……det var den viktiga frågan som alla hushålls egen lilla hjälpreda Maud Olofsson ställde till mig i helsidesannonser i sista minuten inför valet. Budskapet som detta yrväder från Högfors presenterade var ju fantastiskt lockande. Men tyvärr är det nog med detta såsom med cykelhjälmens baksida, att det är dess utsida. Studier vid universitetet i Bath har visat att bilisterna är mycket mindre försiktiga när de konfronteras med hjälmbeklädda cyklister kontra hjälmfria. Orsaken är att cyklister med hjälm ser mer professionella ut i trafikvimlet. Detta är inget allvarligt skämt utan kalla fakta. Ett annat faktum i tiden är vår civilisations förhållningssätt till tiden, att se den som en bristvara, kan få ödesdigra konsekvenser. Tyvärr har vi inte tid att göra något åt detta. I tidens tecken uppstår nya åkommor. En av mina förebilder och inspiratörer i livet är Groucho Marx, den äldste av bröderna Marx. Han säger i en film till en antagonist följande slagfärdiga replik. ”Jag glömmer aldrig ett ansikte, men i ditt fall skall jag genast göra ett undantag.” Prosopagnosi har ingenting med politiska förslag att göra. Det är ansiktsblindhet. Upp till var tionde svensk anses enligt uppgifter lida av detta dolda handikapp. Vilket innebär att man har svårt att minnas människors ansikten. Ibland känner man inte igen sin egen spegelbild. Här börjar jag ändå skönja ett visst samband med politiken, inom denna grupp finns ett otal som absolut inte kan känna igen sig själv. Räknefel och talfel är en vardag inom denna grupp som hanterar löften och sanningar såsom andra betraktar såpbubblor och spunnet socker. Alltså är det både ytligt, förgängligt och lika läskigt som uppgiften om att svenska barn dricker i genomsnitt 78 liter läsk per år.

 

Valdeltagandet har ökat från 80,1 procent till 80,4 procent. Det betyder att de närmare 20 procent som inte röstade avgjorde valet men med mindre majoritet än vid föregående val. En demokratis grundpelare är folkets röst, folkstyre råder. Yttrandefrihet och medias vinkling har varit bidragande för valresultat anser forskare. Demokrati och yttrandefrihet har nu fått en del konstiga utspel, som till exempel att folkpartiet (fp) i en skånsk kommun ger alla som röstar en presentkort på femtio kronor. Det har dessutom varit många flera F, både stora och små i luften. Fusk med dataintrång (fp), Fondas syn på Leijonborg ”han ser ut som en som skulle vilja ge smisk” (Fi), fotbollspublik med allianssång och halsdukar (m). Fettet som G Persson ansåg att Reinfeldt lagt på sig (s). ”Fri och oberoende av alla har jag alltså gjort mig till allas slav för att vinna så många som möjligt.” 1 Korinterbrevet 9:19 får markera att får som det ropas på golfbanan skulle jag vilja ropa för (m).

 

Svenska folket har valt en ny regering, ett nytt system som styr. Det sovande folket (benämningen på huvuddelen av populationen i nye statsministerns bok) har fått en lämplig ledare. Det finns ett talesätt som lyder ”Bland de blinda blir den enögde kung”. Frågan som följer är vad man kallar den sovande massans topp? ”Charm är att få svaret ja utan att ha ställt någon bestämd fråga.” Albert Camus citatet kanske kan skapa ordning varför människor gjort sitt val utan större kval. Det är bara att lyfta på cykelhjälmen och buga sig för den nya tiden. Det börjar säkert med ett rejält framrus och övergår i sinom tid till bakrus såsom brukligt är. Som höginkomsttagare tillhör jag de som tjänar på borgerligt valresultat. Problemet för mig är att jag inte klarar av den nya klass som de borgerliga gärna skapar. I dagens samhälle finns de tre samhällsklasser, arbetarklass, medelklass och överklass. Imorgon när vi vaknar har vi även en underklass, med arbetslösa ensamstående mödrar och andra vars ersättning nu kommer minska! Dessa barn kommer att växa upp och inte få samma chans till en klassresa som jag har fått. Det gör verkligen ont inom mig. Jag kan dessutom rekommendera alla med jobb att ta det som blir kvar av sin skattesänkning och den höjda a-kasseavgiften och skaffa sig en extra försäkring som gör att ni överlever om ni blir sjuka eller arbetslösa, vem som helst kan få allvarliga sjukdomar och perioder av nedsatt arbetsförmåga, då kommer ni behöva den försäkringen för att överleva i morgondagens borgerliga samhälle.

