Bra kan bli bättre…….

 

…….en god start räcker inte i långa loppet. Detta känner vi till som någon gång deltagit i ett lopp, mycket väl till och med, och på ett konkret kännbart sätt. Detta budskap är alltid aktuellt för ett lag i en serie. IVH:s matadorer och nymfer har fått en kanonstart. Radat upp segrar på radband. Sådant som hockeyledare i Göteborg, Västerås och andra metropoler drömmer om på natten. Liksom handbollsledare i Helsingborg med elitambitioner som tappade fullt poängantal på strul med registrering. Punktmarkeringarna i handboll av den bästa playmakern är som en slags frihet kvävd i sin linda. Numera har våra punkter blivit bättre på alla punkter och mera fantasifulla så att lagen klarar av detta på mera rörligt och underhållande sätt. Att det hör till spelets regler är ingenting att bråka om. Det är bara för den som blir punktad att tänka på att man måste lära sig att hantera kommatecken innan man kan sätta punkt. Där är det mänskliga tillkortakommanden som kan bli avgörande faktorer och som kanske leder till framgång eller fiasko. Det gäller att tänka som skådespelerskan Penelope Cruz säger om regissören Pedro Almodómoar. ”Han har en plats i mitt liv som inte kan upptas av någon annan, Mentor eller vän, det är svårt att säga.” Filmen - Att återvända - som precis gått upp på biograferna är mycket sevärd. Vardaglig, jordnära med eld och vatten, precis som handboll när den är som bäst. Eller för att citera handbollens mittsexelegant Ola Anto när han jämför hockey och handboll. ”Du vet vad jag sagt om hockey – vad e bullgrejer mot kaka.” Detta räcker inte till årets Nobelpris i litteratur men det är en god start till en essäsamling om idrottens själ och plats i en plastig värld.

 

Det var på fisens mosse för pojkarna mot Swithiod och tösabitarna mot Spårvägen, målvaktsräddningar i sista sekunden avgjorde till vår fördel med full poängutdelning. Träd fram – är budskapet till målvakterna denna säsong. Och de gör det - Sanna är inte bara en kvist mellan stolparna. Hon är en graciös levande vägg med en nyvunnen smidighet som väl matchar Pumas kollektion. Jojoinspirerad av mottot ”en dag utan träning är en dag utan mening”, och detta har haft en smittsamt god effekt i ambitionen med nya mål utan mål. I herrgrenen har Lundhs trädkrona axlats till fullo av Philip. Utkast och närspel har varit poänggivande, även om det fortfarande under stundom ramlar in för många bollar i nätet. Matcherna inledningsvis har varit minst lika roliga som att titta på landhockey på Eurosport. Indien har ett grymt damlag för er som händelsevis missat dessa höjdpunkter i teveutbudet. Att IVH:s damlag efter en lysande inledning mot mästarlaget Sävehof kollapsar helt i samband med en timeout i slutet av första halvlek är ett tecken på orutin. Under de följande tjugo minuters spel tills coachen tar en ny timeout förlorar laget med ett mot elva! Ten and out – heter på boxningsterminologi. Många fina räddningar av osanna Sanna höll siffrorna nere. Laget tappade all energi när lagets motor punktades och gick inte ens i en fas utav av likström. Det visar att det inte är fullt utnyttjande av växelström i damlaget ännu, lever klart för mycket på Enström. Herrlaget har ”lyset” som energikälla, en dynamo som de flesta lag skulle utropa ett amen för. Skånelamatchen tände alla lampor röda bakåt och gröna framåt. Sparkapital finns i bakgrunden i form av Pav el! Juniorerna har fortfarande i sin valpsjuka sin styrka i swartström, alltså att stjäla energi från motståndarna när inte den egna kapaciteten är tillräcklig. Elkraften i människan, kommer som väl känt är, från centrala nivåer såsom mitokondrierna, muskelcellernas kärnkraftverk, samt hjärnans och hjärtats kapacitet.

