…...kan vara ett ideologiskt ställningstagande. Detta är veckans tips från vår nya regering. Våga vägra tevelicens i ditt liv. Tio procent av de nya ministrarna har inte haft råd eller lust att betala för sitt eget teveinnehav. Den efterlängtade och utlovade skattesänkningen på tusenlappen har gjort susen nu kan de unna sig denna vardagslyx. Det kanske är en tillfällighet men efter det att de nya moderaterna tog över styret så har television börjat bli en var mans egendom i de tidigare utblottade blå hemmen. Radiotjänst är valets stora vinnare. Anmälan om teveinnehav ökar efter detta maktövertagande, från normalt 50 per dag till ca 200 nyanmälningar dagligen. Det måste kännas fantastiskt kul för en kulturminister och även för handelsminister med bakgrund som tevejournalist att dessa båda nu kan dela våra triviala kvällsnöjen. Och när de förnuftiga damerna även blir förebilder för andra med moderata tankar inom den populära nischen ”allt mitt är mitt och allt ditt är mitt”. Ja, då är en retrofärgning av politiken en passande etikett på den nya tidens politik som kopierar en gammal välkänd och beprövad taktik men med nytt omslagspapper. ”Som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnesbilder för kulturernas strid och sammanflätning.” Svenska Akademins motivering när nobelpriset i litteratur tilldelades en modig mångsidig författare, Orhan Pamuk. Tyvärr har denna och andra storslagna händelser som utförts hamnat i skymundan av andras ogjorda saker. Motiveringen kunde faktiskt varit tillägnad kulturministern!

 

Det är tur för den nya statsministern från det nygamla partiet att det finns gamla lik i källaren. Tsunami går igen! Band skall analyseras igen så att vi förstår vem som sa vad till vem och när och inte minst varför. Det intressanta är ju att det är enbart i Sverige som denna fråga lever så intensivt. I Asien där man led oerhört stor skada i både människoliv och materiellt så går livet vidare och man försöker bygga upp liv och samhälle igen. Där har man inte tid att älta den här typen av frågor. Men i vår ankdamm där det inte inträffat krig, farsoter eller så här omfattande naturkatastrofer som tsunami så kommer denna fråga att vara som den olympiska elden. Det är alltså en omöjlighet att släcka den. ”Politik är att vilja.” Olof Palmes ord är odödliga men inte gångbara i dagens debatt. Förutom Radiotjänst så är det vi som har råd och möjlighet att resa utanför landets gränser som är stora vinnare i valet. Vi kan idag leva ett lugnt och tryggt liv i hela världen. Med en borgerlig regering kan ingen svensk medborgare drabbas av naturkatastrofer, och alla kommer att kunna flygas hem innan ens en våg blir större än utslaget på badsumsvågens mätare när handelsministern väger sina ord inför mediastormen från sina gamla bundsförvanter.

 

Ett hårt utsatt liv med en överhopning av tillgångar leder även det till syndrom. Borrelia får vi av insekter, tio dagars kur med antibiotika är effektfull. Borelius som den här nya överflödssjukan kan komma att kallas ser ut att framkallas av brist på insikter. En åtta dagars intensiv bevakning av likasinnade journalister ger en kölhalning med god avkastning. Borelius kan få 1,2 miljoner kronor. Om statsrådsarvodesnämnden följer sin praxis och betalar en årslön till avgående statsrådet Maria Borelius kommer hon att få en dryg miljon kronor i lön för åtta dagars arbete. ”- En förutsättning är dock att hon ansöker om att få avgångsvederlag. Säger nämndens ordförande Gunnar Grenfors till aftonbladet.se.
Statsrådsarvodesnämnden är det organ som bestämmer statsministerns och statsrådens arvoden. Här kommer ett citat av vandelsministern i avgångens stund.”– Jag avgår i dag från mina uppdrag som minister och riksdagsledamot.  – Skälet är den press som satts på min närmsta krets. Min familj, mina vänner, mina grannar och deras barn, affärsrelationer, släktingar, till och med mina barns vänner, har utsatts för en närgången bevakning som medför att ett normalt familjeliv blir omöjligt.”  8 dagar är ett sannolikt namn på Maria Borelius nästa projekt. Med fallskärmen som stödstrumpa så kan hon starta en ny mediaprodukt, en tidning eller en moderattevekanal som givetvis inte finansieras med några licenspengar. Här följer fortsättningen på det hjärtgripande avskedstalet av Borelius.
”Uppdraget är omöjligt" – Jag brinner för att göra Sverige till ett ännu bättre land, där företagandet blommar, där forskning och utbildning hjälper Sverige till en tätplats i en komplex och global värld. Jag sattes för att sälja Sverige utomlands, och för att förbättra den internationella handeln, eftersom det är främsta medlet för att lyfta människor i tredje världen ur fattigdom. Jag bedömer nu att det uppdraget är omöjligt för mig att utföra.