 

Dikten – Det är vackrast när det skymmer - av Pär Lagerkvist tillhör de vackraste som en svensk poet har författat. ”Allt är ömhet, allt är smekt av händer. Herren själv utplånar fjärran stränder.” Den finns i diktsamlingen Kaos och utkom 1919. I detta verk Kaos söker författaren mening med livet. Hoppet om en gudomlig kärlek var en grundton i såväl hans diktning som hans liv. Nu återstår att se om vår överkucku efter valet har samma ambitioner.

 

Nummer ett i landet är statsministern. ”Den store ledaren har inget behov av att gå i täten – för honom räcker det med att visa i färdriktningen.” Henry Millers citat får vara min pekpinne för vår ledare. För den som inte finner sig till rätta med sin placering i val eller för övrigt får Alains citat vara ett plåster. ”Den som är missnöjd med sin nästa är alltid missnöjd med sig själv.” Lycko- och otursnummer finns det gott om. Varför förlorade ni? Det var den första frågan som ställdes till Göran Persson efter det att valresultatet var ett faktum? Exakt samma fråga ställde jag en gång till ett barn (7 år) som förlorat sitt livs första fotbollsmatch. ”Dom hade bättre tränare, dom hade bara en som skrek medan vi hade flera”, sa han. Här följer en sammanfattning om siffrornas roll och betydelse. I numerologins mest enkla form anses i många kulturer vissa nummer föra tur eller otur med sig. Några exempel:

 

Två låter som "lätt" på kantonesiska. 24 låter som "lätt att dö", 28 låter som "lätt välgång".

Fyra, anses vara ett otursnummer av kineser och japaner eftersom det ( pinyin sì) låter som ordet "död" ( pinyin sǐ)

Sju, anses vara ett lyckonummer i de flesta kulturer.

Åtta, anses som ett lyckonummer av kineser och japaner eftersom det ( pinyin bā) låter som ordet "välgång" ( pinyin fā).

Nio anses som ett otursnummer i Japan eftersom det ( ku) låter som ordet "smärta" ()

Tretton anses som ett oturstal i de flesta västländer eftersom Judas Iskariot var den trettonde personen i rummet när Jesus åt sin sista måltid. I Italien anses dock tretton som ett lyckonummer. Även i Kina anses det lyckosamt eftersom det låter som "säkert liv"

Sjutton är summan av bokstäverna av det latinska "VIXI" eller "Jag har levt", vilket antyder att vara död och anses därför som ett otursnummer i Italien.

666 är djävulens tal, enligt Uppenbarelseboken, Bibeln. Vid den tiden användes inte siffror utan bokstäver för att skriva tal. På hebreiska betecknade de flesta bokstäver ett tal. Man kunde därför oftast ge ett nummer till ett namn, genom att summera. Länge trodde man att kejsar Nero blev 666, och det ansågs vara uttydningen av texten, med tanke på att han svårt förföljde kristna vid denna tid.

9413 anses som ett oturstal i Kina eftersom det (九四一三 pinyin jiǔ sì yì sān) låter som det kinesiska talesättet (九死一生 pinyin jiǔ sǐ yì shēng) som översätts som "nio dör en överlever" (vilket betyder liten chans att överleva).

I många länder är dessa vidskepelser väldigt starka och utbredda. I USA och Kanada finns det sällan en trettonde våning i ett hus, eller trettonde rad i flygplan. I Kina så har "tursamma" telefonnumer som 133-3333-3333 eller 8888-8888 sålts för mer än 1 miljon kronor styck.

 

Sex är ett magiskt tal som både skapar rubriker och berör de flesta människor på något sätt. En trend inom detta område rapporteras i den danska tidningen 24timer som avslöjar en omfattande handel med djursex. Svenskar vallfärdar till Danmark – för att ha sex med djur. Islandshästen Max har en fullbokad kalender. Coitus a tergo, penetreras bakifrån, på alla fyra, enligt fisförnäm nomenklatur är vanligast förekommande. Ägaren hävdar också att djuren är erfarna och att de själva vill ha könsumgänge med människor. Att jorden rör sig välkänt idag men vad som rör sig i medborgarnas skalle förefaller förbli en gåta. Min gamla uppfattning om att det är en förolämpning mot åsna respektive amöba när vissa personer blir kallade för detta är i underkant. ”Bättre hålla en bäck i handen än att ha fötterna i en iskall fors.” Detta är en totalförvirrad kontamination av, inte bara två utan en mängd klassiska ordstäv. Jag kan i denna stund inte komma på någonting som bättre skulle avrunda denna veckas sifferröra.

 

P.P