…..och växer vanligtvis långsammare. Därför har de högre torrsubstans än andra sorter. Smaken blir bättre och doften intensivare. I tidningen Råd och Rön skriver Charlotte Reimersson följande. ”Ju mindre frukten är desto högre blir kilopriset och kunderna märker ingenting.” Äpplen är förmodligen mest prisvärda av alla frukt och bär. Dessutom är det en av våra viktigaste källor till antioxidanter som bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Oskalat är bäst. Ett oskalat äpple ger dubbelt så mycket av hälsosamma antioxidanter som ett skalat. Det är märkligt med fotbollsspelare från det här landet, eller tvärtom mot äpplen. De växer mycket fortare och blir större färglösa torrbollar än sina utländska kollegor i allsvenskan och underliggande serier. Det är bara en bråkdel som kan bjuda på artistiskt spel. Många av våra fotbollsspelare och idrottsmän är fullproppade med Ipren, Voltaren och andra vanliga värktabletter. Dessa kan öka risken för stroke och hjärtinfarkt. Det misstänker europeiska läkemedelsmyndigheten Emea och har beslutat att väga riskerna och komma med nya rekommendationer. Det är alltid svårt för en person som drabbats av någon slags biverkning av medicin etc att få upprättelse. Oftast slutar det som innebörden i detta rumänska ordspråk. ”Den man som går till domstolen mister ofta en oxe för att vinna en katt.”

 

Hösten med sina vackra färger i skog, äng och övrig natur är en otroligt vacker tid på året. Det enda som stör en aning och känns som onödigt och är ett modernt påhitt, det är traktoräggen. Dessa vita plastbalar som är förpackningar för hö. Ja, de kallas på sina håll för traktorägg. Dessa målas på en del håll på norska landsbygden av skolbarn i glada färger. Det blir genast gladare fält att skåda. Trängselskatt behövs inte bland dessa traktorsägg, men glädjande nog kommer det att mot alla borgerliga odds att återinföras i huvudstaden. Personligen skulle jag finna en stor behållning om vi får trängselskatt på alla köpcentrum i landet på söndagar. Men vi lever i en realtid som kommenteras på ett utmärkt sätt av Hr Justus Brylén (m) i Grönköpings Veckoblad. ”Politik är ett lagspel – ungefär som tennis. Nu gäller det att visa svenska folket att vi är samma gamla moderater som alltid – fast annorlunda. Vårt mål är att ändra så litet som möjligt i samhället så att svenska folket tydligt förstår att det är nya kvastar som inte sopar i landet nu.”

 

Boris Pasternak har skrivit tunga romaner. Men han har också bidragit med visa citat, bland annat detta som tilltalar mig. ”I varje generation måste det finnas en dåre som säger sanningen sådan som han ser den.” Vår tids sanningssägare har kanske ersatts av en typ industririddare, politiker som skolats i en anda där inte sanningen behöver vara det samma som den sanning som vi tidigare befattade med sanning. Freddie Wadling är en dock gammaldags sanningssägare i vår tid. ”Minnen är som elefanter på en kyrkogård, faller ner som mjuka droppar på den plats jag står. Dina blickar är som vassa spetsar mot min hud. Jag står utanför ditt fönster och lyssnar efter ljud.” Det är inte bara att lyssna som man ha öronen till. Öronen är manetens könsorgan. Visst finns det en likhet när man betraktar att en mångfald av människor har en ring i örat idag. Det är kanske så att öronen har blivit könsorgan i en tillvaro där allt mera sexualiseras och blir symboler för det ena eller det andra samt får allt mer synbart utrymme. Örhängena är förmodligen ett diskret rop på att markera att här finns en könsmogen och parningsbenägen individ precis såsom bland maneterna. Tillvaron är komplicerad. Freddie Wadling har många sylvassa kompositioner bland sina texter. Denna är hämtad från låten ”Flyg min väg.” Och lyder som följer. ”Det blir aldrig helt enkelt, det blir aldrig heller det vi tänkt, jag höjer, du sänker, vi brinner i regnet som solen har dränkt.”  