  – Den information om mig som är relevant finns i offentliga register. Enda undantaget har varit informationen att jag använt svart hjälp i hemmet för mellan 1990 och 2000. Detta har jag varit helt öppen med under mina år i politiken.”

 

Formuleringen är elegant. Det är en helt enkelt magnifik pudel. Jag ser en likhet med att ”göra en pudel”, vilket anses vara att ligga ned på rygg och ödmjukt blotta strupen, och forskningen om sovställningar. Den brittiska relationsexperten Corinne Sweet har studerat sovställningar hos kärlekspar. Enligt henne avslöjar vårt sätt att sova hur våra förhållanden mår. - Hur vi ligger i sängen visar våra känslor. Människans sovställning bestäms i barndomen och speglar personligheten.” Corinne Sweet har delat upp ställningarna i olika kategorier. Den vanligaste är "Friheten", där paret ligger rygg mot rygg- Det betyder att vi är säkra och kärleksfulla, men ändå bekväma och självständiga, säger Corinne Sweet till People.

”Älskarnas pose" - vända mot varandra med benen sammanflätade - är vanligast bland nykära par. - Det är oftast nya, unga par som ligger så här. De klarar inte av att skiljas åt”, säger Sweet. Om din partner byter sovställning kan det vara ett tecken på en förändring i ert förhållande. Ligger ni ansikte mot ansikte utan att vidröra varandra, visar det att det finns önskan om mer kontakt. Corinne Sweets undersökning visar också att nio av tio par aldrig byter sida i sängen. Det är här pudelaktionen har sin likhet, riktningsändring eller totalbyte.

 

Ett byte som fortsätter att skapa rubriker är Svennis. Vare sig vem han sover med eller vilka han inte leder leder till rubriker. "England skulle aldrig ha förlorat så här stort under Sven-Göran Eriksson. Eriksson garanterade en biljett i kvartsfinalerna", skriver The Guardian. "Nu kan de tre kvartsfinalerna under Sven-Göran Eriksson bli den gyllene eran för England såsom McClarens styre verkar arta sig", skriver The Sun. Nu är inte Svennis samma Lycko-Lasse som kollegan Lagerbäck. Jag tror att jag funnit den magiska formeln för att fotbollstränare skall nå framgångar i sin gärning. Det gäller att smyga sig in i ett omklädningsrum där Lasse byter strumpor. Göra en Nylander, alltså hitta något på golvet och testa detta. Matjorden som alltid finns i de Lagerbäckska fickorna är exceptionellt nyttig. Det kan räcka med ett uns av denna jordmån för att vinna både kval och val. Undrar om inte Reinfeldt skulle behöva ha en påse jord för sina laguttagningar. Nu står kulturminister Stegö på en öde ö och väntar på nästa båt ut från stormens öga. Jag blir inte förvånad om vi har en avgångsskatt för dessa uttjänta statens tjänare att förvänta oss inom kort tid. James Bond är alltid en god och överlevande förebild. Han klarar både att hitta skatt och äventyr i varje avkrok. ”En del blir gamla, andra mognar.” Sean Connery, 76, om att bli ett år äldre, men evigt 007 för den upplysta publiken. Nicolaus Copernicus var en självlysande man på sin tid. Att jorden rör sig var hans stora övertygelse. Han hann även med att skriva en del annat. ”I mitten av dem alla härskar solen. Ty vem skulle i detta det skönaste tempel kunna sätta denna fackla på en annan och en bättre plats, varifrån den samtidigt kan upplysa allt?” Upplysning är en svår konst. Avslutar veckan med ett citat av kulturminister Cecilia Stegö-Chiló. ”Det kommer aldrig att bli några kvittoskandaler kring mig.” Som sagt var – det finns nu kvitto även på detta!

 

P.P