…….som skulle passa bäst för äpplet som hade två mörka fläckar i skalet, och visade sig vara genomruttet. Lika svårt är det att finna rätt ord för ett yrkes status. På listan över olika yrkens status kommer fastighetsmäklaren före fåraherden. Herden är rankad allra sist. Det som var drömjobbet för bara några tusen år sedan. Det kan vara en detalj att komma ihåg idag när alla ungdomar vill bli berömda. Man bestämmer sig först att bli berömd, sedan får det komma i andra hand hur man skall uppnå det. Det är nästan irrelevant om man förtjänar den berömmelse man får. I värsta fall håller man till godo med att vara en skitstövel i verklighetsteve. ”Pengar ger inte lycka men en bättre nattsömn.” Skriver författaren Anne Holt. 20 000 ungdomar som är ivriga på att bli berömda över en berusande natt har sökt till årets upplaga av Big Brother. Det innebär att det är säkert svårare att komma in till tävlingen om att bli ett superpucko än att klara inträdet till begärliga utbildningar på högskola. Bonos bevingade ord kan vara en vägledning för detta fenomen. ”Jag skulle inte vilja bli president. Jag vill inte flytta in i ett mindre hus.” Tjänar man många miljoner så blir man mera ödmjuk och mindre kåt på berömmelse som Per Gessle. ”Det är ett väldigt tråkigt skäl att flytta från sitt hemland bara för stålar. Man kan ju inte mer än äta sig mätt i alla fall.” Framgång som mest kommit mera av yttre än inre kvalitet kan vara svårhanterad och ge ett gigantiskt självförtroende såsom före detta tennisässet Anna Kournikovas. ”Jag är som menyn på en exklusiv restaurang, du kan titta på mig men du har inte råd med mig.”

 

Coach ar ett yrke som man lever farligt i varje sekund. Ett stolpskott, och karriaren ar i ett stand by lage. Eller som FBK:s avpolleterade Leif Stromberg sagt. "Man sover med ett oppet oga hela tiden". Detta stolta, enligt min uppfattning varldens enda underverk som ishockeylag har inget val. Tjugo spelare med alldeles for bra betalt i relation till prestation denna sasong kostar mera att skicka just nu an ledare som inte lyckats motivera dessa lata superstars att arbeta med ratt insatser. Det finns ingen anledning att tappa poang mot mediokra lag som Modo, Timra och Lulea! Desto roligare ar det att den betydligt viktigare idrotten for jordklotet, handbollen har en medvind just nu. IVH krossar sina lag i serien med minst ett mal varje match. Sverige visar klass i kvalspelet med nya unga, hungriga spelare. Otroligt nog sa har vi fostrat ett par av dessa i Irsta. Beutler i kassen och Janne Lennartsson pa kanten ar inte bara skickliga. De ar ocksa en produkt av det som varit Irstas styrka under storhetstiden. Kant- och malvaktsspelet. Det ar en bit kvar till denna standard idag, men med idogt arbete ar intet osannolikt. Det finns ingen stans att gena. "In i skiten Burken". Detta klassiska idrottscitat var Lennart Bergelins dagliga ord till Bjorn Borg, en slagbar konstellation i vilja och ambiotioner. Alla drommar kan realiseras om man arbetar tillrackligt hart och medvetet bade som spelare och ledare. Detta har visat sig i ett otal skepnader under historiens vingslag. Det galler att ta vara pa varje sekund i sin traning och njuta av detta. Titta bara de som ar bast i installning till traning och tavling som forebilder. Vi har alla ett antal i vart blickomfang. Lokalt och givetvis globalt. Dagligen kan IVH:are betrakta Mois bland gossarna, och Enstrom och keepers bland flickorna.

 

Jag ringer i larmklockan mot växande oförsonlighet och oförmåga att lyssna på andras argument. Jag vill se en någon slags bred rörelse som bryter vanmakten och genererar en kursändring. Nutidens trender är uppe i det blå, utom räckhåll till och med för fåglarna. Jag letar febrilt efter sanningen såsom en råtta letar efter vatten. Inte för att bli hänförd av den, utan för att hämta näring. Lyckan är med den som har ett mål. Och en sådan är Tony Rickardsson. ”Ruggigt” sa Ankan som en kommentar hämtat direkt ur vassen. Den intellektuella inkontinensen som gav Kajsa Bergkvist bragdguldet fick en knäpp på näsan när folket röstade, och idrottsakademin valde årets främsta inom olika kategorier. Det var omöjligt att ta miste på den orkanartade emotionella inkontinens som valet av Tony gav bland festdeltagarna. Inte ett öga var torrt när den mest välförtjänte fick priset som årets idrottsman. Legenden Ingemar Stenmark stod och busvisslade som en överförtjust buspojke. Gunde Svan kramade Tony med en glädje som om han vunnit alla lådorna i Bingolotto på en gång. Dessa gubbar visar sig i en sådan emotionell stund vara precis såsom vanliga jordgubbar, riktigt goa gubbar. Och inte en stol var torr efter Robert Gustavssons imitationshyllning av skrattovationernas ofrivilliga inkontinenta skvättande. Vid ett tillfälle som detta, när det är så svårt att vara måttlig i lovsången så skulle en annan karaktärsstil vara en fördel. Typ Gertude Steins citat. ”Jag önskar jag vore en snåljåp; att vara en snåljåp måste vara så engagerande.”

