……anses enligt forskare underlätta för en kvinna att få ett arbete som musiker i en symfoniorkester. Detta är ett faktum i vår tid,  år 2006. Manliga musiker har företräde om man ser vem som håller i stråk eller blåser i horn och andra instrument. Egenskaper eller beteende ska inte könsbestämmas, de kan helt enkelt få vara mänskliga egenskaper. Jämställda män anses enligt forskare vara friskare än andra män. ”Låt oss se sanningen i vitögat: könsorganen har ingen personlighet.” Mae West har yttrat detta citat och hon skulle mycket väl kunnat ha sagt även följande citat, men det kommer från Milan Kundera. ”Kvinnor söker inte vackra män. Kvinnor söker män som har haft vackra kvinnor.” Det blir en uppgift för onoff-Maud att hugga tag i eftersom hon är den som skall styra upp jämlikhet i den nya regimen. Varannan damernas är ju som bekant ett vallöfte från (c). Unika partiet med silikonpaketet Rosing som ledstjärna fick bara drygt två hundra röster i valet. Och bara 0,6 procent av populationen ville stödja Gudruns feministiska parti. ”Vårdnadsbidrag är osexig och förlegad politik.” Detta anser Birgitta Olsson (fp) som är en av de mest radikala av våra riksdagsledamöter. Just begreppet sexig respektive osexig är en trend i dagens debatt. Jag mötte uttrycket häromdagen i en diskussion med en fotbollstränare om träning. En del träning anses vara osexig. Även tjänsten som (S)-ledare efter Göran den Förste anses av förståsigpåare i media vara osexig. Begreppet kommer att dyka upp lika flitigt som ”leverera” har levererats i de mest udda samband senaste åren. Jag hävdar detta tvärsäkert och kommer säkert att få lika rätt som detta citat av Rudyard Kipling. ”En kvinnas gissning är som regel mer korrekt än mannens tvärsäkra påstående.”

 

”Ett balanserat omdöme är alltid totalt värdelöst.” Detta har sagts av Oscar Wilde. Och detta efterlevs alldeles ypperligt av den svenska kvällspressen. Expressen har gjort en stor nyhet av att Freddie Ljungberg numera skiter i kalsongerna. Han tar en paus i sitt välavlönade knäck med att posera i Calvin Kleinunderkläder. Nya utmaningar väntar runt hörnet. Har man rutor på rätt ställe är det inte nödvändigt att hålla sig i rutan eller försöka vinna lyckan med kryssa resultat i rätt ruta. Spelmissbrukarna är för övrigt en grupp som snabbt kommer att kommer att belönas med flera alternativ av den nya regeringen. Att avföring kan kosta skjortan noteras från Paris. Hundbajset på stadens gator kostar miljoner att städa upp och orsakar hundratals halkolyckor varje år. Inga böter i världen biter på hundägarna och kan få dem att städa upp frivilligt. Men det finns hopp för skiten. Toalettavfall ska användas till att driva gasbilar i Lund. En ny rötgasanläggning planeras. Skit kan man nog säga om man tillhör gruppen som nyligen avskedades från det amerikanska flygbolaget Northwest och fick följande goda råd mejlade till sig. ”1. Var inte rädd för att ta något du gillar ur soporna. 2. Cykla till jobbet (extra användbart för den som nyss blivit sparkad). 3. Klipp dina barns hår själv. 4. Ta kortare duschar. 5. Byt din bil mot en billigare. 6. Använd gamla tidningar för kattspillning.”

 

 ”Vid en middag beror det inte så mycket på vad som står på bordet, utan vilka som sitter på stolarna.”  Visdomsorden har W.S Gilbert som upphovsman. Mobbning blev uppmärksammat i samband med valkampanjen. Sensationslystna journalister hittade stort utrymme i sina alster för notiser om bagateller typ där Persson ansågs mobba den stackars Leijonborg när han upplyste vederbörande om att han varit inne i och tjuvläst partiprogram på nätet. Sådana här småtaskiga gliringar som förekommer i alla omklädningsrum gör att mobbning devalveras till att i stort sett vara vad som helst. Dessa händelser är petitesser mot vad mängder av ungar mår dåligt av på skolgårdar dagligen. Än en gång riktar jag en vädjan till tidningsvärlden om att försöka finna en sansad ton och införskaffa sunt förnuft. Jag instämmer i följande citat av Börje Ahlstedt, sagt i TV4:s nyhetsmorgon. ”Vemod är världens vackraste ord, och innebandy är det fulaste.”

