……… solbrillor är ett måste när våra orakel till sportjournalister förklarar banala insatser som nya underverk. Därför känns det befriande med att Jonas Karlsson som ny krönikör på SVT håller en sansad profil i haussen inför OS, och tippar ännu en guldlös tävling. Sverige har tagit sammanlagt sexton medaljer se senaste fyra vinterolympiaderna. Vi har klart större möjligheter att få se våra lokala handbolls- och bandylag i serietopp denna vår, än olympiska guldmedaljer till oprövade kort som gjort några utförsåkningar med hyggligt utfall. ”Gå från dröm till verklighet – låna hos Nordea.” Bankerna har förmodligen samma medieskolning som dagens journalister. Men de tjänar bra på räntorna när de säljer drömmar till populationen. Förmodligen handlar det om någon slags ränta när sportikonen och pelargonexperten Lasse Anrell utnämner en vämjelig hockeymatch i Jönköping, där alla slåss med alla till ”en ganska underbar match”. Vad vore livet utan Svennis, när han inte leder Beckham och uppfyller damers längtan så fyller han själv flera sidor i kvällspressen än övriga världen tillsammans. Det är stort för en enkel grabb som kommer från en trakt där fåordighet och skidskytte är stora lokala sporter.
Sverige är fantastiskt, nu har detta befästs statistiskt. Livslängden för svenska äktenskap är 10,6 år. Landets folkmängd har femdubblats under de senaste 250 åren. Under året 2004 fiskade 27 procent av befolkningen någon gång. Det finns
Bekymmer är pinnar på den stege som leder till himmelen. ”Media har en enormt stor inverkan på 80 procent av spelarna. Lirarna på 1970- och 1980-talet var hårdhudade. Idag är spelarna känsligare. Ett burop kan vara förödande för en del. På 1970-talet hade Uffe Sterner efter ett burop slagit ett slagskott rätt upp i klungan och Stig Salming hade hoppat upp på läktaren och slagit ned vederbörande.” Sagt av hockeytränaren Per Bäckman i en intervju med VLT den andra december 2005. Omgivningen har alltså helt klart en betydelse för prestationen för många idrottare och idrottstävlingar. Idrottsarenan är en plats där samspel mellan idrottare, publik och media måste hitta en nivå som forskaren Wolfgang Iser anser om en bok eller skrift. ”Läsandet är en arena där författaren och läsaren tillsammans uppför ett fantasiskådespel.” Duktighetsspiralen är en rimlig förklaringsmodell till att dagens idrottare underpresterar så ofta när vi kommer till själva tävlingsmomenten. Det är på något sätt att den lilla folkspillra som finns kvar och skall tävla i våra representationslag och individuella grenar har alla varit bäst redan från början. Har man en gång blivit duktig, finns det inga gränser för vad man är i stånd att göra för att fortsätta locka fram positiva omdömen från omvärlden. Det är en självuppfyllande spiral som aldrig behöver ta slut. Man kan vara duktig på allt och alltid. Det finns ingenting som man inte kan göra på ett duktigare sätt än andra, man kan bli duktig på att åldras, man kan bli sjuk på ett duktigt sätt och man kan till och med dö duktigt. Detta trauma att alltid prestera är en mental tegelsten för dagens idrottande ungdomar, deras föräldrar och ledare. Det var en lättare sten att bära förr, fokuseringen var mindre.
Då behövs det någon som förmår skratta ut sin samtids dumhet med samma hjärtlighet som han visar upp ett bättre, roligare och mänskligare alternativ. Varför tror man så ofta att man har lärt känna en människa först när hon visar sina sämre sidor? Nu har allting klarnat varför Homer Simpson är mannen som visar vägen för Tellus medborgare. Han har ett utseende som givit våt ängsmark ett ansikte. Homer skapar en igenkännandets gjädje hos alla, eftersom vi alla har en relation till denna trakt. Det freudianska hos honom som är så dominerande i vårt sexfixerade samhälle idag. Denne ikon har i sin sorglustiga framtoning en ödmjukhet som många skulle behöva anamma. Att generöst bjuda på sin begränsning vid vardagliga möten, som Homer vid samtal med sin dotter. ”Sen du lärde dig att ta på dig blöjorna själv så har du varit smartare än jag.” Eller som filosofen Sören Kirkegaard ” Att våga är att förlora fotfästet en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv.”