 

Ingen kedja är starkare än det dess svagaste länk. Ett av de material som anses vara överlägset starkast av de som finns på jorden är spindelnät. Dessa nätverk kommer snart att användas inom medicinsk forskning och bli reservdelar i människans kroppsdelar. Tråden som består av äggviteämnen är starkare än stål och dessutom mycket elastisk. De främsta forskarna är så som spindelnäten, både starka och elastiska. Inom vården är dock hierarkin fortfarande stark. Läkaren har oftast rollen som spindeln i nätet. Ibland kräver rollen det, andra gånger självpåtaget. Men det är långt ifrån alla, även om de haft högsta betygen i skolan som har denna överkapacitet. Det finns ingen doktor som kan hjälpa i alla situationer och vid samtliga tillstånd. Att inte riktigt kunna räcka till i alla sammanhang kan vara en orsak. Säkerligen finns det ett otal andra kombinationer till det faktum att läkarkåren är en grupp som har en mycket hög frekvens av självmordstankar. En smula egendomligt är det i alla fall att de som skall hjälpa människor i sådana svåra livskrissituationer själva enligt studier har en till så stor andel som att var tredje läkare haft tankar på suicid själv. Vi tar livet för givet, men utan humor är det sannolikt svårt att överleva. ”Man är aldrig på lycklig eller så olycklig som man inbillar sig.” Citatet är hämtat från Francois de la Rochefoucauld. Bland många andra kloka tankar så passar det väl med Tennessee Williams. ”Det är förstås synd att så mycket av allt skapande arbete är så intimt förbundet med den skapandes personlighet.”

 

Datamöss i olika storlekar kan vara en lösning. Uppemot en miljon svenskar har musskador. Det är ergonomiföretaget Contour Design som gjort undersökningen. Händelsevis råkar företaget tillverka en mus, Rollermouse, som kan placeras mellan kroppen och tangentbordet och skapa en lindring av musens skadeverkan. Sedan är min naturliga följdfråga, vad blir kontentan av att behöva använda ännu mindre antal av sina kroppsmuskler under en dag. Jag tror att det skulle vara en fin uppvärmning att kasta golfbollar till varandra som morgonlek på dataarbetsplatser. Det var intressant att se spjutkastare värma upp kastarmen i samband med uppvärmningen på Friidrotts EM i Göteborg med att använda den fullständigt onödiga tingesten, golfboll, till att kasta ut på gräsplanen. Bandyboll är säkert bättre och mera färgstark. Muskonstruktörerna är säkert i samma nivå som Göran Persson sa om sina statsråd. ”De är snälla människor, ungefär som Gösta grävling. De vill ju väl.”  Förutom golfbollskast så tror jag på teorin som Harry Everts använde för att träna sin son Stefan till den mästare han blev i motorcrossadeln. Tio VM-titlar i följd och i det närmaste oslagbar i en stor sport som enbart nämns i förbifarten i svensk media. ”För att stärka benmusklerna fick han köra med en ryggsäck full med tegelsten. Han skulle stå och köra. Satte han sig skruvade pappan av sadeln.” Förmodligen har inte denna strategi testats ergonomkonsulterna som sätter etiketten arbetsskada på snart samtliga som har tillgång till en mus. Fotarbetet är grunden för alla, annars blir vi snabbt uträknade såsom boxare med dåligt fotarbete.

 

Irak är ett land som är tankspridd. Tankspriddheten är allmänt utbredd och många framstående personer har haft rikligt av denna förmåga. Einstein lär ha sagt att hans näst bästa upptäckt, efter relativitetsteorin, var när han kom på att kunde koka äggen i soppan. Då slapp han att diska ytterligare en kastrull. Post-it lappen är en typisk tankspridd uppfinning som jag kanske kan komma ihåg att berätta om en annan gång.

 

P.P