 

Vemod är en känsla som kommer över mig när jag ser det politiska spelet och för den delen även ett accepterat beteende i samhället idag. ”Man ska ljuga så att det låter sannolikt.” Den kommentaren kommer från Sverigedemokraternas Mats Thuresson efter att hans uppgifter och valargument inte visade sig vara korrekta. Han hade uppgett att en miljon muslimer lever på bidrag i dagens Sverige. Nu råkar det förhålla sig att det finns enbart ca 400 000 muslimer i Sverige och hur många som lever på bidrag finns ingen uppgift om idag. Hans parti är nog tyvärr inte de enda som ägnar sig åt att hälla på mycket ketchup eller krydda sanningen med annan essens. Trots mängder av ketchup så är det nog fullständigt omöjligt för fiskpinnen att mörka sin identitet, femtio år har denna nationella plågorätt hunnit få på tallriken. En bok för alla är en annan vital ungdom, fortfarande vid trettio års ålder. Boken är idag klart billigare än i begynnelsen, och detta betyder tillsammans med att biblioteken fortfarande finns kvar i de flesta kommuner att det borgar för att många människor kan komma över läsvärda alster till lägsta möjliga kostnad. ”Naturkraft – om naturens lugnande, stärkande och läkande effekter” finns att låna och här berättar människor om hur naturvistelser ger dem kraft. Dessutom finns en beskrivning av olika professionella terapeuter som beskriver hur de använder naturen i sitt arbete. Trots mörka krafter som rasister så är nog Danmark en slags paradis fortfarande, precis som rockbandet Torsson sjunger i en text. ”Danmark, Danmark är flödeost och smör. Det måste vara där man hamnar när man dör.” Ett land som har stängt söndagar på stormarknader och varuhus är ett inte bara ett paradis, det skapar en mängd timmar extra till naturupplevelser och gördetsjälvmöjligheter. Då skulle du till exempel kunna notera att mellan 70 och 80 procent av svenska askar är sjuka. Forskarna är förbryllade över den okända svamp som ansätter träden. En personlig teori är att skogen i dagen är läskig och träden har fått benröta eller trädskörhet. Att dricka läsk istället för mjölk kan nämligen leda till ökad risk för benskörhet på grund av det minskade kalciumintaget påvisas i en dansk studie.

 

”På landet har de väldigt mycket soluppgångar. Och så snöar det hela tiden, så att det blir trevligt utanför fönstren.” Säger Anneli 5 år. Det finns människor som har möjlighet och både kan och vill uppleva detta dagligen. En av dem är Otto Hjelm. Han är en yngling på 79 år som bara behöver 5 minuters sömn per dygn. ”När andra sover brukar jag vara ute och gå.”, säger han. Och då kan han gå långt både i mil och liv. Det förefaller som att hans tallkottskörtel fungerar annorlunda än andra människors. Hormonet melatonin bildas nämligen i denna körtel och bäst mår vi när melatonincyklerna är i fas med vår faktiska dygnsrytm. Filosofen Descartes placerade en gång i tiden kontaktytan mellan kropp och själ just där i tallkottskörteln. Engelsk ungdom anser att ålderdomen börjar vid 61 medan engelsk ålderdom anser att den börjar vid 71. Frågan om vad som händer däremellan är fortfarande en gåta. Fyra av tio engelsmän skulle avstå från sex om de fick leva till hundra. Och syssla med vadå? Man skulle ju kunna träna på att räcka ut tungan. Om man jobbar intensivt så kan den kanske komma i närheten av giraffens, den kan bli tungan på vågen – hela 45 cm lång. Förmodligen skulle väl en människa som strävar att hela ett prick- och felfritt liv landa i Elbert Hubbards citat. ”Det största misstag du kan göra här i livet är att ständigt frukta att göra ett.” Eftersom alla månadsbyten sker om natten, ibland till och med in i en annan årstid. Därför kommer jag att återkomma redan nästa månad, men samma höst.

 

P.P