Ett annat ansikte som alla kommit i kontakt med någon gång är Mona Lisa. Nu är det fastslaget: den av Leonardo da Vinci avporträtterade Mona Lisa var 83 procent glad, nio procent äcklad, sex procent rädd och två procent arg. Detta har en dator räknat fram med hjälp av ett program skapat av forskare på Amsterdams och Illinois universitet. Datorn hade försetts med mjukvara för identifikation av känslor, rapporterar tidskriften New Scientist. Metoden förefaller vara ganska enkel. Det går ut på att undersöka nyckeldrag i ansiktet, som läpparnas böjning och rynkor kring ögonen, och genom detta mäta sex grundkänslor.
Förmodligen finns det ett relativt enkelt sätt slippa alla egendomliga teorier om att gå in i väggen, överträning och utbrändhet. Om människosläktet kunde lära sig av växtriket att följa årstidernas växlingar och låta perioder av vila följa perioder av intensiv blomning. I stället för att kräva av oss själva och varandra att vi ständigt ska vara på topp, borde vi låta naturens dynamik mellan aktivitet och vila, vara ett mönster för våra liv. Inte ta mer av naturen än man ger tillbaka. Specialtillverkade grönskimrande genmanipulerade grisar som lyser som mareld i mörkret känns inte helt nödvändigt. Men modern genforskning behöver dem i medicinska försök. Djuren ska under inga omständigheter kunna ta sig ut i den naturliga faunan hävdar de ansvariga. Frågan är bara om vi behöver en onaturlig fauna? Woody Allens tankar om Gud kan passa som ett citat till denna nutidshändelse. ”Det viktiga, tror jag, är att inte bli bitter. Om det visar sig att det finns en Gud så tror jag inte att han är ond. Men det värsta man kan säga om honom är att han om sanningen ska fram är lågpresterande,”
Polisen ska kunna begära stöd från försvaret. Försvarsberedningens krisrapport är synnerligen användbar även i lokala handbollssammanhang. Efter att sett IVH:s flickor krossa ett Polisen som saknade försvarsarbete totalt, det fanns inte ens ett embryo till denna aktivitet i laget. Irsta spelade periodvis riktigt bra och presterade många fina kombinationer med en rörlighet som förde tankarna till en myrstack. Flickorna har förstått att det är svett som är ansträngningens parfym. Eller som Sanne sex år svarade på frågan, vad är svett? ”Det är när man blir blöt under fötterna. Jag brukar bli det ibland när jag springer eller leker kurragömma. Man kan bli svettig överallt, ibland är det inte så skönt.” Ingen energi utan humor är sensmoralen av svettandet. Myror är ännu mera sammansvetsade än ett flicklag och nu är det bevisat även dessa varelser med mycket små hjärnor kan konsten att lära ut. Det har forskare vid universitetet i Bristol, England, kommit fram till efter att studerat myror av arten Temnothorax albipennis. I sitt myrlaboratorium såg forskarna hur myrorna springer från sitt bo till matställena i par. Först ilar läraren – en myra som redan vet var maten finns (mycket vanligt i även idrottslag, där ledare ofta är mycket kvicka till maten) tätt bakom följer eleven som aldrig varit vid matstället förut. När luckan mellan dem blir för stor justerar båda sin fart. Läraren fortsätter bara färden när hon känner elevens antenner mot sina bakben och sin bakkropp. Den okunniga myran hittar maten mycket snabbare än om hon letat på egen hand. Men för lärarmyran tar turen till matstället fyra gånger längre tid i sällskap med följeslagaren än om hon gått själv. Förebildernas roll kan aldrig överdrivas vare sig det gäller mål, måltider eller målande.
Fredrik Ljungberg bakdel och bakben är inte så mycket större än en myras men ett guldklipp.
Underkläder gör underverk och är idag en viktig kommersiell produkt. Sju miljoner får grabben för senaste bildsviten med benkläder. Han har en kropp försedd med en trimmad rumpa som alla kvinnor vill ha, och alla män vill va och även många män vill ha!
Idag är 25 dagar kvar till OS i Turin. Alla kommer att vara på plats på när, än en gång, århundradets fest går av stapeln ikväll, då passar fint att avrunda veckans med ord av den störste av våra författare, August Strindberg ur Fröken Julie. ”I afton äro vi ju till fest som glada mänskor, och lägga bort all rang.”
P.P