……är ett diktverk som bland annat skriver om en kvinnlig släggkasterska. Det är stort, ovanligt och modigt av Anna Jörgensdotter. Titeln till diktverket är så som det låter, en slags bild av dagens svenska tidsanda. Situationen är inte hopplös men har en stark slagsida åt det hållet. Ett Engelskt ordspråk bildar skola. ”Var och en måste ro med de åror han har.” Att alla goda ting är tre är ett gammalt talesätt. Nu är det till och fyra partier som sitter vid köttgrytorna och styr upp vårt samhälle. Detta samhälle där var tredje invånare är plus 55. 3steg och 7kamp är svensk idrotts flaggskepp. 1/3 av våra inkomster går direkt till skatt. Var tredje människa har enligt studier med magnetresonanskamera diskbråck, dock utan att ha symtom. Var tredje läkare funderar på att självmord enligt en annan studie. Tre är de små grisarna, precis som Kalle Ankas brorsöner. Tre jular i tiden, traditionellt, avskalat och amerikanskt förutspås bli vårt måste i slutet av detta år. Glassen kallsvett är stekhet och innehåller tre sorters pepparfrukter och två olika heta såser, den får bara ätas på egen risk. Forskare vid Liverpool University har räknat ut våra idealmått. Proportionen mellan över- och underkropp är minst lika viktig som själva längden för hur attraktiva människor är. Benen på kvinnor skall vara 1,4 gånger längre än överkroppen. För män ska ben och överkropp vara lika långa. ”Gjort kan inte göras ogjort”, skrev den romerske komediförfattaren Plautus. Nu har vi de ben vi har och får springa och hoppa bäst vi kan med dessa. Det finns hopp om att kunna konservera längden om vi belastar skelettet med hopp.

 

De nya som äger makten gör ingen rivstart. Taktiken är i tredjedelstakt. Trolig strategi är att början smyger igång. En början får inte verka sökt, inte smart och inte nu jävlar ska ni få höra. Lagom är bäst och invaggar i en ombonad trygghet. Verkligheten får smyga på såsom en kulen natt. Hur omöjligt det ändå kan vara att smyga för en Maud med ett röstläge som får filmen ”Kvinnor på gränsen till nervöst sammanbrott” att likna en dag i söndagsskolan. William Blake hade sin tid långt före oss, men hans ord är eviga rättesnören. ”Ingen fågel flyger för högt om den flyger med egna vingar.” Därför är det de små tingen, till exempel gräsets sätt att röra sig åt alla håll, som ger mer beständiga upplevelser än ett tal av statsministern eller klassföreståndaren. Mest rör sig gräset den här tiden på året där en hop fotbollsspelare väller fram. Människan skiljer sig från andra djur med sin rytmkänsla och förmåga till kommunikation. Fåglarna anses bara behärska konsonanter och aporna klarar enbart vokaler. Att fotbollsspelare är primitiva, närstående till primaterna är tydligt om man lyssnar på snacket på plan. Vokaler i långa banor.

 