 

Det finns en plats där allt blir tyst och lugnt. Det är framför motståndarlagets målvakt när några av våra lokala lag är i farten. ”Den glider in”, klassikermålet är målet. ”Det är ingen som vill köra in näsan när det brinner, ingen som vågade offra en tand eller två. Det blev bara spel runt, runt hela tiden.” Så uttryckte en grubblande Per Bäckman sig efter en ännu målfattig match av årets spelskickliga VIK Hockeygäng. Människans luktsinne bara klarar av en substantiell retning i taget. Man måste ha näsa för mål. Nyenkelheten är som bortblåst och flimmerhåren i näsan fladdrar förtvivlat efter doften av ett mål. Det måste till någon som kan få upp gräs ur frysen mark om han vill. Här har coachningen sin viktigaste roll. ”Det är löjligt att klaga på en Jaguars köregenskaper om problemet i själva verket är Jaguarens chaufför är oförmögen att sitta bakom ratten. Det är chaufförens köregenskaper som är problemet, inte Jaguaren.” Citatet är av Jostein Garder och från boken Panina Manina.

 

Nya sjukdomar, skador och rön om botlindring kommer hela tiden fram i den ökade media konkurrensen. Märkliga nyheter och nygamla sanningar får näring i skrifter där varje sats måste födas ur det föregående, ur pennspetsen eller mellanslagstangenten. Allt väsentligt och även allt oväsentligt. Viktigheter såsom bikinilinjer, offsidelinjer och pelargoner. Så hjälper du din hund att kissa. Plåtaktig hy som inte andas, brustna blodkärl på halsen, anses vara resultatet av långvarigt bruk av alkohol.  Motverka ögats åldrande med hjälp av blåbär. Blåbärskost gör att ögat får mera syre och näring, alltså en joggingeffekt för ögat. Den allra djupaste formen av tänkande är att skjuta tänkandet åt sidan, vilket praktiseras till exempel inom yogan där man ingående kartlagt olika nivåer av kunskap. Det sägs att ett asketiskt liv är bra för kreativiteten. Fysisk aktivitet och östrogen verkar skydda mot hjärt- och kärlsjukdom på liknande sätt. Forskning visar att det finns en stark koppling mellan fysisk aktivitet och mängden östrogenreceptorer i muskulaturen. Det kan till och med vara så att fysisk aktivitet aktiverar östrogenreceptorer utan närvaro av östrogen. Ät två koppar frukt om dagen och två och en halv kopp grönsaker. Det nya måttet kopp i stället för antalet gånger, innebär en ökning av mängden frukt och grönsaker. Detsamma gäller rekommendationen om att röra på sig. Nu behöver vi 60-90 minuter rörlig aktivitet i varierande grad varje dag, antingen för att minska i vikt, behålla vikt eller undvika att öka efter en viktminskning. Som en kontrast till allt som anses nyttigt och främja hälsan så kommer även klargörande om motsatsen. Ett sådant levererar Robert McNamara, tidigare amerikansk försvarsminister i en artikel i Foreign Policy. ”Med risk för att verka naiv och provocerande vill jag beskriva den nuvarande kärnvapenpolitiken som omoralisk, olaglig, militärt onödig och förbannat farlig.”

 

Långsam, eftertänksam, klarvaken läsning rekommenderas av fackfolk. ”Storleken spelar ingen roll.” Avslöjandet kommer från Ulrika Jonsson, känd svenska i England. ”Män är för fixerade vid storleken. Det räcker om de har puls”, säger Ulrika. Hon passar även på att avslöja att ”Svennis var som en roddbåt i sängen”. En studie från Suhrs Slankeskola i Danmark har visat att medelålders män som är stillasittande har större risk att drabbas av potensproblem. Däremot män som motionerar flitigt har lättare att få erektion. Detta är goda nyheter för alla sportiga. Fler och större blodkärl är några av effekterna vid upprepad uthållighetsträning. Vävnadens syretillgång och ökat blodflöde på kärlväggen aktiverar gener som styr bildningen av nya kärl. Den danska dagstidningen Urban berättar att internetförsäljningen av kondomer modell ”XL” ökar stort och att det är nästan bara svenskar som efterfrågar dem. Till skillnad från de danska och nordeuropeiska männen köper de flesta männen storleken ”kingsize” när de beställer kondomer. Antingen beror det på att de svenska männen har vissa fördelar framför andra män eller också lider de av permanent storleksvansinne. Vi säljer tusentals kondomer varje månad men jag faktiskt inte komma på någon endaste gång vi sålt storleken ”small” över sundet, berättar en av försäljarna.  Förmodligen är detta en förklaring till att jeans med hög midja säljer bättre i Stockholm än övriga Europa. Och det som är stort i Stockholm har ju benägenhet att bli stort i varje by i resten av riket. Bodies Without Organs fick Rockbjörnen som årets svenska grupp. Det bandet ger en något missvisande titel för den svenska egenuppfattningen om den egna kroppskonstitutionen.

 

Flykten från verkligheten är över för denna gång och nu återstår bara att konstatera att bollen är rund, svårfångad, svårplacerad och vid lyckliga stunder alldeles rätt på alla vis. Bästa laget vinner ofta och i långa loppet av en hel serie är det alltid de bästa som tronar överst. Kampen går vidare och vi följer våra blå hjältar i spåret mot toppen. Glöm inte att tomt huvud ger trötta fötter!

 

P.P