta timmar dagligen, presterar mera avancerad underhållning än de som bökar med handskar i trynet på varandra en timme.

 

Det svenska spårämnet och hoppet på längden Mathias Fredriksson började som så många andra sin karriär med en outbildad tränare i form av föräldern, Rune. Standardsvaret till gossen på frågan vad han skulle träna på just denna aktuella dag var; “Kör någonting så att du blir trött”. Detta har ju räckt till en seger i världscupen, visserligen med en aning kantig teknik. En gång andades vi med öronen. Svenska forskare har gjort denna intressanta upptäckt som ett bifynd. Det är säkerligen en effekt vi kan se kvarstår hos vissa skidlöpare och andra konditionsutövare. Fri fart utan öronlappar gäller i spåren för att inte bli tät i näsan. Mössan håller samman huvudets ben på ett behagligt sätt och ger hjärnvätskan, liqvor, en möjlighet till ett flöde som ger en extra sprutt och energikick, en fullständigt naturlig form av doping. Klart mätbar i bland annat NASA:s avancerade laboratorier.

 

Jag tror att det är mycket lättare att ingjuta all vishet i en boll än en puck! Bandyns chans att komma med i OS-programmet ligger i att övertyga IOK om detta faktum. Tidningarna är trots allt de som bestämmer vad vi skall titta på och beundra från tävlingarna i Turin. De presenterar som regel alla resultat dagen innan start och sedan är det enbart att pricka av, så att allt blev precis såsom förväntat. Ska vi komma ihåg viktiga personer så måste varje generation skriva om dem. Därför får vi dagligen till livs en upprepning av allt som hänt det senaste seklet. Ett obehandlat äpple åldras naturligt. Det gör även rena och odopade idrottare. Det kommer att visas upp många sådana legendarer bland soffor och andra tyckare i diverse studiomiljöer under OS. Tidigare kategorier av framstående idrottsmän hade andra drivkrafter än dagens starka drifter och superunderkläder. “Ingen har valt sitt öde. Därför kräver ödet att vi alltid skall vara redo.”  Detta är ett Arabiskt ordspråk som en hyllning till dessa forna mästare i spår och backar.

 

Trosfrågorna är alltid aktuella i media. Antingen vad som sker när de är av eller på. Att David Beckham handlar underkläder för 14 000 kronor i månaden istället för att tvätta dessa plagg av modell Calvin Klein är stort och viktigt. Vissa grupper har det lättare än andra med sina beundrare. Arne Anka ar en påhittad demon, men precis som Homer Simpson med familj en ledstjärna for många ungdomar. “Som poet får man ju ända inga häftiga groupies, bara rödvinsdrickande kultursubbor i klimakteriet. Varför blev man inte rockstjärna?” Anktankarna borde givetvis även omfattat kategorierna fotbolls- eller ishockeystjärna., oddsen att få  beundrare i flera åldersgrupper och blandade kön hade förbättrats åtskilligt med detta.

 

Handbollen borde vara med i både sommar- och vinterolympiaderna, tycker jag. Det är ju en året runt sport idag som så många andra bollsporter. Sporten har företrädare, stora män med ett behagligt utseende där varje fiber i hans ansikte utstrålar en sällsam blandning av godhet, viljestyrka och kamratanda. Ofta placeras dessa jättar som mittsexa i grunduppställningen. Priser som bäste kamrat behöver inte sporten dela ut eftersom alla är det. Desto roligare att svensk fotbolls bad boy, Zlatan, anses vara motsatsen i Italien. Men eftersom svenska sportjournalister vet mest och bäst så kommer denna utnämning säkert drivas till någon form av krav på Italien att ändra sig till rådande normer i Sverige. Givetvis blir detta en fråga för utrikesministern att försöka få en förändring snarast så att vår journalistkår inte känner sig missförstådd av sin läsekrets. Dan Lolax har omedvetet satt en etikett på dagens kvällstidningar när han förklarade skitsnackets anatomi i Magasin Brun. "Skitsnack är ett språkligt krumbuktande som vi gör oss skyldiga till när vi uttalar oss om saker som vi inte vet ett dugg om."