 

Elpriset är idag fördubblat sedan augusti i fjol. Liknande kostnadsutveckling har även spelarprisnivån haft. Däremot är inte spelarna ett dugg bättre idag än för tio år sedan, snarare sämre. Den individuella tekniken är sämre. Artister som Robban Venäläinen finns inte att finna bland nutidens primörer. Självklart föds det sådana bolltalanger även i vår tid. Denna möjligheternas och mångfaldens hysteriska period i människans historia berövar oss bolltalanger i rätt sport. Många har tränare i begynnelsen som inte riktigt orkar hålla kvar talangerna och dessa byter sport. En del faller för andra former av frestelser och några orkar inte träna så regelbundet och faller ur laget av den anledningen. Golf ser jag som en större fara för idrotten än datorer etc. Unga människor skall inte ägna sig något så lågintensivt som huvudsport. Det kan vara ett fint alternativ såsom andra sällskapsspel, typ monopol och fia. Och en utmärkt sysselsättning för pensionärer. Jag tänker på detta regelbundet när jag joggar fram efter Svartån. På ena sidan ligger den vackra, fridfulla kyrkogården. Där de döda ligger ned i sina gravar. På andra sidan ån går folket omkring på Västerås golfbana, för mig symboliserar denna aktivitet – de levande döda. Alltså så låg aktivitetsnivå som möjligt. Jag springer fram med leende mellan dessa två optimala lägen av högintensiv vila som symbolik. Graven förefaller klart mera lockande för mig än den andra sidan. Dead light   golf! Det är min definition på golfen.

 

Undantagen finns i alla tänkbara branscher och verksamheter. Handbollen är inget undantag. Tradition är som bekant en viktig faktor. Ystad och Lindesberg vaskar fram handbollsspelare ur varje skolklass. I Västerås finns idag mer än 1500 aktiva som kastar boll till varandra i någon organiserad handbollsträning. Självklart kommer detta att ge resultat. Tålamod, engagemang och intresse kommer att forma en kultur som skapar starka laguppställningar i framtiden. Det finns ca 7400 unga män i åldern 16 – 24 år i Västerås. Vi har importerat nästan hela första uppställningen i handbollslaget. Eskilstuna kläcker fram handbollspojkar med samma hastighet som traktoräggen dyker upp på fälten i jordbrukstrakter. Arboga förefaller vara en god jordmån för handbollsspelande flickor.

 

Elithandbollen i Sverige går för tillfället på tomgång. Letar en efter en ny existens efter att de forna dominanterna RIK, Drott och Sävehof brandskattats av spelarflykt till kontinenten. Exporten av spelare fortsätter att öka, precis som fallet är för matexport av svenska tacos som har blivit en stor exportprodukt. Tyskland, Norge och Danmark är storimportörer av handbollsspelare. Norge och Danmark importerar handbollstränare. USA är storimportör av svensk vodka och gevaliakaffe. Nya spelare och lag skall överta huvudrollen efter de flyktade. Det är inte lika enkelt såsom med nya mat- och dryckesprodukter dyker upp som dominanter. Givetvis kommer en del gamlingar att återkomma med ny energi efter en period i vila, återhämtning. Arne Anka och Carl Hamilton är två stora litterära hjältar som gjort comeback efter tio år. Lindsgård är en tränare som är tillbaka efter motsvarande paus. Vi får vänta och se om han såsom Anka och Hamilton kan nå upp till fornstora höjder. Tillvaron förändras hela tiden.

 

Tankspriddhet är en faktor som ofta gör sig påmind i omklädningsrum, på banan och på bänken framförallt vid coachning. En del glömmer att skjuta bollen i mål, andra kammar sig och är allmänt frånvarande i anfallsspelet och en del ledare glömmer bort att göra byten av spelare eller strategi. Sven-Erik Fernaeus är en neuropsykolog som har försökt förklara fenomenet. ”Att födas tankspridd är som att råka bli lång, vilket kan ge en del bulor på grund av lågt sittande dörrkarmar, men det är en fördel på konserter.” Med detta citat så vill jag mena att det är ibland en fördel att vara tankspridd, lång, kort, snabb eller långsam. Det är som alltid avhängbart till situation och omgivning.  Jag kommer att återkomma under säsongen med personliga reflektioner i den klistriga värld som handbollen. Långt från andra påklistrade, plastiga sporter. Och du som veta vad som händer i världen utanför handbollsplanen kan läsa min krönika ”Osignerat” som finns uppdaterad veckovis på min hemsida www.ppfysioterapi.se.

 

P.P