”Om Sverige vinner VM så vinner Göran Persson valet. Det är min konklusion av ovanstående fakta. Men om det går illa för Sverige, då blir det regeringen som blir syndabock. Enligt god svensk tradition så skall det alltid finnas någon att skylla på. Det är inte säsong att elda upp julbocken i Gävle, då måste helt enkelt regeringen avgå. Vår trupp har allt, spelare, ledare och utrustning som är överlägset motståndarna. Någon måste ta konsekvenserna av ett eventuellt misslyckande.” Detta är ett citat från ett osignerat som jag skrev inför VM 2006. Det blev alltså stolpe ut för (s) och stolpe in för (m). Lagerbäcks återvunna fingertoppskänsla är en förebild för den nye statsministern när han skall göra Sverige till en vinnarkultur. Lasse Lagerbäck har en magisk förmåga. Det är bara Thor Heyerdahl tidigare som lyckats med att få stenstoder på Påskön att röra sig. Svarte Petter har det ansetts att den svenska försvarslinjen har haft hela tiden. Nu blev det helt plötsligt en metaforfos av Petter Hansson, från en Götapetter till superhjälte på 90 minuter. I och för sig är alla idag succétränare, succéspelare och superhjältar. Det finns absoluta inga proportioner i nyhetsförmedlingen. Det vore fantastiskt kul om vi kunde få sportjournalisterna att sluta med fåniga kändisreportage, pinsam jakt på personer som inte vill tala med dem och ägna sig åt att berätta om det sportsliga på ett just vis. Markus Eriksson heter hjälten på Sportbladet som förgäves försökte få en intervju av spanska spelare vid utcheckningen på Arlanda. ”Sportbladet följde Aragonés och Puyol en bit på avstånd fram till säkerhetskontrollen. Då vände sig Puyol om och sa surt: - Vad håller du på med? Jag? Arbetar. Sedan kom en lång rad svordomar från mittbacken innan han snabbt passerade säkerhetskontrollen och fortsatte diskutera med Aragonés.” Tydligt är att arbeta har helt olika perspektiv beroende vem som står för avvägningen om vad som är arbete respektive jakt vid icke tillåten tid. Men nu har alliansen lovat se över rättigheterna till ökad vargjakt. Det kanske kan medföra lagändring även för medias gamaktiga verksamhet. 

 

De nya är även benämningen på det nygamla svenska landslag som är aktuella med att spela kvalfotboll. Poetiskt skulle jag vilja likna detta landslag med skogsskördarmaskiner som agerar som jordfräsar. Om en bonde kunde så Viagra på åkern, skulle det då växa jordfräsar? Den frågan är obesvarad tills vidare. Det är bara de enögdas förening (svenska sportjournalister) som anser att det var fullständigt rättvist och rättmätigt att Spanien besegrades. Det är i idrott såsom i val ibland, resultatet får följder för en lång tid. Än en gång kommer Lagerbäck, denne magiker föra ett kalkongäng till ett slutspel. Tyvärr på bekostnad av ett annat lag som inte har destruktivitet som signum. Sverige har världens bästa lag i fotbollsspelförstörelse. Lördagen den sjunde oktober var en stor fotbollskväll i Europa. De destruktiva ochspelförstörande blåbärslagen firade stora framgångar. Makedonien, Sverige, Armenien, Israel, Lettland. Ja, det var egentligen bara Färöarna och några till utav brödgängen som inte har fotbollskultur som inte lyckades vinna över sina betydligt bättre motståndare. Eleganta fotbollskonstnärer som England, Spanien, Frankrike, Danmark, Norge, Finland och flera fick bita i det blöta tunga gräset. ”Saker är inte svåra att göra, det svåra är att sätta sig i stånd att göra dem.” Constantin Brancusi citat tillägnas alla Europas kvalvinnare då, nu och sedan.

 

Pernillas Wahlgrens son vann "Lilla Melodifestivalen" Benjamin Wahlgren-Ingrosso 9 år, har själv skrivit texten till det vinnande bidraget. Rörd avslöjar han för Expressen.se vad texten egentligen handlar om. ”Den handlar om min tjej Moa. Vi har varit tillsammans sen förra sommaren”, säger han. Det skall börjas i tid i en värld där verkligheten är den bästa dokusåpan. Nu är det bara en tidsfråga innan vi får rubriker i stil med följande. - När Nalle Puh är på sjukhuset, letar han då efter bi-trädet? I en otrivsam period (för homo sapiens) där det som första nyhet på radion presenteras att ”det har inte rapporterats att det skett någon ytterligare våldtäkt under natten.”  Det är ju sanslöst sjukt och dumt att vi accepterar denna situation. Stofilsällskapets valsång ljuder. ”Ja, vi mörkermän hälsar hösten välkommen.”

En olycka kommer sällan ensam. För att exempelgöra detta så jag avslutar med ett citat av Göran Persson. ”Visst ska socialdemokraterna vinna valet, men lika viktigt är att IFK  Norrköping går upp i allsvenskan.” Bollekarna lever vidare närmast på Island.

 

P.P