 

Den Olympiska elden är centralpunkten som lekarna kretsar kring med ringarna som symbol för gemenskap mellan olika kulturer och olikheter. Annars har lek med eld och tändstickor traditionellt setts som något som barn och framför att pojkar ägnar sig åt. Nu visar forskning från Lunds universitet att tonårstjejer och unga kvinnor leker med eld i mycket högre grad än deras manliga jämnåriga gör. Kan säkert förklara fenomenet att det finns ett antal unga kvinnor som bloggar i Expressens kolumner. Leka med elden är synnerligen aktuellt i massmedia idag, där ansvarig utgivare oftast är män. Jyllands-Postens chef heter Juste, ja just det! Carsten Justes har missat en inte så viktig detalj i sin avvägning att publicera bilder som sätter många människor i brand. Om en urmakare gjorde en sådan miss i sitt arbete skulle tiden stå stilla. En rättighet att publicera innebär inte att man måste utnyttja den. Yttrandefriheten gynnas inte av medvetna kränkningar. "Det är inte vad människan stoppar in i munnen som är av ondo. Det onda är istället vad som kommer ur den." Citatet är från boken Alkemisten av Paolo Coelho borde finnas på varje tidningsredaktion. Glädjande nog så har gratistidningen Metro passerat Aftonbladet som Sveriges mest lästa tidning. Denna gratistidning har mindre antal stora bilder och rubriker som tabloidsensationerna, men faktiskt mera nyheter av informativ karaktär.

 

Sportbladet Aftonbladet och Expressen tävlar om att vara bäst på sport. Men, men de är enbart populistiska. DN sporten har faktiskt även handbollsresultat från lägre divisionerna än landslagsnivå på sin nätupplaga, man kan hitta sitt lags resultat, till och med Ludvika damlag förekommer på denna sajt och resultatbörs.

 

 Man skall aldrig bedöma ett halvgjort arbete. Det är kanske så vi betrakta årets IVH-lag. Gosskören har hittat en stabilitet och vinner även när spelet går i baklås. Flickorna har potential och kapacitet, om coachningen lyckas och de hetaste aktörerna för dagen finns på rätt plats vid rätt tillfälle så kan laget gå lika långt som utebandylandslaget. Men en damtränare är som en fåraherde. En slags mystisk energi förenar hans liv med spelarna. De är så vana vid honom att de kan hans dygnsrytm. Det kan också bli tvärtom. En tränare lär sig mer av sina spelare än från böcker och utbildningar. Precis som en fåraherde lär mer av fåren än av alla böckerna i världen.

Eller som ha sa en gång George B Shaw. ”Män upptäcker ofta saker som kvinnor känt till länge.”  Damhandbollen i Sverige har inte större konkurrenssituation än utebandyn i världen. Det är snudd på att gynnsamhetsprincipen räcker för finalspel. Oftast brukar denna princip uppmärksammas vid typ kortspel och lotterier. Om du till exempel skulle gå och spela kort första gången skulle du med största säkerhet vinna. Nybörjartur? Livet vill helt enkelt locka dig till att spela igen och där är drivkraften i poker och andra spel som lurar skjortan av majoriteten.

 

Fjärilar för tur med sig. Därför är det nyttigt att ha fjärilar i magen inför tävling och match. Min spekulation och förhoppning inför OS i Turin blir att jag hoppas att de bästa idrottsmännen i varje tävlingsgren får kröna sin karriär med ett OS-guld. Det är precis som att ge Tony Rickardsson Jerringpriset, rättvist och välförtjänt. För det finns bara ett sätt att lära sig på. Genom handling! De som normalt vinner alla världscuptävlingar kan denna läxa. Människan har såsom vinden obegränsade möjligheter. Så till er alla som skall kämpa om medaljer i OS eller spela en seriematch i lägsta serien eller göra ett diagnostiskt prov i skolan blir mitt budskap. "När du vill någonting verkar hela universum för att du ska kunna uppnå det."

 

P.P